Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „drożdże”

  • piątek, 03 lutego 2017
  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • czwartek, 10 listopada 2016
  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Pizza wegetariańska

      Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa.

      Pizza wegetariańska

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      pół szklanki zielonego groszku
      ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy
      1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
      1/2 cebuli
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
      ok. 12 zielonych oliwek
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.


       
      

      Pizza wegetariańska

      Pizza wegetariańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 08:45
  • piątek, 12 lutego 2016
    • Serdeczne pizzerinki

      Przed chwilą podane - pizzerinki w kształcie serca. Proste nadzienie, dość grube ciasto, ale zjedzone do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na Walentynki!

      a łyżecz

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części
      kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół
      150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      zioła do pizzy lub oregano
      4-5 pasty pomidorowej 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół,
      aż dół pizzy lekko się przyrumieni. Podawać z miłością i uśmiechem na ustach :)) bo to w końcu walentynkowe pizzerinki!

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczne pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 lutego 2016 19:20
  • środa, 03 lutego 2016
    • Pączki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      Miałam nie smażyć, ale kiedy u Mirabelki zobaczyłam pączki z dodatkiem serka mascarpone, czym prędzej pobiegłam do sklepu i kupiłam serek. W końcu domowe pączki to domowe. Próbowałam, są obłędne! Nadziewałam je dżemem truskawkowym już po usmażeniu.

      Pączki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      Składniki:

      500 g mąki pszennej
      50 g drożdży
      125 g serka mascarpone
      5 żółtek
      2/3 szklanki mleka
      ½ szklanki cukru
      20 g masła (stopionego)
      szczypta soli
      3 łyżki ekstraktu z wanilii*
      tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) 

      Do nadziania: 
      gładki dżem truskawkowy
      Do posypania: 
      cukier puder


      Drożdże wkruszyć do kubeczka i wymieszać z łyżką cukru. Gdy zrobią się płynne, dodać połowę mleka i czubatą łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. 
      Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 

      Nadziewanie pączków konfiturą wiśniową przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na środek kłaść łyżeczkę konfitury wiśniowej, przykryć drugim krążkiem i dokładnie ścisnąć brzegi. Następnie ponownie przyciąć szklanką, by uzyskać ładny kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym usmażyć na tłuszczu. 

      Nadziewanie pączków po usmażeniu: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2,5 cm. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, następnie usmażyć na tłuszczu. Usmażone pączki nadziać dżemem za pomocą szprycy.. 

      Smażenie: Pączki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, lecz na niezbyt dużym ogniu. Ja zawsze na początek wrzucam kontrolnie skrawek z ciasta – powinien od razu wypłynąć na powierzchnię i usmażyć się na złocisty kolor mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. 
      Pączki smażyć partiami po 3-4 sztuki, tak by mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki kłaść na ręcznikach papierowych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. 

      Usmażone pączki oprószyć cukrem pudrem.

      * Użyłam domowego ekstraktu z wanilii na bazie wódki. W przypadku jego braku, można dodać kilka kropli aromatu waniliowego i 3 łyżki wódki lub 1 łyżki spirytusu. 


      Pączki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

      Pączki z mascarpone nadziewane dżemem truskawkowym

  • poniedziałek, 28 grudnia 2015
    • Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Na klasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem.

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Składniki:

      550 g mąki pszennej typ 650
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 szklanki ciepłej wody
      3 łyżki oleju
      1 jajko
      1 łyżeczka soli
      szczypta cukru
      30 g świeżych drożdży

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
      Do posypania: mak lub sezam

      Nadzienie:

      200 g pieczarek
      250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno
      olej, do smażenia
      sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku

      Ciepłą wodę wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić.

      Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem i posypać makiem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć, podawać ciepłe do czerwonego barszczu lub żuru.

      Przekąski sylwestrowe

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 grudnia 2015 08:48
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • środa, 14 października 2015
    • Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      ok. 300 dag malin
      2/3 szklanki brązowego cukru
      ok. 4 szklanek mąki
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%)

      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      50 g masła, stopionego, lekko ciepłego
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki.

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie wsypać resztę cukru do rondelka z nieprzywieralnym dnem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać do karmelu słodką śmietankę. Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła.
      Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać.

      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości).
      Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny.
      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie.

      Jesienne słodkości!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 października 2015 14:02
  • wtorek, 29 września 2015
    • Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... 

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      garść szpinaku
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego
      100 g mozzarelli w kuleczkach
      50 g sera z niebieską pleśnią
      1/2 cebuli
      5-6 pieczarek (użyłam brązowych)
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      zioła do pizzy
      tymianek

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka tymianku
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. 

      Wegetariański obiad V  Jesień pełna warzyw
      

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ze szpinakiem i trzema serami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 21:09
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Bułki razowe

      Prawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że mamy wielkie, ambitne plany, a okoliczności nie pozwalają nam je realizować. Mam nadzieję, że wybaczycie mi rzadszą obecność na blogu, ale postaram się publikować wpisy może z mniejszą częstotliwością, ale mimo wszystko regularnie. A dzisiaj przepis na bułki razowe, których użyłam do burgerów.

      Bułki razowe

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na 8 bułek:

      225 g mąki pszennej razowej chlebowej
      1 łyżeczka soli
      25 g miękkiego masła
      1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
      1 łyżeczka cukru
      około 150 ml ciepłego mleka

      Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

      Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 14:28
  • piątek, 24 lipca 2015
    • Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Przeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta i nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :)

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Ciasto:

      2 szkl. mąki pszennej (dałam 2,5) i sporo podsypywałam, bo ciasto było klejące
      2 jajka
      1/3 kostki masła
      ok 3/4 szkl. mleka
      3 łyżki cukru
      130 g białego sera
      1/2 łyżeczki soli
      25 g drożdży

      Nadzienie:

      ok. 350 g jagód
      3 łyżki cukru
      1 łyżeczka cukru z wanilią

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Do miski wsypać mąkę, zrobić „dołek”, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia.

      Przygotować nadzienie - jagody wymieszać z cukrem i mąką.

      Ciasto podzielimy na 10-12 części. Każdą cześć rozpłaszczyć, nałożyć hojnie nadzienia i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół, odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 180oC. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zezłocenia.
      Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

      Uczta pod gołym niebem  Letnie owoce  Piknik

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego

      

  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Brioszki z mango curd

      Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem, już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Składniki:

      340 g mąki pszennej
      7 g drożdży instant
      30 g cukru
      1/3 łyżeczka soli
      60 ml mleka
      3 jajka
      115 g miękkiego, posiekanego masła
      po 1 łyżeczce cukru waniliowego i migdałowego
      12 łyżeczek mango curd (przepis tutaj)
      1 jajko do posmarowania

      płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania

      Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku masła, nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie, wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na  ok 1,5 h do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować.

      Przygotować formę na 12 muffinów.  Wyłożyć papierem lub papilotkami.

      Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać  po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40oC). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oCna około 20 minut.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Wielkanocne Wypieki  Babki Wielkanocne 2015 

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Wegetariańska Wielkanoc 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszki z mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 20:38
  • środa, 07 stycznia 2015
    • Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Bułeczki podałam z czystym barszczem czerwonym na wywarze z kurczaka. Udko wykorzystałam do nadzienia. bardzo polecam nie tylko na sylwestrowe szaleństwa, ale na wszelkie spotkania rodzinne i "domówki".

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      1/2 szklanki ciepłej wody

      1/2 szklanki  ciepłego mleka

      50 g stopionego masła

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      12 suchych drożdży lub 25 g świeżych

      Ponadto:

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      sezam do posypania

      Nadzienie:

      mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości)

      250 g gęstego serka śmietankowego

      2 łyżki Ajvaru

      kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki posiekanej natki

      łyżeczka ziół do pizzy

      1 łyżka koncentratu pomidorowego

      szczypta ostrej czerwonej papryki

      1 mały woreczek zielonych oliwek, odsączonych i przekrojonych na pół

      kawałek drobno posiekanej czerwonej papryki

      sól, pieprz do smaku

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać oliwki, czerwoną paprykę i suszone pomidory.

      Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części.

      Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut aż będą miały złoty kolor.

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami

      Przekąski Sylwestrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 19:54
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...

      

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

      Pierogi wigilijne

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 07:50
  • niedziela, 30 listopada 2014
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Koperty ze śliwkami

      W sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym.

      Koperty ze śliwkami

      Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu.

      oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania
      brązowy cukier do posypania

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę.

      Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem.

      Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka i posypać brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

      Koperty ze śliwkami

      Koperty ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Koperty ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 09:03
  • sobota, 20 września 2014
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • Borówczanki z mlecznym lukrem

      Po kilku dniach nieobecności na blogu wracam z przepisem na pyszne drożdżówki z borówkami i lukrem. Upiekłam je przed wyprawą do... lasu. Z borówek zebranych podczas tego wypadu zrobiłam konfiturę. Postaram się wkrótce pokazać słodkie owoce lata zamknięte w słoikach. 

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Składniki:
      100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      60 g miękkiego masła
      2 jajka, roztrzepane
      ok. 550 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      25 g świeżych
      drożdży
      1 i 1/4 szklanki mleka

      Nadzienie:

      2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
      ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

      Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

      

      W drodze na wakacje   Jagodowe lato  Lato w pełni!

  • środa, 14 maja 2014
    • Drożdżówki z dżemem

      Na piknik lub wycieczkę często zabieram domowe bułeczki, muffiny lub drożdżówki. Takie z dżemem są najbardziej ulubione przez dzieciaki. Moja mama też kiedyś piekła drożdżówki, szczególnie gdy ktoś z naszej trójki wybierał się na klasową wycieczkę. Do dziś pamiętam zapach ulatniający się z piekarnika. I te pyszne, podawane z masłem bułeczki odtwarzam w pamięci, mówiąc comfort food, czyli jedzenie dla przyjemności, okraszone miłymi wspomnieniami z dzieciństwa.

      Przepis na drożdżówki dodaję do konkursu przygotowanego przez PizzaPortal.pl 

      Drożdżówki z dżemem

      Składniki:

      600 g mąki pszennej
      25 g świeżych drożdży
      50 g cukru
      50 g stopionego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      250 ml mleka
      1 łyżeczka cukru waniliowego

      Nadzienie: dowolny dżem - użyłam dżemu wiśniowego

      Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

       Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego jabłka. Rozpłaszczać, nakładać po łyżce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi dość duże odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

      Piekarnik nagrzać do 180oC.

      Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Mama to potrafi!  Piknik majowy 

      Drożdżówki z dżemem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z dżemem”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 maja 2014 09:56
  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

      Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach... Teraz kolej na mnie.

      Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

      Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

      A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

      Wszystkiego co najlepsze życzy

      Patrycja z rodziną.

      Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze...

      Przepis na ciasto: Moje wypieki 

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej
      pół łyżeczki soli
      60 g drobnego cukru do wypieków
      20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
      2 duże jajka, roztrzepane
      100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
      310 ml letniego mleka
      słoik konfitury z borówek

      Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).

      Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

      Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

      Polewa:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      perełki cukrowe
      

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 20:39
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Oponki w zdrowszej wersji, które smakują właściwie jak drożdżówki. Do ciasta dodałam twarożek waniliowy, by dłużej zachowały świeżość. Udekorowałam je moim autorskim lukrem mlecznym i kolorowymi cukrowymi posypkami. Daleko im do ideału jeśli chodzi o kształt, ale nadrabiają swoim swoim smakiem....

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Składniki: 

      250 g serka waniliowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do serka z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.

      Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szerokim kubkiem kółka, a w ich środku nieco mniejsze (np. za pomocą literatki). 

      Oponki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lekko się zarumienią. Po ostudzeniu polukrować i posypać kolorowymi cukrowymi posypkami, orzechami lub kokosem.

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      barwniki spożywcze

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. Masę podzielić na kilka porcji, do każdej dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

      Pieczone oponki serowe z kolorowym lukrem

  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Pączki z dżemem dyniowym

      Na Tłusty Czwartek upiekłam pączki z przepisu Doroty. Po upieczeniu nadziałam je domowym dżemem z dyni z morelami i posypałam cukrem pudrem.

      Pączki z dżemem dyniowym

      Składniki na około 34 sztuki:

      800 g mąki pszennej + około 50-70 g do podsypywania
      14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
      pół łyżeczki soli
      100 g drobnego cukru do wypieków
      1,5 szklanki mleka
      4 duże jajka
      2 żółtka 
      100 g masła, roztopionego
      3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy*

      Dodatkowo:

      dżem lub konfitura różana do nadziania
      cukier puder do oprószenia

      Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1-1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20-25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.

      * zamiast można dodać 50 ml wódki, rumu lub spirytusu

      Pączki z dżemem dyniowym

      Pączki z dżemem dyniowym

      Tłusty czwartek 2014  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Karnawałowe smażenie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki z dżemem dyniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 21:35
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Zatęskniłam za prostymi ciastami, takimi z babcinej kuchni. Mąż i synowie takie nieskomplikowane ciasta lubią najbardziej. Nie za słodkie, nie za tłuste, za to aromatyczne i zdrowe, bo upieczone na mące orkiszowej z pełnego ziarna. Poza tym mała porcja gwarantuje, że zostanie zjedzone w całości i nic się nie zmarnuje... Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na ciasto drożdżowe, znacznie je modyfikując. Poza tym zamiast orzechowego nadzienia użyłam nieco cierpkiego dżemu pomarańczowego.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Składniki na ciasto drożdżowe:

      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
      1 żółtko
      2 jajka
      szczypta soli
      5 łyżek cukru
      3/4 szklanki mleka
      90 g masła, roztopionego i przestudzonego
      1 łyżka cukru migdałowego

      Dodatkowo:

      1 białko roztrzepane, do posmarowania
      1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego

      Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlać mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

      Przygotować szeroką formę (jak do chleba) o dolnych wymiarach 23 x 13 cm i górnych 28 x 18 cm. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Pośrodku struclę naciąć ostrym nożem, aż do samego dna. Posmarować białkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

      Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

      Kruszonka:

      90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      50 g cukru
      60 g masła, roztopionego

      Mąkę wymieszać z cukrem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1-2 łyżki mąki więcej.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 17:02
  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Po raz pierwszy piekłam chlebki pita, ale na pewno nie ostatni. Skorzystałam z przepisu Wiosenki. Do środka włożyłam kurczaka w cieście i sezamie oraz całą tęczę warzyw z odrobiną sosu czosnkowego. Muszę przyznać, że nie tylko dzieci zjadły z wielkim apetytem...

      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Składniki na chlebki:

      25 dag mąki pszennej

      25 g drożdży

      łyżka oleju

      łyżeczka soli

      Kurczak w cieście:

      2 filety z kurczaka

      2 jajka

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki mąki

      szczypta sody

      sól i pieprz

      suszony czosnek, słodka papryka w proszku

      sezam

      olej do smażenia

      Warzywa:

      plastry pomidora, zielonego ogórka lub korniszonów

      mieszanka sałat

      marchew i papryka pokrojona w słupki

      można również dodać kukurydzę i kiełki

       Sos czosnkowy:

      1 mały jogurt naturalny

      1 łyżka majonezu

      ząbek czosnku, zmiażdżony

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta oregano, soli, cukru pudru i pieprzu

      Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Kiedy przestygną, rozkroić, tworząc kieszeń.

      Składniki sosu czosnkowego połączyć ze sobą, włożyć do lodówki, żeby się schłodził.

      Przygotować ciasto do kurczaka. Jajka rozkłócić, połączyć ze śmietaną, sodą i mąką, posolić. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paseczki. Posypać solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Maczać w cieście, posypać sezamem i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu. W kieszonkach umieścić pokrojone warzywa gorącego kurczaka i polać sosem czosnkowym.


      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pita z kurczakiem w cieście i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 17:48

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...