Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „papryka”

  • poniedziałek, 30 października 2017
  • środa, 25 października 2017
  • niedziela, 15 października 2017
    • Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam...

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Składniki:

      3 duże filety z mintaja lub morszczuka
      sól, pieprz
      skórka starta z cytryny
      koperek

      Ciasto:

      1 jajko
      1 łyżka oleju
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      sól
      szczypta gałki muszkatołowej
      mąka

      Potrawka:

      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      1 żółta cukinia (można zastąpić zieloną) o dł. 25 cm
      3 łodygi selera naciowego
      1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą)
      2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki
      1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki
      1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony)
      1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego
      sól i pieprz

      oraz olej do smażenia ryby

      Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oleju na średnim ogniu.

      Masło rozpuścić, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane ząbki czosnku. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym.

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 19:33
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • czwartek, 05 października 2017
  • wtorek, 19 września 2017
  • poniedziałek, 18 września 2017
    • Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Cukinię w sklepach można już kupić przez cały rok. Jednak o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia!

      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      Gulasz:

      400 g mięsa z piersi indyka
      1 średnia cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 duża czerwona papryka
      300 g pieczarek
      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka ziół do pizzy, sól, pieprz
      2 łyżki przecieru pomidorowego
      kopiata łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku
      olej do smażenia

      Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Przygotować placuszki.

      Składniki:

      3 młode cukinie

      1 średnia cebula

      3 jajka

      ok. 2/3 szklanki mąki pszennej

      2 łyżki włoskich ziół

      2 ząbki czosnku

      pół łyżeczki ziaren kminku

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany.


      Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z cukinii z gulaszem z piersi indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 września 2017 08:34
  • sobota, 16 września 2017
  • środa, 06 września 2017
    • Pikantny kociołek

      Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

      Pikantny kociołek

      Składniki:

      pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łodygi selera naciowego
      4 kiszone ogórki
      2 małe papryki w różnych kolorach
      pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
      2 puszki krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
      olej do smażenia
      łyżeczka kminku
      pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku
      posiekana natka pietruszki

      Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.

      

      Pikantny kociołek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny kociołek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 07:37
  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam!

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Składniki na 10 roladek:

      10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      salami w plastrach
      po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski
      kawałek sera żółtego
      sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek

      olej do smażenia

      Sos:
      1 duża cebula
      ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      sól, pieprz do smaku
      3 ząbki czosnku

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można również dodać posiekaną natkę pietruszki czy lubczyk. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką lub mizerią.

      

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 12:22
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza, że mięso podałam z aromatycznym sosem paprykowym.

      Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Roladki:

      2 duże filety z kurczaka
      słodka papryka w proszku
      curry
      suszony czosnek
      woreczek suszonych moreli
      olej do smażenia
      sól, pieprz

      Sos:

      2 czerwone papryki
      niewielka czerwona cebula
      4 duże ząbki czosnku
      olej
      sól, pieprz
      wędzona papryka w proszku (2 łyżki)

      Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju.

      Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony.

      Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160oC na termoobiegu) lub w 180oC bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem.

      W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy papryka z czosnkiem zmiękną, wyjąć z folii, umieścić razem z podsmażoną cebulą w garnku. Zalać ok. 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podawać z upieczonymi roladkami.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 09:27
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52
  • czwartek, 22 czerwca 2017
  • piątek, 21 kwietnia 2017
    • Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. 

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu penne (rurki)
      ok. 150 g pikantnego salami

      pół puszki kukurydzy
      250 g pieczarek
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku

      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      1,5 szklanki mleka

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki
      ok. 200 g sera żółtego

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut w 190oC.



      

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 kwietnia 2017 08:27
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • niedziela, 09 kwietnia 2017
  • piątek, 07 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
  • wtorek, 28 marca 2017
  • środa, 22 marca 2017
    • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem.

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Składniki:

      1 cebula

      3-4 ząbki czosnku

      1 marchewka

      kawałek selera

      puszka krojonych pomidorów bez skórki

      ok. 700 ml passaty pomidorowej

      ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami)

      2 łyżki słodkiej papryki w proszku

      szczypta chili, sól i pieprz do smaku

      2 łyżki wędzonej papryki

      dowolne zioła (oregano lub bazylia lub zioła do pizzy)

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      niepełna  szklanka ryżu (użyłam basmati)

      Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory z cebulą i czosnkiem, sok z pomidorów i passatę. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem i szczyptą wędzonej papryki.



      

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 marca 2017 14:34
  • piątek, 10 marca 2017
  • wtorek, 07 marca 2017
  • niedziela, 05 marca 2017
  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu.

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem)
      2 filety z kurczaka
      po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
      pół puszki kukurydzy
      pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej)
      1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę

      opakowanie mozzarelli w kulkach
      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml gęstego przecieru pomidorowego
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki

      Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.


      

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 12:31

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...