Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „majeranek”

  • środa, 26 lipca 2017
    • Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie!

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      250 g świeżych kurek

      10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy)

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, pieprz,

      po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku

      1 gałązka rozmarynu

      2 gałązki majeranku

      olej do smażenia

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka mąki

      sok z cytryny

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lipca 2017 07:50
  • wtorek, 25 lipca 2017
    • Sałatka z bobem i kozim serem

      Moim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu.

      Sałatka z bobem i kozim serem

      Porcja na 1-2 osoby

      Składniki:

      ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie)

      6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych

      dwa ogórki małosolne

      szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku

      kawałeczek sera koziego typu feta

      Sos:

      2 łyżki wody
      1 łyżka białego octu  jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny)

      2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
      sól, pieprz
      1 płaska łyżeczka płynnego miodu

      1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek

      Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić.

      Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć ser. Sałatkę podałam z grzankami z patelni posmarowanymi rozkrojonym ząbkiem czosnku.


      Sałatka z bobem i kozim serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z bobem i kozim serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 08:18
  • piątek, 26 maja 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • środa, 25 stycznia 2017
  • wtorek, 13 grudnia 2016
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
  • wtorek, 05 stycznia 2016
  • środa, 11 listopada 2015
    • Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      W naszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis pokazuje, że niszowe dania w mojej rodzinie mają powodzenie :) Dzisiaj jedna z wariacji na temat wątróbki. Bardzo udana, wręcz wyśmienita, oczywiście według mnie... Wy sami to oceńcie....

       Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      Składniki:

      500 g wątróbki drobiowej

      1 cebula

      100 g sera z niebieską pleśnią

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 duża gruszka

      sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      garść orzechów włoskich

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka minut. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Dodać do wątróbki z cebulą i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 3 minut na małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.



      Kasza niejedno ma imię i oblicze  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 listopada 2015 13:03
  • poniedziałek, 09 listopada 2015
    • Schab na zimno

      Jeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. 

      Schab na zimno

      Składniki:

      1,2 kg schabu
      2 łyżki soli peklowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      główka czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu

      Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować ok. 30 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić w wywarze. Schować do lodówki. Na drugi dzień czynność powtórzyć - mięso gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku.

      Bezglutenowe śniadanie dla dziecka  Menu dla przyszłej mamy
      

      Schab na zimno

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Schab na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2015 08:49
  • poniedziałek, 30 marca 2015
  • środa, 18 marca 2015
    • Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Na Wielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych.  Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. 

      Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Składniki:

      3 duże filety z kurczaka
      100 g wędzonego boczku
      50 g suszonej żurawiny
      sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek
      pół słoiczka chrzanu żurawinowego
      1 duży por
      mąka do obtoczenia roladek
      1 łyżka masła, olej

      Sos:

      szklanka słodkiej śmietanki 18%
      2-3 łyżki chrzanu żurawinowego
      sól i pieprz do smaku
      1 łyżka majeranmku
      owoce żurawiny

      Boczek pokroić w kostkę. Pora sparzyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Dokładnie przepłukać wodą na sitku. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i chwilę smażyć na małym ogniu, dodać pory i dusić do miękkości. Żurawinę sparzyć, po minucie odsączyć z wody. Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Posmarować cienko chrzanem. wykładać po łyżce porów z boczkiem i kilka żurawin. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Obtoczyć w mące, lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. 

      Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Zawijamy. Rolady drobiowe  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 marca 2015 08:05
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
  • poniedziałek, 22 grudnia 2014
    • Wigilijny barszcz z uszkami

      Na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez  którego barszcz nie może się obejść...

      Wigilijny barszcz z uszkami

      Wigilijny barszcz z uszkami

      Składniki na barszcz czerwony:

      1,5 kg buraków
      1 łyżka octu spirytusowego
      ok. 1,5 l wywaru warzywnego,
      4-5 suszonych grzybów
      sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku
      ok 150-250 ml zakwasu z buraków
      łyżeczka kminku, łyżka majeranku

      Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz kminek, gotować ok. 30 minut.  Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany (przepis tutaj), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów.

      Farsz do uszek:
      ok. 100 gramów grzybów leśnych
      1/2 suchej kajzerki
      bułka tarta do zagęszczenia farszu
      1 duża cebula
      2 łyżki klarowanego masła
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól, pieprz
       
      Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej. Wodę z grzybami posolić i gotować ok. 25 minut. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, kiedy napęcznieje odcisnąć. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić.
       
      Ciasto: 
      2 szklanki mąki
      1 jajko
      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
      1 łyżka oleju
      szczypta soli
       
      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto, dodając pod koniec olej. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto pokroić w pasy, a następnie w kwadraty o brzegach ok. 4 cm. Na środek każdego kwadratu wykładać po płaskiej łyżeczce farszu, składać kwadrat na pół, by powstał trójkąt, zalepiać brzegi tak, by nie dostał się między nie farsz. Dwa przeciwległe rogi trójkąta łączyć ze sobą, wkładając w środek pierożka palec wskazujący. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową i ostudzić. Ugotowane uszka przechowywać w lodówce. By nie posklejały trzeba je polać olejem.
      Uszka z farszem grzybowym

      Uszka z farszem grzybowym

      Uszka z farszem grzybowym

      Wigilia 2014  Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Wigilijny barszcz z uszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 grudnia 2014 19:30
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • Pieczona szynka z marynaty

      Na święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni.

      Pieczona szynka z marynaty

      Składniki:

      1,2 kg szynki surowej wieprzowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      kilka kuleczek czarnego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      5-6 ząbków czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      2 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      3-4 suszone grzyby
      1,5 łyżki soli peklowej

      Do pieczenia szynki:

      łyżka zmielonego kminku
      łyżka majeranku
      łyżka słodkiej czerwonej papryki
      łyżka suszonego czosnku
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka mielonego pieprzu

      Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej marynaty i szczelnie zamknąć. Przechowywać 5-6 dni w niskiej temperaturze - najlepiej w lodówce lub na zewnątrz (do max 6-7oC) przez 5-6 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu.

      Pieczona szynka z marynaty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona szynka z marynaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 21:10
  • czwartek, 11 grudnia 2014
    • Wigilijny żur z grzybami

      Na Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. 


      Składniki:

      2 l wywaru warzywnego

      350 ml zakwasu na żur

      2 garści suszonych grzybów

      8 ząbków czosnku

      1 niewielka cebula

      2 listki laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      pół szklanki słodkiej śmietany 18%

      cukier i sól do smaku

      świeżo mielony czarny pieprz

      2 łyżki majeranku

      Do wywaru dodać grzyby, listki laurowe, pokrojoną w plastry cebulę i obrany czosnek. Gotować ok. 20 minut. Wlać zakwas. Śmietanę zahartować gorącym wywarem, wlać do garnka. Dodać majeranek, sól i cukier do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Podawać bez dodatków lub z groszkiem ptysiowym.

      Wigilijny żur z grzybami

      Zupa na jesień  Wigilia 2014  Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Wigilijny żur z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 grudnia 2014 09:47
  • piątek, 24 października 2014
    • Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem...

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Nadzienie:
      2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
      300 g twarogu
      1 duża cebula (lub 2 małe),
      3-4 plastry wędzonego boczku,
      sól, pieprz, suszony majeranek

      Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli
      niepełne 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.


      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 07:45
  • piątek, 26 września 2014
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Barszcz biały na białej kiełbasie

      W wielu domach na wielkanocny obiad, a może i nawet śniadanie podaje się żurek lub barszcz biały. I ja uległam tej tradycji, bo mąż i dzieciaki lubią te zupy. Nie wiem czy w tym roku też tradycji stanie się zadość, bo już w niedzielę palmową jedliśmy barszcz biały. To się jeszcze zobaczy...

      Barszcz biały na białej kiełbasie

      Składniki:

      2-3 białe kiełbasy
      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      garść suszonych grzybów
      główka czosnku
      2 gałązki natki pietruszki
      zakwas na biały barszcz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      sól i świeżo mielony pieprz

      Kiełbasę umyć, włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać obrany czosnek, suszone grzyby, ziele i liść laurowy. Gotować całość ok 20 minut. Kiełbasę wyjąć i obrać ze skóry, pokroić w plastry.
      Do wywaru wlać zakwas i zagotować. Dodaj majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
      Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupin i przekroić na połówki na ćwiartki. Barszcz rozlać do talerzy, dodać plastry kiełbasy i kawałki jajek.

      Barszcz biały na białej kiełbasie

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Jajka na Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz biały na białej kiełbasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 11:23
  • niedziela, 06 kwietnia 2014
    • Zupa fasolowa

      Jedna z tradycyjnych zup, którą od czasu do czasu gotuję. Jest pożywna, więc drugie danie może być lekkie, warzywne.

      Zupa fasolowa

      Składniki:

      kawałek żeberka, najlepiej wędzonego
      1 mały seler
      1 duża marchew
      1 pietruszka
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      300-400 g ugotowanej białej perłowej fasoli
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki

      Żeberko umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i suszony majeranek, zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.

      Wiosenne zupy  Wielkanoc bez glutenu.

      Zupa fasolowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 kwietnia 2014 19:37
  • piątek, 28 marca 2014
    • Wątróbka z gruszką

      Mój syn codziennie pyta, kiedy usmażę wątróbkę. Nie wiem skąd u niego taka sympatia do tego dania. Dzisiaj proponuję wątróbkę z dodatkiem gruszki, przyprawionej imbirem i majerankiem.

      Wątróbka z gruszką i ziemniakami

      Składniki:

      400 g wątróbki z kurczaka

      1 duża cebula

      olej do smażenia

      1 duża twarda gruszka

      pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

      1 łyżka suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gruszkę obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Kiedy cebula zmięknie dodać do wątróbki z cebulą. Dusić całość aż gruszka zmięknie. Dodać majeranek i imbir. doprawić solą i pieprzem.

      Wątróbkę podałam z zasmażanymi buraczkami oraz podsmażonymi na rumiano ziemniakami. Można również przygotować wersję z kaszą jęczmienną lub jaglaną zamiast ziemniaków.

      Wątróbka z gruszką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z gruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 11:46
  • piątek, 20 grudnia 2013
  • środa, 09 października 2013
    • Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Kupiłam kurki w promocyjnej cenie, a tego samego dnia mój mąż przyniósł do domu kilka maślaków, które rosły w pobliżu jego miejsca pracy. Teren otoczony jest lasem, więc o tej porze roku, przy sprzyjającej aurze można nazbierać borowiki, podgrzybki, kanie czy maślaki. Kilka wystarczy na obiad dla naszej czwórki.

      Z wspomnianych wcześnie kurek i maślaków zrobiłam tartę. Zdecydowałam się na drożdżowy spód z dodatkiem twarogu. Puszysty i miękki i nie tak kaloryczny niż tradycyjny maślany. Tarta jest jednak dość syta z powodu obfitości sera i śmietany w nadzieniu. Mały kawałek mi wystarczył, więc tartę jedliśmy przez dwa dni. Nazajutrz po odgrzaniu była jeszcze smaczniejsza...

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Ciasto:

      250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

      2 jajka

      2 szklanki maki pszennej

      ½ łyżeczki cukru

      25 g świeżych drożdży

      1 łyżeczka soli

      3 łyżki stopionego masła lub oleju

      Nadzienie:

      400 g świeżych kurek i maślaków

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      łyżka majeranku

      sól i pieprz

      350 g kwaśnej gęstej śmietany

      3 jajka

      250 g miękkiego, słodkawego sera żółtego, najlepiej ementalera

      olej do smażenia

      Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. 

      Grzyby oczyścić, najlepiej przelać wrzątkiem i oczyścić. Z maślaków zdjąć brązową skórkę. pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Ostudzić. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać ze śmietaną. Zetrzeć 1/3 porcji sera i wymieszać ze śmietaną, dodać smażone grzyby. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć na spód formy do tarty i wylepić, tworząc 4-5 cm brzeg. 1/3 porcji sera zetrzeć na spód ciasta, na ser wyłożyć grzybowy farsz, a na wierzch zetrzeć pozostały ser. Piec w 180oC do zrumienienia ciasta (ok. 40 minut). Podawać gorącą.

       

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 17:23
  • czwartek, 26 września 2013
    • Zupa grochowa z boczkiem

      Tak jak już wcześniej wspominałam, zupy pojawią się u mnie częściej. Dziś proponuję z zielonego grochu z wędzonym boczkiem i ziołami ułatwiającymi trawienie. A niedługo zaproszę Was na grzybową z borowikami i podgrzybkami uzbieranymi przez naszą rodzinkę.

      Zupa grochowa z boczkiem

      Składniki:

      2 szklanki połówek suchego zielonego grochu
      200 g chudego wędzonego boczku
      1 pietruszka
      ½ selera
      2 średnie marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ pęczka posiekane natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      

      Groch wypłukać, zalać zimną wodą o odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ugotować w dużej ilości wody bez dodatku soli do miękkości. Marchew, pietruszkę, selera umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Warzywa, boczek, liść laurowy i ziele dodać do wody z grochem. Gotować na niewielkim ogniu a warzywa zmiękną. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać do warzyw. Na koniec zaprawić mąką i śmietanką, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Świetnie smakuje z grzankami, ale można również podać z drobnym makaronem lub pokrojonymi ziemniakami, dodanymi w trakcie gotowania zaraz po marchwi.

      Zupa grochowa z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grochowa z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 09:40

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...