Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masło orzechowe”

  • piątek, 28 lutego 2014
    • Sos serowo-orzechowy

      Zupełny przypadek sprawił, że kolejny kulinarny eksperyment okazał się smakowitym obiadem. Do sosu serowego z serem z niebieską pleśnią dodałam masło orzechowe. Tylko odrobina sprawiła, że sos w połączeniu z serem i wędzonym boczkiem miał niepowtarzalny smak. Podałam go z kluskami leniwymi (z twarogu). Z przyjemnością dodaję przepis.

      Sos serowo-orzechowy

      Składniki:

      150 dag bardzo chudego wędzonego (nie gotowanego) boczku
      1 łyżeczka mąki
      1 płaska łyżka masła
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazura
      1 łyżka masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
      sól i pieprz
      posiekana natka pietruszki

      Boczek pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać masło, wrzucić boczek i chwilę smażyć, dodać mąkę i smażyć ok. 10 sekund. Wlać 1/2 szklanki zimnej wody wymieszanej ze śmietanką i rozprowadzić mąkę, mieszając, najlepiej trzepaczką. Zagotować. Dodać ser i gotować aż się rozpuści. Następnie dodać masło orzechowe, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Podawać gorący do makaronów, klusek, placków i kotletów z kasz oraz warzyw.

      Love masło orzechowe edycja III

      Sos serowo-orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sos serowo-orzechowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 28 lutego 2014 19:42
  • wtorek, 25 lutego 2014
  • niedziela, 09 lutego 2014
  • piątek, 15 listopada 2013
  • środa, 17 lipca 2013
    • Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym z boczniakami i groszkiem

      Zamiast tradycyjnie pieczonych udek, przygotowałam je w sosie. Dla urozmaicenia dodałam również zielony groszek i masło arachidowe, by nadać daniu nieco orzechowego aromatu. Kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. W sosie miały pływać kurki, ale kupiłam boczniaki. I też było pysznie. Zapraszam serdecznie!

      Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym z boczniakami i groszkiem

      Składniki:

      8 udek z kurczaka
      sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, suszony czosnek
      1 cebula
      250 g boczniaków
      3-4 ząbki czosnku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki mąki
      2 łyżki masła orzechowego
      1 szklanka zielonego groszku
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz do smaku
      olej lub klarowane masło do smażenia

        

      Udka umyć, osuszyć, wyciąć najtłustsze części. Posolić, posypać pieprzem, ziołami i czosnkiem. Zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić. W tym czasie na pozostałym od smażenia mięsa tłuszczu (nadmiar zlać) zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Dodać do cebuli i usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Grzyby przełożyć do mięsa i dusić aż mięso będzie jeszcze nie do końca miękkie. Wówczas dodać groszek i posiekaną natkę. Kiedy mięso i groszek będą miękkie, do osobnego garnuszka wsypać mąkę. Wlać śmietankę i ½ szklanki zimnej wody. Dobrze rozmieszać, wlać do sosu, ciągle mieszając. Zagotować. Następnie dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

      Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym z boczniakami i groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie śmietanowo-orzechowym z boczniakami i groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 17 lipca 2013 13:27
  • sobota, 06 lipca 2013
    • Roladki z kurczaka z masłem orzechowym i Lazurem

      W końcu nadszedł weekend, mogę zwolnić tempo, zająć się swoimi przyjemnościami, zrobić coś bardziej oryginalnego na obiad, spokojnie potrawę sfotografować i jeszcze mieć czas by odwiedzić ulubione blogi kulinarne. Pogoda nie pozwala na wyjazd nad wodę, ale może chociaż jakaś rodzinna wycieczka rowerowa... Na razie nadrobiłam zaległości w spaniu, ale to też ważne. W wazonie bukiet lawendy pachnie i odstrasza mole, ale ja mam inne plany wobec lawendowych kwiatostanów. Bardzo ciekawi mnie smak lawendowych ciastek. Już nie mogę się doczekać aromatu płynącego z piekarnika...

      A dziś przepis na kurczaka z oryginalnym nadzieniem. Smakują fantastycznie, ale sami się przekonajcie...

      Roladki z kurczaka z masłem orzechowym i Lazurem

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 3 płaty
      mały słoiczek masła orzechowego (użyłam domowego)
      100 g sera Lazur, np. złocistego
      pół pęczka natki pietruszki
      sól, pieprz, suszony tymianek, słodka papryka
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      mąka
      bułka tarta z grubo mielonymi fistaszkami w proporcji pół na pół

      Płaty mięsa cienko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Następnie smarować masłem orzechowym, wkładać po kawałku sera i nieco posiekanej natki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Panierować w mące, jajku i bułce z orzechami. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką, np. z młodej kapusty.

      Roladki z kurczaka z masłem orzechowym i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z masłem orzechowym i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 06 lipca 2013 09:59
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
  • środa, 23 maja 2012
    • Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Przez palce ucieka mi wiosna, najpiękniejsza pora roku. Praca, dom, praca, dom, praca, weekend, praca i tak niewiele chwil na reset. Staram się, by nie przegapić tych pięknych chwil, których doświadcza kobieta z bagażem lat... małżeństwa, pracy, macierzyństwa, domu... Zatrzymuję je w słowach, obrazach. Jedną z tych chwil jest pierwszy kęs sernika marzeń. Ten to potrafi zawrócić w głowie...

      Sernik powstał w myślach już jakiś czas temu, w ubiegły weekend doczekał się realizacji...


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Spód:

      225 g ciastek zbożowych (San)

      100 g solonych fistaszków (grubo zmielonych)

      80 g masła stopionego

      2-3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub zwykłego)

      Masa serowa i wykończenie:

      1 kg tłustego sera na serniki

      100 g białej czekolady

      1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki

      250 ml ajerkoniaku

      5-6 jajek

      1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

      250 ml kwaśnej śmietany 18%

      2 łyżki cukru pudru

      oraz opakowanie białych Michałków - 280 g


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Fistaszki grubo zmielić w malakserze, a ciastka drobniej. Masło orzechowe rozpuścić ze zwykłym, wymieszać z ciastkami i orzechami. Wylepić dno tortownicy (26 cm). Włożyć do lodówki. Gdyby masa była za sucha, należy dodać łyżkę zimnej wody. Tortownicę należy z zewnątrz zabezpieczyć folią.

      Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance lub mleku, ostudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Jajka zmiksować z zimną mieszanką alkoholu i rozpuszczonej czekolady i połączyć z serem oraz proszkiem budyniowym. Wylać na ciasteczkowy spód. Michałki pokroić w kosteczkę, około 6 sztuk zostawić do dekoracji, pokrojone wrzucić do masy i zatopić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty.

      Na końcu śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i zalać wierzch sernika. Zwiększyć znów temperaturę i piec około 20 minut aż śmietana się zetnie. Wyjąć i ostudzić. Zimne posypać posiekanymi Michałkami, które odłożyliśmy. Sernik schłodzić przed podaniem minimum 2 godziny.

      Julek na babcinej łące

      Mikołaj na babcinej łące

      .... i moja motylandia...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 20:47
  • sobota, 12 maja 2012
    • Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Już kiedyś pisałam jak pyszne i kruche jest ciasto z dodatkiem masła orzechowego. Postanowiłam wykorzystać przepis do sernika. I tak też zainspirowało mnie to do urozmaicenia sernika polewą karmelową i słonymi orzechami arachidowymi. Sernik jest delikatny słodko-słony i bardzo uzależniający...

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

      Spód:

      100 g niezbyt twardego masła

      100 g masła orzechowego

      ½ szklanki cukru pudru

      3 żółtka

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      1 i ¾ mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg sera białego na serniki

      200 g białej czekolady

      ½ szklanki słodkiej śmietanki

      3 białka

      2 jajka

      1 budyń waniliowy bez cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Wierzch:

      2 łyżki masła

      2 łyżki jasnego brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      200 g słodkiej śmietany kremówki

      1 i ½ solonych orzechów ziemnych

       


       

       

       

       

       

       

       

       

      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/i-komunia

      Składniki spodu zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę do lodówki.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić.

      Potem rozwałkować i wyłożyć na spód małej prostokątnej blachy lub tortownicy min. 26 cm. Podpiec około 25 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie przygotować masę serową.

      Białka z 2 jajek oddzielić od żółtek. Ubić z pozostałymi białkami, które zostały od spodu. Żółtka wymieszać z serem, cukrami oraz budyniem (dobrze, by niebyło grudek). Wlać rozpuszczoną czekoladę, a na końcu delikatnie wmieszać białka. Wylać na podpieczony spód i piec przez pierwsze pół godziny w 180oC, a następnie dopiekać w 160, aż wierzch. sernika będzie ścięty, a sernik dość zwarty (sprawdzamy ruszając tortownicą, nie powinien się za bardzo trząść na boki. Wyjąć i studzić w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić w temperaturze pokojowej i schłodzić w lodówce.

      Przygotować polewę. Masło rozpuścić z cukrem i miodem, wlać śmietankę, gotować aż zredukuję się płyn o połowę, a sos zgęstnieje. Wylać gorący na ciepły sernik. Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni i równomiernie wysypać na polewę.

       

      Sernik waniliowo-fistaszkowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-fistaszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 maja 2012 09:36
  • środa, 28 marca 2012
  • sobota, 24 marca 2012
    • Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

      Tak mi posmakowały ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, że zapragnęłam upiec sernik na podobnym spodzie. A że Michałki są z orzechami arachidowymi, dorzuciłam je do masy serowej. Polewę stanowi, tak jak w Michałkach, czekolada deserowa z dodatkiem słodkiej śmietany i łyżki Nutelli (by była bardziej miękka). Ponadto dodałam masie czekoladowej nieco procentów w postaci likieru amaretto, który w tym przypadku nie dominuje, a jedynie podkreśla smak sernika. Polecam na Wielkanoc i na inne uroczystości. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2, bo nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez sernika...


      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

       

      Spód:

      125 g miękkiego masła

      75 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

      40 g brązowego cukru

      1 jajko

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 g kakao

      około 1,5 szklanki mąki krupczatki

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego (użyłam półtłusty President)

      4 jajka

      200 g gorzkiej czekolady

      1/2 szklanki śmietany kremówki

      1/2 szklanki likieru amaretto, likieru Bailey, kremu czekoladowego lub słabego rumu

      2 łyżki mąki pszennej

      10-12 Michałków Zamkowych

      200 g cukru

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki

      1 łyżka nutelli

       

      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

       

      Składniki spodu szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować. Spód tortownicy (25 cm lu 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód i brzegi formy do 2/3 wysokości. włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Do kubka wlać śmietankę i włożyć połamaną czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą wodną. Wlać amaretto i wymieszać. Ser krótko ucierać z cukrem i jajkami, wlać zawartość kubka, dobrze połączyć składniki, dodając na końcu mąkę. Masę serową wylać na ciasto. Michałki odwinąć z folii, pokroić w kostkę, wrzucać do masy serowej, zatapiając łyżką. Piec przez pół godziny w 180oC, a następnie dopiekać przez 1 godzinę w 150oC. Studzić przez pierwsze pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Schłodzić. Polać polewą wykonaną z czekolady, śmietanki i nutelli.

      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 18:06
  • piątek, 16 marca 2012
    • Fistaszkowe misie

      Dziś udało mi się kupić foremki do wykrawania wielkanocnych ciasteczek. Jest baranek, zajączek i kurczaczek, ale zanim zrealizuję pomysł na wielkanocne zwierzaki zaprezentuję misie o smaku orzechów arachidowych, a mianowicie ciastka dodatkiem masła orzechowego. Są niesamowicie kruche i bardzo, bardzo pyszne. Ciasto przy wykrawaniu misiów nie należy do komfortowych, bo jest lepkie i bardzo delikatne, dlatego upiekłam tylko jedną blachę (od razu zostały zjedzone przez nieco większe misie!). Resztę ciastek zrobiłam według metody podanej w oryginale. Aby uzyskać ciemnijesze elementy ciastkowych misiów część ciasta ) około 1/6 porcji wymieszałam z łyżką ciemnego kakao. Zmniejszyłam też ilość cukru, zastępując go cukrem pudrem. Pominęłam ekstrakt waniliowy, a zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Zwykłą mąkę zmieniłam na pełnoziarnistą i dałam jej zdecydowanie więcej. Oryginalny przepis znajdziecie u Doroty. Ja podaję z moimi zmianami.

      Dodaję go do akcji Zwierzęce klimaty.

       

      Fistaszkowe misie

       

      Składniki:

      70 g cukru pudru cukru

      szczypta soli

      115 g masła

      115 g masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów

      1 jajko

      pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

      1,5 szklanka mąki pełnoziarnistej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      oraz łyżka gorzkiego kakao


      Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmiksować z resztą ciasta.

       Z ciasta oderwać około 1/6 i wymieszać dobrze z kakao. Obie porcje schłodzić w lodówce minimum 1/2 godziny. Następnie jasną część rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać misie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z kakaowego ciasta odrywać maleńkie porcje, robić kuleczki i spłaszczać formując oczy i nos, oraz plamki na łapkach i większą na brzuchu. Piec około 7 minut w temperaturze 200oC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.

      Można też zrezygnować z kakao i z całej masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Autorka oryginalnego przepisu radzi, by kulki były mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek "w kratkę".

       

      Fistaszkowe misie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Fistaszkowe misie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 19:42
  • piątek, 06 sierpnia 2010

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...