Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „boczek”

  • poniedziałek, 07 maja 2018
  • wtorek, 24 kwietnia 2018
    • Kluski twarogowe z młodą kapustą

      W sklepach coraz częściej pojawia się młoda kapusta. Najbardziej ją lubię w formie surówki. Rzadziej przygotowuję młodą kapustę gotowaną. Ostatnio zrobiłam wyjątek i poddusiłam młodą kapustę z koperkiem, boczkiem i śmietaną z kluskami leniwymi. Danie bardzo polecam, na pewno zrobię je niejeden raz.

      Kluski twarogowe z młodą kapustą

      Kapusta:

      pół główki młodej kapusty

      1 duża dymka bez szczypioru

      150 g chudego boczku

      3 gałązki koperku

      1 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego

      ¼ łyżeczki kminku

      ½ szklanki słodkiej śmietanki

      1 płaska łyżeczka mąki

      suszona jarzynka bez glutaminianu sodu (moja jest bez soli)

      sól i pieprz do smaku

      Dymkę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i boczku razem z kminkiem. Chwilę dusić, a następnie wlać ok. 2/3 szklanki wody. Dodać posiekany koper. Dusić do miękkości. Dodać jarzynkę, pieprz i ewentualnie posolić. Odparować wodę. W garnuszku mąkę rozprowadzić w śmietance. Wlać szybko do kapusty, energicznie mieszając, po zagotowaniu wyłączyć. Trzymać w cieple.

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, a na kluski wyłożyć kapustę.

      Kluski twarogowe z młodą kapustą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski twarogowe z młodą kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 kwietnia 2018 11:14
  • środa, 28 lutego 2018
    • Soczewicówka a la zupa grochowa

      Za oknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje ze mną również Marta i Malwina.

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Składniki:

      2 szklanki czerwonej soczewicy
      200 g chudego wędzonego boczku
      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 niewielka pietruszka
      ½ małego selera
      2 małe marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele. Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki  i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, dodając pod koniec mąkę. Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek). 

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Soczewicówka a la zupa grochowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lutego 2018 19:07
  • środa, 22 listopada 2017
    • Zupa z soczewicą i batatami

      Zupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Składniki:

      1,5 litra bulionu warzywnego
      250 g wędzonego boczku
      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 duży batat
      pół cebuli
      3 ząbki czosnku
      ¾ czerwonej soczewicy
      kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę
      2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć)
      duża szczypta pieprzu kajeńskiego
      1 łyżeczka majeranku
      ½ łyżeczki mielonego kminku
      gałązka lubczyku
      2 gałązki posiekanego lubczyku
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki
      łyżeczka granulowanego czosnku
      2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz

      Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić i zaostrzyć pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicą i batatami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 08:13
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • poniedziałek, 05 czerwca 2017
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • czwartek, 02 marca 2017
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam!

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Składniki:

      ok. 250 g wędzonego boczku
      2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      niewielka cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej)
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      2 łyżki wędzonej papryki
      olej do smażenia

      Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku.

      

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 08:05
  • środa, 08 lutego 2017
  • czwartek, 13 października 2016
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
  • czwartek, 12 maja 2016
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • czwartek, 03 marca 2016
    • Bigos

      Tak się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego!

      Bigos

      Składniki:
      1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
      750 g kapusty słodkiej
      200 g wołowiny
      300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka)
      100 g wędzonego boczku
      200 g kiełbasy
      spora garść grzybów suszonych
      ok. 10 śliwek suszonych
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      2 cebule
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól
      2/3 szklanki czerwonego wina
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu
      sól i pieprz

      Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
      Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił.

      Bigos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 marca 2016 08:03
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
  • środa, 24 lutego 2016
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • piątek, 10 lipca 2015
  • niedziela, 05 lipca 2015
  • czwartek, 02 lipca 2015
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Składniki:

      4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości
      4 jajka
      150 g parzonego boczku (w kawałku)
      kilka korniszonów
      1 por (jasna część)
      mały kubek jogurtu naturalnego
      1-2 łyżki majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      1 łyżeczka majeranku
      sól i świeżo mielony pieprz
      pół pęczka koperku
      1 łyżka soku z cytryny

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem,  musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs lub ryb.

      Sałatki na grilla  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:48
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Już kilka razy stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
      50 g zmiksowanej rukoli
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 czerwona papryka
      1 łyżka masła
      pół cebuli
      2 ząbki czosnku
      szklanka passaty pomidorowej
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1 łyżeczka octu balsamicznego
      1 płaska łyżeczka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz

      Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić, dusić na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować ok. 3 minut. Wlać passatę oraz ocet. Całość zmiksować, wlać śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz, a w razie potrzeby cukier.

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem i wyłożyć boczek.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 07:44
  • czwartek, 09 kwietnia 2015
    • Żurek na wędzonym boczku

      Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu.

      Żurek na wędzonym boczku

      Składniki:

      zakwas na żur
      kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2
      50 g)
      po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
      3-4 liście laurowe
      garść suszonej włoszczyzny
      kilka suszonych grzybów
      1 mała cebula

      1/ główki czosnku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      sól i świeżo mielony pieprz

      Boczek włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać obrane czosnek i cebulę, suszone grzyby, włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 25 minut. Boczek wyjąć, odciąć skórę i pokroić w kostkę, dodać do wywaru (dodałam tylko połowę, resztę zużyłam na kanapki).
      Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek.

      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Żurek na wędzonym boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek na wędzonym boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 kwietnia 2015 09:59

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...