Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „piwo”

  • czwartek, 07 września 2017
    • Scbab w piwie z ziemniakami

      Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie.

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Składniki:

      1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu
      1 szklanka piwa
      2 cebule pokrojone w piórka
      3-4 posiekane ząbki czosnku
      5 średnich kremowych ziemniaków - obranych, ugotowanych, pokrojonych w grube plastry
      1 łyżka ostrej musztardy
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela i jałowca
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi)
      2 łyżki sosu worcester
      sól i pieprz
      posiekany koper

      Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut.

      Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami
      Wierzch posypać koperkiem.

      

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Scbab w piwie z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 września 2017 10:56
  • piątek, 07 grudnia 2012
    • Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Mój pierwszy przedświąteczny piernik. I pierwszy na piwie. Do ciasta użyłam w 2/3 mąki orkiszowej z pełnego ziarna, a po upieczeniu przełożyłam go kremem z kaszy manny. O tej porze roku tak bardzo smakują korzenne wypieki...

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Składniki suche:

      2 szklanki mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

      1 szklanka mąki pszennej tortowej

      2 łyżki gorzkiego kakao

      2 łyżki przyprawy do piernika

      po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru

      1 szklanka brązowego cukru

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Składniki mokre:

      4 jajka

      250 ml miodowego piwa, najlepiej ciemnego

      125 g masła

      100 g miodu (najlepiej gryczanego lub spadziowego)

      2 łyżki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

      Krem z kaszy manny:

      3 łyżki błyskawicznej kaszy manny

      250 ml  mleka

      ½ szklanki cukru

      2 łyżki masła

      Polewa:

      120 g gorzkiej czekolady  

      50 g białej czekolady

      1 łyżka masła

      1/2 szklanki mleka

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka żelatyny

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Najpierw wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki oprócz cukru. Mokre produkty razem z cukrem umieścić w garnku z grubym dnem i gotować aż masło, miód i cukier całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić. Jajka ubić do białości na dużych obrotach. Powoli wlewać mokre składniki. Następnie porcjami dodawać suchą mieszankę, ucierając na mniejszych obrotach. Dobrze połączyć składniki. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 175oC do "suchego patyczka" - ok. 50 minut. Wyjąć i wystudzić.

      Kaszę ugotować w podanej ilości mleka, dodając pod koniec cukier i masło, które należy rozpuścić. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Ciasto przekroić na pół. Na spodniej części rozsmarować krem z kaszy, przykryć wierzchnią częścią ciasta

      Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w mleku ok. 5 minut. Podgrzać, dodając masło, cukier i gorzką czekoladę. Rozpuścić i dobrze połączyć składniki. Polać ostudzone ciasto. W małej miseczce nad parą wodną rozpuścić białą czekoladę. Wylać na ciemną polewę i przemieszać wierzch. Schłodzić, by polewa dobrze zastygła.

        

      Piernik orkiszowy na piwie miodowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik orkiszowy na piwie miodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 07 grudnia 2012 19:33
  • piątek, 21 września 2012
    • Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Zostałam hojnie obdarowana patisonami i cukinią. Teraz kombinuję, co ugotować z tymi późno letnimi warzywami. I wymyśliłam m.in. nadzienie do naleśników. Starte patisony połączone z mieloną wołowiną i kurkami. Naleśniki zrobiłam z mąki zwykłej oraz pełnoziarnistej orkiszowej – pół na pół. Dałam też po połowie mleka i piwa miodowego. Naleśniki panierowałm znów pół na pół – w mące i grubo zmielonych fistaszkach. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z czerwonym barszczem w kubkach.

       

      Ciasto:

      1 1/2 szklanki mleka

      1 1/2  szklanki piwa

      1 ¼ szklanki mąki pszennej

      1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      3 jajka

      szczypta sody

      płaska łyżeczka cukru

      ½ łyżeczki soli

      łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Farsz

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula

      3 ząbki czosnku

      200 g świeżych kurek

      2 duże patisony

      ¾-1 szklanka bułki tartej do zagęszczenia farszu

      sól, pieprz

      słodka papryka

      łyżeczka kminku

      majeranek

      oregano

      pęczek natki pietruszki

      Panierka:

      2 jajka

      1 szklanka bułki tartej

      1 szklanka gubo mielonych solonych orzeszków ziemnych

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem 

       

       

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej na bieżąco olejem za pomocą pędzelka.

      Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, chwilę smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso oraz posiekane kurki, usmażyć. Patisony obrać zetrzeć wierzchnią warstwę warzyw na grubej tarce, zostawiając środek z pestkami, dodać do mięsa i posolić. Dusić razem z mięsem, odparowując większość płynu. Pod koniec dodać zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę. Zagęścić bułką tartą. Smarować cienką warstwą farszu naleśniki, zostawiając wolne brzegi. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce wymieszanej z orzechami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec – 200oC, do zrumienienia panierki. Podawać z barsczem czerwonym do picia lub kremową zupą grzybową lub żurkiem.

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 08:33
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Chleb na piwie i miodzie z orzechami i śliwkami

      Właśnie teraz, kiedy tyle przygotowań do świąt, zachciało mi się tworzyć własny szablon. Metodą prób i błędów udoskonalam szablon podstawowy z bloxa. Nie od razu będzie tak jak sobie wymyśliłam, bo do tego potrzeba pewnej wiedzy, a ja takowej nie posiadam, więc "kombinuję". Dlatego, wchodząc na bloga, możecie się zdziwić, że jakiś element nie jest tam, gdzie być powinien. Proszę o wyrozumiałość :)

      A dzisiaj przepis na drożdżowy chleb. Bardzo wilgotny, aromatyczny, ze zdrowej mąki orkiszowej, pachnący ciemnym piwem, miodem, z suszoną śliwką i orzechami włoskimi.

      Chleb powstał na bazie tego przepisu. Składniki i wykonanie podaję po moich zmianach.

      Dodaję go do akcji Bakalie w kuchni (ale nie w cieście) prowadzonej przez Szymona.

       

      Chleb na piwie, miodzie z orzechami i śliwkami

       

      Składniki na 1 bochenek:

      1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych

      2 szklanki mąki pszennej orkiszowej, pełnoziarnistej

      3/4 szklanki mąki żytniej (użyłam otrębów żytnich)

      1 łyżeczka soli

      360 ml ciemnego piwa

      2 łyżki oleju

      1 łyżka miodu

      oraz 

      100 g posiekanych orzechów

      100 g śliwek kalifornijskich

       

       

      Wsypać do dużej miski obie mąki, drożdże (świeże rozpuścić z miodem i ½ szklanki ciepłego piwa), sól. W garnku podgrzać piwo, oliwę i resztę miodu do 54ºC. Wylać na suche składniki i miksować, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nieklejące (około 5 minut). Dodać posiekane śliwki i orzechy. Odstawić ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.

      Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w długiej keksówce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut godziny, aż spód chleba będzie twardy. Studzić 10 minut w formie, potem wyjąć i studzić na blacie.


      Chleb na piwie, miodzie z orzechami i śliwkami 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb na piwie i miodzie z orzechami i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 07:29

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...