Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ser pleśniowy”

  • piątek, 20 maja 2016
    • Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Składniki: 

      1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
      2 łyżka masła, oleju lub oliwy
      3 szklanki bulionu warzywnego
      2/3 szklanki białego wytrawnego wina
      duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      łyżka włoskich ziół
      sól i pieprz
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 owoce awokado
      pół pęczka posiekanej natki

      3 jajka
      3 łyżki mąki
      olej do smażenia
      1 łyżka soku z cytryny

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz


      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i dusić 1 minutę, następnie dodać zmiażdżony czosnek. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać zioła. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Potem ostudzić.

      W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dokładnie wymieszać i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.

      Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ rozgnieść widelcem, skropić cytryną, wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, rozkłóconymi jajkami i mąką. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.

      Podawać z gorącym sosem serowym.

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 maja 2016 08:10
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
  • środa, 21 października 2015
  • piątek, 10 lipca 2015
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • niedziela, 07 czerwca 2015
    • Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem.

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Składniki:

      3 filety z kurczaka
      sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek, sól i pieprz
      pęczek białych szparagów
      sól cukier, i pół szklanki mleka
      olej do smażenia
       

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      3 posiekane gałązki natki pietruszki
      1 łyżeczka posiekanego tymianku

      Filety umyć, oczyścić z błon, osuszyć, każdą przekroić wzdłuż na dwie części, lekko rozbić przez folię. Posypać z obu stron przyprawami, przykryć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie zgrillować na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

      Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe części i ugotować we wrzątku z dodatkiem mleka, cukru i soli. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, tymianek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyłożyć na talerze, na nich ułożyć mięso i polać sosem.

      Szparagowe<3Love   Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2015 09:51
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Siedem lat temu obiad jadłam w szpitalu... Nie pamiętam co to było. Pamiętam za to niezwykle dynamicznie rozwijającą się akcję porodową, która o mało nie skończyła się na izbie przyjęć i wielką ulgę i szczęście, że zaczęła się nowa przygoda... Pamiętam też ogromne zdziwienie starszego syna, Mikołaja, zafascynowanego małą istotką. W tym momencie okazało się, że jednak starszy syn podobny jest do mnie, bo mały to cały tata...

      Dziś, kiedy Julek daje mi rysunek z podpisem: "KOHAM CIE MAMUSIU" i cieszy się z wielu małych rzeczy, jak ja kiedyś, znikają wszystkie smutki codziennego dnia i wiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji!

      Wspomnienia są bezcenne... A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale...

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Składniki:

      ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni)

      1 szalotka

      150 g pieczarek

      50 g sera Lazur

      po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

      2 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

      sól i pieprz

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

      Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

      Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 19:03
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58
  • środa, 10 września 2014
    • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem...

      Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Składniki:

      800 g małych młodych ziemniaków
      gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
      1 młoda cukinia
      1 brokuł
      2 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła do pizzy
      przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu)
      oliwa do smażenia
      sól i pieprz do smaku

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      1 duża łyżka wyrazistego sera topionego
      zioła do pizzy
      sól i pieprz
      2 posiekane gałązki natki pietruszki

      oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia

      Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), pokroić w grube plastry, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (nie mogą być jednak rozpadające się). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

      Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!

      Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 września 2014 20:45
  • środa, 04 czerwca 2014
  • czwartek, 11 lipca 2013
  • czwartek, 18 kwietnia 2013
  • środa, 10 kwietnia 2013
  • poniedziałek, 08 kwietnia 2013
  • środa, 20 marca 2013

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...