Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kakao”

  • sobota, 24 czerwca 2017
    • Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec!

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Ciasto:

      120 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1 szklanka mąki pszennej
      ½ szklanki kakao
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
      500 g truskawek pokrojonych na kawałki na kawałki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
      Truskawki, umyć osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Umieścić na dnie tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek
      Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze.

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 12:49
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • czwartek, 17 listopada 2016
    • Sernik Isaura

      Sernik Isaura

      Składniki:

      Ciasto:
      1,5 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      3 łyżki kakao
      250 g masła
      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy
      4 jajka
      5 łyżek wody

      Masa twarogowa:
      1 kg twarogu na sernik
      2 budynie waniliowe
      szklanka cukru pudru
      cukier waniliowy
      4 jajka

      oraz posypka czekoladowa

      Ciasto: masło, cukry i kakao podlewamy w garnku 5 łyżkami wody. Gotujemy 5 minut. Studzimy i mieszamy z 4 żółtkami. 1/2 szklanki masy odlewamy, resztę mieszamy z mąką, proszkiem i ubitą pianą z białek. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i jajkami. Wylewamy na ciasto, mieszając by postały esy-floresy.

      Pieczemy około godziny w temp. 180 °C. Dekorujemy resztą masy i posypką czekoladową.

      Sernik Isaura

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Isaura”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2016 18:10
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • piątek, 22 stycznia 2016
  • środa, 22 lipca 2015
  • środa, 08 lipca 2015
    • Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) 

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka

      Owoce: 600 g czereśni

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić i nieco przestudzić. Wierzch przykryć folią lub papierem do pieczenia, by nie zrobił się kożuch.

      Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać budyń i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

       Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

      Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

       

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 15:14
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami.

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki kakao
      2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku)
      5 żółtek
      pół szklanki cukru pudru
      250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa śmietanowa:

      5 białek, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli
      1 szklanka drobnego cukru
      1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
      Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180oC, następnie zmniejszyć temperaturą do 150oC i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie stabilne i sprężyste. Studzić przez pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Przechowywać w lodówce.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietanowiec w lekko kawowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:35
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam  jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Składniki:

      250 g mąki gryczanej
      200 g miękkiego masła
      1 żółtko
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g cukru pudru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki kakao

      Krem i dekoracja:

      250 g serka mascarpone
      100 g chałwy, najlepiej waniliowej
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant
      czekoladowe jajka, ciasteczka

      Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec.

      Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

      Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać.

      Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku).

      Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Wegetariańska Wielkanoc 2015  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 20:05
  • czwartek, 26 lutego 2015
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • środa, 24 grudnia 2014
  • poniedziałek, 13 października 2014
  • poniedziałek, 28 lipca 2014
  • sobota, 21 czerwca 2014
    • Ciasto czekoladowe z musem z papryki i truskawkami

      Wczoraj mój mąż miał urodziny. Z tej okazji upiekłam ciasto czekoladowe. Do teraz jubilat nie wie, co jego żona dodała do ciasta. Eksperyment z musem z pieczonej papryki bardo się udał. Ciasto jest wilgotne, delikatne, a papryka ledwo wyczuwalna. Pierwszy plan zakładał, że ciasto podam z truskawkami w occie balsamicznym z chili, ale zabrakło octu. Przepis na wszelki wypadek podaję tutaj, gdyby ktoś chciał podjąć taki eksperyment. Jednak do podania jako sos do tego ciasta zamiast rozgniatania truskawek proponuję pokroić je w plastry.

      Ciasto czekoladowe z musem z papryki i z truskawkami

      Ciasto czekoladowe z musem z papryki i z truskawkami

      Składniki:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      4 duże jajka
      200 g ciemnej czekolady

      200 g masła
      1 duża papryka
      1 łyżka oleju
      szczypta chili
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      8-10 truskawek jednakowej wielkości

      Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed ich użyciem. Paprykę umyć, podzielić na kawałki, usunąć gniazdo nasienne. Umieścić w folii aluminiowej, polewając olejem, szczelnie zawinąć i piec do miękkości. Następnie zmiksować na mus i ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem z masłem w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się z masłem i ostudzić. Tę samą czynność można wykonać w mikrofalówce. Jajka zmiksować z cukrem i musem z papryki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, chili i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół i umieścić równo na brzegu ciasta. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

      Przysmaki dla taty 4

      Ciasto czekoladowe z musem z papryki i z truskawkami

      Ciasto czekoladowe z musem z papryki i z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z musem z papryki i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 czerwca 2014 08:51
  • sobota, 10 maja 2014
    • Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Tort upiekłam na szóste urodziny Juliana, mojego młodszego syna. Najpierw miał to być tort chałwowy, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zamiast chałwy do masy dodałam batoniki Milky Way. I wyszło naprawdę bardzo udane połączenie kakaowych biszkoptów, masy maślanej z mlecznych batoników w czekoladzie i dżemu. Użyłam borówkowego (nie mylić z jagodowym), ale może być też z czarnej porzeczki, jeżyn lub inny kwaskowaty dżem. Przed ważnymi okazjami nie ryzykuję przekrawania biszkoptu, dlatego upiekłam trzy osobne placki, każdy z 3 jajek. Szczerze polecam na rodzinne uroczystości...

      Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec trzy):

      3 jajka
      1/2 szklanki mąki tortowej
      1/3 szklanki kakao
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżki oleju
      szczypta soli
      1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa:

      8 batoników Milky Way
      350 g miękkiego masła
      oraz mały słoik dżemu borówkowego do przełożenia
      50 g posiekanej gorzkiej czekolady do dekoracji i m&m's z orzechami

      Nasączenie:

      2/3 szklanki soku z czarnej porzeczki, wiśni lub słodkiej herbaty owocowej

      Mąkę przesiać z kakao i proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec kolejne 2 placki.

      Wszystkie po kolei delikatnie nasączyć kilkoma łyżkami soku lub herbaty.

      Przygotować masę. Batoniki posiekać na kawałki i zmiksować w malakserze. Masa jest klejąca i zbija się w kulę, ale dzięki temu czekolada doskonale miesza się z mlecznym wnętrzem.

      Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po kawałku zmiksowane batoniki, dobrze łącząc z masłem.

      Pierwszy nasączony biszkopt posmarować połową dżemu. Wyłożyć część masy, przykryć drugim biszkoptem. Następnie posmarować pozostałym dżemem, wyłożyć kolejną część masy i przykryć trzecim biszkoptem kakaowym. Wierzch i boki posmarować częścią masy i posypać czekoladą. na brzegu wyłoćyć i m&m's z orzechami. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Masa robi się twarda, ale tort dzięki temu dobrze się kroi.

      Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 22:27
  • środa, 26 marca 2014
    • Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ostatnie brownie z masą serową tak smakowało chłopakom, że długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend. Zamiast masy serowej przygotowałam krem waniliowy, jakim przełożyłam kruche wiosenne ciasteczka. Dla kontrastu smaków całość udekorowałam kwaśnymi jeżynami.

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ciasto brownie:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanka brązowego cukru
      szczypta soli

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła
      owoce do dekoracji (użyłam mrożone jeżyny)

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć na ciasto czekoladowe, a wierzch udekorować owocami.

      Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z kremem waniliowym i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 11:00
  • poniedziałek, 20 stycznia 2014
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      

      Ciasto miodowe:

      500 dag mąki
      120 g cukru pudru

      200 g masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa budyniowa:

      2 budynie waniliowe bez cukru
      600 ml mleka
      200 g miękkiego masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego

      Polewa:

      150 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki masła
      1 kopiata łyżeczka żelatyny

      oraz marmolada lub powidła śliwkowe do przełożenia placków

      Przesianą mąkę wysypać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

      Ugotować budyń. Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając do rozpuszczenia. Następnie przykryć wierzch i ostudzić.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, utrzeć na jednolitą masę.
      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować grubo powidłami lub marmoladą, przykryć drugim plackiem, delikatnie dociskając. Masę budyniową równo rozsmarować na drugim cieście i przykryć trzecim, lekko dociskając.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła. Jak masa lekko zgęstnieje, polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej owinięte w folię spożywczą, by ciasto miodowe nabrało wilgoci od mas. Ciasto długo się przechowuje, najlepsze jest dopiero na drugi, trzeci dzień od przygotowania.

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 17:12
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Piernik staropolski

      Leżakowało na balkonie prawie 5 tygodni. Ciasto na piernik. Dzień przed wigilią ciasto upiekłam, przełożyłam dżemem i powidłem, polałam czekoladą i rozkroiłam w Boże Narodzenie. To najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Wilgotny, miękki, pachnący miodem i przyprawami korzennymi. Dla mnie to ciasto z duszą... Polecam!

      Piernik staropolski

      Źródło przepisu

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika (użyłam 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej)

      Przełożenie:

      2 słoiki powideł śliwkowych
      1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut. Kiedy ostygnie przełożyć powidłami wymieszanymi z dżemem porzeczkowym.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Piernik staropolski

      Piernik staropolski

          

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 18:36
  • niedziela, 22 grudnia 2013
    • Kolorowe pierniczki na choinkę

      Ciasto na choinki piernikowe bardzo przypadło mi do gustu, dlatego właśnie z niego wykonałam pierniczki na choinkę. Oryginalny przepis z najdziecie na Moich wypiekach.

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Składniki:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki domowej przyprawy korzennej (dałam 3)
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać za pomocą foremek pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki do napojów zrobić w ciastkach dziurki.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Lukier:

      2 białka
      2 szklanki cukru pudru
      sok z cytryny
      barwniki spożywcze

      Białka roztrzepać mikserem z cukrem pudrem, by tworzyło gęstą masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych. Konsystencję można regulować , dodając cukier puder lub sok z cytryny. Masę podzielić na tyle porcji, ile kolorów chcemy uzyskać. Udekorować pierniczki lukrem za pomocą patyczków do szaszłyków. Kiedy wyschną można przepleść przez otwory wstążki, związać i powiesić na choince. Dzięki pierniczkom zapach w domu będzie bardzo świąteczny...

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Kolorowe pierniczki na choinkę

      Kolorowe pierniczki na choinkę

          Festiwal

           

  • środa, 18 grudnia 2013
    • Choinki z piernika z lukrem mlecznym

      Kusiły, kusiły i postawiły na swoim! Piernikowe choinki z przepisu Doroty Świątkowskiej. Nie są identyczne wizualnie, ale proporcje składników ciasta zachowałam, bo jest świetne. Na pewno jeszcze skorzystam. Zamiast lukru królewskiego, zrobiłam swój lukier mleczny, jak do ciasteczek gryczanych.

      Choinki sfotografowane. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak dać je komuś w prezencie. Myślę, że to dobry pomysł, by w kilku zaprzyjaźnionych pokojach biura zostawić swój świąteczny znak rozpoznawczy :)

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Składniki na około 14 choinek:

      230 g masła
      3/4 szklanki cukru pudru
      1 szklanka miodu
      1 duże jajko
      5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej, np. domowej z tego przepisu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

      Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny lub całą noc.

      Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

      Piec w temperaturze 200oC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4-5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

      Lukier mleczny:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      oraz cukrowe kuleczki, gwiazdki, cukier puder jako imitacja śniegu

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

      Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru mlecznego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki (ja zrezygnowałam z tej dekoracji). Na choinkach można podoklejać cukrowe kuleczki jako bąbki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).

      * niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków

      Choinki z piernika

      Choinki z piernika

          Festiwal  

  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodając kakao, mąkę żytnią zamieniłam na gryczaną, a kardamon na domową przyprawę piernikową. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej śmietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Składniki:

      175 g suszonych daktyli, bez pestek
      świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      200 g masła
      150 g jasnego cukru muscovado
      2 jajka
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka cynamonu
      pół łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      170 g mąki gryczanej
      30 g kakao
      skórka starta z pomarańczy

      Dekoracja:

      400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
      180-200 g schłodzonej śmietany kremówki
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 duża łyżka żelatyny
      1/2 szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz śmietany kremówki).

      Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomocą blendera.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

      Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

      Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

      Następnie udekorować kremem śmietanowo-serowym, najlepiej za pomocą szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

      Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpuścić żelatynę, a następnie przestudzić. Połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyną i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przyprawą korzenną i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

           

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 16:28

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...