Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „słonecznik”

  • wtorek, 18 kwietnia 2017
  • piątek, 18 marca 2016
  • piątek, 30 października 2015
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • czwartek, 12 marca 2015
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Z okazji Orzechowego Tygodnia u Atiny przygotowałam kilka propozycji, dziś chcę zachęcić Was do upieczenia orkiszowego chleba z orzechami. Naturalnie ciemny, zdrowy i bardzo smaczny. Oparłam się na przepisie ze strony Smakowitychleb.pl, który lekko zmodyfikowałam. Dałam więcej orzechów niż w oryginale, a od siebie dorzuciłam jeszcze pestki słonecznika i dyni, a zamiast suszonych, użyłam świeżych drożdży. Poza tym chleb wyrabiałam ręcznie, a ciasta przed upieczeniem nie nacinałam, bo zwyczajnie o tym zapomniałam...

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Składniki:

      400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      łyżeczka suszonych drożdży instant lub 25 g świeżych
      250 ml letniej wody
      100 g różnych orzechów (u mnie ok. 100 g)
      po 30 g pestek dyni i słonecznika
      łyżeczka cukru
      łyżeczka soli

      Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

      Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

      Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.

      Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Orzechowy Tydzień    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 20:05
  • środa, 21 grudnia 2011
    • Sałatka brokułowa z kurczakiem

      Jeżeli nie macie pomysłu na sałatkę podaną na świąteczny stół lub sylwestrowe party, to polecam Wam właśnie tę. Niewiele pracy, a pyszna i fajnie wygląda w przezroczystej salaterce. Tylko kilka składników, sos czosnkowy i prażony słonecznik na wierzchu...


      Sałatka brokułowa z kurczakiem

       

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      przyprawa do drobiu lub do gyrosa

      olej do smażenia

      1 duży brokuł

      puszka czerwonej fasoli

      opakowanie sera typu feta

      3-4 łyżki łuskanego słonecznika


      Sos:

      kubek jogurtu greckiego

      3 łyżki majonezu

      sól

      pieprz

      1-2 ząbki czosnku

      łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek)

      sól

      pieprz

      Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, posypać delikatnie przyprawą i usmażyć na niewielkiej ilości gorącego oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Fetę pokroić w kostkę. Sporządzić sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i zioła,a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 

      W salaterce ułożyć kurczaka, fasolę, fetę i brokuły. Polać sosem i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem.

       

      Sałatka brokułowa z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 18:51
  • piątek, 29 lipca 2011
    • Chleb słonecznikowy

      Dawno nie piekłam chleba. Ten okazał się idealny. Przepis znalazłam u Joli, a ona u Olcik.


      Chleb słonecznikowy

       

      Składniki na dwie mniejsze keksówki lub jedną o wymiarach ok. 30x15 cm:

      260 ml wody

      15 g masła

      350 g mąki pszennej

      110 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850)

      10 g świeżych drożdży

      40 g nasion słonecznika

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zagniatamy gładkie ciasto - do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 20 minut, po czym dodajemy sól i znów chwilkę wyrabiamy ciasto, dodajemy nasiona słonecznika i ponownie zagniatamy. Następnie przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30-40 minut). Następnie przekładamy do foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąka) i znów odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie ok. 20 minut). Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach C z parą (naczynie żaroodporne wstawione do piekarnika). Studzimy na kratce.

      Chleb słonecznikowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb słonecznikowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2011 10:22
  • sobota, 05 marca 2011
    • Chleb wieloziarnisty

      Struktura tego chleba bardzo przypomina mi chleb domowy z jednej miejscowej piekarni. Tamten uwielbia mój mąż.  Ja uważam, że ten jest lepszy. W dodatku z ziarnami. Przepis znalazłam u Doroty, a ona zaczerpnęła go od Komarki.


      Chleb wieloziarnisty

       

      1 kg mąki krupczatki (użyłam luksusowej typ 550)

      6 łyżek siemienia lnianego (pominełam)

      6 łyżek łuskanego słonecznika

      1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

      3 łyżki sezamu (dałam więcej)

      2 łyżki pestek dyni (dałam więcej)

      1,5 łyżki soli

      5 łyżek cukru (dałam zdecydowanie mniej)

      5 dag świeżych drożdży

      1 litr wody


      Chleb wieloziarnisty


      Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

      Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

      Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.


      Modraszek argiades

      Karłątek

      Dwie rusałki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 marca 2011 19:54
  • poniedziałek, 28 lutego 2011
  • niedziela, 23 stycznia 2011
    • Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

      Kolejne pieczone pierogi. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z twarogiem, korzystając z tego przepisu. Nadzienie natomiast wykonałam, bazując na najlepszym przepisie na makaron tj. Makaron cytrynowy z cukinią, fetą i słonecznikiem.

      Z podanych składników wychodzi ok. 40 dużych pierogów.

      Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem


      Ciasto:

      15 g świeżych drożdży

      3-4 łyżki gęstej śmietany

      250 g twarogu (dałam śmietankowy z wiaderka)

      1 jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      1 płaska łyżeczka cukru

      ok. 420 g mąki pszennej

      Farsz:

      ok. 800 g młodej cukinii

      kostka (270 g) miękkiej fety

      2 łyżeczki włoskich ziół (w tym oregano)

      skórka starta z wyszorowanej cytryny i 2 łyżki soku

      zmielony czarny pieprz (dałam cytrynowy)

      sól

      1/2 szklanki ziaren słonecznika

      sporo bułki tartej do zagęszczenia farszu

      olej do smażenia

      Ciasto:

      Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.
      Twaróg rozetrzeć na gładką masę, dodać jajko, drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki i cały czas wyrabiając dodawać resztę mąki, aż powstanie gładkie i zwarte ciasto.
      Można również nie robić zaczynu drożdżowego, a pokruszone drożdże i śmietanę dodać bezpośrednio do ciasta.
      Przykryć i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Cisto nie rośnie za wiele, ale to nie ma wpływu na jego jakość.

      Przygotowanie farszu:

      Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Cukinię umyć, zetrzeć nieobraną na grubej tarce, podzielić na pół i każdą połowę udusić i odparować na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli. Zdjąć z ognia i ostusdzić. Dodać sok z cytryny, zetrzeć skórkę, wsypać zioła, dodać fetę, rozetrzeć z cukinią, dodać słonecznik, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by farsz był gęsty i zwarty.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 2-3 mm (ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia) i kroić na kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawać szerokim kubkiem. Nakładać po kopiatej łyżceczce farszu, składać po przekątnej lub na pół jeśli wykrawaliśmy koła i sklejać. Przed pieczeniem posmarować oliwą lub jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
      Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 175 stopni do lekkiego zezłocenia. Podawać ciepłe z gorącą zupą do picia (pomidorową lub kremem serowym).

      Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 stycznia 2011 08:40
  • środa, 05 stycznia 2011
    • Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i apel

      Dawno nie piekłam chleba. I miałam ochotę na chleb ze słonecznikiem. Słonecznik jest u mnie w domu zawsze. Dla nas, ale przede wszystkim dla ptaków przylatujących do karmnika. Sikorki go uwielbiają. Tak samo jak słoninkę zawieszoną pod karmnikiem. Dziś stałam w oknie i próbowałam sfotografować sikorki korzystające z naszej balkonowej jadłodajni. Niestety, są bardzo czułe na każdy ruch i szelest i tylko jedno zdjęcie udało mi się zrobić. Nie brak mi cierpliwości do tych małych ruchliwych stworzeń i będę stała w oknie nie raz, by tylko uwiecznić ten piekny widok. Fotografia poniżej przedstawia sikorkę modrą stojącą na słomianym daszku karmnika. Przy okazji pieczenia chleba, który ma znaczenie symboliczne, proszę Was o to, byście dokarmiali ptaki zimą. Niewiele to kosztuje, a satysfakcja jest ogromna!

      A wracając do chleba. Przepis znalazłam tutaj. Bardzo polecam. Naprawdę pyszny. Upiekłam dwa bochenki zamiast jednego dużego, a i tak chlebki urosły. Myślę, że to była dobra decyzja. Piekłam w silikonowych formach keksowych i papier do pieczenia był mi niepotrzebny. Ciasto łatwo się wyrabia, nie klei się za bardzo do rąk i choć trzeba czekać aż porządnie wyrośnie, to warto, tym bardziej, że wcale nie ma przy nim dużo pracy. Smacznego!

      Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      150 g mąki żytniej
      400 ml wody
      2 łyżeczki soli
      2 łyżeczki cukru
      2 łyżki oliwy
      1 opakowanie drożdży instant
      ½ szklanki ziaren słonecznika

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki łączymy poza ziarnami słonecznika.
      Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
      Kiedy ciasto podrośnie, łączymy je ze słonecznikiem i odstawiamy na 40 minut.
      Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto uformowane w bochenek. Ciasto zostawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy 45 minut.
      Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia i zawijamy w płócienną ściereczkę.

      Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i apel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 stycznia 2011 19:36
  • czwartek, 11 listopada 2010
  • poniedziałek, 25 października 2010
  • wtorek, 24 sierpnia 2010
  • środa, 07 lipca 2010
    • Sałatka z truskawkami i kurczakiem

      Sałatka z truskawkami i kurczakiem

      Zaskakujące połącznie truskawek, fety i kurczaka. Do tego orzeźwiający miętowo-cytrynowy sos. Razem - bajecznie...

      Porcja na dwie osoby:

      1 duży filet z kurczaka, szklanka truskawek, kilka liści sałaty (masłowej lub lodowej), pół kostki sera feta, 2 łyżki pestek słonecznika lub płatków migdałowych, sól, pieprz, olej do smażenia.

      Sos: mały kubek śmietany jogurtowej lub jogurtu, łyżeczka suszonej mięty, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, sól i szczypta chili do smaku.

      Filet umyć, osuszyć i pokroić w kawałki (kostkę lub paski), przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć za patelni z łyżką oleju. Wystudzić. Składniki sosu wymieszać. Sos schłodzić. Słonecznik lub płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sałatę opłukać, wysuszyć, porwać na kawałki i ułożyć na dwóch talerzach. Kawałki kurczaka ułożyć na sałacie. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i wyłożyć na sałatę między kawałki kurczaka. Fetę pokroić w kostkę i ułożyć na truskawach i kurczaku. Polać zimnym sosem i posypać uprażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów. Smacznego...

      Sałatka z truskawkami i kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z truskawkami i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 lipca 2010 19:26
  • środa, 28 kwietnia 2010
    • Placki z kurczaka - dwie wersje

      Kurczaka lubię w każdej postaci. Jeżeli jest pieczony w całości, zawsze wybieram pierś z chrupiącą skórką. Nie zapomnę smaku pieczonego ptaka w moim rodzinnym domu. Mama świetnie go doprawiała.

      Placki z kurczakiem do tej pory robiłam w wersji z papryką i jabłkiem. Kilka dni temu usmażyłam z dodatkiem sera i ziaren słonecznika. Dla mnie smaczniejsze i łatwiejsze w realizacji. Polecam z ryżem i surówkami.

      Placki z kurczkiem, papryką i serem

      Placki z kurczakiem, papryką i jabłkiem

      3 duże filety z kurczaka pokrojoine w drobną kostkę

      1 papryka pokrojona w kostkę

      2 jabłka drobno posiekane

      1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę

      dowolne przyprawy i zioła

      2 roztrzepane jajka

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na gorącym oleju.

      Placki z kurczaka z serem żółtym i ziarnami słonecznika

      Placki z kurczaka z serem żółtym i ziarnami słonecznika

      3 duże filety z kurczaka pokrojoine w drobną kostkę

      1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę

      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      dowolne przyprawy i zioła

      2 roztrzepane jajka

      2 łyżki mąki ziemniaczanej (majeranek, natka pietruszki)

      Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na gorącym oleju.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z kurczaka - dwie wersje”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 kwietnia 2010 07:50
  • środa, 24 marca 2010
    • Sałatka ryżowa z kabanosem, dynią i śliwką

      Bardzo dobra sałatka, na pewno kiedyś ją powtórzę. Dobra na diecie oczyszczającej i w sam raz na poprawę humoru. Nie żałowałam do niej chili, ale zawsze można zastąpić ostrą paprykę słodką. Wydaje mi się, że ostra bardziej tu pasuje.

      Sałatka z kabanosem, dynią i śliwką

      1 kabanos

      3/4 ugotowanego brązowego ryżu

      100 g marynowanej dyni

      10 suszonych śliwek

      1/2 puszki kukurydzy

      2 łyżki łuskanego słonecznika

      1 łyżka majonezu lub oleju

      szczypta imbiru

      szczypta papryki chili

      sól do smaku

      Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Dynię i śliwki pokroić na mniejsze kawałki, a kabanosa na plasterki. Dodać odsączoną kukurydzę, majonez, przyprawy i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, by składniki połączyły swoje aromaty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 24 marca 2010 09:36

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...