Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „szparagi”

  • czwartek, 09 czerwca 2016
  • środa, 08 czerwca 2016
    • Sałatka ze szparagami

      Sałatka bardzo smakowała gościom przyjęcia urodzinowego syna Juliana. Drugi raz zrobiłam ją na imieniny rodziców. Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Bardzo polecam, póki są jeszcze w warzywniakach szparagi.

      Sałatka ze szparagami

      Składniki:

      1 puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      1 opakowanie pomidorków koktajlowych
      pęczek rzodkiewki
      pół pęczka zielonych szparagów
      garść ziaren słonecznika

      Sos:

      mały kubek jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      sól i biały pieprz
      szczypta cukru pudru

      Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i podzielić na pół. Wrzucić na osolony i ocukrzony wrzątek i ugotować na pół twardo (najpierw wrzucić środkowe części, a po minucie główki). Odcedzić, przelać zimną wodą. ?Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pomidorki pokroić w plastry. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, fasolę przepłukać. Z rzodkiewek uciąć nać i pokroić w plastry. W salaterce umieścić fasolę, kukurydzę, pomidorki, rzodkiewki i szparagi. Polać sałatkę sosem. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i ostudzone wyłożyć na sos.

      Sałatka ze szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 czerwca 2016 09:51
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • czwartek, 12 maja 2016
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • niedziela, 07 czerwca 2015
    • Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem.

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Składniki:

      3 filety z kurczaka
      sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek, sól i pieprz
      pęczek białych szparagów
      sól cukier, i pół szklanki mleka
      olej do smażenia
       

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      3 posiekane gałązki natki pietruszki
      1 łyżeczka posiekanego tymianku

      Filety umyć, oczyścić z błon, osuszyć, każdą przekroić wzdłuż na dwie części, lekko rozbić przez folię. Posypać z obu stron przyprawami, przykryć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie zgrillować na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

      Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe części i ugotować we wrzątku z dodatkiem mleka, cukru i soli. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, tymianek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyłożyć na talerze, na nich ułożyć mięso i polać sosem.

      Szparagowe<3Love   Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2015 09:51
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • środa, 03 czerwca 2015
  • piątek, 29 maja 2015
    • Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają.

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Składniki:

      1 pęczek zielonych szparagów
      1 duża kalarepa
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Szparagowe<3Love   Nowalijki w kuchni

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z kalarepy i szparagów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 20:59
  • środa, 20 maja 2015
  • piątek, 06 czerwca 2014
  • środa, 04 czerwca 2014
  • poniedziałek, 26 maja 2014
  • czwartek, 22 maja 2014
    • Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie ziołowo-musztardowym

      Szparagi jeszcze mi się nie znudziły, wciąż kilka pomysłów krąży w mojej głowie. Oto jeden z nich, zrealizowany dzisiejszego popołudnia. Danie szybkie w przygotowaniu, fajnie skomponowane. Mięso byłoby zwyczajne, szparagi też, gdyby nie sos, w którym królują zioła, czosnek, musztarda i cytryna...

      Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie ziołowo-musztardowym

      Składniki:

      2 filety z kurczaka
      przyprawa ziołowa do kurczaka
      1/3 pęczka szparagów
      masło klarowane do smażenia

      Sos:

      masło ze smażenia roladek
      1 łyżka mąki
      łyżeczka ziół do pizzy
      sok i skórka z cytryny
      suszony czosnek
      1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki
      1 duża łyżka musztardy
      sól i pieprz do smaku

      Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron. Szparagi umyć, odciąć twarde końce, W zależności od grubości szparagów kłaść po 3-5 sztuk na brzegu płatu mięsa i zwijać w roladę. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć roladki ze wszystkich stron na lekko złoty kolor. Przełożyć do niewielkiego garnka, zalać niewielką ilością wrzątku i chwilkę dusić., by mięso i szparagi nieco zmiękły. Ogień pod patelnią zmniejszyć do minimum, wsypać na pozostały tłuszcz mąkę i przemieszać łyżką, wlać pół szklanki zimnej wody, ciągle mieszając aż powstanie jednolity płyn. Dodać śmietankę, zioła, czosnek, skórkę startą z cytryny i musztardę. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać do smaku nieco soku z cytryny.  Roladki wyłożyć na talerze, zlać pozostały płyn do sosu, by go nieco rozcieńczyć. Polać roladki. Podawać z ryżem lub kaszą (polecam bulgur) i sałatą z winegretem lub sałatką z pomidorów.

      Szparagi

      Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie ziołowo-musztardowym 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie ziołowo-musztardowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 maja 2014 20:26
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Co powiecie na pizzę z dodatkiem szparagów? Mnie bardzo smakowała....

      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      4-6 zielonych szparagów, ugotowanych i przekrojonych na 3 części (zdrewniałe części wyrzucamy)
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
      80 g salami w plastrach
      po ćwiartce 2 papryki w różnych kolorach, pokrojone w paski
      1 cebula, obrana i pokrojona w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      4-5 łyżek Ajvaru, sosu barbecue lub z tego przepisu

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, czosnek, papryki i szparagi. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Szparagi  Piknik majowy 


      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z salami, szparagami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 08:43
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Pogoda nam się nieco popsuła. Na szczęście mój zapał do przygotowywania nowych kulinarnych przedsięwzięć nie minął. Lista stale się wydłuża. Ostatnio w moim menu królują szparagi, ale też pomidory i pieczarki. Dziś wege obiad z kaszą jaglaną w roli głównej. Oczywiście kaszę przygotowaną w ten sposób można podać do mięsa, jednak i bez niego smakuje świetnie. Wyrazisty sos i warzywa dopełniają smaku...

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Kasza:

      1,5 szklanki kaszy jaglanej
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      1 cebula
      olej i masło do smażenia

      Warzywa:

      ok. 100 g pieczarek
      kilka ugotowanych szparagów
      młoda cukinia
      po pół papryki w dwóch kolorach
      zioła do pizzy
      suszony czosnek
      olej lub oliwa z pomidorów do smażenia warzyw

      Sos:

      kilka suszonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżeczka przyprawy chili con carne
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      suszony czosnek
      1 łyżeczka sosu worcestershire
      cukier, sól do smaku
      oliwa z pomidorów do smażenia

      Szparagi  Dania dla urody

      Przygotować sos. Pomidory posiekać. 2 łyżki oliwy z pomidorów rozgrzać, wrzucić pomidory, smażyć minutę na małym ogniu, dodać słodką paprykę, koncentrat i dalej smażyć kolejną minutę. Następnie dodać mąkę i mieszając wlać szklankę zimnej wody, rozprowadzając trzepaczką koncentrat z mąką na gładki sos. Dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz śmietankę. Zagotować, doprawić do smaku.

      Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodając pod koniec łyżkę masła. Kaszę odcedzić, wymieszać z usmażoną cebulą, trzymać w cieple.

      Warzywa i pieczarki pokroić w plastry lub paski. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, doprawić ziołami i suszonym czosnkiem.

      Na talerz wylać sos, na nim specjalną łyżką (taką jak do lodów) wyłożyć kaszę, a obok niej podsmażone warzywa.

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 09:56
  • piątek, 09 maja 2014
  • środa, 07 maja 2014
    • Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Sezon na szparagi jest stanowczo za krótki. Tyle różnych ciekawych dań można przygotować. Sałatki, zupy, tarty... Wczoraj jedliśmy bardzo udany wypiek z dodatkiem szparagów, ricotty i kurczaka, na który przepis podaję w dzisiejszym wpisie.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego
      250 g ricotty
      2 duże filety z kurczaka
      pół pęczka zielonych szparagów
      250 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      120 g mozzarelli
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      2-3 gałązki posiekanej natki
      sól i pieprz do smaku
      sól i cukier do gotowania

      Filety umyć, oczyścić, włożyć do zimnej i gotować do miękkości, dodając pod koniec sól. Wyjąć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 5 minut od zagotowania wody). Wyjąć i odcedzić.

      Ricottę wymieszać ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami. Dodać pokrojonego kurczaka, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła, startą mozzarellę i posiekaną natkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

      Cisto francuskie rozwinąć, wylepić dno i brzegi formy na wysokość 3-4 cm (moje było okrągłe, więc użyłam okrągłej tortownicy). Wylać masę serową z kurczakiem, wyrównać powierzchnię i ułożyć szparagi. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Viva Ricotta!  Szparagi

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 08:21
  • poniedziałek, 05 maja 2014
  • piątek, 31 maja 2013
  • poniedziałek, 27 maja 2013
  • niedziela, 26 maja 2013

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...