Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kruszonka”

  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • czwartek, 10 listopada 2016
  • wtorek, 24 maja 2016
  • poniedziałek, 16 maja 2016
  • czwartek, 14 kwietnia 2016
    • Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Jakiś czas temu skusiłam się na ciasto z budyniem i owocami. Wybrałam przepis Doroty, ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki, bo upływał termin przydatności do spożycia. Myślę, że ciasto można przygotować z większością owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Składniki na ciasto:

      125 g masła
      150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
      2 duże jajka
      180 g mąki pszennej
      60 g skrobi ziemniaczanej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

      W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

      Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

      Warstwa serowa:

      400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      50 g masła
      2 żółtka
      110 g drobnego cukru do wypieków (połowę warto dodać domowego z wanilią)
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

      Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub w plastry. W misie miksera umieścić masło z cukrem, utrzeć/zmiksować do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

      Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć kawałki brzoskwiń, wierzch posypać kruszonką.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

      Ponadto:

      puszka brzoskwiń 

      Składniki na kruszonkę:

      100 g mąki pszennej
      50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
      60 g masła, roztopionego

      Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

      * Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 kwietnia 2016 08:53
  • środa, 14 października 2015
    • Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      ok. 300 dag malin
      2/3 szklanki brązowego cukru
      ok. 4 szklanek mąki
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%)

      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      50 g masła, stopionego, lekko ciepłego
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki.

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie wsypać resztę cukru do rondelka z nieprzywieralnym dnem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać do karmelu słodką śmietankę. Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła.
      Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać.

      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości).
      Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny.
      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie.

      Jesienne słodkości!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 października 2015 14:02
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • środa, 20 sierpnia 2014
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Zatęskniłam za prostymi ciastami, takimi z babcinej kuchni. Mąż i synowie takie nieskomplikowane ciasta lubią najbardziej. Nie za słodkie, nie za tłuste, za to aromatyczne i zdrowe, bo upieczone na mące orkiszowej z pełnego ziarna. Poza tym mała porcja gwarantuje, że zostanie zjedzone w całości i nic się nie zmarnuje... Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na ciasto drożdżowe, znacznie je modyfikując. Poza tym zamiast orzechowego nadzienia użyłam nieco cierpkiego dżemu pomarańczowego.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Składniki na ciasto drożdżowe:

      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      7 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
      1 żółtko
      2 jajka
      szczypta soli
      5 łyżek cukru
      3/4 szklanki mleka
      90 g masła, roztopionego i przestudzonego
      1 łyżka cukru migdałowego

      Dodatkowo:

      1 białko roztrzepane, do posmarowania
      1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego

      Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, cukier migdałowy, sól, jajka, a następnie wlać mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać kilka łyżek mąki . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

      Przygotować szeroką formę (jak do chleba) o dolnych wymiarach 23 x 13 cm i górnych 28 x 18 cm. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość dużego prostokąta o krótszym boku równym długości formy (lekko ponad 30 cm), równomiernie posmarować dżemem. Zwinąć jak roladę lub makowca wzdłuż krótszego boku, brzegi zawinąć pod spód, przełożyć do formy. Pośrodku struclę naciąć ostrym nożem, aż do samego dna. Posmarować białkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

      Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec bez termoobiegu przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

      Kruszonka:

      90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      50 g cukru
      60 g masła, roztopionego

      Mąkę wymieszać z cukrem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1-2 łyżki mąki więcej.

      Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla drożdżowa z dżemem pomarańczowym i kruszonką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 17:02
  • środa, 30 października 2013
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Ciasto ze świeżymi wiśniami smakuje o wiele lepiej niż z owocami z syropu. Może dlatego, że wiśnie to owoce dość kwaśne i kontrastują smakiem ze słodką kruszonką... Ciasto wzbogaciłam słodkawym serkiem typu włoskiego, a masę podzieliłam na pół i do jednej dodałam wiśniowy kisiel i sok, który powstał po odciśnięciu owoców. Zwieńczeniem dzieła jest chrupiąca kruszonka.

      Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej
      1 budyń
      lub kisiel wiśniowy bez cukru
      3 łyżki soku z wiśni
      2/3 szklanki drobnego cukru
      cukier waniliowy – 2 łyżeczki
      2 płaskie łyżeczki proszku
      1 płaska łyżeczka sody
      5 jajek
      250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego/greckiego

      200 g sera białego, najlepiej typu włoskiego lub oryginalnej ricotty
      100 g masła, stopionego
      2 i 1/2 szklanki świeżych wydrylowanych wiśni, odsączonych z soku

      Kruszonka:

      150 g mąki krupczatki
      100 g drobnego cukru
      100 g miękkiego masła
      

      Wszystkie składniki ciasta wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać cukrem, dodać masło i połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach na małe okruszki. Schłodzić.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Twaróg rozgnieść widelcem. Śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i twarogiem. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać sok oraz budyń wiśniowy (lub kisiel) i dobrze wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i równomiernie rozłożyć owoce. Posypać kruszonką. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

        Kwaśnie, no właśnie

      Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Dwukolorowe ciasto serowe z wiśniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 09:07
  • środa, 22 maja 2013
    • Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem czy truskawkami, najlepiej drożdżowego i z kruszonką. Dlatego sezon piknikowy rozpoczęłam od upieczenia ciasta z jednymi i drugimi owocami. Ciasto wzbogaciłam kwaśną śmietaną.

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Zaczyn:
      40 g świeżych drożdży
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 łyżeczki cukru

      Ciasto właściwe:
      3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      szczypta soli
      50 g rozpuszczonego masła
      2 jajka
      ok. 3 szklanki mąki pszennej
      po 250 g świeżych truskawek i rabarbaru

      Kruszonka:
      180 g mąki
      100 g brązowego cukru
      3/4 miękkiego masła

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

          Czas na piknik z home&you - półmetek!

           

      Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, drożdże,mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

      Następnie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i połączyć z miękkim masłem. W palcach wyrobić kruszonkę. Odstawić do lodówki.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 50oC.Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i przekroić na pół. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Owoce równomiernie rozłożyć na cieście, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do
      temperatury 180°C na około 45 minut, aż lekko się zrumieni, do tzw. suchego patyczka. pod koniec można zmniejszyć temperaturę i włączyć termoobieg, by ciasto dobrze upiekło się w środku.

      Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 maja 2013 09:13
  • środa, 19 września 2012
    • Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Już od dawna myślałam by opracować przepis na czekoladowe ciasto drożdżowe. I wtedy pojawił się smakowity przepis Dorotus. Oczywiście skorzystałam z niego, ale dopiero, kiedy po świeżych truskawkach nie było już śladu.

      Cóż, maliny to równie wspaniałe, aromatyczne owoce. Ciasto z ich udziałem wyszło przepyszne. Polecam jeść ciepłe ze szklanką chłodnego mleka!

      Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki pszennej.     

      Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej
      szczypta soli
      2 łyżki kakao
      130 g drobnego cukru do wypieków
      20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
      2 duże jajka
      100 g masła, roztopionego
      310 ml mleka
      100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
      100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
      pudełko malin (w oryginale ok. 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych)

      Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60-90 minut).

      Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć maliny. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.

      Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).

      Wyjąć, lekko przestudzić, podawać pokrojone.

      Czekoladowa kruszonka:

      150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
      150 g zwykłego białego cukru
      3 łyżki cukru demerara
      110 g mąki pszennej
      2 łyżki kakao

      Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1-2 łyżki mąki pszennej. 

      Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 08:26
  • niedziela, 03 czerwca 2012
  • piątek, 01 czerwca 2012
  • piątek, 04 listopada 2011
    • Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Uwielbiam zapach drożdży... a właściwie zapach drożdżowego ciasta... przy pieczeniu drożdżowych bułeczek zapach jest tak samo niepowtarzalny. Upiekłam je na podróż w Dzień Wszystkich Świętych. Z pysznym dżemem porzeczkowym od kochanej teściowej (tak, tak) i orzechową kruszonką z orzechami zbieranymi od dobrego człowieka - mojego teścia... i łuskanymi przez wyjątkowego człowieka - mojego męża...

      Ostatnio mój piekarnik hula jak szalony. I wróciła chęć na tworzenie potraw. nie wiem na jak długo, więc korzystam do woli... Smak orzechowej kruszonki jest tu niesamowity, dlatego wkrótce powtórzę orzechowy wypiek w wersji extra....

      I chcę jeszcze podziwiać jesień w ten weekend i wyruszyć w celu wzbogacenia albumu o złotej polskiej jesieni 2011.

       

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

       

      Składniki:

      600 g mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży

      50 g cukru

      50 g stopionego masła

      1 jajko

      1 żółtko

      250 ml mleka

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      Nadzienie: dobry dżem; polecam domowy z czarnej porzeczki

      Kruszonka:

      70 g miękkiego masła

      70 g mąki

      70 g jasnego brązowego cukru

      50 grubo zmielonych orzechów laskowych

       

      Do posmarowania: 1 roztrzepane białko z 1 łyżką mleka

       

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, jajko i żółtko. Dodając porcjami mąkę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

       Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, nakładać po łyżeczce dżemu, łączyć brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem łączeniem pod spód, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.

      Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

      Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.

      Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

       

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

      Drożdżówki z dżemem i orzechową kruszonką

  • piątek, 22 lipca 2011
    • Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Dziś przepis na zdrowe ciasto z płatkami owsianymi i mąką orkiszową z pełnego ziarna. W dodatku z cudownie pachnącymi morelami, warstewką budyniu i aromatem czarnej porzeczki oraz kokosów. Ciastem rozpoczynam swój urlop, ale tylko od pracy, nie od gotowania i blogu. W końcu będę miała czas na tworzenie nowych potraw...


       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Spód:

      szklanka płatków owsianych

      ½ szklanki wiórków kokosowych

      1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      ½ szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Nadzienie: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)

      2 budynie bez cukru (dałam o smaku biszkoptowym)

      3 łyżki cukru

      750 ml mleka

      1 kg moreli

      Kruszonka:

      1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      ½ szklanki kokosu

      4 łyżki brązowego cukru

      80 g masła (najlepiej miękkiego)

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie ugotować budynie, dodać cukier. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Składniki kruszonki wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, wylać ciepły budyń (nie musi szczelnie przykrywać dżemu). Rozłożyć ćwiartki moreli skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w tej samej temperaturze.

       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto owsiano-kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 17:51
  • czwartek, 14 lipca 2011
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • sobota, 12 marca 2011
    • Szarlotka z budyniem

      Lubicie jabłka? Lubicie budyń? Lubicie kruszonkę? Dzisiaj to wszystko w jednym czyli szarlotka z budyniem....

      Dobrze, że w moim osiedlowym sklepie można bez problemu dostać szarą renetę. Inaczej musiałabym upiec coś innego.

      Ciasto szybko się robi, jest lekkie, wilgotne i, co najważniejsze, nie za słodkie. Takie jak lubię.


      Szarlotka z budyniem

      Przepis na blaszkę o wymiarach górnych brzegów 30 x 25 cm

       

      Spód:

      2 szklanki mąki krupczatki

      1/2 szklanki cukru pudru

      150 g masła pokrojone na kawałeczki

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      1 jajko

       

      Środek:

      3 budynie waniliowe bez cukru + 6 kopiatych łyżek cukru (w tym 1 łyżka cukru z wanilią)

      1 l mleka

      850 g jabłek na szarlotkę (najlepsza szara reneta)

       

      Kruszonka:

      3 łyżki mąki

      2 łyżki cukru z wanilią lub jasnego brązowego

      łyżeczka cynamonu

      kilka ciasteczek amaretti

      2 łyżki masła

       

      Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą i wylepić natłuszczoną blaszkę.

      Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Rozłożyć na cieście.

      Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać małym sytumykiem rozprowadzony w mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący wylać na jabłka.

      Składniki kruszonki oprócz amaretti połączyć ze sobą, zagnieść i rozkruszyć na budyniu. Amaretti również rozkruszyć i posypać całość. Piec 50-60 minut w temperaturze 175oC. Kroić, kiedy ciasto prawie całkowicie ostygnie.


      Szarlotka z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2011 07:39
  • wtorek, 01 lutego 2011
  • niedziela, 05 września 2010
    • Murzynek ze śliwkami i migdałową kruszonką

      Mój niezawodny murzynek. Pierwsze ciasto młodej mężatki. Przepis znnaleziony w dodatku do Pani Domu, w oryginale pieczony w keksówce z dodatkiem bananów i bez kruszonki. Piekłam go też wielokrotnie z wiśniami z syropu. Dziś przypomniałam sobie o nim, kiedy nabrałam ochoty na murzynka ze śliwkami. Dodałam jeszcze kruszonkę i upiekłam ciasto w kwadratowej tortownicy. Wyszło bardzo puszyste i delikatne.

      Murzynek ze śliwkami i migdałową kruszonką

      Ciasto:

      25 dag mąki pszennej

      5 dag mąki ziemniaczanej

      5 dag kakao (dałam więcej)

      25 dag masła lub margaryny

      1 łyżka proszku do pieczenia

      1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1 i 1/4)

      cukier waniliowy

      5 jajek

      ok. 60 dag śliwek

      kilka kostek gorzkiej czekolady

      Kruszonka:

      1/2 szklanki mąki

      1/2 szklanki mielonych migdałów

      3 łyżki brązowego cukru (Dry Demerara)

      2 krople aromatu migdałowego

      Murzynek ze śliwkami i migdałową kruszonką

      Jajka i masło należy wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. W misce wymieszać obie mąki, kakao oraz proszek. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mieszanki suchych składników. Dobrze połączyć składniki. Masę wyłożyć na kwadratową blaszkę lub tortownicę. Ułożyć połówki śliwek brzuszkami do dołu i posypać kruszonką. Piec ok. godziny w temperaturze 200oC do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać startą czekoladą.

      Murzynek ze śliwkami i migdałową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek ze śliwkami i migdałową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 września 2010 20:17
  • środa, 11 sierpnia 2010
  • piątek, 23 lipca 2010
  • środa, 07 lipca 2010
    • Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

      Te pyszne, aromatyczne drożdżówki piekła niedawno Dorotus z Moje wypieki. Podaję zatem jej przepis, w którym nic nie zmieniałam, bo jest idealny...

      Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

      Składniki na 9 sztuk:
      2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      3/4 szklanki letniego mleka
      3 czubate łyżki cukru
      1 jajko
      1 żółtko
      1/4 łyżeczki soli
      60 g miękkiego lub roztopionego masła
      12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
      4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
      400 g truskawek
      1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

      Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

      Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

      Składniki na kruszonkę:
      pół szklanki mąki pszennej
      5 łyżek cukru
      1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
      60 g roztopionego masła

      Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

      Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...