Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kokos”

  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • czwartek, 17 sierpnia 2017
    • Ciasto kokosowe z morelami

      Dostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam!

      Ciasto kokosowe z morelami

      Ciasto kokosowe z morelami

      Składniki:

      4 jajka
      2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD
      2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD
      1/2 szklanki wiórków kokosowych
      2\3 szklanki oleju kokosowego
      1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      9 moreli

      Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC do "suchego patyczka.

      Ciasto kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 sierpnia 2017 10:46
  • czwartek, 13 lipca 2017
    • Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku...

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto: 

      ok. 300 g mąki

      150 g masła

      2 jajka

      2/3 szklanki cukru pudru w

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 budynie truskawkowe z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce:

      3 banany

      ok. 600 truskawek

      2 łyżki soku z cytryny

      Kruszonka:

      120 g masła

      2/3 szklanki cukru kokosowego

      1 szklanka mąki kokosowej

      Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie "pyrkać". Zdjąć z palnika.

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny.

      Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.

      Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry

      Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Ponakłuwać widelcem.

      Na ciasto wyłożyć równomiernie ostudzony (może być ciepły, ale nie gorący) budyń, a na nim owoce. Na owocach rozkruszyć kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia wierzchu). Jeśli ciasto za szybko będzie się rumienić na wierzchu, ustawić na dolną grzałkę piekarnika. Ciasto po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce przed rozkrojeniem, by budyń stężał.

      Siedemnasta Truskawka

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lipca 2017 10:10
  • wtorek, 27 czerwca 2017
  • niedziela, 18 czerwca 2017
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Niedawno dostałam wspaniałą przesyłkę z firmy look food z produktami ekologicznymi z kokosa. Wykorzystałam je do ciasta z rabarbarem. Przepis dzisiaj na moim blogu.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Składniki:

      2 jajka
      1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka
      100 g masła
      2 łyżki cukru kokosowego, np. look food

      1 łyżka musu kokosowego, np. look food
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      6  średniej grubości łodyg rabarbaru
      2/3 szklankidrobnego białego cukru
      łyżeczka octu, np. jabłkowego
      2-3 łyżki wiórków kokosowych
      szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150oC.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód. Pianę ubić z solą na sztywno. Powoli wsypywać porcjami cukier. Na końcu wlać ocet i dodać łyżeczkę mąki. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar i wierzch posypa wiórkami i piec do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Rabarbar 2017  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 07:49
  • wtorek, 01 marca 2016
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Moja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie!

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Kokosowa beza:

      5 białek
      1 szklanka cukru
      200 g kokosu
      1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie

      Krem:
      2 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      5 żółtek
      150 dag masła
      250 g serka mascarpone
      1 opakowanie podłużnych biszkoptów
      600 g mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC.

      Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki.

      Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze. Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 17:48
  • środa, 28 października 2015
    • Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Rano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę...

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Składniki:

      2-3 skrzydełka z kurczaka
      2 marchewki
      szklanka ugotowanej ciecierzycy
      ok. 150 g dyni, np. Hokaido
      3 łodygi selera naciowego selera
      1 mała papryczka chili
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 pora
      posiekana natka pietruszki
      2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
      tymianek, mielony kminek, słodka papryka
      sól i pieprz
      2/3 szklanki mleka kokosowego

      Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i pokrojony w paseczki i opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, mielony kminek, słodką paprykę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Jesień pełna warzyw  banner przepis miesiaca

        Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 08:46
  • czwartek, 03 września 2015
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Brioszki z mango curd

      Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem, już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Składniki:

      340 g mąki pszennej
      7 g drożdży instant
      30 g cukru
      1/3 łyżeczka soli
      60 ml mleka
      3 jajka
      115 g miękkiego, posiekanego masła
      po 1 łyżeczce cukru waniliowego i migdałowego
      12 łyżeczek mango curd (przepis tutaj)
      1 jajko do posmarowania

      płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania

      Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku masła, nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie, wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na  ok 1,5 h do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować.

      Przygotować formę na 12 muffinów.  Wyłożyć papierem lub papilotkami.

      Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać  po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40oC). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oCna około 20 minut.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Wielkanocne Wypieki  Babki Wielkanocne 2015 

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Wegetariańska Wielkanoc 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszki z mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 20:38
  • czwartek, 02 stycznia 2014
    • Muffiny pomarańczowo-kokosowe

      Witam wszystkich w nowym roku. Pierwszy wpis będzie na słodko, ale lekko. Dziś przepis na nieco egzotyczne muffinki. Bardzo wilgotne, nie za słodkie. Dla mnie idealne...

      Muffiny pomarańczowo-kokosowe 

      Muffiny pomarańczowo-kokosowe

      Suche składniki:

      1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      2/3 szklanki wiórków kokosowych
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Mokre składniki:

      2 małe jajka
      150 ml musu z pomarańczy (z obranych i zmiksowanych owoców) 
      100 ml jogurtu naturalnego
      50 g roztopionego masła
      skórka starta ze sparzonej pomarańczy

      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.

        

      Muffiny pomarańczowo-kokosowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny pomarańczowo-kokosowe”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 stycznia 2014 07:43
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Byle do lata... bo wiosnę już mamy. Białą, ponurą, wilgotną. Za to w kuchni może być kolorowo i gorąco za sprawą owoców i egzotycznych smaków. Proponuję dziś ciasto, które przygotowałam kilka lat temu z okazji jakiegoś rodzinnego spotkania. Przepis zapisałam w starym zeszycie, a jedynemu kawałkowi zrobiłam zdjęcie. Mam zamiar w najbliższym czasie je powtórzyć na najbliższym spotkaniu rodzinnym...

      Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem

      Składniki:

      Biszkopt: 4 jajka, niepełna szklanka mąki tortowej, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru z wanilią, łyżka oleju

      Nadzienie: 1 świeży ananas, 400 g świeżych malin, 3 budynie waniliowe z cukrem ugotowane w 750 ml mleka

      Złocisty kokos: 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 2 duże jajka

      

      Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170oC.

      W tym czasie ugotować budyń w ilości mleka podanej w składnikach.

      Ananasa obrać, wyciąć zgrubiałe części, miąższ pokroić na kawałki. Maliny umyć i osuszyć. Owoce rozłożyć na cieście, a na nich równomiernie rozsmarować budyń.

      W garnuszku roztopić maso, dodać cukier, kokos, mieszając chwilę podgrzewać na małym ogniu i wystudzić. Wlać rozkłócone jajka i starannie wymieszać. Masę równo rozłożyć na budyniu.

      Ciasto ponownie włożyć do piekarnika (180oC) i piec ok. 30 minut. Gdy wystygnie, schłodzić w lodówce.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z budyniem, świeżym ananasem, malinami i złocistym kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 20:54
  • niedziela, 23 września 2012
    • Tarta kokosowa z malinami

      Poczułam dziś powiew jesieni. Choć słońce świeciło mocno, wiatr przypomniał kto tu teraz rządzi. Dobrze, że są późne odmiany malin, które jednak kojarzą mi się z latem. Tak jak kokosy z egzotyczną wyspą... Oto tarta. Jedno z wielu ciast na mojej długiej liście przepisów, które rodzą się w mojej głowie. Nie ma dnia bym czegoś do niej nie dopisywała, bo inspirację znajduję ostatnio niezwykle łatwo... Tylko nie nadążam z ich realizacją i sporządzaniem notek. Często gotuję na 2-3 dni, by jako pracująca mama i żona zaoszczędzić czas. Przez trzy dni gołąbki, ale za to w dwóch wersjach. Potem leczo wege, które po dwóch dniach zmienia się w gulasz z mięsem i kaszą. Za to ciasta piekę teraz w małych porcjach, by zaspokoić swój głód na pieczenie. Zapraszam na letnią tartę kokosową z malinami....

      Tarta kokosowa z malinami

      Ciasto:

      250 g mąki pszennej - krupczatki

      150 g zimnego masła

      80 g cukru pudru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      2-3 łyżki bardzo zimnej wody

      szczypta soli

      Nadzienie:

      400 g jogurtu typu greckiego

      100 g białej czekolady rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka, ostudzonej

      50 g wiórków kokosowych

      1 Princessa maxi o smaku kokosowym

      2 białka (schłodzone)

      200 g świeżych malin

      Tarta kokosowa z malinami

      Wafelek zamrozić, by można go było zetrzeć.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać bardzo zimną wodę. Zawinąć w folię. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki formy na tartę małej tortownicy (24 cm) na wysokość 3-4 cm. 

      W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Jogurt połączyć z ostudzoną czekoladą i wiórkami. Zetrzeć na grubej tarce zamrożony wafelek Wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Wcisnąć waliny otworami do góry. Piec 0k. 40 minut w temperaturze 180oC.

      Tarta kokosowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 18:23
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Pokochałam serniki na zimno. Odkryłam w sobie pokłady pomysłów na orzeźwiające owocowe torciki serowe. Dziś pora na maliny. 

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Spód:

      3 białka

      ½ szklanki cukru kryształu

      100 g wiórków kokosowych

      1/3 szklanki maku

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Warstwa malinowa: 

      300 g malin

      1 galaretka malinowa

      Masa serowa:

      500 g podwójnie zmielonego twarogu śmietankowego

      200 g jogurtu greckiego

      2 łyżki żelatyny

      ½ szklanki mleka

      ok. 2/3 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      

      

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Maliny opłukać i osuszyć.

      Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser. Wsypywać powoli wiórki i mak, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170oC około 30 minut. Ostudzić. Wyłożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić

      Żelatynę wsypać do zimnego mleka, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Wymieszać z serem, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Dobrze połączyć składniki za pomocą trzepaczki lub miksera (na małych obrotach). Wylać na zastygniętą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 18:41
  • wtorek, 10 stycznia 2012
  • środa, 04 stycznia 2012
  • piątek, 22 lipca 2011
    • Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Dziś przepis na zdrowe ciasto z płatkami owsianymi i mąką orkiszową z pełnego ziarna. W dodatku z cudownie pachnącymi morelami, warstewką budyniu i aromatem czarnej porzeczki oraz kokosów. Ciastem rozpoczynam swój urlop, ale tylko od pracy, nie od gotowania i blogu. W końcu będę miała czas na tworzenie nowych potraw...


       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Spód:

      szklanka płatków owsianych

      ½ szklanki wiórków kokosowych

      1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      ½ szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Nadzienie: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)

      2 budynie bez cukru (dałam o smaku biszkoptowym)

      3 łyżki cukru

      750 ml mleka

      1 kg moreli

      Kruszonka:

      1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      ½ szklanki kokosu

      4 łyżki brązowego cukru

      80 g masła (najlepiej miękkiego)

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie ugotować budynie, dodać cukier. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Składniki kruszonki wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, wylać ciepły budyń (nie musi szczelnie przykrywać dżemu). Rozłożyć ćwiartki moreli skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w tej samej temperaturze.

       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto owsiano-kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 17:51
  • środa, 18 maja 2011
  • środa, 02 marca 2011
    • Sernik Rafaello

      Postanowiłam mimo diety osłodzić sobie i innym życie. Tęskniąc za sernikiem wymyśliłam, że będzie biały jak śnieg, który wkrótce się stopi i jak kulki rafaello, które zachomikowałam przed dziećmi i mężulkiem... Oczywiście sernik zgłaszam do akcji Wasze autorskie przepisy. To moja trzecia propozycja... bo kreowanie słodkiej rzeczywistości to mój żywioł...

       

      Sernik Rafaello

       

      Spód:

      szklanka mąki z górką

      1/2 szklanki cukru pudru

      2/3 szklanki wiórków kokosowych

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 żółtka

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg tłustego sera na serniki (dałam 250 g ricotty, 250 g serka typu włoskiego i 500 g śmietankowego chudszego President, ale może być np. Piątnica)

      200 g białej czekolady

      100 ml likieru amaretto

      4 białka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można dać drobny cukier do wypieków)

      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

      Wierzch:

      500 ml śmietany 36% lub 30% i dwa fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      oraz całe migdały bez skórki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kilka kostek białej czekolady i kulki rafaello

      Sernik Rafaello

       

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka zachować. Mąkę, wiórki oraz cukier i proszek do pieczenia wymieszać, zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Podpiec spód sernika do lekkiego zrumienienia (około 20 minut).

      Temperaturę zmniejszyć do 150oC. Ser krótko zmiksować z białkami (nie ubijać ich wcześniej i nie mieszać za długo). Dodać likier amaretto, cukier z waniliią i rozpuszczoną czekoladę, znów zmiksować. Jeżeli wolicie słodsze ciasta, można dodać cukru. Ja spróbowałam surową masę i dla mnie była w sam raz. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec około godziny, aż wierzch sernika będzie ścięty. Można przykryć folią, gdyby zaczął się rumienić. Studzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Sernik okroić po bokach blaszki i zdjąć obręcz.

      Zimną kremówkę ubić z cukrem (i fixami, jeśli chcemy by śmietana była sztywniejsza) i rozsmarować na wierzchu i po bokach sernika. Boki obsypać płatkami migdałów, a wierzch wiórkami oraz startą białą czekoladą. Brzegi udekorować rafaello i całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.

       

      Sernik Rafaello

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (30) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Rafaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 marca 2011 16:48
  • wtorek, 22 lutego 2011
  • poniedziałek, 16 sierpnia 2010
    • Styropian

      Styropian, bardzo popularny ostatnio na blogach kulinarnych, upiekłam i ja. Okazją były imieniny mojej babci Marii. To własnoręcznie wykonany prezent dla Niej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i lekkie. Udało mi się sfotografować jedynie jeden wyciągnięty z blaszki naprędce kawałek....

      Styropian

      Ciasto:

      3 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru pudru

      5 żółtek

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      25 dag masła lub margaryny

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (użyłam dużej prostokątnej) i posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą (użyłam domowego dżemu z truskawek). Drugą włożyć do zamrażarki (podzieliłam na trzy wałeczki).

      Środek:

      1 litr śmietany 18%

      20 dag wiórków kokosowych

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 budyń śmietankowy duży (dałam budyń na 1 litr mleka)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem lub dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

      Styropian

      I jeszcze nutka wspomnień... Jako mała dziewczynka ganiałam po łąkach wokół babcinego domu i zachwycałam się pięknem kolorowych kwiatów i motyli... Kiedy wracam w te miejsca z moimi dziećmi, widzę w ich oczach ten sam zachwyt... Oto dwaj mieszkańcy babcinej łąki...

      Modraszek ikar Pani Modraszkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 sierpnia 2010 09:08
  • niedziela, 16 maja 2010
    • Muffiny pomarańczowe w białych czapeczkach

      Muffiny pomarańczowe w białych czapeczkach

      Już dawno miałam ochotę na muffinki z pomarańczowym aromatem. Przepis Doroty z blogu Moje Wypieki to świetna baza do moich muffinek. Trochę pozmieniałam składniki, ale myślę, że znacząco nie zmieniło to ich smaku. Ozdobiłam je czapeczkami z serka mascarpone oraz wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Dekoracja bardzo do nich pasowała...

      2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki jasnego brązowego cukru

      łyżka cukru z prawdziwą wanilią

      2 małe jajka

      150 ml  soku z pomarańczy z miąższem

      otarta skórka z 1 pomarańczy

      100 ml śmietany jogurtowej 10%

      40 g roztopionego masła

      0,5 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      5 łyżek dżemu pomarańczowego

      2-3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukry, sodę, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, sok, otartą i kandyzowaną skórkę, śmietanę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Do otworów formy muffinkowej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić. Zimne muffinki można udekorować kremem i obtoczyć w wiórkach kokosa lub płatkach migdałów.

      Dekoracja:

      125 g serka mascarpone

      3 łyżeczki cukru pudru

      3-4 łyżeczki soku pomarańczowego

      wiórki kokosowe, płatki migdałowe

      Składniki kremu dobrze wymieszać. Posmarować wierzch każdej muffinki, obtoczyć w wiórkach lub płatkach.

      Muffiny pomarańczowe w białych czapeczkach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 maja 2010 20:07
  • wtorek, 20 kwietnia 2010

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...