Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mąka ziemniaczana”

  • czwartek, 16 sierpnia 2012
    • Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Kiedy myślę o letnich ciastach jako pierwsze przychodzą mi na myśl ucierane ciasta z owocami. Kiedyś piekło się je na Palmie z murzynkiem. Dziś używam tylko masła lub oleju. Zamiast ucierać masło, które lubi się warzyć,  topię je w kuchence mikrofalowej. Produkty wcześniej wyjmuję z lodówki, by wszystkie miały temperaturę pokojową Mam pewność, że ciasto zawsze się uda i pięknie wyrośnie. To, z warstwą budyniu, które nadaje mu wilgoć, bardzo urzekło mojego męża. I mnie...

      Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      250 g kwaśnej śmietany 18%

      150 g masła, stopionego

      Budyń:

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka (3 szklanki)

      Owoce:

      oraz kilka moreli

      200 g malin

      150 g borówek amerykańskich

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Najpierw ugotować budyń w podanej ilości mleka, korzystając z instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      

      

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Owoce umyć, osuszyć, a morele przekroić na ćwiartki i wypestkować. Śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąki, proszek i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć zimny budyń, na nim ułożyć owoce i rozsmarować drugą część ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

       Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 sierpnia 2012 20:17
  • piątek, 04 lutego 2011
    • Staromodne ciasteczka bananowe z dżemem

      Leci mi ta zima i bardzo się cieszę z tego powodu. Tęsknię do wiosennych spacerów i wypatrywania tego co w trawie piszczy... Mój optymizm mnie ostatnio zadziwia. Ale ileż się można smucić i pielęgnować złe myśli.... Wróciłam dawna ja, potrafiąca się cieszyć z drobnostek i pełna zapału do codziennych obowiązków. Rano jeszcze trudno wstać z łóżka, ale są soboty i niedziele, kiedy mogę rozkoszować się zapachem poduszki...

      Wczoraj znów śniłam o motylach. Białe z czerwonymi oczkami. Nie uciekały, poddawały się obiektywowi aparatu... W senniku jest napisane, że motyl oznacza metamorfozę, zmianę w życiu. Wierzę, że to przeobrażenie na lepsze...

      A małym szczęściem może być też słodkie, urocze ciasteczko, którym można obdarować najbliższych...

      Przepis na staromodne ciasteczka bananowe z dżemem znalazłam na blogu Book Me a Cookie. Smaczne, z miłym bananowym aromatem, ale bardziej zachwyciły moich domowników i koleżanki niż mnie. Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 zamiast podanych 30. Ciasto jest dość lepkie i może sprawiać trudność przy formowaniu kuleczek. Za to dżem jest miłym dodatkiem i bardzo tutaj pasuje...

      Staromodne ciasteczka bananowe z dżemem

      Składniki na 30 sztuk:
      125 g masła lub margaryny
      30 g cukru
      1 żółtko
      190 g mąki ziemniaczanej + jeśli trzeba do podsypywania
      1 duży dojrzały banan (najlepiej bardzo dojrzały)
      dżem lub powidła

      Przygotowanie:
      Utrzyj masło lub margarynę z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i rozgniecionego wcześniej widelcem banana. Dokładnie wymieszaj łyżką lub łopatką.
      Utocz z ciasta niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej małych orzechów włoskich). Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, każda lekko spłaszcz i zrób pośrodku wgłębienie. Wypełnij je dżemem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piecz w środkowej części przez 15 minut.

      Staromodne ciasteczka bananowe z dżemem

      Staromodne ciasteczka bananowe z dżemem

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...