Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masa kajmakowa”

  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Sernik "Snickers"

      Wczoraj mój młodszy syn Julian skończył 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie...

      Sernik

      Sernik

      Spód:

      300 g kruchych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na senniki

      5 jajek

      ok. 2/3 szklanki cukru

      100 g czekolady mlecznej

      2/3 słodkiej śmietanki 18%

      ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)

      Wierzch:

      ½ puszki masy kajmakowej

      5-6 batonów snickers

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Piec  jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Na wierzchu sennika rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć pokrojone w cienkie plastry snickersy.

      Sernik

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Snickers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 15:13
  • wtorek, 03 kwietnia 2018
    • Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Biszkopt:

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Masa:

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      500 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      300 g masła

      Dodatkowo:

      1/2 słoika dżemu morelowego

      2 paczki herbatników (petitków)

      1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

      ok. 50 g płatków migdałowych

      2/3 szklanki soku pomarańczowego

      Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. 

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.

      Ciasto schłodzić.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 kwietnia 2018 10:22
  • środa, 13 grudnia 2017
    • Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą

      Rzadko piszę długie i refleksyjne notki do wpisów, ale dzisiaj mam taką potrzebę, bo wczoraj pojawiła się czwórka z przodu.  To był jakiś kosmos, kiedy jako mała dziewczynka oglądałam serial "Czterdziestolatek", nie mając zupełnie pojęcia jak to jest rzeczywiście mieć 40 lat. Wtedy myślałam, że człowiek w tym wieku jest stary i nic szczególnego go już w życiu nie czeka. Ale tak nie jest.

      Wczoraj miałam dzień pełen przemyśleń. Co było przez te 40 lat dobre i co było złe. O tych smutnych rzeczach z ostatnich kilku lat nie chcę pisać, bo nie chcę wciąż się użalać. Postanowiłam oddzielić to grubą kreską i zrobić wszystko bym poczuła się prawdziwie szczęśliwa. Mam kilka małych marzeń i tylko chciałabym życzyć sobie odwagi i konsekwencji. Wyjść z podniesioną głową i nie dać się pokonać marom z niedalekiej przeszłości.

      Wczoraj moja mama wspominała jak się urodziłam To ładna data - 12.12.1977. Jak wszyscy w rodzinie oraz jej ginekolog cieszyli się, że urodziła się śliczna, o oliwkowej cerze i pięknie wykrojonych usteczkach dziewczynka. Cieszyli się tym bardziej, że mam dwóch starszych braci. To była prawdziwa niespodzianka w czasach bez USG. Dziękuję rodzicom, rodzeństwu, dalszej rodzinie oraz tym wszystkim, których obchodzi mój los. A nade wszystko dziękuję Panu Bogu za moją rodzinę, za trzech wspaniałych facetów, dzięki którym wstaję rano z łóżka i pędzę zbawiać świat...

      Na urodziny powinien być tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dlatego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta.

      Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ciepło... Patrycja


      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g herbatników kakaowych
      2/3 puszki masy krówkowej
      50 g płatków migdałowych

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową rozmieszać porządnie łyżką lub trzepaczką, by była miękka i gładka. Rozsmarować na wierzchu herbatników i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce przez całą noc, zanim rozkroimy ciasto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 grudnia 2017 10:00
  • środa, 29 czerwca 2016
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Spód:

      1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

      1/3 szklanki cukru pudru

      120 g masła, posiekanego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

      puszka masy kajmakowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka
      1,5 szklanki mrożonych jeżyn

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 12:04
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • sobota, 07 marca 2015
    • Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny...

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Przepis na tortownicę 20 cm

      Spód:

      80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
      80 g masła
      80 g jasnego brązowego cukru
      2 jajka
      800 g mąki pszennej tortowej
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa:
      200 g gotowej masy krówkowej
      250 g serka mascarpone

      Warstwa malinowa: 
      400 g malin
      1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
      150 ml śmietany kremówki
      łyżeczka cukru pudru 

      Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

      Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 marca 2015 21:13
  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

      Ciasto jest idealne! Słodko-kwaśne, aromatyczne, aksamitno-chrupkie. Dwie warstwy ciasta ucieranego wypełnionego jabłkami i prażonymi solonymi fistaszkami oddzielone budyniem z dodatkiem kajmaku. Dekoracja - kajmak i pokruszony wafelek o smaku fistaszków. Przepis własny.

      Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

      Składniki:

      3 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 niepełna szklanka jasnego brązowego cukru

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      1 łyżeczka cynamonu

      4 duże jajka

      250 g kwaśnej śmietany 18%

      150 g masła, stopionego

      3-4 kwaskowate jabłka pokrojone w drobną kostkę

      200 g solonych orzechów arachidowych, podprażonych na suchej patelni

      Budyń:

      2/3 szklanki masy kajmakowej

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      750 ml mleka

      Dekoracja:

      1/3 puszki masy kajmakowej

      pokruszony wafelek o smaku orzechów arachidowych (może być w czekoladzie)

      

      Proporcje na dużą prostokątną blachę. Śmietanę i jajka należy wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. 

      Najpierw należy ugotować budyń. 2/3 puszki gotowej masy kajmakowej rozmieszać (najlepiej trzepaczką) z 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka z kajmakiem i cały czas mieszając gotować aż budyń zabulgocze. Zdjąć z ognia, wierzch nakryć folią aluminiową, by nie zrobił się kożuch. Ostudzić. Masło stopić i ostudzić. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.  

      Jajka zmiksować z cukrem, śmietaną i stopionym masłem. Partiami wsypywać suchą mieszankę i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać jabłka i podprażone orzechy i dobrze wymieszać łyżką.  Połowę ciasta rozsmarować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować ostudzony budyń, a na budyniu pozostałe ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić. Pozostałą masę kajmakową rozmieszać łyżką, by stała się nieco rzadsza. Rozsmarować na lekko ciepłym cieście. Na wierzchu rozkruszyć schłodzony w lodówce wafelek. Ciasto kroić całkowicie ostudzone. 

      Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 19:59
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
    • Sernik bananowy

      Sernik bananowy

      Miałam w planie dwa mazurki, ale wyszedł sernik... Spód do pierwszego mazurka upiekłam i... rozwaliłam, wyjmując w pośpiechu z blaszki. Do drugiego, bezowego nie ubiły się białka, bo próbowałam nowy malakser... i zrezygnowałam z dalszych starań.

      Z pokruszonego czekoladowego spodu zrobiłam zatem spód do tego sernika, miksując go na okruszki i dodając nieco rozpuszczonego masła i mleka. Do podobnego spodu trzeba użyć około 200 g kruchych ciastek czekoladowych wymieszanych z 80 g rozpuszczonego masła. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem (sam spód), dodatkowo zabezpieczając spód folią. Chłodzimy na czas przygotowania masy serowej.

      Masę serową stworzyłam, wzorując się na kilku sernikach w internecie.

      Ja użyłam: 750 g sera śmietankowego, 3 małe dojrzałe banany, 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru, sok z połówki cytryny, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 4 małe jajka.

      Wszyskie składniki zmiksowałam. Najpierw banany, potem ser, cukier, ekastrakt, i na końcu jajka (tylko do połączenia się składników).

      Masę wyłożyłam na ciasteczkowy spód i piekłam do momentu aż wierzch sernika był ścięty (temperatura - 170oC). Studziłam w wyłączonym piekarniku, potem schłodziłam w lodówce. Udekorowałam 2 łyżkami masy kajmakowej i płatkami migdałów.

      Sernik dodaję do wielkanocnego menu Mirabelki :)


      Sernik bananowy

      Sernik bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:52
  • piątek, 22 października 2010
    • Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak połączyć smak migdałowy z kajmakiem. I powoli w głowie zrodził się ten przepis. Sernik jest wspaniały, choć słodki i zapychający. Bardzo aromatyczny i... kaloryczny, ale trzeba sobie przecież sprawiać takie przyjemności od czasu do czasu... a przy okazji też innym...

      Najpierw kruchy spód z ciasteczkami amaretti, potem warstwa prażonych w miodzie migdałów i kremowa gęsta masa serowa pachnąca krówkami. Kropka nad i to ozdobnik w postaci sosu karmelowego i pokruszonych ciastek amaretti...

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Przepis na tortownicę 27 cm.

      Spód: 150 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g zmielonych w malakserze lub zblenderowanych ciasteczek Amaretti, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.

      Migdały w karmelu: 300 g migdałów, 4 łyżki miodu, 100 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżki likieru Amaretto, 100 g masła.

      Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (polecam w tym przypadku Piątnicę), 1 puszka masy kajmakowej o wadze 400 g, 120 g ciemnego brązowego cukru, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 125 ml śmietany kremówki, 4 całe jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Do dekoracji: kilka łyżek sosu karmelowego, kilka pokruszonych ciastek Amaretti.

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Zmielone Amaretti wymieszać z mąką i proszkiem, dodać posiekane masło oraz jajko i szybko zagnieść. Papierem do pieczenia wylepić dno tortownicy o średnicy 27 cm (mniejsza może nie pomieścić masy serowej z takiej ilości sera) i schłodzić na czas przygotowania pozostałych warstw.

      Migdały posiekać na średnie kawałki. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód, dodać migdały i Amaretto i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać minutkę i wylać na spód ciasta. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową. Masę kajmakową zmiksować z brązowym cukrem i cukrem waniliowym, porcjami dodawać ser cały czas miksując. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę. Połączyć z masą serową. Wylać ostrożnie na podpieczoną warstwę migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze aż wierzch na środku sernika się zetnie (około 1 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić w nim około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zupełnie ostudzić i chłodzić kilkanaście godzin w lodówce. Przed rozkrojeniem ozdobić ciepłym sosem karmelowym (skorzystałam z przepisu cuda.wianki, zwykły cukier zastąpiłam ciemno brązowym) i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti... Polecam z gorzką kawą bez mleka :)

      Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z migdałami w karmelu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 października 2010 20:05

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...