Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „brokuły”

  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • poniedziałek, 23 stycznia 2017
  • wtorek, 25 października 2016
    • Spaghetti bolońskie z brokułami

      Nie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Składniki:

      300 g makaronu spagetti
      1 brokuł podzielony na różyczki

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku
      100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron odcedzić, wyłożyć do niego gorący sos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć brokuły i posypać startym serem. Od razu podawać.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Spagetti bolońskie z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti bolońskie z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 13:45
  • środa, 13 kwietnia 2016
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :)

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      o chyba najbardziej 

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      2 młode marchwie
      2 ząbki czosnku
      1/2 małej cebuli
      3-4 młode ziemniaki
      1 mała kalarepa
      garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
      2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego)
      1 młody brokuł podzielony na różyczki
      1/2 młodej cukinii (nieobranej)
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), "jarzynkę" bez glutaminianu sodu
      po 3 łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki
      płaska łyżeczka mielonego kminku

      Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów i cukinię pokrojoną w kostkę.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

      TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015  Danie pachnące ziołami. Lato 2015


      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 18:32
  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Zupa z młodych buraków z brokułami

      Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis...

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      1 młody lub 2 bardzo młode brokuły
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      łyżeczka kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i  dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną.  Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z młodych buraków z brokułami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 14:08
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Aromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Składniki:

      12 g świeżych drożdży
      320 g mąki pszennej typ 550
      200 ml letniej wody
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki miodu
      5 łyżek oliwy z oliwek 

       
      Dodatkowo:

      3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego
      kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
      kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół
      łyżka ziół do pizzy

      Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
       
      W drugiej misce wymieszać pozostałą mąkę z 1 łyżeczką soli. Mąkę z solą wsypać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę wody i 5 łyżek oliwy z oliwek.
       
      Zagniatać ciasto przez kilkanaście minut (ugniatałam znacznie krócej, tylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
       
      Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. 
       
      Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić na mniejsze kawałki i podawać na przykład z sosem czosnkowym.

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 07:59
  • czwartek, 12 marca 2015
  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Sałatka brokułowa z ryżem

      Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj pokazać to jedna ze smaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać. Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity...

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Składniki:

      150 g ryżu parabolicznego
      1 niewielki brokuł
      kilka korniszonów
      4 jajka ugotowane na twardo
      2/3 puszki kukurydzy
      2 łyżki majonezu
      mały kubek gęstego jogurtu
      1-2 łyżeczki musztardy
      sól i pieprz
      posiekana natka pietruszki

      Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.

      ALE JAJA!

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 20:48
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...

      

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

      Pierogi wigilijne

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 07:50
  • niedziela, 23 lutego 2014
  • wtorek, 20 sierpnia 2013
    • Placek twarogowy z pomidorkami i brokułami

      Od jakiegoś czasu staram się tworzyć obiady z produktów, które posiadam w swojej lodówce. I muszę przyznać, że dzięki tej metodzie udaje się nieco zaoszczędzić. Z kilku podstawowych elementów można przygotować dania proste, niezbyt czasochłonne i w pełni wartościowe. Bo twaróg, jogurt, mąka, jajka, pomidory i brokuły to produkty niewyszukane, ale znane ze swych prozdrowotnych właściwości. I dziś proponuję placek twarogowy, który wygląda nieco jak włoska focaccia, ale ją nie jest, bo nie zawiera drożdży. Nie przypomina pizzy, bo nie ma sosu i mozzarelli, ale jedząc porcję mojego obiadu wyobrażam sobie, że kulinarnie jestem gdzieś nad błękitnym morzem, w którym uśmiecha się tylko dla mnie  pomarańczowe słońce...

      Placek twarogowy z pomidorkami i brokułami

      Placek twarogowy z pomidorkami i brokułami

      Składniki ciasta:

      ok. 2 i ½ szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)

      250 g tłustego twarogu

      150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego

      2 jajka

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki oleju do ciasta plus 2 do posmarowania

      łyżeczka ziół do pizzy

      Dodatki:

      1 brokuł podzielony na różyczki, zblanszowany

      pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

      sól

      łyżeczka włoskich ziół

      suszony czosnek (lub wyciśnięty świeży)

      Zimny twaróg rozgnieść widelcem ze śmietaną (jogurtem) solą i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, śmietanę i 3 łyżki oleju. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką. Wierzch posmarować olejem. Wyłożyć na ciasto różyczki brokułów i połówki pomidorków i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać czosnkiem i ziołami. Piec 20-25 minut w temperaturze 200oC aż spód nieco się przyrumieni. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu lub śmietany.

        

      Placek twarogowy z pomidorkami i brokułami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placek twarogowy z pomidorkami i brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 sierpnia 2013 21:19
  • poniedziałek, 25 marca 2013
    • Pieczeń z indyka z brokułem

      Rok temu piekłam podobną pieczeń z warzywnym wnętrzem. Tym razem do środka masy mięsnej dodałam różyczki brokułów. Do pieczeni użyłam zdrowego i chudego mięsa z indyka.

      Pieczeń z indyka z brokułem

      Składniki:

      1 kg mielonego mięsa z indyka

      2 suche kajzerki

      1 łyżeczka rozmarynu

      2 łyżki suszonego lubczyku

      1 łyżka suszonego majeranku

      łyżeczka kminku (całego)

      1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

      3 jajka

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

      mały brokuł podzielony na różyczki

      olej i bułka tarta do formy

          

      Różyczki brokuła zblanszować we wrzątku. Następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z mięsem, jajkami i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Podłużną keksówkę wysmarować olejem i posypać bułkę tartą. Wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej na środku wzdłuż ułożyć różyczki brokułów. Przykryć resztą masy, wygładzić wierzch mokrą dłonią, posypać ziarnami kminku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i przykryć folią aluminiową. Piec około 50 minut. Pokroić w grube plastry. Podawać gorące, najlepiej z sosem koperkowym lub pomidorowym lub na zimno z kremem chrzanowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń z indyka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 marca 2013 14:39
  • czwartek, 29 listopada 2012
    • Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami oraz wyróżnienie

      Po raz kolejny zostałam obdarowana, tym razem przez Patisseire wyróżnieniem Liebster Blog, za co serdecznie Ci Karolino dziękuję i ostatniego motyla sezonu dedukuję. To miłe być zauważonym i wyłowionym z tłumu... 

       

      Chętnie odpowiem na pytania, ale nie będę nominować kolejnych blogów, bo chyba wszyscy w blogosferze zostali już nominowani. 

      1. Pascal czy Okrasa? Jeśli chodzi o kuchnię to Okrasa.
      2. Ulubiony deser? Tort mocno czekoladowy lub lody o tym samym smaku.
      3. Truskawki czy maliny? Truskawki.
      4. Twoja najlepsza rada dotycząca wypieków? Praktyka czyni mistrza.
      5. Czego najbardziej nie lubiłaś/lubiłeś jeść w przedszkolu? Nie chodziłam do przedszkola, ale jako dziecko nie znosiłam: kaszy gryczanej, jajek na twardo, ogórków kiszonych i kotletów mielonych. Teraz to nie stanowi dla mnie problemu.
      6. Jaki jest Twój ulubiony program kulinarny w TV? Kiedyś namiętnie oglądałam programy Makłowicza, czasami śledzę Okrasę. Teraz prawie wcale nie oglądam telewizji, wolę wieczory z literaturą.
      7. Co jest Twoją popisową potrawą? Pizza, dania z warzyw, makarony, ciasta, potrawy, które sama je wymyślam.
      8. Na słodko czy wytrawnie? Wytrawnie.
      9. Dlaczego gotujesz? Bo uwielbiam tworzyć i... jeść, ale przede wszystkim mam męża i dwóch synów, to im dogadzam i sobie też...
      10. Jaki jest Twój ulubiony blog kulinarny? Za niepowtarzalny klimat cenię Kuchnię pełną smaków Ewelajny, najbardziej inspiruje mnie kuchnia Asi z Kwestii smaku. Za profesjonalizm wyróżniłabym Dorotę z Moich wypieków oraz Urszulę i jej Słodką pasję, a za fantazję - Domowe-wypieki oraz Cukrową wróżkę. Jest też kilka blogów, które cenię za fotografie potraw, np. Sto kolorów kuchni, Dorota smakuje, Moje ekspresje kulinarne, Kulinarne spotkania. No i najważniejsze, za przyjacielskie relacje: Ewelinę, Izę, Majankę, Jolę, Wiosenkę, Kabamaigę, Justynę i Agę, Basię, Anitkę, Usagi, Aniado, Martex, Mysię, Anahitkę, Grażynę, Viri, Charlottę, Myniolinkę oraz Justin&Dorothy. Przepraszam, jeśli kogoś pominęłam...

      11. Kto lepiej gotuje: kobiety czy mężczyźni? Trudno mi powiedzieć, ale nie mam w swoim otoczeniu gotującego faceta...

       A dziś propozycja do Andrzejkowego Baru Sałatkowego.

      Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami

       Składniki na 3-4 porcje:

       300 g uszek z grzybami

       słoik marynowanych złotych szalotek

       2 długie kabanosy

       opakowanie fety w zalewie ziołowej w kostkach

       mała czerwona papryka pokrojona w kostkę

       puszka czerwonej fasoli

       mały brokuł ugotowany i podzielony na różyczki

       Sos:

       1 łyżka majonezu

       mały kubek jogurtu naturalnego

       przeciśnięty ząbek czosnku

       2 łyżki Ajvaru

       2-3 łyżeczki keczupu

       sól i pieprz do smaku

       

       Składniki sosu połączyć ze sobą i schłodzić. Uszka ugotować. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować na parze na pół twardo. Szalotki i fasolę odcedzić, fasolkę dodatkowo przepłukać. paprykę pokroić w kostkę, a kabanosy w skośne grube plastry. Ułożyć na półmisku i zalać schłodzonym sosem. 

      Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami oraz wyróżnienie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 listopada 2012 11:06
  • wtorek, 31 lipca 2012
  • środa, 21 grudnia 2011
    • Sałatka brokułowa z kurczakiem

      Jeżeli nie macie pomysłu na sałatkę podaną na świąteczny stół lub sylwestrowe party, to polecam Wam właśnie tę. Niewiele pracy, a pyszna i fajnie wygląda w przezroczystej salaterce. Tylko kilka składników, sos czosnkowy i prażony słonecznik na wierzchu...


      Sałatka brokułowa z kurczakiem

       

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      przyprawa do drobiu lub do gyrosa

      olej do smażenia

      1 duży brokuł

      puszka czerwonej fasoli

      opakowanie sera typu feta

      3-4 łyżki łuskanego słonecznika


      Sos:

      kubek jogurtu greckiego

      3 łyżki majonezu

      sól

      pieprz

      1-2 ząbki czosnku

      łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek)

      sól

      pieprz

      Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, posypać delikatnie przyprawą i usmażyć na niewielkiej ilości gorącego oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Fetę pokroić w kostkę. Sporządzić sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i zioła,a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 

      W salaterce ułożyć kurczaka, fasolę, fetę i brokuły. Polać sosem i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem.

       

      Sałatka brokułowa z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 18:51
  • czwartek, 11 listopada 2010
  • poniedziałek, 19 kwietnia 2010
    • Sałatka brokułowa z czerwoną fasolą i fetą

      Wczorajsza kolacja była pierwszorzędna, jak mawiała moja babcia. Choć takich dań nie przyrządzała i nie miała okazji rozsmakować się w daniach i wypiekach swojej wnuczki. Za wcześnie od nas odeszła... Kochała sernik i lody owocowe. Nasza Wandka, bo tak o niej mówiliśmy...

      Sałatka brokułowa z fetą i czerwoną fasolą

      1 brokuł (nalepiej świeży)

      puszka czerwonej fasoli

      kostka sera feta

      40 g płatków migdałowych

      Sos: mały kubek jogurtu lub śmietany 9-12%, 2 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, sół i pieprz

      Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut). Zahartować. Fasolę odcedzić i opłukać. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Płatki migdałowe uprażyć do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni. Zrobić sos: jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, wcisnąć czosnek lub wsypać granulowany. Dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić. W slaterce ułożyć różyczki brokuła, wyłożyć fasolę i kawałki fety, delikatnie przemieszać. Przed podaniem zalać sosem i posypać płatkami migdałów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 kwietnia 2010 16:52
  • wtorek, 30 marca 2010
    • Bezmięsne sałatki wielkanocne

      Wielkanoc w naszej tradycji obfituje głównie w dania mięsne. Dlatego do pieczonych wędlin proponuję na święta sałatki jarskie.

      Na początek przedstawiam sałatkę na Wielki Piątek z tuńczykiem

      Sałatka na Wielki Piątek

      Składniki: 1/2 słoiczka marynowanej dyni, puszka tuńczyka w dużych kawałkach, 2 jajka, zielony ogórek, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, oliwa lub olej, sok z cytryny, dowolne zioła, pieprz, sól, ew. cukier, szczypiorek, natka pietruszki

      W salaterce ułożyć kawałki dyni, kawałki odsączonego tuńczyka, obranego pokrojonego w grube plastry ogórka, pokrojoną paprykę i posiekaną cebulę. Przygotować sos: 2-3 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami soku z cytyny, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie cukrem. Polać składniki sosem i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

      Sałatka z tuńczykiem

      Sałatka z ryżem w sosie chrzanowym

      Składniki: 1 saszetka ryżu parabolicznego, 4 korniszony, 4 jajka, czerwona papryka, 3/4 puszki kukurydzy, czerwona cebula, sos chrzanowy gotowy lub przyrządzony na bazie majonezu, chrzanu i śmietany, sól, natka pietruszki, sok z cytryny do smaku.

      Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Korniszony, paprykę, cebulę i jajka pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać z sosem, doprawić sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i natką. Oryginalna sałatka zawiera jeszcze podsmażone kawałki kurczaka i jest jeszcze lepsza.

      Sałatka serowo-pieczarkowa z sosem czosnkowym

      Składniki: słoiczek marynowanych pieczarek, puszka czerwonej fasoli, 4 duże kiszone ogórki, 15 dag dobrego sera żółtego, np. Gouda, 2-3 ząbki czosnku, majonez, łyżka musztardy, pieprz, natka pietruszki

      Pieczarki odcedzić i pokroić w grubsze plastry, ogórki zetrzeć na grubej tarce i dobrze odcisnąć z soku. Fasolkę odcedzić z zalewy i wypłukać. Ser zetrzeć na grubej tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszć, dodać majonez (ile przyjmą składniki, ale nie za dużo), musztardę, pieprz, i pokrojoną natkę. Schłodzić. Ostrożnie z solą, jeśli ogórki i ser są słone.

      Sałatka pieczarkowa z groszkiem i porem

      Składniki: 5 jajek, szklanka ugotowanego mrożonego groszek lub puszka groszku w zalewie, por, 30 dag świeżych pieczarek, 20 dag sera żółtego, natka pietruszki, majonez, śmietana, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól

      Jajka ugotować na twardo, wystudzić, posiekać. Groszek odcedzić. Pora pokroić w paseczki i zalać osolonym wrzątkiem na 10 minut, następnie odcedzić i zahartować w zimnej wodzie, skropić sokiem cytrynowym. Pieczarki obrać, posiekać i obsmażyć na niewielkiej ilości masła. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku. Nie zapomnieć o natce pietruszki, która świetnie komponuje się z pieczarkami, serem i jajkami i łagodzi ostry smak pora.

      Sałatka brokułowo-buraczkowa

      Składniki: 1 brokuł, 4 korniszony, 2 buraczki upieczone, ugotowane lub kilka marynowanych, por lub czerwona cebula, kostka fety, 2 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika, sos czosnkowy lub chrzanowy

      Brokuła podzielić na różyczki i ugotować z odrobiną cukru lub na parze na półtwardo. Korniszony, buraki i fetę pokroić w kostkę, pora lub cebulę w paseczki (można sparzyć). Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem czosnkowym lub chrzanowym i posypać słonecznikiem. Doprawić mielonym pieprzem.

      Sałatka z tuńczykiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 11:36
  • poniedziałek, 04 stycznia 2010
    • Kremowa zupa

      Zupa krem to mój pewniak na rodzinne uroczystości. Podaję ją z groszkiem ptysiowym lub z czosnkowymi grzankami.

      Obrane warzywa gotuję z przyprawą warzywną i ziołami, czasem wrzucam kostkę bulionową, barszcz czerwony i pomidorowa lepsze są według mnie na korpusie lub udzie drobiowym. Obowiązkowy jest czosnek. Gdy warzywa są miękkie miksuję zupę, zabielam odrobiną gęstej śmietany, dorzucam natkę lub koper. Oto moje ulubione:

      buraczkowa

      Zupa krem z buraków


      brokułowa

      Zupa krem z brokułów


      cukiniowa z ryżem

      Zupa krem cukiniowa


      pomidorowa

      Zupa krem z pomidorów


      oraz z zielonego groszku, której nie zdążyłam sfotografować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 stycznia 2010 09:51

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...