Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cebula”

  • sobota, 16 lutego 2019
    • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Dziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Składniki:

      1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości

      ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej

      2 średnie cebule

      olej do smażenia

      sól

      Sos:

      1 łyżka klarowanego masła

      2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista)

      ok. 1,5 szklanki wody

      1-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka lubczyku

      1 łyżka majeranku

      1 płaska łyżeczka kminku w ziarnach

      1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

      2-3 ząbki czosnku

      sól

      ok. 250 g sera żółtego )Edamski, Gouda, Złoty Mazur)

      Ziemniaki obrać ze skórki, w całości ugotować do miękkości w osolonej wodzie.Ostudzone pokroić w grube plastry. Kiełbasę pokroić w pasterki i usmażyć na rumiano z obu stron. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Wrzucić na pozostały po smażeniu kiełbasy olej. Lekko zrumienić.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, a po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, wlać jeszcze wody.

      W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190oC około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się.  Podawać z surówką z kiszonej kapusty.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2019 16:11
  • piątek, 23 listopada 2018
    • Sałatka wielowarzywna

      To jedna z pozycji obowiązkowych na rodzinnym stole. Jarzynowa sałatka, ale w wersji przyspieszonej. Krojenia dużo nie ma, a smakuje wspaniale z wędlinami. Polecam na przyjęcia rodzinne, imieniny czy niedzielne śniadanie w najbliższym gronie...

       Sałatka wielowarzywna

      Składniki:

      opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem

      puszka kukurydzy

      puszka czerwonej fasoli

      1 słoiczek marynowanych cebulek

      4 korniszony

      pęczek rzodkiewek

      2 młode lub 1 duży por

      2 łyżki majonezu

      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

      łyżka musztardy

      sól i pieprz

      Groszek z marchewką ugotować w wodzie z solą i cukrem. Kukurydzę, fasolę i cebulki odcedzić, fasolę przepłukać. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Rzodkiewki umyć, odciąć nać i "ogonki". Pokroić w kostkę razem z korniszonami. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

      Sałatka wielowarzywna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka wielowarzywna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 listopada 2018 12:23
  • poniedziałek, 19 listopada 2018
    • Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Zamiast szybkich dań "z ulicy" proponuję zdrowszy domowy zamiennik. Danie. a właściwie przekąskę można przygotować na przyjęcie imieninowe dla Andrzeja. Kurczak marynowany w jogurcie jest miękki i wilgotny, a z wierzchu chrupiący dzięki płatkom kukurydzianym. Do tego kilka warzyw, mozzarella, lekki sos i obiad lub kolacja gotowe!

      Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka
      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
      ulubione przyprawy - u mnie curry, suszony czosnek, słodka i ostra papryka
      sól i pieprz
      ok. 3 szklanki płatków kukurydzianych

      6-8 placków tortilli

      Dodatki:

      1 mała sałata rzymska
      2 pomidory

      1 czerwona cebula
      opakowanie mozzarelli w kulkach lub w kawałku pokrojoną w kostkę

      Sos:

      1 szklanka jogurtu naturalnego
      1 łyżka majonezu
      łyżeczka soku z cytryny
      zmiażdżony ząbek czosnku

      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (można na całą noc).

      W miseczce rozkruszyć płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć i panierować w płatkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

      Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć posiekaną sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i odsączone z zalewy mozzarelki i kawałki kurczaka. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub okręcić złożonym na pół kawałkiem folii aluminiowej.


       
      Andrzejkowa uczta 2
      

      Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2018 11:51
  • sobota, 20 października 2018
  • piątek, 13 lipca 2018
    • Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami

      Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      1 łyżeczka cukru
      płaska łyżeczka soli
      3-4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      1 mały filet z kurczaka
      250 g sera żółtego
      1 duży pomidor
      kilkanaście czarnych oliwek
      1/2 cebuli
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      olej do smażenia
      granulowany czosnek i papryka suszona do kurczaka

      Sos:

      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
      
      
      

      Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a pomidora w półplasterki.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć kurczaka, pomidory, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół 15-17 minut, aż spód pizzy będzie lekko przyrumieniony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 lipca 2018 17:41
  • czwartek, 17 maja 2018
    • Gulasz paprykowy z kurczaka

      Kiedy poczułam smak i zapach wędzonej papryki, przyprawa ta odtąd pojawia się dość często w moich daniach, szczególnie na nutę węgierską. Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na gulasz z kurczaka z kolorowymi paprykami oraz dodatkiem suszonej wędzonej papryki.

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej

      przyprawa do kurczaka z curry

      1 mała cebula

      3 ząbki czosnku

      1 szklanka passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki

      olej do smażenia

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Filety z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć do zrumienienia, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Po 3 minutach od wrzucenia papryki, wlać 1 szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, passtę pomidorową i koncentrat. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki (ja nie miałam).

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz paprykowy z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2018 09:09
  • poniedziałek, 07 maja 2018
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2018
  • środa, 18 kwietnia 2018
    • Risotto z pieczarkami

      Jak co roku u Ani mamy Pieczarkowy tydzień. Pieczarki często lądują na naszych talerzach. Dzisiaj na moim blogu pierwsza pieczarkowa propozycja, a mianowicie risotto z pieczarkami. Z dużą ilością pietruszki i z moim ulubionym ryżem arborio.

      Risotto z pieczarkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      3 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      400 g pieczarek

      1 średnia cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka)

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Do risotto można również dodać tarty parmezan - 3-4 łyżki.


      Pieczarkowy Tydzień 2018
      

      Risotto z pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2018 09:48
  • poniedziałek, 15 stycznia 2018
    • Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam.

      Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej.

      Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Składniki:

      1 kg ziemniaków

      1 duże jajko

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      ok. 150 g twarogu w kostce

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      pieprz

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, dodając masło do stopienia.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach.

      Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 stycznia 2018 20:32
  • wtorek, 07 listopada 2017
  • piątek, 27 października 2017
  • wtorek, 26 września 2017
    • Bitki wołowe z prawdziwkami

      Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Składniki:

      800 g wołowiny na pieczeń

      pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego

      łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem, gotować na małym ogniu. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i czosnek. Gotować kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną oraz ćwikłą, surówką z kapusty lub z gotowaną kapustą.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 września 2017 12:09
  • piątek, 22 września 2017
    • Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii

      Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii.

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      po 6 plastrów szynki i żółtego sera
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
      posiekana natka pietruszki
      1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      mąka
      bułka tarta

      Duszona cukinia:

      2 młode cukinie
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
      szczypta oregano
      świeżo mielony pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano.

      Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić na małym ogniu. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać oregano i dusić do miękkości aż cały płyn odparuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

      Gorące roladki podawać na duszonej cukinii, z ziemniakami.

      

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 września 2017 13:05
  • czwartek, 14 września 2017
    • Tarta twarogowa z grzybami

      W podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny!

      Tarta twarogowa z grzybami

      Ciasto:

      ok. 2 szklanki mąki

      300 dag twarogu

      1 duże jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:

      400 g chudego serka śmietankowego

      250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)

      2 małe jajka

      sól, pieprz, igiełki z 1 gałązki rozmarynu (drobno posiekane)

      3 ząbki czosnku (drobno posiekanego)

      1 średnia cebula

      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      sól i pieprz

      masło klarowane do smażenia

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Grzyby zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać z twarożkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Masę wylać na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a nadzienie zetnie. Tartę podawać na ciepło.

      Tarta twarogowa z grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta twarogowa z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 07:50
  • piątek, 08 września 2017
  • czwartek, 07 września 2017
    • Scbab w piwie z ziemniakami

      Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie.

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Składniki:

      1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu
      1 szklanka piwa
      2 cebule pokrojone w piórka
      3-4 posiekane ząbki czosnku
      5 średnich kremowych ziemniaków - obranych, ugotowanych, pokrojonych w grube plastry
      1 łyżka ostrej musztardy
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela i jałowca
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi)
      2 łyżki sosu worcester
      sól i pieprz
      posiekany koper

      Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut.

      Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami
      Wierzch posypać koperkiem.

      

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Scbab w piwie z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 września 2017 10:56
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza, że mięso podałam z aromatycznym sosem paprykowym.

      Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Roladki:

      2 duże filety z kurczaka
      słodka papryka w proszku
      curry
      suszony czosnek
      woreczek suszonych moreli
      olej do smażenia
      sól, pieprz

      Sos:

      2 czerwone papryki
      niewielka czerwona cebula
      4 duże ząbki czosnku
      olej
      sól, pieprz
      wędzona papryka w proszku (2 łyżki)

      Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju.

      Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony.

      Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160oC na termoobiegu) lub w 180oC bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem.

      W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy papryka z czosnkiem zmiękną, wyjąć z folii, umieścić razem z podsmażoną cebulą w garnku. Zalać ok. 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podawać z upieczonymi roladkami.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 09:27
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • czwartek, 27 lipca 2017
  • piątek, 19 maja 2017
    • Sałatka grecka

      Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja "sałatka grecka".

      Sałatka grecka

      Sałatka grecka

      Składniki:

      opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
      ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
      1 ogórek szklarniowy
      1 mała cebula (czerwona lub biała)
      150 g fety, najlepiej twardej
      po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
      1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
      4 łyżki octu białego winnego
      pół łyżeczki miodu
      1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
      sól i pieprz

      Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

      W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.



      

      Sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 18:11
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • piątek, 03 marca 2017
  • piątek, 10 lutego 2017

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...