Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „oregano”

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
      4 ogórki kiszone
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano



      Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. 

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 07:51
  • środa, 24 lipca 2013
  • wtorek, 11 stycznia 2011
  • wtorek, 02 listopada 2010
    • Pizza na cieście ziemniaczanym

      Pizza inna niż wszystkie, bo zamiast tradycyjnego ciasta drożdżowego zrobiłam spód z utartych ziemniaków. Nadzienie to już sprawa indywidualna. Można użyć dowolnych składników. U mnie był kurczak, pieczarki oraz papryka i dużo żółtego sera. Danie było syte i  bardzo smakowało mojemu mężowi. Ja pozostanę jednak wierna tradycji. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony, który trochę zmodyfikowałam.

      Pizza na cieście ziemniaczanym

      Składniki na 4 porcje:

      Ciasto:

      500g ziemniaków

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      50 g startego parmezanu (można pominąć)

      50 g słodkiej śmietany 30%

      1 jajko

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      50g płatków owsianych

      Sos:

      cebula

      dwa ząbki czosnku

      50g oliwy z oliwek (lub oleju)

      300 g pomidorów

      1/2 łyżeczki bazylii lub oregano

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      Dodatki smażone mięso z kurczaka (1 filet pokrojony kawałki), 20 dag podsmażonych pieczarek, 1 pokrojona na paseczki papryka, 250 g startego żółtego sera lub mozzarelli pokrojonej w plastry

      Sposób przygotowania:

      Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm (piekłam na dużej prostkątnej blasze z półtorej porcji). Spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.

      Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować. Podsmażyć na oliwie.

      Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem z oregano, solą i pieprzem. Chwilkę pogotować i następnie zmiksować blenderem. Gotowy sos wylać na podpieczone ciasto ziemniaczane. Na górze ułożyć dodatki, posypać serem lub ułożyć mozzarellę.

      Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.

      Pizza na cieście ziemniaczanym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 listopada 2010 08:44
  • wtorek, 24 sierpnia 2010
  • niedziela, 07 marca 2010
    • Pyszne ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Ciasto do pizzy opanowałam do perfekcji. Dlaczego nie miałabym upiec wytrawnych bułeczek. To zupełnie inne bułki niż te ze sklepu. Wilgotne, aromatyczne i taaakie syte, że jedna taka wystarczy na śniadanie.

      Ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Ciasto: 600 g mąki, ¾ szklanki mleka, 1 szklanka wody, 50 ml oliwy z oliwek lub oleju, 1 jajko, 2 łyżki ziół (do pizzy), 1 łyżka soli, 3 dag drożdży.

      W ciepłym mleku z wodą z odrobiną cukru rozpuścić drożdże. Poczekać aż  na powierzchni wytworzą się liczne bąbelki. Następnie wsypać mąkę, sól, zioła roztrzepane jajko i olej. Wyrobić i pozostawić  do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formować kule, rozpłaszczając każdą, kłaść nadzienie, zlepiając brzegi ciasta. Układać na blasze, posmarować każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypać startym żółtym serem. Piec do zrumienienia w temp. 200oC

      Nadzienie: podsmażone warzywa - cebula, czosnek, papryka i oliwki ze szczyptą soli, pieprzu, czeronej papryki i oregano.

      Ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 marca 2010 19:45

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...