Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pomidory”

  • wtorek, 28 listopada 2017
  • środa, 22 listopada 2017
    • Zupa z soczewicą i batatami

      Zupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Składniki:

      1,5 litra bulionu warzywnego
      250 g wędzonego boczku
      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 duży batat
      pół cebuli
      3 ząbki czosnku
      ¾ czerwonej soczewicy
      kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę
      2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć)
      duża szczypta pieprzu kajeńskiego
      1 łyżeczka majeranku
      ½ łyżeczki mielonego kminku
      gałązka lubczyku
      2 gałązki posiekanego lubczyku
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki
      łyżeczka granulowanego czosnku
      2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz

      Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić i zaostrzyć pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicą i batatami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 08:13
  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Razem z Anią pichciłyśmy w ramach akcji "Trzy po trzy". Dzisiejszymi bohaterami są: makaron, brokuł i czosnek. Zapraszam po przepis na aromatyczną zapiekankę.

      Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Składniki:

      opakowanie makaronu penne
      300 g pomidorków koktajlowych

      1 duży brokuł podzielony na różyczki
      2 duże filety z kurczaka
      250 g miękkiego twardej mozzarelli
      2/3 puszki kukurydzy
      sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1,5 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      pół główki czosnku, drobno posiekanego czosnku
      sól i pieprz
      1 łyżeczka ziół do pizzy

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

      Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem i ziołami do pizzy.

      Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

      Różyczki brokułów ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Makaron wymieszać z kurczakiem, różyczykami brokułu, odsączoną kukurydzą z puszki. Zalać równomiernie sosem Na wierzch zetrzeć mozzarellę, a na wierzchu ułożyć umyte pomidorki Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni.

      Kurczak pieczony z batatami w ziołach

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 07:29
  • czwartek, 02 listopada 2017
  • piątek, 27 października 2017
  • niedziela, 15 października 2017
    • Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam...

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Składniki:

      3 duże filety z mintaja lub morszczuka
      sól, pieprz
      skórka starta z cytryny
      koperek

      Ciasto:

      1 jajko
      1 łyżka oleju
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      sól
      szczypta gałki muszkatołowej
      mąka

      Potrawka:

      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      1 żółta cukinia (można zastąpić zieloną) o dł. 25 cm
      3 łodygi selera naciowego
      1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą)
      2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki
      1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki
      1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony)
      1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego
      sól i pieprz

      oraz olej do smażenia ryby

      Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oleju na średnim ogniu.

      Masło rozpuścić, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane ząbki czosnku. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym.

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 19:33
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • piątek, 29 września 2017
    • Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty.

      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Składniki:

      1 młoda cukinia
      1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej
      800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      sól i pieprz
      2 jajka

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      3 łyżki koncentratu pomidorowego 
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka wędzonej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      sól, cukier i pieprz do smaku

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku,  dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.


      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 września 2017 07:50
  • czwartek, 28 września 2017
  • piątek, 08 września 2017
  • środa, 06 września 2017
    • Pikantny kociołek

      Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

      Pikantny kociołek

      Składniki:

      pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łodygi selera naciowego
      4 kiszone ogórki
      2 małe papryki w różnych kolorach
      pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
      2 puszki krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
      olej do smażenia
      łyżeczka kminku
      pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku
      posiekana natka pietruszki

      Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.

      

      Pikantny kociołek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny kociołek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 07:37
  • sobota, 02 września 2017
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • środa, 02 sierpnia 2017
  • sobota, 29 lipca 2017
  • środa, 26 lipca 2017
    • Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie!

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      250 g świeżych kurek

      10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy)

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, pieprz,

      po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku

      1 gałązka rozmarynu

      2 gałązki majeranku

      olej do smażenia

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka mąki

      sok z cytryny

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lipca 2017 07:50
  • wtorek, 25 lipca 2017
    • Sałatka z bobem i kozim serem

      Moim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu.

      Sałatka z bobem i kozim serem

      Porcja na 1-2 osoby

      Składniki:

      ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie)

      6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych

      dwa ogórki małosolne

      szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku

      kawałeczek sera koziego typu feta

      Sos:

      2 łyżki wody
      1 łyżka białego octu  jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny)

      2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
      sól, pieprz
      1 płaska łyżeczka płynnego miodu

      1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek

      Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić.

      Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć ser. Sałatkę podałam z grzankami z patelni posmarowanymi rozkrojonym ząbkiem czosnku.


      Sałatka z bobem i kozim serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z bobem i kozim serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 lipca 2017 08:18
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
  • czwartek, 22 czerwca 2017
  • wtorek, 20 czerwca 2017
  • środa, 31 maja 2017
    • Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 

      Ciasto:

      250 g półtłustego twarogu
      250 g ricotty
      2 jajka
      2 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 duża łyżka masła
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika)
      opakowanie świeżego umytego szpinaku
      ok. 1 szklanki mleka
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz do smaku
      80 g sera z niebieską pleśnią


      Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją od sosu, dodać szpinak. Chwilę gotować, na końcu doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, bo ser jest słony). Zdjąć z ognia.

      Przygotować kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać ricottę, jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4-5 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem.

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 21:59
  • piątek, 19 maja 2017
    • Sałatka grecka

      Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja "sałatka grecka".

      Sałatka grecka

      Sałatka grecka

      Składniki:

      opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
      ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
      1 ogórek szklarniowy
      1 mała cebula (czerwona lub biała)
      150 g fety, najlepiej twardej
      po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
      1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
      4 łyżki octu białego winnego
      pół łyżeczki miodu
      1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
      sól i pieprz

      Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

      W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.



      

      Sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 18:11

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...