Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „bakalie”

  • piątek, 30 marca 2012
    • Babka w trzech kolorach z bakaliami

      Jak miło, że dziś piątek. Cieszę się. bo w końcu się wyśpię. Jakoś źle funkcjonuję po zmianie czasu i na początku wiosny. Znużenie, senność... Na szczęście pomysłów kulinarnych mi nie brakuje. Wczoraj wymyśliłam taką oto kolorową babkę. Dodaję ją z wielką przyjemnością do akcji: Babki i babeczki oraz Wielkanocne Smaki 2.

      Po więcej moich wielkanocnych pomysłów zapraszam na strony: Potrawy na Wielkanoc oraz Słodko na Wielkanoc, które znajdują się po prawej stronie bloga, zaraz po najnowszymi wpisami.

       

      Babka w trzech kolorach z bakaliami

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      1 budyń waniliowy, 1 budyń wiśniowy, 40 g kakao

      160 g drobnego cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią (lub kilka kropel aromatu)

      1 łyżeczka cukru migdałowego (lub kilka kropel aromatu)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      4 jajka

      szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)

      125 g masła, stopionego

      po 3 łyżki suszonej żurawiny żurawina i kandyzowanej skórki pomarańczowej

      50 gorzkiej czekolada i i 50 g białej czekolady (posiekane)

      100 g śliwek kalifornijskich (pokrojonych)

      60 g płatków migdałowych

      oraz dla mocniejszego koloru: szczypta kurkumy lub rozpuszczonego szafranu oraz łyżeczka soku z wiśni lub koncentratu z buraków.

      Jajka i jogurt wyciągnąć 2 godziny wcześniej z lodówki. Masło stopić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z jogurtem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać. Cisto podzielić na trzy równe części. Do jasnej dodać budyń waniliowy, kurkumę (lub szafran) cukier waniliowy (aromat), gorzką czekoladę i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy. Do drugiej części dodać budyń wiśniowy, sok z malin (koncentrat z buraków), żurawinę i płatki migdałowe oraz cukier migdałowy (aromat). Porządnie wymieszać i wyłożyć na żółte ciasto. Do ostatniej części dodać kakao oraz śliwki i białą czekoladę i też dobrze połączyć. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do "suchego patyczka". Posypać wierzch cukrem pudrem.

      Babka w trzech kolorach z bakaliami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka w trzech kolorach z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 30 marca 2012 18:56
  • poniedziałek, 12 grudnia 2011
    • PIERNIKOWE SER(C)OBROWNIE

      Czekolada i przyprawa korzenna królują na blogach kulinarnych. Ja do tego zimowo-świątecznego zestawu dorzucam jeszcze ser, bo nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia, jak i innych rodzinnych uroczystości bez sernika. To moje ulubione ciasto, które ma wiele twarzy, i które jest dla mnie największym wyzwaniem i nieskończoną skarbnicą pomysłów. Kreowanie serników jest u mnie jak pisanie wierszy czy fotografowanie w makro. Wszystkie te zajęcia sprawiają mi wielką przyjemność... Nie wiem skąd się wzięło serce do serników. Moja mama nigdy ich nie piekła, twierdząc, że nie lubi.  Wczoraj przyznała, że moje serniki uwielbia i się nimi delektuje, zwłaszcza, że nie powinna jeść zbyt wielu słodkości z przyczyn zdrowotnych. A uznanie w oczach mamy jest rzeczą bezcenną...

      Wspomniałam moją mamę nie bez powodu... 30 lat temu z haczykiem wydała mnie na świat. Bardzo jej za to dziękuję...

      Wracając do serowego ciasta... Serobrownie bardzo piernikowe, bardzo czekoladowe i w dodatku bakaliowe. W cieście są orzechy, a w masie serowej - suszone owoce. 

       

      PIERNIKOWE SER (C) OBROWNIE

       

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      niepełna szklanka mąki

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      2 rozkłócone jajka

      łyżka dobrej przyprawy do piernika

      2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)

      2/3 szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały)

      Masa serowa:

      450-500 g sera śmietankowego na serniki

      1/2 szklanki cukru pudru

      2 rozkłócone jajka

      2 łyżki miodu (jasnego, np. lipowy lub wielokwiatowy)

      2/3 suszonych szklanki suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)

       

      PIERNIKOWE SER (C) OBROWNIE

       

      W garnku z nieprzywieralnym dnem rozpuścić czekoladę, masło, miód i cukier. Przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, by nie było gródek. Dodać grubo posiekane orzechy. Ciasto powinno być dość gęste. Wylać do tortownicy 24 cm lub do formy o kształcie serca.

      Ser wymieszać z cukrem pudrem, jajkami, miodem i suszonymi bakaliami. Wylać na ciasto czekoladowe i wygładzić powierzchnię łyżką. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „PIERNIKOWE SER(C)OBROWNIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 grudnia 2011 20:36
  • wtorek, 26 lipca 2011
  • czwartek, 23 grudnia 2010
    • Seromakowiec z czekoladą

      Przepis podpatrzony u Asi. Już w ubiegłym roku miałam na to cudo ochotę. Musiałam jednak do niego dojrzeć. Składniki dobierałam częściowo według własnego uznania, więc efekt może nieco różnić się od oryginalnego. Poza tym piekłam ciasto w dużej prostokątnej blasze, dla dużej rodziny :) Ciasto razem z pierniczkami i migdałowym tortem bezowym pojedzie na Święta do mojego rodzinnego domu, będzie nas dużo...

      Seromakowiec jest naprawdę bardzo dobry, dużo lepszy niż seromakowniki bez czekolady. Przyznam się, że nie jestem wielkim fanem maku, ale za to sera i czekolady - ogromnym...

      Seromakowiec z czekoladą

      Czekoladowa masa makowa:

      150 g miekkiego masła

      3 żółtka

      puszka gotowej masy makowej z bakaliami (850 g)

      2/3 szklanki migdałów bez skórek, zmielonych na proszek (zmieliłam płatki)

      1 szklanka zmielonych ciasteczek Amaretti

      szklanka posiekanych bakalii (dałam orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę)

      100 g ciemnej gorzkiej czekolady (90% kakao) roztopionej w 1/2 szklanki mleka

      3 płaskie łyżki mąki

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżki likieru Amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

      Masa serowa:

      1000 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki

      ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżeczki ekstraktu + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      szklanka drobnego cukru

      3 łyżki mąki ziemniacznej

      3 duże jajka

      Przygotowanie:

      Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad brzeg blaszki. Piekarnik nagrzać do 175oC.

      Czekoladowa masa makowa:

      Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek migdałami i ciasteczkami Amaretti (np. w malakserze), roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z utartą masą maślaną. Dodać posiekane i sparzone bakalie i jeszcze raz wymieszać. Odłożyć 1/4 masy, a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można też wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 30 minut, ostudzić.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki masy zmiksować. Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżeczką resztę masy makowej (w kupkach) i przemieszać (np. wykałaczką). Na wierzch położyć folię aluminiową (ja na końcu odkryłam by dopiec sernik) i piec przez około 1,5 godziny do dwóch (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale niekoniecznie.

      Seromakowiec z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Seromakowiec z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 grudnia 2010 17:04
  • poniedziałek, 06 grudnia 2010
    • Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Magię Świąt Bożego Narodzenia powoli ogarnia mój dom... Zapach korzennych przypraw krąży w mojej głowie odkąd wpadłam w wir pieczenia i ozdabiania pierników. Po upieczeniu sernika świątecznego wciąż czuję niedosyt. Na czekoladę, na orzechy, pomarańcze, rozgrzewające przyprawy... Radość, jaką daje przygotowywanie wypieku i oczekiwanie na wyciągnięcie go z piekarnika to moje uzależnienie... Kilka dni bez zapachu ciasta w domu powoduje niepokój i natrętne myśli o domowych słodkościach.

      Przeglądanie Waszych blogów to dodatkowa zachęta do cukierniczych szaleństw. Muffiny o smaku piernika, które widziałam u Was nie dawały mi spokoju cały weekend. Niedzielne popołudnie to znakomity czas na urzeczywistnienie natrętnych myśli o domowych słodkościach...

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Składniki suche:

      1 szklanka mąki pszennej

      niepełna szklanka mąki żytniej

      1/2 - 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie muffiny)

      2 łyżki kakao

      1 płaska łyżeczka sody

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      szklanka posiekanych bakalii z górką: orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki królewskie, suszona żurawina, suszone śliwki, gorzka czekolada

      Składniki mokre:

      2 rozkłócone jajka

      kubeczek jogurtu naturalnego - 200 g

      pół szklanki oleju lub stopionego masła

      2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czerwonych owoców

      2 łyżki płynnego miodu

      2 łyżki rumu

      duża łyżeczka  dobrej przyprawy korzennej

      Krem czekoladowy:

      125 g serka mascarpone

      125 ml śmietany kremówki

      3 łyżki cukru pudru

      płaska łyżeczka przyprawy korzennej

      łyżeczka rumu

      kilka kostek gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

      W jednej misce wymieszać suche składniki razem z bakaliami. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mokre produkty. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej (ja korzystam z silikonowej i tę czynność mogę pominąć). Z przepisu wyszło mi 12 babeczek. Piec "do suchego patyczka" w temperaturze 180oC (około 40 minut). Wystudzić.

      Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Zimną śmietanę ubić. Następnie miksując dodać serek mascarpone oraz cukier, rum, przyprawę i ostudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Nakładać na ostudzone muffiny (np. za pomocą szprycy). Można krem posypać kakao lub ułożyć bakalie.

      Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

  • wtorek, 16 marca 2010
    • Kruche babeczki

      Babeczki z budyniem

      Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu... Zleci z prędkością światła. Pomysł na wypieki świąteczne mam od dawna. Sernik cytrynowy i muffinki w dwóch smakach. Mniej pracy niż przy babeczkach. Oto babeczki w dwóch smakach z ubiegłego roku.

      Ciasto jasne: 250 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Ciasto czekoladowe: j.w. 1/2 szklanki mąki zastąpić kakao.

      Do miski przesiać mąkę, cukier, cukier migdałowy, dodać proszek, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Szybko zagnieść i schłodzić. Foremki dokładnie posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kawałki ciasta rozwałkowywać i ugniatać do foremek na babeczki. Piec do zrumienienia w temp. 180oC.

      Oczywiście można upiec z połowy porcji, ale upieczone babeczki świetnie nadają się do mrożenia, więc ucztę babeczkową można powtórzyć jeszcze po Wielkanocy.

      Wypełnienie: budyń waniliowy, budyń czekoladowy, dżem, krem typu nutella, posypka czekoladowa i kolorowa, żelki, draże.

      Bardziej wykwintna jest masa budyniowa śmietankowa z masłem i bakaliami i taka najbardziej nam smakowała.

      Babeczka czekoladowa z kremem bakaliowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche babeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 marca 2010 18:14
  • środa, 02 grudnia 2009
    • Ciasto amerykańskie mocno kakaowe

      Placek znany również pod nazwą "sękaty" znalazłam wiele lat temu w serii "Lubię gotować". Pierwotny przepis jest bardziej cynamonowy (3 łyżeczki cynamonu i 3 kakao zamiast 1/2 szklanki). Ja lubię wersję bardziej czekoladową. To wypiek, który jeszcze lepiej smakuje po kilku dniach. Produkty podane są na dużą prostokątną blachę. Bardzo aromatyczny wypiek na Wigilię, Boże Narodzenie i na chłody. Zwłaszcza wersja z kakao i cynamonem.

      Ciasto amerykańskie mocno kakaowe

      3,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki dobrego kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, 1,5 szklanki cukru, cukier migdałowy, 2 szklanki oleju, 2 szklanki cukru, 4 duże jabłka, 4 jajka, 1 szklanka bakalii (dałam tylko wiśnie z syropu i posiekane migdały).

      Jajka miksujemy z cukrem i cukrem migdałowym, potem wlewamy olej i nadal mieszając wsypujemy mieszankę mąki, kakao i sody. Na końcu wsypujemy bakalie oraz pokrojone w kostkę jabłka. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180oC. Po upieczeniu robimy polewę z białej czekolady lub w wersji cynamonowej posypujemy cukrem pudrem.

      Oto wersja upieczona jeszcze latem ze świeżymi wiśniami i polewą z białej czekolady:

      Dzieciaki wsuwały to ciasto, aż im się uszy trzęsły...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto amerykańskie mocno kakaowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2009 16:03
    • Kolorowy placek idealny na Boże Narodzenie

      Święta już za trzy tygodnie. I zastanawiałam się jakie ciasta upiec z tej okazji. Na pewno sernik piernikowy według przepisu Doroty. Ale co jeszcze. Niech to będzie słodkość z bakaliami. Najbardziej pasuje mi tutaj ciasto, które znalazłam kiedyś w serwisie Winiary. Nazywa się Kolorowy placek. Zmieniłam jego proporcje, by upiec go w dużej blasze.


      Kolorowy placek


      Ciasto I: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru.

      Składniki zagnieść, schłodzić. Wylepić dno dużej blachy. Posmarować powidłem lub jeszcze lepiej domowym dżemem wiśniowym, wysypać 2 szklanki posiekanych bakalii. U mnie były: rodzynki jumbo, żurawina, śliwka kalifornijska, skórka pomarańczowa, suszone morele, migdały posiekane oraz płatki migdałów, orzechy włoskie. Na bakalie wykładamy posiekane w grubą kostkę 4 duże jabłka, posypujemy cynamonem i wylewamy na nie ciasto II.

      Ciasto II: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, kilka kropel aromatu migdałowego.

      Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu ucieramy margarynę, dodajemy żółtka i cukier. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mak. Do dobrze utartej masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i wykładamy na jabłka.

      Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzone ciasto dekorujemy ulubioną polewą czekoladową.

      Kolorowy placek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2009 12:21

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...