Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masa kajmakowa”

  • środa, 29 czerwca 2016
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Spód:

      1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

      1/3 szklanki cukru pudru

      120 g masła, posiekanego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

      puszka masy kajmakowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka
      1,5 szklanki mrożonych jeżyn

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 12:04
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • sobota, 07 marca 2015
    • Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny...

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Przepis na tortownicę 20 cm

      Spód:

      80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
      80 g masła
      80 g jasnego brązowego cukru
      2 jajka
      800 g mąki pszennej tortowej
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa:
      200 g gotowej masy krówkowej
      250 g serka mascarpone

      Warstwa malinowa: 
      400 g malin
      1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
      150 ml śmietany kremówki
      łyżeczka cukru pudru 

      Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

      Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 marca 2015 21:13
  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

      Ciasto jest idealne! Słodko-kwaśne, aromatyczne, aksamitno-chrupkie. Dwie warstwy ciasta ucieranego wypełnionego jabłkami i prażonymi solonymi fistaszkami oddzielone budyniem z dodatkiem kajmaku. Dekoracja - kajmak i pokruszony wafelek o smaku fistaszków. Przepis własny.

      Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

      Składniki:

      3 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 niepełna szklanka jasnego brązowego cukru

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      1 łyżeczka cynamonu

      4 duże jajka

      250 g kwaśnej śmietany 18%

      150 g masła, stopionego

      3-4 kwaskowate jabłka pokrojone w drobną kostkę

      200 g solonych orzechów arachidowych, podprażonych na suchej patelni

      Budyń:

      2/3 szklanki masy kajmakowej

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      750 ml mleka

      Dekoracja:

      1/3 puszki masy kajmakowej

      pokruszony wafelek o smaku orzechów arachidowych (może być w czekoladzie)

      

      Proporcje na dużą prostokątną blachę. Śmietanę i jajka należy wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. 

      Najpierw należy ugotować budyń. 2/3 puszki gotowej masy kajmakowej rozmieszać (najlepiej trzepaczką) z 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka z kajmakiem i cały czas mieszając gotować aż budyń zabulgocze. Zdjąć z ognia, wierzch nakryć folią aluminiową, by nie zrobił się kożuch. Ostudzić. Masło stopić i ostudzić. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.  

      Jajka zmiksować z cukrem, śmietaną i stopionym masłem. Partiami wsypywać suchą mieszankę i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać jabłka i podprażone orzechy i dobrze wymieszać łyżką.  Połowę ciasta rozsmarować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować ostudzony budyń, a na budyniu pozostałe ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić. Pozostałą masę kajmakową rozmieszać łyżką, by stała się nieco rzadsza. Rozsmarować na lekko ciepłym cieście. Na wierzchu rozkruszyć schłodzony w lodówce wafelek. Ciasto kroić całkowicie ostudzone. 

      Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 19:59
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
    • Sernik bananowy

      Sernik bananowy

      Miałam w planie dwa mazurki, ale wyszedł sernik... Spód do pierwszego mazurka upiekłam i... rozwaliłam, wyjmując w pośpiechu z blaszki. Do drugiego, bezowego nie ubiły się białka, bo próbowałam nowy malakser... i zrezygnowałam z dalszych starań.

      Z pokruszonego czekoladowego spodu zrobiłam zatem spód do tego sernika, miksując go na okruszki i dodając nieco rozpuszczonego masła i mleka. Do podobnego spodu trzeba użyć około 200 g kruchych ciastek czekoladowych wymieszanych z 80 g rozpuszczonego masła. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem (sam spód), dodatkowo zabezpieczając spód folią. Chłodzimy na czas przygotowania masy serowej.

      Masę serową stworzyłam, wzorując się na kilku sernikach w internecie.

      Ja użyłam: 750 g sera śmietankowego, 3 małe dojrzałe banany, 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru, sok z połówki cytryny, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 4 małe jajka.

      Wszyskie składniki zmiksowałam. Najpierw banany, potem ser, cukier, ekastrakt, i na końcu jajka (tylko do połączenia się składników).

      Masę wyłożyłam na ciasteczkowy spód i piekłam do momentu aż wierzch sernika był ścięty (temperatura - 170oC). Studziłam w wyłączonym piekarniku, potem schłodziłam w lodówce. Udekorowałam 2 łyżkami masy kajmakowej i płatkami migdałów.

      Sernik dodaję do wielkanocnego menu Mirabelki :)


      Sernik bananowy

      Sernik bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:52
  • piątek, 22 października 2010
    • Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak połączyć smak migdałowy z kajmakiem. I powoli w głowie zrodził się ten przepis. Sernik jest wspaniały, choć słodki i zapychający. Bardzo aromatyczny i... kaloryczny, ale trzeba sobie przecież sprawiać takie przyjemności od czasu do czasu... a przy okazji też innym...

      Najpierw kruchy spód z ciasteczkami amaretti, potem warstwa prażonych w miodzie migdałów i kremowa gęsta masa serowa pachnąca krówkami. Kropka nad i to ozdobnik w postaci sosu karmelowego i pokruszonych ciastek amaretti...

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Przepis na tortownicę 27 cm.

      Spód: 150 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g zmielonych w malakserze lub zblenderowanych ciasteczek Amaretti, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.

      Migdały w karmelu: 300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżki likieru Amaretto, 100 g masła.

      Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (polecam w tym przypadku Piątnicę), 1 puszka masy kajmakowej o wadze 400 g, 120 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 125 ml śmietany kremówki, 4 całe jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Do dekoracji: kilka łyżek sosu karmelowego, kilka pokruszonych ciastek Amaretti.

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Zmielone Amaretti wymieszać z mąką i proszkiem, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść. Papierem do pieczenia wylepić dno tortownicy o średnicy 27 cm (mniejsza może nie pomieścić masy serowej z takiej ilości sera) i schłodzić na czas przygotowania pozostałych warstw.

      Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i Amaretto i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową. Masę kajmakową zmiksować z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, porcjami dodawać ser cały czas miksując. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę. Połączyć z masą serową. Wylać ostrożnie na podpieczoną warstwę migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze aż wierzch na środku sernika się zetnie (około 1 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić w nim około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zupełnie ostudzić i chłodzić kilkanaście godzin w lodówce. Przed rozkrojeniem ozdobić ciepłym sosem karmelowym (skorzystałam z przepisu cuda.wianki, zwykły cukier zastąpiłam ciemno brązowym) i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti... Polecam z gorzką kawą bez mleka :)

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 października 2010 20:05

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...