Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „tymianek”

  • środa, 11 listopada 2015
    • Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      W naszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis pokazuje, że niszowe dania w mojej rodzinie mają powodzenie :) Dzisiaj jedna z wariacji na temat wątróbki. Bardzo udana, wręcz wyśmienita, oczywiście według mnie... Wy sami to oceńcie....

       Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      Składniki:

      500 g wątróbki drobiowej

      1 cebula

      100 g sera z niebieską pleśnią

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 duża gruszka

      sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      garść orzechów włoskich

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka minut. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Dodać do wątróbki z cebulą i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 3 minut na małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.



      Kasza niejedno ma imię i oblicze  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 listopada 2015 13:03
  • wtorek, 29 września 2015
    • Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... 

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      garść szpinaku
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego
      100 g mozzarelli w kuleczkach
      50 g sera z niebieską pleśnią
      1/2 cebuli
      5-6 pieczarek (użyłam brązowych)
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      zioła do pizzy
      tymianek

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka tymianku
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. 

      Wegetariański obiad V  Jesień pełna warzyw
      

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ze szpinakiem i trzema serami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 21:09
  • sobota, 26 września 2015
  • czwartek, 17 września 2015
    • Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      ok. 150 g świeżych kurek
      sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka,
      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      1,5 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      3-4 łyżki sera Grana Padano
      posiekana natka pietruszki
      tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku
      sól i pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. 

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Pora na kurki 2015 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:17
  • sobota, 12 września 2015
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...

      

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

      Pierogi wigilijne

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 07:50
  • wtorek, 29 marca 2011
    • Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

      Wszystko ostatnio robię w biegu... I tak mało mam czasu na to, by opracować nowe przepisy. Tego kurczaka wymyśliłam naprędce w ubiegły weekend. Ma bardzo ciekawy smak dzięki aromatowi pomarańczy i tymianku. Mięso leżakuje kilka godzin w marynacie, potem jest obsmażane i duszone w sosie z dodatkiem wina i śmietanki.


      Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

       

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka

      3 łyżki oleju

      2-3 łyżki masła

      skórka starta z 1 pomarańczy i sok z połówki

      2 łyżeczki tymianku (suszonego)

      sól i pieprz cytrynowy

      2 łyżki octu balsamicznego

      pół szklanki białego wytrawnego wina

      pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki

      szczypta kardamonu

      Filety umyć, przekroić wzdłuż na pół, osuszyć. Delikatnie osolić i posypać pieprzem oraz tymiankiem z obu stron. W głębokim naczyniu połączyć olej, ocet balsamiczny, skórkę startą drobno ze sparzonej pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy owocu. Mięso umieścić w płynie tak, by płyn dotarł do każdego kawałka. Chłodzić kilka godzin. Następnie rozgrzać na patelni masło i delikatnie obsmażyć filety z obu stron, zachowując marynatę. Mięso przełożyć do garnka, zalać marynatą i winem, zagotować. Wlać śmietankę i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Dodać kardamon, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą (jaglaną lub kus kus) oraz ulubioną surówką.


      Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pomarańczowo-tymiankowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2011 20:21
  • czwartek, 10 lutego 2011
    • Cytrynowy kurczak Nigelli

      Widziałam go na wielu blogach. I miałam wielkiego smaka na tak orzeźwiającego kurczaka... Mięso przygotowuje się szybko, choć piecze się dość długo. Warto jednak czekać na wspaniały efekt!

      Przepis wzięłam stąd.

      Cytrynowy kurczak Nigelli

      Składniki:

      1 kurczak pokrojony na 10 kawałków

      1 główka czosnku podzielona na ząbki (ze skórką)

      2 cytryny, pokrojone w ósemki

      3 łyżki oliwy

      150 ml białego wina

      pieprz

      sól (opcjonalnie)

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Włożyć kawałki kurczaka do żaroodpornego naczynia/blaszki, dodać ząbki czosnku, pokrojoną cytrynę i tymianek. Wlać oliwę, wymieszać całość rękoma. Kurczak powinien leżeć skórką do góry. Skropić winem, doprawić pieprzem (nie było mowy o soli, ale dodałam, bo niesłony u mnie by nie przeszedł). Przykryć folią aluminiową i piec około 2 godziny. Zdjąć folię. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec kolejne 30-45 minut, by kurczak nieco się przyrumienił. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać mięso wytworzonym sosem.

      Cytrynowy kurczak Nigelli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy kurczak Nigelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 lutego 2011 09:55

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...