Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „nutella”

  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • środa, 13 stycznia 2016
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


      Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Składniki ciasta:

      2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
      2 łyżki miękkiego masła
      3 kopiate łyżki nutelli
      2/3 szklanki brązowego cukru

      Polewa:

      1 czekolada mlecza
      1czekolada gorzka
      1/2 szklanki mleka w proszku
      ok. 60 g masła
      1 szklanka słodkiej śmietanki
      1/2 szklanki mleka
      1 płaska łyżeczka żelatyny

      Do dekoracji:

      orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

      W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

      Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.

      

      Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58
  • wtorek, 25 lutego 2014
  • niedziela, 16 lutego 2014
    • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

      To moje drugie podejście do tych pysznych ciastek. Kilka miesięcy temu zbyt je przyrumieniłam, by pokazać je na blogu. Pojawiła się druga szansa z okazji Walentynek. Mąż kupił opakowanie truskawek, w lodówce miałam ciasto francuskie, a w kuchennej szafce schowaną przed łasuchami nutellę. Tym razem pilnowałam koloru ciasteczek, nie odstępując piekarnika na krok. Ciasteczka zostały zjedzone w całości, jak tylko nieco przestygły.

      Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

      Przepis znaleziony u niezawodnej Doroty.

      Składniki na około 20 sztuk:

      1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
      pół słoiczka nutelli
      100 g truskawek
      cukier puder do oprószenia
      posiekane pistacje do oprószenia, opcjonalnie

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

      Z ciasta wycinać duże serca, około 8-10 cm średnicy, foremką do ciastek. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki (moje były duże, więc dałam po jednym).

      Piec w temperaturze 220?C przez 15-17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pistacjami, podawać.

      Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

      Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

      Walentynki - czym TO się je?  Słodkie Walentynki 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 lutego 2014 12:26
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Tatranky przekładane domową nutellą z awokado

      Tatranky – tradycyjne czeskie sześciowarstwowe wafelki z polewą czekoladową tylko po obwodzie. Powstały w roku 1945. Pierwotnie miały mieć kształt trójkątny jak szczyty gór, z czego też wynikała nazwa, ale ze względu na trudności technologiczne robienia polewy obwodowej w produkcji seryjnej oraz pakowania w celofan w końcu zdecydowano się na kształt prostokątny. Technologię produkcji wynalazł pracownik fabryki Vilém Škvarlo i produkcja wzrosła z 40 kg do 2 ton, później stopniowo nawet do 3,5 t na dzień (dziś kilka razy więcej). Nadzienie pierwotnie było orzeszkowe, później czekoladowe oraz arachidowe. Po roku 1989 pojawiły się kolejne smaki, ale też obniżono liczbę warstw do pięciu. Źródło

      Tatranky przekładane domową nutellą z awokado

      Do przełożenia wafli użyłam domowej nutelli z awokado, brzegi posmarowałam gorzką czekoladą.

      Składniki:

      3 prostokątne wafle

      domowa nutella

      100 g gorzkiej czekolady roztopionej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki

      Dwa wafle posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim i przykryć waflem bez kremu, lekko docisnąć. Przekroić wzdłuż na pół. Wierzch pierwszego prostokąta posmarować kremem i przyłożyć drugim prostokątem. Oba znów przekroić wzdłuż na pół. Każdy pokroić na kwadraty, a kwadraty po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi za pomocą kuchennego noża posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć na ręczniku kuchennym do zastygnięcia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tatranky przekładane domową nutellą z awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 21:11
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
  • czwartek, 03 października 2013
    • Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Dziś zapraszam Was na bardzo czekoladowy sernik z dodatkiem gruszek. Wilgotny, niczym mus, z lekkim posmakiem orzechów laskowych za sprawą Nutelli. Do masy dodałam również gotowany budyń czekoladowy, a na spód ciasteczka z orzechami i czekoladą. Deser idealny do rozpieszczania siebie i swoich bliskich...

      Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Spód:

      300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą

      180 g masła

      kilka łyżek mleka

      ?Masa serowa:

      1 kg gęstego mielonego sera białego

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      500 ml mleka

      5 jajek
      3 duże łyżki Nutelli
      100 g gorzkiej czekolady

      2/3- 1 szklanki drobnego cukru 

      5-6 średnich twardych gruszek

      

      Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować.  Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć  folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      ?Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 08:25
  • wtorek, 21 maja 2013
  • sobota, 27 kwietnia 2013
  • środa, 17 kwietnia 2013
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Bajaderki z Nutellą

      Jeśli rodzina nie rzuca się ochoczo na ciasto, trzeba coś wymyślić. Po nieudanym przekładańcu, w którym masa rozpłynęła się, a zjedzone zostały jedynie delicje zatopione w galaretce. Ciasto brownie ze spodu zmieliłam z nutellą i powstały nasze pierwsze bajaderki. W wersji bez alkoholu, bo dla dzieci. 

      Bajaderki z Nutellą

      Składniki:

      ok. 3 szklanki pokruszonego ciasta brownie (z tego przepisu)
      3 łyżki nutelli
      3 łyżki likieru amaretto
      1/2 szklanki mleka
      oraz 1 biała czekolada rozpuszczona z 1/2 szklanki mleka
      kolorowa posypka lub mielone orzechy arachidowe do obtoczenia

        

      Bajaderki z Nutellą

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i połączyć w jednolitą masę. Uformować kulę, włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę na bajaderki wyjąć, odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając uprzednio dłonie w zimnej wodzie. Ułożyć na tacy i włożyć do zamrażalnika na kolejne 15 minut. Potem wyjąć, wbijać wykałaczkę w każdą kulkę i maczać w rozpuszczonej z mlekiem czekoladzie. Odczekać aż spłynie jej nadmiar. Następnie obtaczać w posypce lub orzechach i układać na talerzu lub w małych papilotkach. Schłodzić.

      Bajaderki z Nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Bajaderki z Nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 20:27
  • poniedziałek, 21 stycznia 2013
    • Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą

      Kiedy nadchodzi zima i brakuje świeżych owoców, łatwiej mi przychodzi wymyślanie obiadów. Nawet na moje ulubione serniki brak mi pomysłu. Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę powstało z tego, co akurat uziemiona chorobą dziecka matka wyszperała w kuchni. Po raz kolejny przekonałam się, że z resztek może powstać naprawdę smaczna propozycja. 

      Jabłka bardzo dojrzałe, napoczęte opakowanie mielonych orzechów, mały słoik Nutelli od świętego Mikołaja schowany przed trzema łasuchami (ten 37-letni jest największy) i jedyna wówczas mąka w kuchennej szafce (a znika ona kilogramami w domowym pieczywie)...

      Największym smakoszem moich słodkości jest jednak syn Mikołaj. Naprawdę docenia smak domowego ciasta ten miłośnik wszelkich ciast z jabłkami i serników... To urodzony koneser. Preferuje gorzką czekoladę, domowy chleb, wątróbkę i śledzie...

      Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą

      Spód:

      120 g masła, pokrojonego na małe kawałki

      1 i 3/4 szklanki mąki, najlepiej gryczanej

      2 łyżki kakao

      3 łyżki Nutelli

      3 żółtka

      ½ szklanki drobnego brązowego cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1 kg jabłek

      2 łyżeczki cynamonu

      Beza:

      3 białka

      2/3 szklanki drobnego cukru

      120 g mielonych orzechów laskowych

      łyżka octu winnego lub soku z cytryny

      szczypta soli

      Składniki spodu zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę do lodówki.

      Następnie wyjąć i rozwałkować 2/3 porcji, wylepiając na spodzie tortownicy 25-26 cm. Z reszty formować wałki, wylepiając brzegi na wysokość ok. 5 cm. Spód nakłuć w wielu miejscach widelcem.

      Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na spód ciasta i posypać cynamonem. Piec około 20 minut w temperaturze 190oC.

      W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać ocet lub sok z cytryny. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczone ciasto z jabłkami, zmniejszyć temperaturę do 150oC i dopiekać do momentu aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 stycznia 2013 20:15
  • sobota, 05 stycznia 2013
  • środa, 19 grudnia 2012
    • Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszą manną

      To ciasto było dla mnie wyzwaniem. Zawsze jest stres, kiedy kiecze się dla kogoś.... Jeden maleńki kawałek udało mi się zachować do zdjęcia i skosztować.... No i odetchnęłam z ulgą, bo ciasto było naprawdę smaczne... potwierdziła to osoba obdarowana i jej goście. Z czystym sercem mogę się z Wami podzielić przepisem...

      Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszą manną 

      Czekoladowe ciasto miodowe:

      450 g mąki

      50 g ciemnego kakao

      150 g cukru pudru

      200 g masła

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa:

      5 błyskawicznych kaszek Mleczny Start o smaku czekoladowo-orzechowym

      2 łyżki Nutelli

      250 g miękkiego masła

      ok. ½ szklanki cukru pudru (lub do smaku)

      Polewa czekoladowa:

      Polewa:

      150 g gorzkiej czekolady 

      2 łyżki masła

      2 łyżki cukru

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka żelatyny

       

      Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika zdjąć papier.

      Przygotować masę. Kaszkę rozpuścić w 600 ml wrzątku, cały czas mieszając wsypywać proszek. Odstawić do ostudzenia, przykrywając wierzch folią. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimną kaszkę, Nutellę i cukier puder do smaku.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem, docisnąć.

      Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Czekolady rozpuścić z masłem, cukrem i śmietaną. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła i połączyła z czekoladą. Kiedy przestygnie polać wierzch ciasta i posypać rozgniecionymi za pomocą wałka orzechami laskowymi.

      Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z masy i zmięknąć. Ciasto powinno leżakować przynajmniej dobę w chłodnym miejscu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszą manną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 grudnia 2012 07:17
  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Babka z nutellą i migdałami

      Piękna pogoda odrywa mnie od spędzania długich godzin w kuchni oraz przy komputerze. Dlatego dziś prezentuję wypiek spontaniczny, zachwalany przez wiele blogerek, a chodzi o Babka z nutellą i orzechami laskowymi Dorotus. Kiedy zapragnęłam ją upiec natychmiast, okazało się, że nie mam wystarczającej ilości masła oraz ani grama orzechów laskowych. Mimo wszystko babkę upiekłam, zamieniając część masła śmietaną, a orzechy laskowe migdałami, których dałam tylko 3/4 szklanki, a mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą orkiszową. Wypiek bardzo się udał, babka wyszła delikatna, pachniała orzechami dzięki nutelli. Składniki podaję według mojej receptury, a po oryginalny wypiek odsyłam na blog Moje Wypieki.

       

      Babka z nutellą i migdałami

       

      Składniki:

      80 g miękkiego masła lub margaryny

      100 g kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej

      150 g nutelli

      5 jajek

      100 g jasnego brązowego cukru

      3/4 szklanki mielonych migdałów

      1 szklanka mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

      1 łyżka kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Dodać śmietanę. Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. oraz nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

      Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

      Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.

      Polewa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady

      50 g masła

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na babce.


      Babka z nutellą i migdałami

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z nutellą i migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 10:18
  • sobota, 03 marca 2012
    • Serniczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym
       

      Najbardziej z ciast lubię serniki. Już kiedyś wspominałam, że moim marzeniem jest otworzenie sernikarni. Wiele mam jeszcze dzisiaj marzeń. One są w moich myślach, ale nie o nich chcę pisać. Tylko o niesamowitych sernikach w wersji mini. Tak jak marzenia, słodkości chodzą po mojej głowie i kiedy nabierają realny kształt, chcę się z Wami podzielić. Oto one...

      ...kruche orzechowo-nutellowe ciasto, serowo-waniliowe wnętrze, bita śmietana, sos karmelowy i orzechy laskowe. Zmysłowe i pełne kontrastu małe słodkości. W sam raz na cudowną sobotę...


      Składniki na 12 serniczków:

      Ciasto na spód:

      100 g grubo mielonych orzechów laskowych

      50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      70 g nutelli

      50 g masła

      2 żółtka

      płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      600 g serka  dwukrotnie mielonego (dałam gotowy o zawartości 9% tłuszczu)

      2 białka

      1/2 szklanki drobnego białego cukru (w tym cukier z wanilią, około 3 łyżeczek)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Składniki spodu wymieszać lub utrzeć w malakserze. .Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami (używam formy silikonowej, która nie wymaga wykorzystania papilotek) nakładać równe porcje ciasta (masa jest nieco lepka). Wygładzić zmoczonym wodą brzegiem łyżeczki lub palcami (wtedy łatwiej ją rozprowadzić ciasto).

      Ser wymieszać z cukrem i lekko ubitymi trzepaczką białkami. Dobrze połączyć z mąką. Wyłożyć równo na ciasto. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, a serniki zostawić w piekarniku do ostudzenia. Potem wyjąć i całkowicie ostudzić.

      Bita śmietana:

      200 g śmietany kremówki

      1 łyżka cukru pudru

      Sos karmelowy:

      150 g śmietanki kremowej 30%
      1 łyżka jasnego brązowego cukru
      1 łyżka  płynnego miodu (najlepiej jasnego - lipowego lub wielokwiatu)
      1  łyżka masła

      oraz 40 g posiekanych orzechów laskowych


      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

       

      Schłodzoną śmietanę ubić, wymieszać z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch upieczonych i ostudzonych serniczków.

      Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w nieprzywieralnym rondelku i ,mieszając co jakiś czas, gotować. Gotować na małym ogniu,aż sos zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę. Sos przestudzić i dobrze wymieszać przed udekorowaniem deseru (tłuszcz lubi się oddzielać). Polać wierzch babeczek sosem i obsypać posiekanymi orzechami. Schłodzić minimum 1 godzinę przed podaniem.

       

      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Serniczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 marca 2012 21:58
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • Ciastka z nutellą

      Dziś znów słodkości. Pyszne czekoladowe ciasteczka z dodatkiem nutelli i mielonych orzechów laskowych. Bardzo aromatyczne. Przepis znalazłam na blogu Sweet art. Zamiast olejku rumowego użyłam mielonej kawy. Ponadto nie formowałam z ciasta kulek, ale je rozwałkowałam i wycinałam ciastka foremkami.

      Ciastka z nutellą
      Składniki:
      100 g masła
      75 g cukru (w tym 8 g cukru waniliowego)
      szczypta soli
      200 g mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      25 g kakao
      50 g zmielonych orzechów laskowych
      olejek rumowy (zamieniłam na łyżkę mielonej kawy)
      50 g nutelli
      2 łyżki śmietany 18%

      Ciastka z nutellą
      Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, solą,  orzechami i ewentualnie kawą. Wsypać do masła, wymieszać. Dodać nutellę, olejek rumowy i śmietanę. Wymieszać wszystko, najlepiej ręcznie.
      Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na pół godziny. Nastawić piekarnik na 175°C.
      I sposób: z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolować w rękach na kształt małego palca.
      Spłaszczyć widelcem.
      II sposób: ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wykrawać foremką ciastka i kłaść na blachę wyłożoną pergaminem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut.
      Wyjąć, ostudzić.

      Ciastka z nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2012 12:05
  • sobota, 05 listopada 2011
    • Sernik orzechowy z nutellą

      Moim marzeniem jest otworzyć sernikarnię. Sernikową cukiernię z galerią zdjęć przyrody... W menu znalazłby się zapewne, nawet zająłby honorowe miejsce sernik, który dzisiaj Wam przedstawię... To mój przepis autorski. Zapraszam do cukierni moich marzeń... oraz na blog, w którym piszę wiersze. To mój debiut po 10 latach ciszy. Teraz znów mam taką potrzebę. Zapraszam do MOTYLI W SERCU.

       

      Sernik orzechowy z nutellą

       

      Ciasto:

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

      2 jajka (białka i żółtka osobno)

      120 g brązowego cukru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      120 g mąki

      Masa serowa:

      800 g sera na serniki

      150 g cukru

      4 żółtka

      2 jajka

      cukier waniliowy (16 g) lub ekstrakt

      ½ słoika kremu orzechowego (np. Nutella)

      Beza:

      4 białka

      200 g cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      120 g grubo mielonych orzechów laskowych

      szczypta soli


       Sernik orzechowy z nutellą

       

      Czekoladę i masło rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z dżemem i żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie białka. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160oC.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser krótko miksować z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem). Na końcu dodać skrobię i wymieszać.

      Wylać na upieczony spód czekoladowy. Na wierzch wyłożyć miejscami po 1/2 łyżeczki kremu orzechowego. Włożyć do piekarnika i piec aż wierzch sernika będzie ścięty czyli około 45 minut. Mniej więcej po pół godzinie pieczenia sernika z masą serową ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Po tym czasie dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać skrobię. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i dopiekać aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu. Wyjąć i ostudzić. Ozdobić polewą (50 g gorzkiej czekolady rozpuścić z łyżką masła i 3 łyżkami mleka). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Sernik również przechowywać w lodówce.

      

      Sernik orzechowy z nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 listopada 2011 18:36
  • piątek, 18 lutego 2011
    • Sernikowrownie z nutellą

      Długo zastanawiałam się jaką słodycz przygotowć na Czekoladowy Weekend prowadzony w tym roku przez Atinę. Pierwsze do głowy przyszło mi brownie, ale ostatni sernik ze śliwkami w czekoladzie spowodował powrót sernikowej fazy. O uzależnieniu od czekolady już nie wspomnę. Wystarczy popatrzeć na moje ostatnie wypieki... może brakuje mi magnezu, bo ostatnio chyba piję więcej kawy...

      No i z wielu różnych powodów padło na brownie z masą serową, do której dodałam nutellę. Składniki dobrałam, wzorując się na kilku różnych przepisach. Zapach podczas pieczenia był zniewalający.... a smak... co tu dużo mówić...


      Sernikowrownie z nutellą

      Ciasto brownie:

      200 g gorzkiej czekolady (90% kakao)

      200 g masła

      200 g ciemnego brązowego cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego

      1 łyżka mielonej kawy (dałam o aromacie amaretto)

      100 g mąki

      3 jajka

      Masa serowa z nutellą:

      500 g sera mielonego śmietankowego

      70 g cukru pudru

      2 jajka

      1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii

      3 duże łyżki nutelli

      60 g obranych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji


      Sernikowrownie z nutellą

      Czekoldę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ekstrakt i rozpuszczoną czekoladę, wbijać po jednym jajku, miksując. Na końcu dodać kawę i mąkę, dokładnie wymieszać.

      Do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 masy.

      Łyżką wymieszać ser z cukrem i ekstraktem. Dodać jajka rozmieszane w osobnej miseczce. Połączyć z serem.  Dodać 2 łyżki nutelli i niezbyt dokładnie wymieszać. Wyłożyć na masę czekoladową. Na wierzchu rozłożyć w kilku miejscach trzecią łyżkę nutelli i delikatnie przemieszać. Na koniec wyłożyć odłożoną 1/3 część masy czekoladowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC. Piec 50-60 minut. Wierzch można przykryć folią, ale niekoniecznie. Studzić w wyłączonym piekarniku około 30 minut, potem wyjąć, ostudzić w temperaturze pokojowej, udekorować posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

       


      Sernikowrownie z nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikowrownie z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lutego 2011 21:21
  • sobota, 05 lutego 2011
  • niedziela, 30 stycznia 2011
    • Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą

      Oto sernik, króry skomponowałam z okazji Dnia Babci i Dziadka w przedszkolu.  Nie mogłam go spróbować wcześniej niż na uroczystości. W ubiegłym roku na tę samą okoliczność piekłam ciasto z kremem, w którym krem rozpłynął się... miałam stracha. Teraz niemiłe niespodzianki ominęły mnie i sernik naprawdę się udał. Potwierdziły to zgodnie babcie przedszkolaków, moja mama i moja teściowa. Jeden niewielki kawałeczek zabrałam do domu, żeby sfotografować. Przepis jest na dużą prostokątną blachę.

      Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą

      Spód sernika:

      1,5 szklanki mąki

      2 łyżki kakao

      2 łyżki nutelli

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      175 g masła

      2 żółtka

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180oC i podpiec spód sernika około 15-20 minut.

      Masa serowa:

      1250 g sernikowego serka śmietankowego (dałam 1 kg serka wiaderkowego 4% i 250 g sera 34% tłuszczu)

      3 żółtka

      3 jajka

      4 łyżki nutelli

      100 g gorzkiej czekolady (65%)

      1/2 szklanki likieru amaretto

      2/3-1 szklanki cukru

      1 łyżka kakao

      1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      Beza:

      5 białek

      2 szklanki grubo zmielonych, np. w malakserze, orzechów (1 szklanka włoskich, po 1/2 szklanki laskowych i migdałów)

      szczypta soli

      niepełna szklanka drobnego cukru

      łyżka soku z cytrny

      łyżka skrobi ziemniaczanej

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub z kilkoma łyżkami mleka w mikrofalówce. Ostudzić. Ser utrzeć z cukrem, jajkami i żółtkami, dodać nutellę i czekoladę, wymieszać. Kawę rozpuścić w zimnym amaretto, dodać do masy serowej. Na końcu wsypać kakao i skrobię i jeszcze raz wymieszać, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w tej samej temperaturze do ścięcia wierzchu. Potem wyjąć i zmniejszyć temperatrę do 150oC.

      W tym czasie wykonać bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier, cały czas ubijać. Na końcu dodać sok i skrobię, dobrze połączyć, by nie było grudek. Wyłączyć mikser. Wsypywać powoli orzechy, mieszając łyżką. Rozprowadzić równo na powierzchni sernika i dopiekać do lekkiego zezłocenia bezy. Chłodzić przez kilka godzin przed rozkrojeniem. Wierzch można udekorować polewą z czekolady.

      A po strawę duchową zapraszam pod te adresy:

      www.cudemmalowane.blox.pl

      oraz

      www.wpogonizamotylem.blox.pl

       

      Rusałka kratkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 stycznia 2011 21:27
  • piątek, 24 grudnia 2010
    • Tort bezowy z migdałami i masą z nutelli oraz życzenia

      Moi drodzy! Tym, którym jeszcze nie składałam życzeń z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę przede wszystkim zdrowia, radości i wielu cudownych przeżyć. Niech to będzie czas wyjątkowy i niech da siłę do życia i uśmiech nie tylko na twarzy, ale i w sercu na cały kolejny rok...

      A dziś przepis na tort bezowy z migdałami i masą z nutelli.

      Tort bezowy z migdałami i kremem z nutelli

      Składniki na 3 blaty bezowe:

      6 białek
      szczypta soli
      niepełna szklanka drobnego cukru
      1 szklanka zmielonych migdałów, mogą być ze skórką (zmieliłam w malakserze)
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżkę mąki następnie migdały i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

      Na 3 dużych blachach ułożyć papier do pieczenia. Na każdym z nich narysować okręg przykładając spód tortownicy o średnicy 23-24 cm. Masę bezową podzielić na 3 części, wyłożyć równo do brzegów narysowanych okręgów.

      Każdy z blatów bezowych piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      Krem z nutellą:

      250 g serka mascarpone
      500 ml śmietany kremówki
      słok nutelli (385 g)

      Dekoracja:

      1/4 szklanki posiekanych migdałów
      3 kostki startej gorzkiej czekolady

      Śmietanę kremówkę ubić, dodawać partiami serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać nutellę i dobrze połączyć wszystkie składniki. Masę podzielić na 3 części. Każdą z nich posmarować blatay bezowe.

      Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi (lub grubo zmielonymi) migdałami i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki, bym masa stężała i dobrze zespoliła się z kremem. Najlepiej kroić nożem z piłką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z migdałami i masą z nutelli oraz życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 grudnia 2010 08:27
  • środa, 17 listopada 2010
  • wtorek, 16 marca 2010
    • Kruche babeczki

      Babeczki z budyniem

      Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu... Zleci z prędkością światła. Pomysł na wypieki świąteczne mam od dawna. Sernik cytrynowy i muffinki w dwóch smakach. Mniej pracy niż przy babeczkach. Oto babeczki w dwóch smakach z ubiegłego roku.

      Ciasto jasne: 250 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Ciasto czekoladowe: j.w. 1/2 szklanki mąki zastąpić kakao.

      Do miski przesiać mąkę, cukier, cukier migdałowy, dodać proszek, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Szybko zagnieść i schłodzić. Foremki dokładnie posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kawałki ciasta rozwałkowywać i ugniatać do foremek na babeczki. Piec do zrumienienia w temp. 180oC.

      Oczywiście można upiec z połowy porcji, ale upieczone babeczki świetnie nadają się do mrożenia, więc ucztę babeczkową można powtórzyć jeszcze po Wielkanocy.

      Wypełnienie: budyń waniliowy, budyń czekoladowy, dżem, krem typu nutella, posypka czekoladowa i kolorowa, żelki, draże.

      Bardziej wykwintna jest masa budyniowa śmietankowa z masłem i bakaliami i taka najbardziej nam smakowała.

      Babeczka czekoladowa z kremem bakaliowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche babeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 marca 2010 18:14

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...