Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „morele”

  • czwartek, 17 sierpnia 2017
    • Ciasto kokosowe z morelami

      Dostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam!

      Ciasto kokosowe z morelami

      Ciasto kokosowe z morelami

      Składniki:

      4 jajka
      2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD
      2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD
      1/2 szklanki wiórków kokosowych
      2\3 szklanki oleju kokosowego
      1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      9 moreli

      Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC do "suchego patyczka.

      Ciasto kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 sierpnia 2017 10:46
  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza, że mięso podałam z aromatycznym sosem paprykowym.

      Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Roladki:

      2 duże filety z kurczaka
      słodka papryka w proszku
      curry
      suszony czosnek
      woreczek suszonych moreli
      olej do smażenia
      sól, pieprz

      Sos:

      2 czerwone papryki
      niewielka czerwona cebula
      4 duże ząbki czosnku
      olej
      sól, pieprz
      wędzona papryka w proszku (2 łyżki)

      Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju.

      Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony.

      Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160oC na termoobiegu) lub w 180oC bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem.

      W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy papryka z czosnkiem zmiękną, wyjąć z folii, umieścić razem z podsmażoną cebulą w garnku. Zalać ok. 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podawać z upieczonymi roladkami.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 09:27
  • wtorek, 21 marca 2017
    • Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Biszkopt  (tortownica 25-26 cm):

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Warstwa owocowa:

      1 puszka moreli

      1 puszka mandarynek

      2 galaretki w kolorze pomarańczowym

      Dekoracja:

      330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

      2 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany

      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 marca 2017 14:27
  • wtorek, 06 września 2016
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • środa, 08 kwietnia 2015
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      W moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie taka sama. Bo na święta wyjeżdżamy do rodziców, a mamy, jak to mamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia...

      Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks.

      Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku. Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem.

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Składniki:

      130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
      80 g masła, pokrojonego w kostkę
      3 jajka, oddzielone żółtka od białek
      40 g mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe
      ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku

      Bakalie:

      200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego
      100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
      100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
      100 g posiekanych suszonych moreli
      50 g rodzynek
      50 g suszonej żurawiny
      50 g suszonych czereśni

      Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

      Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180oC. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować.
      Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować.

      Świąteczne słodkości!

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 20:14
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • niedziela, 17 sierpnia 2014
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Składniki na ciasto:

      150 g masła
      4 łyżki cukru pudru
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Masa serowa:

      500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
      1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
      1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
      300 ml mleka
      250 g moreli

      Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

        Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta budyniowo-serowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 14:46
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Największą trudność sprawiają mi ciasta z pozoru najłatwiejsze, czyli ucierane. Jakiś czas temu znalazłam na nie sposób, y przeciwdziałać zakalcom i zabijakom. Zamiast ucierać masło topię je i dodaję do masy jajecznej. Oczywiście pamiętam, by wyjąć wcześniej jajka i śmietanę (kefir, maślankę, jogurt) z lodówki, ale gwarancję smacznego ciasta "babkowego" daje mi właśnie płynny tłuszcz. Oczywiście można użyć oleju, ale to dzięki masłu ciasto jest delikatne i puszyste... Kwaskowate morele świetnie kontrastują z kawałkami słodkiej białej czekolady...

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Składniki:

      2 szklanki mąki
      2 budynie waniliowe bez cukru
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego
      2 duże łyżeczki proszku
      5 jajek
      150 g kwaśnej śmietany
      150 g masła, stopionego
      100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę
      1/2 kg moreli, 4-5 łyżek cukru kryształu

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, przestudzić. Morele umyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem i cukrem migdałowym/waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie i proszek. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu położyć ćwiartki moreli skórką do dołu, lekko dociskając. Posypać cukrem po owocach. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. 

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 21:11
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Tartaletki "Jajka sadzone" na mące gryczanej

      Bezglutenowe, bo na mące z gryki, tartaletki wypełnione porcją sernika na zimno i udekorowane morelami. Wyglądem przypominają jajka sadzone w koszyczkach. Pomysł "chodził za mną" już od ostatniej Wielkanocy. Dopiero teraz znalazłam czas, by przygotować je przed świętami.

      Często jestem pytana, jak ja na to znajduję czas, pracując na etacie, prowadząc dom. Sama nie wiem, ale wszystko się jakoś kręci siłą rozpędu...

      Tartaletki

      Tartaletki

      Ciasto:

      120 g masła, posiekanego na kawałki
      ok. 1,5 szklanka mąki gryczanej
      1 łyżka kakao

      2-3 żółtka
      1/2 szklanki cukru pudru
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      oraz mąka gryczana do podsypywania

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.

      Foremki na mini tarty wysmarować olejem. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła na podsypanej mąką desce. Przenieść do foremek i wylepić dna i boki. Ciasto na dnie każdej foremki ponakłuwać widelcem. Ja dodatkowo każdy środek ciasta obciążyłam pokrywką od słoika :) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie delikatnie wyjąć z foremek. 

      Nadzienie:

      350 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka żelatyny
      1/2 szklanki mleka w proszku
      1/2 szklanki cukru pudru
      morele z puszki

      Żelatynę namoczyć w śmietance, umieścić nad parą wodną i rozpuścić, następnie ostudzić. Twaróg połączyć trzepaczką z mlekiem w proszku i cukrem pudrem oraz śmietanką. Wylać na spody tartaletek. Na każdym z nich ułożyć połówkę morelki brzuszkiem do góry. Schłodzić do stężenia.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanoc bez glutenu. 

      Tartaletki

      Tartaletki 

  • środa, 16 kwietnia 2014
    • Mazurek "Owocowa Łąka" na mące jaglanej

      Za oknem zimno, ponuro i aż trudno uwierzyć, że Wielkanoc ma być słoneczna i ciepła. Marzę, by odpocząć na łonie natury... Tymczasem uraczę Was bardzo kolorowym mazurkiem z owocami. Mogą się nim częstować osoby nietolerujące glutenu, bo spód wykonałam na mące jaglanej. Zielona łąka czyli polewa to nic innego jak zielona galaretka rozpuszczona w mleku.Zamiast kwiatów proponuję świeże owoce.

      Mazurek

      Składniki ciasta:

      ok. 250 g mąki jaglanej
      1/2 szklanki cukru pudru
      150 g masła
      1 jajko
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      mąka jaglana do podsypywania

      Polewa i dekoracja:

      1 zielona galaretka - użyłam Mojito z Winiar
      1,5 szklanki mleka
      ew. zielony barwik spożywczy dla koloru
      świeże owoce do dekoracji

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

      Mleko zagotować. Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić, dodać barwnik dla intensywniejszego koloru.

      Dużą blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w 180oC.

      Kiedy galaretka mocno zgęstnieje, wylać ją na ostudzony skód i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanoc bez glutenu.

      Mazurek 

      A na przywołanie słońca jak zawsze kilka wiosennych fotografii...

                 

                 

               

                 

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek "Owocowa Łąka" na mące jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 11:05
  • niedziela, 07 lipca 2013
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Blok czekoladowy

      W końcu miałam okazję przygotować moim synom... i największemu łasuchowi w rodzinie, mojemu zwariowanemu mężowi smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak czekoladowy blok kusił każdym kolejnym kawałkiem... Mama dodawała do niego orzechy laskowe i czasami też rodzynki. Ja wrzuciłam moje ukochane migdały oraz herbatniki maślane, suszone wiśnie i morele. Teraz słodkości jem okazjonalnie, ale przyznaję, że to czekoladowe cudo smakuje lepiej niż wszystkie mleczne czekolady...

      Blok czekoladowy

      Składniki:

      250 g masła

      1/2 szklanki mleka

      1 szklanka cukru

      3 kopiate łyżki gorzkiego kakao

      ok. 350 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)

      po 80 g posiekanych migdałów, moreli i suszonych wiśni

      małe opakowanie pokruszonych herbatników maślanych

        

          

        

      Masło rozpuścić razem z mlekiem, cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i, dodając porcjami mleko w proszku wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać herbatniki, migdały i suszone owoce i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wyłożyć na podwójny prostokąt folii aluminiowej, uformować wałek i zawinąć w folię. Ukształtować wałek, a następnie prostopadłościan. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach można wyjąć blok i pokroić w plastry. Smacznego!

      Blok czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 18:18
  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • Wieprzowina słodko-kwaśna z morelami i dynią

      Mój sposób na wieprzowinę słodko-kwaśną z dodatkiem marynowanej dyni i moreli, z aromatem pomarańczy oraz curry. Kawałki mięsa zamarynowałam i piekłam w piekarniku. W połowie pieczenia dodałam warzywa i owoce i dopiekłam wszystko aż smaki zmieszały się z sobą. Odparowałam nadmiar sosu z warzyw, a następnie doprawiłam. Sos podałam z ryżem.

      Wieprzowina słodko-kwaśna z morelami i dynią

      Składniki:

      700 g chudej wieprzowiny pokrojonej w kostkę

      Marynata:

      3 łyżki oleju

      2 łyżki octu balsamicznego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      3 łyżki keczupu

      2 łyżki konfitury pomarańczowej 

      sól i pieprz

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka curry

      oraz

      1 duża cebula

      1 świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę

      2 marchewki

      1 mała cukinia ze skórą, pokrojona w kostkę

      5 moreli świeżych - w sezonie, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki lub suszonych

      1 mały słoiczek marynowanej dyni (lub świeżej, pokrojonej w kostkę)

      2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki 

      

      Składniki marynaty wymieszać, dodać pokrojone mięso i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Umieścić w szczelnym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia i piec ok. 1/2 godziny. W ty czasie przygotować warzywa. Dodać do mięsa i szczelnie przykryć lub zamknąć rękaw. Piec kolejne 1/2 godziny. Otworzyć naczynie lub rękaw i dopiekać, odparowując większość płynu. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Podawać z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Wieprzowina słodko-kwaśna z morelami i dynią”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 21:37
  • środa, 05 września 2012
  • piątek, 10 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!

      Czy macie ochotę na jeszcze jeden sernik? Bardzo owocowy, ale tym razem pieczony. Z borówkami, truskawkami i morelami w postaci musu w masie serowej. Nie miałam pomysłu na spód, więc tym razem zrobiłam ze zmielonych ciastek maślanych. Jak już wspomniałam, nie jestem fanką spodów ciasteczkowych, ale w tym przypadku okazał się to pomysł trafiony.

      Sernik jest bardzo delikatny, nie za słodki, rozpływający się w ustach... Następnym razem wykonam go w wersji bez pieczenia, by ładnie oddzielić owocowe warstwy.


      Spód:

      250 g ciastek maślanych

      2 łyżki stopionego masła

      ok. 5-6 łyżek mleka

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i mlekiem (by ograniczyć tłuszcz) i wylepić masą spod tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki

      200 g śmietany kremówki

      2/3 szklanki cukru (można więcej)

      1 cukier waniliowy - 16 g

      4-5 jajek

      1 budyń waniliowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej

      5-6 bardzo dojrzałych moreli

      szklanka truskawek

      2/3 szklanki jagód leśnych

      Polewa:

      250 g kwaśnej śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      łyżeczka mąki ziemniaczanej

      

      

      

      

      Owoce umyć, osuszyć. W osobnych naczyniach zmiksować na mus truskawki, jagody oraz pozbawione pestek morele. Kremówkę ubi. Pozostałe składniki krótko zmiksować. Połączyć z kremówką. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą dobrze wymieszać z musem. Wylać każdą masę na spód delikatnie i tak, by za bardzo się nie zmieszały. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec kolejne pół godziny. Śmietanę dobrze wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Polać wierzch sernika i piec do momentu aż masa na wierzchu zupełnie się zetnie. Studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Sernik potrójnie owocowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 19:44
  • piątek, 22 lipca 2011
    • Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Dziś przepis na zdrowe ciasto z płatkami owsianymi i mąką orkiszową z pełnego ziarna. W dodatku z cudownie pachnącymi morelami, warstewką budyniu i aromatem czarnej porzeczki oraz kokosów. Ciastem rozpoczynam swój urlop, ale tylko od pracy, nie od gotowania i blogu. W końcu będę miała czas na tworzenie nowych potraw...


       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Spód:

      szklanka płatków owsianych

      ½ szklanki wiórków kokosowych

      1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      ½ szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Nadzienie: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)

      2 budynie bez cukru (dałam o smaku biszkoptowym)

      3 łyżki cukru

      750 ml mleka

      1 kg moreli

      Kruszonka:

      1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      ½ szklanki kokosu

      4 łyżki brązowego cukru

      80 g masła (najlepiej miękkiego)

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie ugotować budynie, dodać cukier. Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Składniki kruszonki wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, wylać ciepły budyń (nie musi szczelnie przykrywać dżemu). Rozłożyć ćwiartki moreli skórką do dołu. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w tej samej temperaturze.

       Ciasto owsiano-kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto owsiano-kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 17:51
  • poniedziałek, 20 czerwca 2011
    • Kruche ciasto z morelami i bezą

      Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na prowadzenie blogów, ale teraz to nadrobię. Zasypię Was głównie ciastami własnego pomysłu pełnymi letnich owoców! Zacznę od morelowego...

      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Kruche ciasto:

      3 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      200 g zimnego masła

      2 szklanki mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych moreli

      3 białka

      szczypta soli

      2/3 szklanki cukru kryształu

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego


      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować i każdą połówkę przekroić na pół. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, wylepić dno i boki ciastem na wysokość około 4 cm. Ułożyć na cieście. Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i cukier migdałowy i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na ciasto. Ciasto wyjąć, temperaturę zmniejszyć do 170 st. i zapiekać do momentu aż beza lekko zbrązowieje. Wyjąć i ostudzić.

      Rusałka pokrzywnik

      Modraszek ikar (samiec)

      Czerwończyk nieparek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z morelami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2011 18:36
  • sobota, 04 czerwca 2011
    • Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Lekki obiad to konieczność, kiedy upał za oknem. Jesteśmy jednak mięsożerną rodziną, więc zrobiłam dziś kurczaka w pysznym sosie. Rano był szybki wypad na łąkę i cudowne widoki, z którymi jak zawsze dzielę się z wami na końcu notki...

      Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka, każdy podzielony na 4 kawałki

      curry, słodka papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir

      masło do smażenia

      1 średnia cebula

      1 mała cukinia

      1 czerwona papryka

      1/2 szklanki łagodnego keczupu

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      mały słoiczek konfitur morelowych

      1 łyżka octu balsamicznego z Modeny


      Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Filety umyć, pokroić na duże kawałki, posypać curry, solą, słodką papryką, pieprzem cayenne. Przyrumienić na maśle, na małym ogniu, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, posolić. Chwilę smażyć na małym ogniu, wlać szklankę wrzątku lub bulionu drobiowego. Dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać imbir, keczup, koncentrat, konfiturę, ocet balsamiczny i gotować do lekkiego zgęstnienia. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Sosem zalać mięso i zapiekać pół godziny w temperaturze 180oC. Podawać z ryżem i surówką z młodej kapusty z kukurydzą i winegretem.


      Modraszek ikar

      Samica modraszka ikara

      Czerwończyk nieparek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 04 czerwca 2011 15:35
  • wtorek, 31 maja 2011
    • Sernik amaretto z morelami

      Kiedy zobaczyłam pierwsze tego roku morele już wiedziałam co upiekę. Ze świeżymi morelami sernika jeszcze nie było. Owoce te idealnie pasują do migdałów, dlatego smak masy serowej wzbogaciłam likierem amaretto, dorzucając jeszcze ciasteczka amaretti. Z wielką przyjemnością przepis dodaję do akcji Zaytoon.


      Sernik amaretto z morelami

      Spód:

      200 g płatków śniadaniowych z nadzieniem waniliowym Figuraki z Lubelli lub tyle samo herbatników

      100 g ciasteczek Amaretti

      100 g masła

      kilka łyżek mleka

      Płatki i ciasteczka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić. Lekko ciepłe połączyć ze zmielonymi płatkami i ciastkami Amaretti, dodać tyle mleka by uzyskać mokre okruszki. Wylepić dno średniej prostokątnej blachy, wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego (dałam Piątnicę)

      5 jajek

      150 ml likieu amaretto

      125 ml słodkiej śmietany kremówki

      160-180 g cukru

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      700 g moreli

      100 g ciastek amaretti

      ok. 50 g płatków migdałowych



       

      Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Ser krótko miksować z cukrem i jajkami. Wlać amaretto i śmietankę, na końcu skrobię i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać amaretti i wymieszać. Poczekać aż wchłoną masę. Wylać na ciasteczkowy spód, powrzucać ćwiartki owoców, posypać płatkami migdałów. Pierwsze 1/2 godziny piec w temperaturze 180oC, potem sernik przykryć z wierzchu folią (ja nie przykryłam i ciasteczka za bardzo się przyrumieniły) i piec jeszcze godzinę w temperaturze 150oC. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.


      Sernik amaretto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik amaretto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2011 18:20
  • czwartek, 27 stycznia 2011
    • Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Mąż nadgorliwiec nakupił bananów i czekał aż dojrzeją. I chyba o nich zapomniał. Leżały sobie na oknie aż zaczęły nabierać nieco mniej pożądanej barwy, sadząc po skórce. Przypomniał sobie o nich, wracając z pracy. Niestety, a może stety ciasto już było upieczone. Sprytna żona szybko znalazła doskonały przepis by pozbyć się towaru z napisem: ostatni dzwonek :) Ciasto, nie dość, że wyśmienite, to jeszcze zdrowe, bo upieczone z mąki razowej. Składniki i wykonanie znajdziecie tutaj. Ciasto oprócz orzechów, podanych w przpisie, wzbogaciłam kawałkami suszonych moreli - dla koloru i dla smaku... Na drugi i trzweci dzień bananowy bochenej jest jeszcze smaczniejszy...

      Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Składniki:

      1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      1 łyżeczka sody
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżki siemiania lnianego
      1/2 szklanki oleju
      1/2 szklanki jogurtu naturalnego - dałam geckiego
      1 jajko
      skórka otarta z 1 całej pomarańczy
      3 banany
      1/2 obranej pomarańczy
      dwie garśćie orzechów włoskich - lekko połamanych

      oraz kilka pokrojonych suszonych moreli (sparzonych)




      Sposób przygotowania:

      W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier , siemię lniane i skórkę otartą z pomarańczy.

      W drugiej miseczce miksujemy banany i pomarańcze - ja pomarańcze wyfiletowałam. Dodajemy zmiksowane banany do mąki.
      Łączymy ze sobą jajko, olej i jogurt. Lekko mieszamy i wlewamy do ciasta.

      Całość mieszamy łyżką i wylewamy do natłuszczonej keksówki.
      Wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 45 minut.

      Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 stycznia 2011 20:45

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...