Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mleko w proszku”

  • poniedziałek, 28 lipca 2014
  • wtorek, 22 kwietnia 2014
    • Babka mleczna z kolorową posypką

      Na wielkanocnym stole zagościła u mnie babka z dodatkiem mleka w proszku. Inspirowałam się przepisem Cukrowej Wróżki, pomijając jednak karmelizowane płatki kukurydziane. W zastępstwie dodałam do środka kolorową cukrową posypkę, ale nie uzyskałam pożądanego efektu...

      Babka mleczna z kolorową posypką

      Źródło: tutaj

      Ciasto:
      1 i 3/4 szklanki mąki
      1 szklanka mleka w proszku
      1/2 szklanki cukru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1 szklanka maślanki lub kefiru (użyłam jogurtu naturalnego)
      1/2 szklanki oleju (dałam stopione masło)
      2 jaja
      kilka kropli aromatu śmietankowego

      cukrowa posypka oraz cukier puder do posypania wierzchu
      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i solą.
      Jajka roztrzepać z cukrem, maślanką, olejkiem śmietankowym i olejem. Dodać do mieszanki mącznej i wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.

      Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej), wsypując do środka trzy warstwy cukrowej posypki.
      Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

      Babki i babeczki  Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki Wielkanocne 2015

      Babka mleczna z kolorową posypką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Babka mleczna z kolorową posypką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 kwietnia 2014 09:33
  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

      Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach... Teraz kolej na mnie.

      Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

      Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

      A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

      Wszystkiego co najlepsze życzy

      Patrycja z rodziną.

      Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze...

      Przepis na ciasto: Moje wypieki 

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej
      pół łyżeczki soli
      60 g drobnego cukru do wypieków
      20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
      2 duże jajka, roztrzepane
      100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
      310 ml letniego mleka
      słoik konfitury z borówek

      Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).

      Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

      Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

      Polewa:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      perełki cukrowe
      

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 20:39
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Tartaletki "Jajka sadzone" na mące gryczanej

      Bezglutenowe, bo na mące z gryki, tartaletki wypełnione porcją sernika na zimno i udekorowane morelami. Wyglądem przypominają jajka sadzone w koszyczkach. Pomysł "chodził za mną" już od ostatniej Wielkanocy. Dopiero teraz znalazłam czas, by przygotować je przed świętami.

      Często jestem pytana, jak ja na to znajduję czas, pracując na etacie, prowadząc dom. Sama nie wiem, ale wszystko się jakoś kręci siłą rozpędu...

      Tartaletki

      Tartaletki

      Ciasto:

      120 g masła, posiekanego na kawałki
      ok. 1,5 szklanka mąki gryczanej
      1 łyżka kakao

      2-3 żółtka
      1/2 szklanki cukru pudru
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      oraz mąka gryczana do podsypywania

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.

      Foremki na mini tarty wysmarować olejem. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła na podsypanej mąką desce. Przenieść do foremek i wylepić dna i boki. Ciasto na dnie każdej foremki ponakłuwać widelcem. Ja dodatkowo każdy środek ciasta obciążyłam pokrywką od słoika :) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie delikatnie wyjąć z foremek. 

      Nadzienie:

      350 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka żelatyny
      1/2 szklanki mleka w proszku
      1/2 szklanki cukru pudru
      morele z puszki

      Żelatynę namoczyć w śmietance, umieścić nad parą wodną i rozpuścić, następnie ostudzić. Twaróg połączyć trzepaczką z mlekiem w proszku i cukrem pudrem oraz śmietanką. Wylać na spody tartaletek. Na każdym z nich ułożyć połówkę morelki brzuszkiem do góry. Schłodzić do stężenia.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanoc bez glutenu. 

      Tartaletki

      Tartaletki 

  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


      Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Składniki ciasta:

      2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
      2 łyżki miękkiego masła
      3 kopiate łyżki nutelli
      2/3 szklanki brązowego cukru

      Polewa:

      1 czekolada mlecza
      1czekolada gorzka
      1/2 szklanki mleka w proszku
      ok. 60 g masła
      1 szklanka słodkiej śmietanki
      1/2 szklanki mleka
      1 płaska łyżeczka żelatyny

      Do dekoracji:

      orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

      W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

      Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.

      

      Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58
  • sobota, 08 marca 2014
    • Torcik mleczny

      Wszystkim kobietom, szczególnie tym, które odwiedzają mój blog życzę, by zawsze były z siebie zadowolone, pewne siebie i szczęśliwe. Wam dedykuję ciasto w radosnej, wiosennej stylizacji... 

      Torcik mleczny

      Torcik mleczny

      Składniki:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      2 budynie waniliowe bez cukru
      cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 duże jajka
      szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany
      125 g masła, stopionego

      Masa mleczna:

      500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      200 g miękkiego masła
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej)
      2/3 szklanki mleka w proszku

      2-3 kruche ciastka maślane do dekoracji

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, ostudzić. Mleko skondensowane zmiksować ze śmietaną, jajkami i cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wylać do małej tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec  około 25 minut (do suchego patyczka). Tak samo upiec drugie ciasto. Oba placki wystudzić na kratce.

      Miękkie masło utrzeć na puch, porcjami dodawać twaróg i miksować na małych obrotach, dodać mleko skondensowane, porcjami wsypywać cukier i mleko w proszku. Utrzeć na gładką masę.

      Placki przełożyć połową porcji masy, resztą posmarować wierzch i posypać pokruszonymi ciasteczkami maślanymi. Ciasto schłodzić ok. 2 godziny przed krojeniem.

      Ciasta przekładańce

      Torcik mleczny

      Torcik mleczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik mleczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2014 08:00
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Oponki w zdrowszej wersji, które smakują właściwie jak drożdżówki. Do ciasta dodałam twarożek waniliowy, by dłużej zachowały świeżość. Udekorowałam je moim autorskim lukrem mlecznym i kolorowymi cukrowymi posypkami. Daleko im do ideału jeśli chodzi o kształt, ale nadrabiają swoim swoim smakiem....

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Składniki: 

      250 g serka waniliowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do serka z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.

      Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szerokim kubkiem kółka, a w ich środku nieco mniejsze (np. za pomocą literatki). 

      Oponki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Po ostudzeniu polukrować i posypać kolorowymi cukrowymi posypkami, orzechami lub kokosem.

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      barwniki spożywcze

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. Masę podzielić na kilka porcji, do każdej dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

  • sobota, 15 lutego 2014
    • Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżówki piekłam na bal karnawałowy syna dla całej klasy. A że bal wypadł w przeddzień walentynek, wymyśliłam słodkości w kształcie serca... Nie mogłam się zdecydować, która stylizacja ładniejsza, więc dodaję zdjęcia w obu...

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Składniki:

      1 szklanka ciepłego mleka
      50 g miękkiego masła
      3 łyżki cukru
      1 łyżka cukru waniliowego
      2 jajka, roztrzepane
      szczypta soli
      4 szklanki mąki pszennej
      25 g świeżych drożdży

      Lukier:

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      kokos i kolorowe perełki do dekoracji

      Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Następnie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i foremką w kształcie serca wykrawać serca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w cieple ok. 15 minut do napuszenia. Następnie piec w temperaturze 180oC do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Przestudzone serca oblać równomiernie lukrem i udekorować perełkami oraz kokosem. Odstawić do zastygnięcia.

      Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

      Drożdżowe serca z mlecznym lukrem

  • środa, 18 grudnia 2013
    • Choinki z piernika z lukrem mlecznym

      Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

      Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Składniki na około 14 choinek:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

      Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Lukier mleczny:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

          Festiwal  

  • niedziela, 29 września 2013
  • piątek, 06 września 2013
    • Tort urodzinowy Mikołaja - sernik mleczny z truskawkami i niebieską galaretką na czekoladowym spodzie z cukinią

      Mój syn Mikołaj to wielki smakosz maminych dań i wypieków. Znam jego upodobania kulinarne i antypatie do niektórych składników, których na szczęście jest niewiele. Wiem za to, że uwielbia czekoladę, truskawki i kolor niebieski, dlatego tworząc tort na 9. urodziny, kierowałam się preferencjami syna. Dziecko takie rzeczy zauważa. Miki był dumny i szczęśliwy, że tort był specjalnie dla niego...

      Spód stanowi ciasto czekoladowe z cukinią, wnętrze to masa serowa bardzo mleczna, mój ulubiony ostatnio smak, wykorzystywany w sernikach na zimno. W masie zatopiłam świeże truskawki, a całość zalałam galaretką w kolorze niebieskim. Poniżej  dokładna instrukcja :)


      Ciasto czekoladowe:

      60 g stopionego masła
      1/4 szklanki oleju
      120 g drobnego cukru do wypieków (dałam 220)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      2 duże jajka
      pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
      150 g mąki pszennej
      40 g kakao
      2/3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach

      Masło zmiksować z olejem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

      Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić.

      W tortownicy powiększyć brzeg, wkładając gruby papier między obręcz i spód – ciasto jest wyższe niż brzeg tortownicy).

      Masa mleczna z truskawkami:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      500 g truskawek
      oraz 2 galaretki niebieskie (Blue Curacao z Winiar)

      


      Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Truskawki opłukać i odszypułkować, ułożyć na cieście dzióbkami do góry.

      Przygotować masę. Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Powoli wlewać do sera, energicznie mieszając. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć delikatnie na truskawki i włożyć do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i schłodzić do stężenia.

      

  • wtorek, 16 lipca 2013
  • sobota, 29 czerwca 2013
    • Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

      Ciasto:

      ½ szklanki oleju
      2/3 szklanki drobnego cukru
      3 małe jajka
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
      2 szklanki mąki pszennej
      ½ szklanki gorzkiego kakao
      1/3 szklanki likieru kawowego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

      Krem mleczny:

      2 budynie śmietankowe bez cukru
      450 ml mleka
      150 ml mleka słodzonego skondensowanego
      2/3 szklanki mleka w proszku
      200 g miękkiego masła
      ½ szklanki cukru pudru

      Warstwa z galaretką:

      2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
      500 g świeżych czereśni

        

      Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

      Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

      Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 czerwca 2013 08:00
  • poniedziałek, 17 czerwca 2013
    • Mleczny sernik na zimno z owocami

      Obiecałam kolejne przepisy na mleczne desery. Tym razem chcę Wam zaproponować przepyszny sernik na zimno z owocami lata. Wspaniały, niebiański, zaczynając od kakaowo-kawowego spodu, pełnomlecznego środka, a kończąc na owocowej uczcie...

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Spód:

      1 opakowanie Płatki Mlekołaki Figuraki Choco lub 200 g kruchych ciastek czekoladowych
      100 g ciastek owsianych, np. Digestive
      80 g stopionego masła
      3 łyżki likieru kawowego

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      świeże owoce do dekoracji - użyłam truskawek, czereśni i borówek amerykańskich

      Ciastka i płatki zmielić, dodać stopione masło i likier kawowy. Wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

                  

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczny sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 czerwca 2013 19:36
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Mleczny krem w tartaletkach bardzo nam smakował. Stąd kolejny pomysł na jego użycie, w drożdżówkach. Tutaj jest jeszcze bardziej mleczny, bo dodałam do serka proporcjonalnie więcej mleka skondensowanego i mleka w proszku. Ciasto drożdżowe też nie jest takie zwykłe, bo również zawiera skondensowane mleko oraz kakao. Dobrze się wyrabia, po upieczeniu jest miękkie i puszyste. No i jeszcze te cudowne owoce... skusiłam się na pierwsze w tym roku czereśnie.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      30 g kakao
      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
      200 ml ciepłego mleka
      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 
      50 g roztopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      oraz 1 małe jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania brzegów

      Nadzienie:

      200 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      1/3 szklanki mleka w proszku
      owoce (truskawki, borówki, banany)
      1 białko

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      

      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę przesianą z kakao, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować nadzienie. Serek wymieszać  mlekiem skondensowanym, mlekiem w proszku i białkiem. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 6 części. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

      Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku i na nim ułożyć połówki czereśni. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką Piec w temperaturze 180º przez około 25 minut do zrumienienia brzegów.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

  • sobota, 08 czerwca 2013
  • sobota, 01 czerwca 2013
    • Ciastka mleczne z misiową galaretką na Dzień Dziecka

      Dla moich kochanych chłopaków upiekłam ciasteczka z dwóch przepisów, a mianowicie Doroty i Anahitki. Część mąki pszennej zamieniłam na kukurydzianą.

      Ciastka mleczne z misiową galaretką na Dzień Dziecka

      Składniki:
      2 szklanki mąki (użyłam 1 szklanki mąki krupczatki oraz 1 szklanki mąki kukurydzianej)
      1/2 szklanki mleka w proszku
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      150 g miękkiego masła
      1/2 szklanki cukru pudru
      2 jajka

      Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować.

      Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i  kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia (najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach - inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre - wysunąć blaszkę (można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki (jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką). Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minuty, do rozpuszczenia miśków. Najlepiej cały czas obserwować piekarnik - w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Mikołaj i Julian

      Ciastka mleczne z misiową galaretką na Dzień Dziecka

  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Blok czekoladowy

      W końcu miałam okazję przygotować moim synom... i największemu łasuchowi w rodzinie, mojemu zwariowanemu mężowi smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak czekoladowy blok kusił każdym kolejnym kawałkiem... Mama dodawała do niego orzechy laskowe i czasami też rodzynki. Ja wrzuciłam moje ukochane migdały oraz herbatniki maślane, suszone wiśnie i morele. Teraz słodkości jem okazjonalnie, ale przyznaję, że to czekoladowe cudo smakuje lepiej niż wszystkie mleczne czekolady...

      Blok czekoladowy

      Składniki:

      250 g masła

      1/2 szklanki mleka

      1 szklanka cukru

      3 kopiate łyżki gorzkiego kakao

      ok. 350 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)

      po 80 g posiekanych migdałów, moreli i suszonych wiśni

      małe opakowanie pokruszonych herbatników maślanych

        

          

        

      Masło rozpuścić razem z mlekiem, cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i, dodając porcjami mleko w proszku wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać herbatniki, migdały i suszone owoce i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wyłożyć na podwójny prostokąt folii aluminiowej, uformować wałek i zawinąć w folię. Ukształtować wałek, a następnie prostopadłościan. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach można wyjąć blok i pokroić w plastry. Smacznego!

      Blok czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 18:18
  • niedziela, 16 września 2012
    • Bułki hamburgerowe

      Nie piekłam ich z myślą o hamburgerach, ale chciałam upiec delikatne pszenne bułki dla dzieciaków. I mój starszy syn powiedział, że to najlepsze bułki na świecie... To bardzo miłe, bo rzeczywiście bułki są pyszne... Przepis znaleziony u Liski pochodzi od Marthy Stewart.

       Bułki hamburgerowe

      Składniki:

      3/4 szkl. cieplej wody
      1/3 szkl. mleka w proszku
      2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
      1,5 łyżki cukru
      3/4 łyżeczki soli
      1 łyżeczka drożdży instant
      1 jajko
      2,5 szkl. mąki

      Do posmarowania bułek:
      1 żółtko
      1 łyżka mleka
      sezam

      Bułki hamburgerowe


      Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
      Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
      Powoli dodawać resztę mąki.
      Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
      Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.

      Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
      Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.

      Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

      Bułki hamburgerowe 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki hamburgerowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 22:20

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...