Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „daktyle”

  • ¶roda, 02 kwietnia 2014
    • Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem

      Dzi¶ chciałabym Wam pokazać mój ostatni eksperyment cukierniczy. Babka w dwóch kolorach jest wilgotna za spraw± dodatków - musu z daktyli i musu bananowego. Ciemna masa zawiera również czekoladę, a jasna sok i skórkę z cytryny. To jedno z lepszych ciast ucieranych, które upiekłam.

      Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem

      Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem

      Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem

      Składniki:

      150 g miękkiego masła
      4 duże jajka
      4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
      1,5 szklanki m±ki pszennej
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 duży banan
      ew. szczypta kurkumy dla koloru
      skórka z 1 cytryny i sok z połowy
      150 g daktyli
      3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty (może być earl grey)
      100 g gorzkiej czekolady

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojow±. Daktyle sparzyć wrz±tkiem, przełożyć do garnuszka, zalać herbat± i gotować aż się zmiekn± i rozpadn± się na kawałki ok. 5 minut. Następnie masę zmiksować na puree, dodać połaman± na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpu¶ci. ostudzić. W miseczce rozgnie¶ć widelcem banana, poł±czyć z sokiem i skórk± z cytryny. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć miękkie masło na puch, po kolei wbijać jajka, przesypuj±c cukrem, dalej ubijać, na końcu dodać ¶mietanę. Masę podzielić na dwie równe czę¶ci. Do jednej dodać papkę bananow± i szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do drugiej masy dodać mus daktylowy z czekolad± i dokładnie poł±czyć ze sob±.

      Formę do babki natłu¶cić, posypać bułk± tart±. Wykładać ciasto po kilka łyżek czekoladowego i bananowego, zaczynaj±c od ciemnego. Pic do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180oC.

      Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki Wielkanocne 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowo-czekoladowa z daktylami i bananem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      ¶roda, 02 kwietnia 2014 10:32
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

      Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodaj±c kakao, m±kę żytni± zamieniłam na gryczan±, a kardamon na domow± przyprawę piernikow±. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej ¶mietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

      Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

      Składniki:

      175 g suszonych daktyli, bez pestek
      ¶wieżo wyci¶nięty sok z 1 cytryny
      200 g masła
      150 g jasnego cukru muscovado
      2 jajka
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka cynamonu
      pół łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      170 g m±ki gryczanej
      30 g kakao
      skórka starta z pomarańczy

      Dekoracja:

      400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
      180-200 g schłodzonej ¶mietany kremówki
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 duża łyżka żelatyny
      1/2 szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz ¶mietany kremówki).

      Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywk±, aż daktyle zmiękn± a cało¶ć będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomoc± blendera.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekko¶ci i puszysto¶ci. Dodawać jajka (w cało¶ci), jedno po drugim, dokładnie ucieraj±c po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

      Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i m±kę. Następnie cało¶ć suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z past± daktylow±, mieszaj±c szpatułk± tylko do poł±czenia się składników.

      Formę o ¶rednicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała ¶rednicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj±ć, przestudzić.

      Następnie udekorować kremem ¶mietanowo-serowym, najlepiej za pomoc± szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

      Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpu¶cić żelatynę, a następnie przestudzić. Poł±czyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyn± i wstawić na kilkana¶cie minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przypraw± korzenn± i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

      Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)

           

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik daktylowy na m±ce gryczanej (bez miodu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 16:28
  • czwartek, 23 maja 2013
    • Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

      Niedawno zaintrygowały mnie muffiny daktylowe Viridianki. Postanowiłam je jak najszybciej upiec. Zrezygnowałam jednak z orzechowej kruszonki i zdecydowałam się na kapkejki z bit± ¶mietan± i truskawkami. Możecie je teraz obejrzeć w nagłówku bloga. Do pieczenia wykorzystałam orkiszow± m±kę pełnoziarnist±, a zamiast orzechów włoskich użyłam laskowych. Babeczki s± słodkie, ale też bardzo wilgotne i aromatyczne. Polecam zarówno w wersji minimalistycznej, które można zabrać na wycieczkę czy piknik, jak i bardziej wytwornej.

      Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

      Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

      Składniki na 14 sztuk:

      200 g suszonych daktyli, wypestkowanych
      100 ml wrz±cej wody (lub soku z pomarańczy)
      160 g pełnoziarnistej m±ki orkiszowej

      70 g tartych orzechów włoskich
      60 g cukru trzcinowego
      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżeczka przyprawy do piernika
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody
      szczypta soli
      150 ml mleka
      100 ml oleju
      50 g miodu

      2 jajka
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Krem:

      250 g ¶mietany kremówki
      250 g serka mascarpone
      2-3 łyżki cukru pudru
      8 dużych truskawek

          Czas na piknik z home&you - półmetek!

      Truskawki umyć, przekroić wzdłuż na pół. Kremówkę ubić, dodać cukier i porcjami dodawać serek mascarpone. Dobrze poł±czyć składniki. Krem schłodzić, potem włożyć do szprycy i wycisn±ć na babeczki. Udekorować połówkami truskawek.

      Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

      Daktyle zalać wrz±tkiem i odstawić na pół godziny. Daktyle zmiksować w blenderze razem z wod± na puree.

      Piekarnik nagrzać do 170oC. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać m±kę pszenn±, tarte orzechy, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczn± trzepaczk± mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać daktylowe puree. Szybko wymieszać trzepaczk± lub drewnian± łyżk± tylko do poł±czenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysoko¶ci foremki. Piec 18-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

      Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

      Muffiny daktylowe z m±ki orkiszowej

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moj± galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...