Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „orzechy”

  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • wtorek, 22 marca 2016
    • Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Prowadzenie bloga kulinarnego poszerzyło moje kulinarne nawyki. W prawej zakładce Wielkanoc/Wielkanocne ciasta znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Ciasto:

      320 g mąki krupczatki
      150 g zimnego masła
      szczypta soli
      3 żółtka z dużych jajek
      słoik powideł śliwkowych

      Beza:

      3 białka
      150 g cukru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      80 g posiekanych orzechów włoskich

      Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

      Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

      Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki wyłożyć bezę, robiąc na powierzchni fale. Całość posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2016 10:49
  • wtorek, 19 stycznia 2016
  • sobota, 14 listopada 2015
  • wtorek, 10 listopada 2015
  • środa, 10 czerwca 2015
    • Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Ten wspaniały pasztet znalazłam w Lawendowym Domu. To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny.

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Składniki:

      2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

      4 marchewki

      1/2 selera

      1/2 pora

      pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka słodkiej papryki w proszku

      łyżeczka ostrej papryki

      łyżeczka zmielonego kuminu

      1/2 łyżeczki pieprzu

      2 łyżeczki soli

      3 łyżki oleju

      1 szklanka bulionu warzywnego

      100 g płatków owsianych (użyłam otrębów)

      100 g orzechów włoskich łuskanych

      Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić).

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

      W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015  Zainspiruj się kaszą! III edycja

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 czerwca 2015 07:56
  • sobota, 28 marca 2015
  • piątek, 02 stycznia 2015
    • Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami

      Na święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian...

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      2 łyżki kakao
      1 łyżka przyprawy piernikowej
      po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych
      15 dag cukru pudru
      30 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka

      Polewa kakaowa:

       4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.

      Polewa i dekoracja:

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi batonikami Snickers.

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 stycznia 2015 21:45
  • niedziela, 14 grudnia 2014
  • wtorek, 09 grudnia 2014
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • Złota szarlotka

      Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

      Złota szarlotka

      Złota szarlotka

      Ciasto:

      250 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      2/3 szklanki cukru pudru
      2-3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Nadzienie:

      ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Warstwa orzechowa:

      100 g masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżki miodu
      100 g płatków migdałowych
      50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
      50 g płatków owsianych
      1/3 szklanki mleka

      Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

      Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

      Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

      Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

      Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

      W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki

       Złota szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Złota szarlotka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 14:49
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • środa, 24 września 2014
  • środa, 20 sierpnia 2014
  • niedziela, 18 maja 2014
    • Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem...

      ... przełożone cytrynowym kremem z twarogu i masła. Uff... długa ta nazwa... ale ciasto naprawdę udane. Rabarbar nie rządzi w mojej kuchni, bo domownicy niestety mają "uczulenie" i nie dało się oszukać, że deser jest z jabłkami. Na słowo rabarbar syn ostentacyjnie odsunął swoją porcję. Rabarbarowy przekładaniec znalazł jednak smakoszy i ciasto zostało zjedzone i schwalone... Bo góra ciasta świetnie koresponduje z całością Słodkimi plackami marchewkowymi i kwaskowatym kremem. Polecam!

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Wszystkie składniki ciasta i kremu muszą mieć temperaturę pokojową!

      Składniki:

      2 szklanki mąki
      2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
      4 jajka
      3/4 szklanki oleju
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      3/4 szklanki brązowego cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 1 łyżeczka cukru migdałowego (dałam oba)
      pół łyżeczki sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wierzch:

      4-5 łodyg rabarbaru
      3 łyżki miodu
      4 łyżki brązowego cukru
      3 łyżki masła
      ok. 1,5 szklanki posiekanych orzechów
      3-4 łyżki słodkiej śmietanki

      Krem:

      120 g miękkiego masła
      450 g gęstego twarogu sernikowego
      ok.1/2 szklanki cukru pudru
      1 łyżka soku z cytryny

      Najpierw wykonać ciasto Jajka zmiksować z cukrami, następnie wlać olej i śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodawać porcjami do ciasta, ucierając na mniejszych obrotach. Dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać do niewielkiej prostokątnej blaszki (moja miała dolne wymiary 17 x 28 cm) wyłożonej papierem dopieczenia i piec do suchego patyczka (ok. 30 minut). Tak samo upiec drugie ciasto w tej samej blasze wyłożonej świeżym papierem. Oba ciasta wystudzić.

      Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami twaróg (odcedzony z nadmiaru płynu) i cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.Schłodzić, by nieco stężał, następnie przełożyć ciasta (tylko jedna warstwa). Wstawić do lodówki, by krem stwardniał.

      Przygotować warstwę rabarbarowo-orzechową. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe paski. Do rondelka włożyć orzechy i chwilę prażyć, aby nieco je zezłocić. Następnie dodać masło, miód i cukier i gotować do rozpuszczenia. Wlać śmietankę, dodać rabarbar i gotować aż rabarbar zmięknie, a większość płynu wyparuje (rabarbar jeszcze puści sok). Ostudzić, rozsmarować na wierzchu ciasta i wstawić do lodówki, by masa z rabarbarem jeszcze stężała,wtedy ciasto lepiej się kroi.

      Rabarbalove

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe z karmelizowanymi orzechami i rabarbarem...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 maja 2014 21:36
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Na wielkanocne śniadanie nie może zabraknąć faszerowanaych jajek. Do ich przygotowania zawsze wykorzystuję te poświęcone w Wielkanocną Sobotę. Zwykle w niedzielny poranek panuje w domu krzątanina, bo cała nasza czwórka pracuje, przygotowując to najważniejsze w roku śniadanie. Dzieciaki noszą sztućce, talerzyki, potrawy, ustawiają dekoracje wielkanocne i zwykle dopisują im apetyty, bo uwielbiają domowe wędliny, jajka i sałatki. Na deser sernik i babka. Potem udajemy się do kościoła, starszy Mikołaj od ponad pół roku służy do mszy. A u babci obiad i kolejne smakołyki i, jeśli pogoda pozwoli, to największa radość - odpoczynek na łonie natury. Ja oczywiście z aparatem. By uwiecznić te cudowne chwile, naszą nową tradycję, malowane pisanki w trawie okraszonej stokrotkami i mniszkami (rok temu na śniegu). Dziś młodszy syn, Julek kończy 6 lat, robimy wszystko, by nie skracać mu dzieciństwa i nie posyłać do szkoły, bo nie jest jeszcze na to gotowy. Niech trwa ono jak najdłużej, by miał głowę pełną cudownych wspomnień, bo one dodają życiu radości, czego i Wam z całego serca życzę...

      A na koniec przepis, który w tym roku został także opublikowany wczoraj w Teraz Rzeszów.

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Składniki:

      6 jajek
      1 mały bakłażan
      150 g pieczarek
      2 gałązki natki pietruszki
      olej do grillowania
      2 łyżki orzechów włoskich
      sól i pieprz

      Jajka ugotować na twardo
      Orzechy drobno posiekać, uprażyć na suchej patelni. Bakłażana pokroić w plastry, osolić i zostawić na godzinę, by puścił sok. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bakłażany posmarować olejem i podsmażyć z obu stron, najlepiej na patelni grillowej.

      Jajka obrać, przekroić w poprzek, wyjąć żółtka. Pieczarki, bakłażany, żółtka jajek i natkę pietruszki zmiksować, dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Napełniać połówki białek. Układać na półmisku, udekorować natką pietruszki.

      Wielkanoc bez glutenu. Jajka na Wielkanoc

      Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc ALE JAJA!

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 18:25
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


      Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Składniki ciasta:

      2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
      2 łyżki miękkiego masła
      3 kopiate łyżki nutelli
      2/3 szklanki brązowego cukru

      Polewa:

      1 czekolada mlecza
      1czekolada gorzka
      1/2 szklanki mleka w proszku
      ok. 60 g masła
      1 szklanka słodkiej śmietanki
      1/2 szklanki mleka
      1 płaska łyżeczka żelatyny

      Do dekoracji:

      orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

      W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

      Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.

      

      Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58
  • wtorek, 25 lutego 2014
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
  • wtorek, 24 grudnia 2013
    • Sernik orzechowy i życzenia świąteczne

      Życzenia świąteczne chcę Wam dziś złożyć dzieląc się kawałkiem świątecznego sernika.

      Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki, zmodyfikowałam, spód zrobiłam z ciasta kruchego, zwiększyłam też ilość twarogu.

      Z okazji Świąt Bożego Narodzenie życzę Wam wielu wyjątkowych chwil, radosnego spędzenia czasu z bliskimi, dużo zdrowia i smakowitych potraw.
      W sercach miłości i radości, a za oknem dużo słońca!

      Sernik orzechowy 

      Sernik orzechowy

      Składniki na ciasto:

      120 g masła
      3 łyżki cukru pudru
      1 duże jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Wszystkie składniki zagnieść. Wylepić dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 15-20 minut w 180oC do lekkiego zezłocenia.

      Składniki na masę orzechową:

      2/3 szklanki golden syrupu (użyłam miodu)
      1/3 szklanki roztopionego masła
      1 łyżka ciemnego brązowego cukru
      2 jaja
      1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)

      Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

      Składniki na masę serową:

      750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
      1 szklanka brązowego cukru
      2 łyżki mąki
      5 jajek
      2/3 szklanki kremówki
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

      Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii (lub cukier), zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

      Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

      Sernik orzechowy

      Sernik orzechowy 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy i życzenia świąteczne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 grudnia 2013 13:54
  • niedziela, 01 grudnia 2013
  • piątek, 29 listopada 2013
  • wtorek, 26 listopada 2013
  • sobota, 16 listopada 2013

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...