Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mleko skondensowane”

  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Rajski sernik

      Kiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Spód:

      120 g migdałów
      150 g suszonych moreli
      2-3 łyżki wody

      Masa:

      1 kg mielonego sera śmietankowego
      5 dużych jajek
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć)

      2 gruszki
      1 mango
      1/2 świeżego ananasa

      Wykończenie:

      500 ml śmietanki dobrze schłodzonej
      2-3 łyżki cukru pudru

      1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie

      Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce  obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Można też piec 50-60 minut na termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Śmietanę ubić, dodając na końcu cukier. Wyłożyć na wierzchu sernika, pokruszyć wafelek i schłodzić.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      banner przepis miesiaca  Jesienne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rajski sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 17:51
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57
  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
    • Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Korzystając z urlopu mam w planie pierogi w trzech rodzajach, w tym jedne z truskawkami. Mam nadzieję, że dzieciaki się ucieszą na taki obiad...

      A nowy tydzień na blogu rozpoczynam sernikiem na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie.

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Spód:

      100 g gorzkiej czekolady
      100 g masła
      2 duże jajka
      1/2 szklanki cukru
      100 g mąki pszennej tortowej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Warstwa truskawkowa:

      2 szklanki zmiksowanych truskawek
      500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
      1/2 szklanki cukru
      1 cukier waniliowy
      1 galaretka truskawkowa
      1 łyżka żelatyny
      połówki truskawek i starta czekolada do dekoracji

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier.. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Ostudzić.

      Proszek z galaretki i żelatynę umieścić w średniej misce, zalać szklanką wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, nie doprowadzając do stężenia.

      Mleko skondensowane zmiksować, aby nieco się spieniło, dodać cukier, cukier waniliowy i mus truskawkowy, ciągle miksując. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę i dobrze połączyć składniki. Wylać na upieczony spód czekoladowy i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kwadraty,posypać wierzch startą czekoladą i na każdej porcji ułożyć pół truskawki.

      Milion smaków truskawek

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 czerwca 2014 08:25
  • sobota, 08 marca 2014
    • Torcik mleczny

      Wszystkim kobietom, szczególnie tym, które odwiedzają mój blog życzę, by zawsze były z siebie zadowolone, pewne siebie i szczęśliwe. Wam dedykuję ciasto w radosnej, wiosennej stylizacji... 

      Torcik mleczny

      Torcik mleczny

      Składniki:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      2 budynie waniliowe bez cukru
      cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 duże jajka
      szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany
      125 g masła, stopionego

      Masa mleczna:

      500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      200 g miękkiego masła
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej)
      2/3 szklanki mleka w proszku

      2-3 kruche ciastka maślane do dekoracji

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, ostudzić. Mleko skondensowane zmiksować ze śmietaną, jajkami i cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wylać do małej tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec  około 25 minut (do suchego patyczka). Tak samo upiec drugie ciasto. Oba placki wystudzić na kratce.

      Miękkie masło utrzeć na puch, porcjami dodawać twaróg i miksować na małych obrotach, dodać mleko skondensowane, porcjami wsypywać cukier i mleko w proszku. Utrzeć na gładką masę.

      Placki przełożyć połową porcji masy, resztą posmarować wierzch i posypać pokruszonymi ciasteczkami maślanymi. Ciasto schłodzić ok. 2 godziny przed krojeniem.

      Ciasta przekładańce

      Torcik mleczny

      Torcik mleczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik mleczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2014 08:00
  • środa, 12 lutego 2014
  • poniedziałek, 16 września 2013
  • piątek, 06 września 2013
    • Tort urodzinowy Mikołaja - sernik mleczny z truskawkami i niebieską galaretką na czekoladowym spodzie z cukinią

      Mój syn Mikołaj to wielki smakosz maminych dań i wypieków. Znam jego upodobania kulinarne i antypatie do niektórych składników, których na szczęście jest niewiele. Wiem za to, że uwielbia czekoladę, truskawki i kolor niebieski, dlatego tworząc tort na 9. urodziny, kierowałam się preferencjami syna. Dziecko takie rzeczy zauważa. Miki był dumny i szczęśliwy, że tort był specjalnie dla niego...

      Spód stanowi ciasto czekoladowe z cukinią, wnętrze to masa serowa bardzo mleczna, mój ulubiony ostatnio smak, wykorzystywany w sernikach na zimno. W masie zatopiłam świeże truskawki, a całość zalałam galaretką w kolorze niebieskim. Poniżej  dokładna instrukcja :)


      Ciasto czekoladowe:

      60 g stopionego masła
      1/4 szklanki oleju
      120 g drobnego cukru do wypieków (dałam 220)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      2 duże jajka
      pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
      150 g mąki pszennej
      40 g kakao
      2/3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach

      Masło zmiksować z olejem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

      Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić.

      W tortownicy powiększyć brzeg, wkładając gruby papier między obręcz i spód – ciasto jest wyższe niż brzeg tortownicy).

      Masa mleczna z truskawkami:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      500 g truskawek
      oraz 2 galaretki niebieskie (Blue Curacao z Winiar)

      


      Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Truskawki opłukać i odszypułkować, ułożyć na cieście dzióbkami do góry.

      Przygotować masę. Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Powoli wlewać do sera, energicznie mieszając. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć delikatnie na truskawki i włożyć do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i schłodzić do stężenia.

      

  • sobota, 03 sierpnia 2013
  • czwartek, 25 lipca 2013
  • sobota, 29 czerwca 2013
    • Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

      Ciasto:

      ½ szklanki oleju
      2/3 szklanki drobnego cukru
      3 małe jajka
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
      2 szklanki mąki pszennej
      ½ szklanki gorzkiego kakao
      1/3 szklanki likieru kawowego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

      Krem mleczny:

      2 budynie śmietankowe bez cukru
      450 ml mleka
      150 ml mleka słodzonego skondensowanego
      2/3 szklanki mleka w proszku
      200 g miękkiego masła
      ½ szklanki cukru pudru

      Warstwa z galaretką:

      2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
      500 g świeżych czereśni

        

      Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

      Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

      Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 czerwca 2013 08:00
  • środa, 19 czerwca 2013
  • poniedziałek, 17 czerwca 2013
    • Mleczny sernik na zimno z owocami

      Obiecałam kolejne przepisy na mleczne desery. Tym razem chcę Wam zaproponować przepyszny sernik na zimno z owocami lata. Wspaniały, niebiański, zaczynając od kakaowo-kawowego spodu, pełnomlecznego środka, a kończąc na owocowej uczcie...

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Spód:

      1 opakowanie Płatki Mlekołaki Figuraki Choco lub 200 g kruchych ciastek czekoladowych
      100 g ciastek owsianych, np. Digestive
      80 g stopionego masła
      3 łyżki likieru kawowego

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      świeże owoce do dekoracji - użyłam truskawek, czereśni i borówek amerykańskich

      Ciastka i płatki zmielić, dodać stopione masło i likier kawowy. Wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

                  

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczny sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 czerwca 2013 19:36
  • środa, 12 czerwca 2013
    • Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Mleczny krem w tartaletkach bardzo nam smakował. Stąd kolejny pomysł na jego użycie, w drożdżówkach. Tutaj jest jeszcze bardziej mleczny, bo dodałam do serka proporcjonalnie więcej mleka skondensowanego i mleka w proszku. Ciasto drożdżowe też nie jest takie zwykłe, bo również zawiera skondensowane mleko oraz kakao. Dobrze się wyrabia, po upieczeniu jest miękkie i puszyste. No i jeszcze te cudowne owoce... skusiłam się na pierwsze w tym roku czereśnie.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      30 g kakao
      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
      200 ml ciepłego mleka
      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 
      50 g roztopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      oraz 1 małe jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania brzegów

      Nadzienie:

      200 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
      1/3 szklanki mleka w proszku
      owoce (truskawki, borówki, banany)
      1 białko

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      

      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę przesianą z kakao, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować nadzienie. Serek wymieszać  mlekiem skondensowanym, mlekiem w proszku i białkiem. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 6 części. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut).

      Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku i na nim ułożyć połówki czereśni. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką Piec w temperaturze 180º przez około 25 minut do zrumienienia brzegów.

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

      Kakaowe drożdżówki z mlecznym kremem i czereśniami

  • sobota, 08 czerwca 2013
  • poniedziałek, 01 kwietnia 2013
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

      Z znów pachnie w całym domu drożdżówkami. To chyba najlepsze słodkie bułeczki jakie kiedykolwiek upiekłam. Zniknęły w jeden wieczór. Ciężkie, wilgotne, bardzo mleczne, ze śmietankowym kremem z kaszy manny. Ciasto doskonale się wyrabia i formuje. Przepis własny, na pewno na do powtórzenia nie jeden raz...

      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

      Składniki:

      500-550 g mąki pszennej

      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

      200 ml ciepłego mleka

      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 

      50 g roztopionego masła

      1 jajko

      oraz 1 jajko z łyżką mleka do posmarowania i biały cukier kryształ do posypania

      Krem:

      125 ml mleka

      125 ml śmietanki

      2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      4-5 łyżek błyskawicznej kaszy manny 

      Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

       


      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny


      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować krem. Mleko ze śmietanką zagotować, dodać mleko skondensowane i cukier waniliowy. Powoli, mieszając wsypywać kaszę. Zagotować. Masa powinna być bardzo gęsta. Ostudzić, przykrywając wierzch folią aluminiową.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć w dłoni. Na środek nałożyć sporą łyżeczkę kaszy i skleić. Ułożyć bułeczki łączeniem do dołu w kształt słońca - jedną na środku tortownicy, a 7 dookoła z równymi odstepami. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

      Przed samym pieczeniem posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut aż wierzch nabierze ciemno złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić. Świetnie smakują także na drugi dzień.

      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

  • piątek, 02 listopada 2012
    • Sernik Tropikalna Wyspa

      Już tęsknię za latem... przeglądając zdjęcia motyli do kalendarza. Myśląc o ciepłej porze wymyśliłam sernik, który kojarzy się z ciepłymi krajami. Co powinno się w nich znaleźć? Na pewno owoce dojrzewające w gorącym klimacie. Wybrałam świeżego ananasa, brzoskwinie i banany. Nie mogło zabraknąć moich ukochanych migdałów. Nie są co prawda niebieskie, ale aromat amaretto w połączeniu z owocami przenosi mnie w zupełnie inny wymiar...

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Sernik Tropikalna Wyspa

      Ciasto:

      150 g mielonych migdałów

      350 g mąki krupczatki

      3 żółtka

      3 łyżki cukru pudru

      200 g zimnego masła

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany

      ½ łyżeczki cukru migdałowego

      oraz

      2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

      3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu

      Masa serowa:

      500 g twarogu śmietankowego

      250 g jogurtu greckiego

      200 g słodzonego mleka skondensowanego

      80 ml likieru amaretto

      3 białka, rozkłócone, ale nie ubite

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku

      Sernik Tropikalna Wyspa

      

      Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

      Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

      Sernik Tropikalna Wyspa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Tropikalna Wyspa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 listopada 2012 19:28
  • czwartek, 11 października 2012
    • Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Odsernikowałam się ostatmio. Właściwie to mało piekę słodkości. A lista długa.... No i mimo rozpoczynającej się choroby dałam radę przygotować sernik. I bardzo dobrze, bo wart był zachodu. Bardzo wilgotny, aromatyczny, słodko-kwaśny. Ze słodkim mlekiem skondensowanym i amaretto, kwaskowatymi wiśniami. Zapraszam serdecznie...

      Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Ciasto:

      150 g zimnego masła

      250 g mąki krupczatki

      3 żółtka

      ½ szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      250 g serka mascarpone

      400 g sera śmietankowego

      3 białka

      250 g słodzonego mleka skondensowanego

      100 ml likieru amaretto

      250 g lekko rozmrożonych wiśni (lub świeżych w sezonie)

      50 g płatków migdałowych

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać bardzo zimną wodę. Zawinąć w folię. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Serek mascarpone wymieszać z serem śmietankowym, mlekiem skondensowanym i amaretto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki tortownicy (26 cm) na wysokość 4-5 cm.

      Masę serową wylać na ciasto. Poukładać lekko rozmrożone z wierzchu wiśnie, posypać płatkami migdałowymi. Przez pierwsze 20 minut sernik piec w temperaturze 180oC, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec około 40 minut aż wierzch serika będzie ścięty. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić przed rozkrojeniem.

      Mleczny sernik amaretto z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczny sernik amaretto z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2012 07:58
  • sobota, 07 kwietnia 2012
    • Sernik mleczno-cytrusowy z % i Wesołych Świąt

      Kochani!

      Serdecznie dziękuję wszystkim za życzenia składane na moim blogu. W podziękowaniu zapraszam Was na wielkanocny sernik. A tak na poważnie, to niech czas Wielkiej Nocy wyzwoli w Was pokłady, miłości i dobroci. Niech nie zabraknie zdrowia, spokoju i radości serca.

      I mam nadzieję, że wszystkie wypieki i potrawy będą wyjątkowo udane i apetyczne!

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

       

      Sernik mleczno-cytrusowy (przepis na tortownicę o średnicy 26 cm)

      Składniki na spód i ciasteczkowe ozdoby:

      120 g zimnego masła

      3 łyżki cukru pudru

      200 g mąki mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować na cienki placek, wykroić brzegiem tortownicy koło. Wyłożyć na spód tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta  (ok. 1/5) zawinąć w kulkę i schować do lodówki. Ciasto w tortownicy podpiec 20 minut w temperaturze 180oC na lekko złoty kolor. Podczas pieczenia przygotować masę serową.

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

       

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki (użyłam półtłusty President)

      5 jajek

      200 ml schłodzonej kremówki

      1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego

      starta skórka i sok z 2 cytryn oraz skórka starta z 1 pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych)

      150 ml wódki cytrynowej (np. Barmańska 21%)

      1 standardowy kisiel pomarańczowy (proszek)

      Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka zmiksować z mlekiem skondensowanym, wódką, skórkami cytrynową i pomarańczową oraz sokiem z cytryny. Ser wymieszać na bardzo małych obrotach miksera z masą jajeczno-mleczną oraz kisielem. Wylać na podpieczone ciasto. Przez pierwsze pół godziny piec w temperaturze 180oC z włączoną grzałką górną i dolną, potem do godziny na termoobiegu w temperaturze 130oC. Sernik nie musi być bardzo ścięty w środku.

      W czasie pieczenia sernika rozwałkować pozostałe ciasto i wyciąć foremkami dowolne kształty, upiec w pierwszej fazie pieczenia sernika (w wyższej temperaturze do lekkiego zezłocenia. Ostudzić i dowolnie udekorować (użyłam pisaków znanej firmy).

      Sernik po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku (około 1/2 godziny, potem ostudzić całkowicie i schłodzić.

       

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Warstwa pomarańczowa:

      mały słoik dżemu lub konfitury pomarańczowej

      niepełna szklanka zimnego soku pomarańczowego

      1 mały ekspresowy kisiel (typu słodki kubek)

      miąższ pomarańczy, z której starta została skórka (bez białej części)

      Dżem zagotować z pomarańczą podzieloną na kawałki i 1/2 szklanki soku. Zmiksować. W reszcie soku rozpuścić kisiel. Do gotującego się musu wlać szybko kisiel, ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Wylać na zimny wierzch sernika, wyrównując do brzegów. Wystudzić masę pomarańczową. Na wierzchu ułożyć udekorowane ciasteczka. Schłodzić.

      Sernik wysyłam oczywiście do Mirabelki. Ona wie co z nim zrobić...


      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Sernik mleczno-cytrusowy z %

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-cytrusowy z % i Wesołych Świąt”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2012 17:21

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...