Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „papryka”

  • wtorek, 18 grudnia 2018
    • Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka

      Z pieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis...

      Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka

      Składniki:

      3 małe filety z kurczaka

      przyprawa do kurczaka

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy)

      1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

      1 łyżka wędzonej papryki

      duża szczypta ostrej papryki

      2 łyżki mąki

      1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%

      olej do smażenia

      2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka mąki

      olej

      Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż całkowicie się zetnie. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać szklankę wrzątku. Pomidory posiekać i wrzucić do wywaru. Dusić około 8 minut, w razie potrzeby wlać wrzątek. Dodać wszystkie rodzaje papryk oraz mąkę i koncentrat. Chwilę smażyć, wlać nieco wody, rozpuszczając koncentrat i mąkę w wywarze. Na końcu zagęścić słodką śmietanką bezpośrednio do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować, dodać natkę i doprawić w razie potrzeby. Podawać z kluskami lub ryżem i dowolną surówką.

      Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 grudnia 2018 16:52
  • wtorek, 13 listopada 2018
    • Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      1 łyżeczka cukru
      płaska łyżeczka soli
      3-4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      150 chudego wędzonego boczku w plastrach
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      mały woreczek zielonych oliwek
      1/2 czerwonej cebuli
      1/2 zielonej papryki
      5-6 pieczarek
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy

      Sos:

      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
      
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, a paprykę paski.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Andrzejkowa uczta 2

      Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2018 20:11
  • sobota, 10 listopada 2018
  • sobota, 03 listopada 2018
    • Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Przyznam szczerze, że z kuchnią azjatycką nie jest mi po drodze. Nieśmiało czasem kupuję azjatyckie składniki, do tej pory mi nieznane i inspiruję się przepisami z netu. Tak było z kapustą pak choi. Najpierw kupiłam, potem kombinowałam. Powstała taka oto zupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Składniki:

      2 udka z kurczaka (tylko górne części)

      2 kapusty pak choi

      2 łodygi selera naciowego

      1 marchew

      1 mała posiekana szalotka

      1 posiekany ząbek czosnku

      Mała garść grzybów mung

      3 cm kawałek imbiru

      1 papryczka chili

      1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu

      Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego

      Do dużego garnka włożyć umyte udka oraz grzyby. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo poszatkować. Gdy mięso zmięknie, dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2018 19:16
  • poniedziałek, 24 września 2018
  • czwartek, 30 sierpnia 2018
    • Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Papryki faszerowane to obowiązkowa pozycja wakacyjna w mojej kuchni. Do farszu dodałam pomidory malinowe, które latem smakują niebiańsko. U Ani znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane warzywa psiankowate, do których należy między innymi papryka.

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Składniki:

      5-6 papryk (użyłam żółtych)

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      500 g mięsa mielonego wołowego

      1 średnia cebula

      4 ząbki czosnku

      4 duże pomidory malinowe

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki w proszku

      2 płaskie łyżki ziół śródziemnomorskich lub do pizzy

      ok. 200 g sera mozzarella w kostce

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać zioła, wędzoną paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos mięsny wymieszać dokładnie z kaszą. 

      Papryki przekroić w poprzek, wyciąć gniazda nasienne. Posolić w środku. Faszerować po poprzek kaszą z mięsem, układać w naczyniu do zapiekania podlanym olejem. Piec około 45 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę. Dopiekać aż papryka będzie miękka (wystarczy wbić widelec w miąższ papryki). 

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Warzywa psiankowate 2018

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2018 14:15
  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04
  • środa, 06 czerwca 2018
  • środa, 23 maja 2018
    • Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

       Kupiłam botwinkę i ugotowałam taką oto zupę... Gotowała ze mną również Ania.

      Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

      Składniki:

      4 skrzydełka
      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2 średnie buraki
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      2 średnie ziemniaki
      szklanka ugotowanej ciecierzycy
      po pół papryki w dwóch kolorach
      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

      Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi z buraków umyć, odciąć buraczki. Wszystkie bulwy buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W wywarze ze skrzydełek ugotować marchew, seler. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotować do miękkości. Wlać ugotowane buraki. Dodać odcedzoną ugotowana ciecierzycę. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.


      Danie pachnące ziołami 5.

      Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 08:47
  • niedziela, 20 maja 2018
  • czwartek, 17 maja 2018
    • Gulasz paprykowy z kurczaka

      Kiedy poczułam smak i zapach wędzonej papryki, przyprawa ta odtąd pojawia się dość często w moich daniach, szczególnie na nutę węgierską. Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na gulasz z kurczaka z kolorowymi paprykami oraz dodatkiem suszonej wędzonej papryki.

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej

      przyprawa do kurczaka z curry

      1 mała cebula

      3 ząbki czosnku

      1 szklanka passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki

      olej do smażenia

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Filety z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć do zrumienienia, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Po 3 minutach od wrzucenia papryki, wlać 1 szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, passtę pomidorową i koncentrat. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki (ja nie miałam).

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz paprykowy z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2018 09:09
  • środa, 09 maja 2018
    • Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      Sezon na szparagi trawa, więc tworzę nowe dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu...

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem
       

      Składniki:

      1 udko lub ćwiartka z kurczaka
      2 średnie marchewki lub pęczek młodych
      ½ selera
      ½ cebuli
      pęczek zielonych szparagów
      1 mała papryczka chili (użyłam żółtej)
      2-3 ząbki czosnku
      posiekana natka pietruszki lub koperek
      2/3 szklanki ryżu arborio
      1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
      sól
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka jarzynki bez soli

      Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 40 minutach od zagotowania dodać do wywaru marchew pokrojoną w plastry. Po kilku minutach dodać ryż, pokrojoną w paseczki papryczkę, starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 12:55
  • niedziela, 29 kwietnia 2018
  • sobota, 21 kwietnia 2018
    • Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      U Ani trwa pieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty i Ani. Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem...

      Kolorowa zupa z pieczarkami i ryżem

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka
      2/3 szklanki ryżu
      ok. 150 g pieczarek
      po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa)
      ok. 1/2 puszki kukurydzy
      1 marchew
      2 łodygi selera naciowego
      mały pęczek koperku
      przyprawa warzywna
      łyżeczka ziół do pizzy
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem.

      Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek.

      Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić.

      Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów.


      Pieczarkowy Tydzień 2018

      Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 kwietnia 2018 20:39
  • niedziela, 08 kwietnia 2018
    • Chili con carne z krojoną wołowiną

      Do tej pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Aha! Koniecznie zobaczcie jakie smakowite Chili przygotowała na swoim blogu Malwina.

      Chili con carne z krojoną wołowiną

      Składniki:

      700 g chudej wołowiny
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      1,5 dużej papryki lub 2 małe
      500 ml passaty pomidorowej
      puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      przyprawa do chili con carne (użyłam z firmy Kotanyi)
      ok. 1 łyżki wędzonej papryki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek. Usmażyć. Przełożyć do uduszonego mięsa. Dodać również wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać passatę pomidorową, kukurydzę i przepłukaną fasolę. Doprawić chili, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.

      Podawać z kaszą, ryżem i dowolną surówką.

      Chili con carne z krojoną wołowiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chili con carne z krojoną wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 kwietnia 2018 08:52
  • piątek, 30 marca 2018
  • środa, 07 marca 2018
    • Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Szukając prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi. Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała. O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
      2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
      1 pojedyncza pierś kurczaka
      1/2 cebuli
      1/2 czerwonej papryki
      1,5 litra bulionu drobiowego
      150 g pieczarek
      5 łyżek kukurydzy z puszki
      250 ml mleka kokosowego
      2 łyżeczki sosu rybnego
      szczypiorek (pominęłam)

      Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
      W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
      Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
      Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
      Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
      * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tajska zupa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2018 18:52
  • niedziela, 18 lutego 2018
  • czwartek, 15 lutego 2018
  • wtorek, 13 lutego 2018
  • piątek, 12 stycznia 2018
    • Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka, Ania i Malwina.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      Pulpety:

      500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki

      1 mała kajzerka

      1 jajko

      do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin

      mąka do panierowania

      Sos:

      1 mała marchew

      kawałek selera

      pół czerwonej papryki

      szklanka mrożonej fasolki szparagowej

      pół puszki kukurydzy

      2-3 ząbki czosnku

      mała czerwona cebula

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka czerwonej pasty curry

      suszony imbir (proponuję pół łyżeczki)

      kumin (duża szczypta)

      sól

      posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W części wywaru rozprowadzić pastę curry i koncentrat pomidorowy. Wlać do sosu. Dodać pozostałe przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze odkryte ok. 5 minut. Podawać z ryżem.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 stycznia 2018 10:18
  • wtorek, 19 grudnia 2017
  • środa, 22 listopada 2017
    • Zupa z soczewicą i batatami

      Zupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Składniki:

      1,5 litra bulionu warzywnego
      250 g wędzonego boczku
      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 duży batat
      pół cebuli
      3 ząbki czosnku
      ¾ czerwonej soczewicy
      kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę
      2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć)
      duża szczypta pieprzu kajeńskiego
      1 łyżeczka majeranku
      ½ łyżeczki mielonego kminku
      gałązka lubczyku
      2 gałązki posiekanego lubczyku
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki
      łyżeczka granulowanego czosnku
      2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz

      Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić i zaostrzyć pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicą i batatami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 08:13
  • poniedziałek, 30 października 2017
  • środa, 25 października 2017

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...