Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „poziomki”

  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

      Kiedy wiosna na dobre zadomowi się, każdy weekend pragnę spędzać za miastem... Najczęściej jedziemy wtedy do mamy męża. Za domem jest mały ogródek warzywno-owocowy. Kiedy podeszłam do grządki z poziomkami, by zrobić jej zdjęcie i by urwać małą gałązkę do dekoracji tarty, nadleciał bielinek bytomkowiec. Przypadkowo więc załapał się w kadrze...

      Za ogródkiem jest ogromna łąka, na której pasą się motyle, ptaki - także bociany i bażanty. W oczekiwaniu na obiad z grilla, wyruszyłam w poszukiwaniu moich kolorowych maleństw, ignorując delikatne grzmoty. Buszując w wysokich trawach, zaczaiłam się na modraszka agestisa, kiedy nagle usłyszałam za sobą głośny szelest traw. Nie byłam w stanie tak szybko zmienić ustawień aparatu z makra na tele i umknęła mi piękna sarna. Nie czułam, kiedy kapuśniaczek zamienił się w potok deszczu. Zmokłam na wylot, próbując ochronić narzędzie mojej pasji.

      Obiad niestety zjedliśmy w domu, ale wieczorem znów wyszło słońce. Motyle ze spokojem wygrzewały się na łące, niektóre nawet jadły mi z ręki. Możecie je zobaczyć na moim drugim blogu

      Wieczorem usiedliśmy przed domem, gdzie wychował się mój Wybrany i razem z naszymi Potomkami i ich babcią zjedliśmy tartę. Zamarzył mi się długi urlop i własny domek z ogródkiem...

      Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

      Składniki na ciasto:

      1 szklanka mąki krupczatki

      ½ szklanki cukru pudru

      120 g masła

      3 żółtka

      ½ szklanki gorzkiego kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g serka śmietankowego

      ½ szklanki drobnego cukru

      3 białka

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      1 szklanka mrożonych poziomek lub świeżych

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem, kakao. Dodać masło, posiekać, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ser wymieszać trzepaczką z białkami i cukrem. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć spód i boki formy na tartę. Na ciasto wylać masę serową i równomiernie rozsmarować. Wyłożyć poziomki i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Wyjąć, wystudzić i schłodzić przed rozkrojeniem. 

        

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa tarta z serem i poziomkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 08:51
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Mój młodszy syn, Julian, skończył 5 lat. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno z owocami. Użyłam poziomek, jagód i malin oraz galaretek os maku kiwi, malin i brzoskwiń. Spód stanowi proste ucierane ciasto z bananem. Polecam, jest wilgotne i aromatyczne! Udekorowałam wierzch sernika bitą śmietaną i fiołkami... W końcu mamy prawdziwą wiosnę!

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Ciasto:

      1 duży banan
      200 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      2 łyżki cukru (w tym łyżka waniliowego, najlepiej domowego)
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa:

      1 kg sera śmietankowego (może być 0%)
      360-400 g śmietany kremówki
      3 galaretki o różnych smakach
      po 150-200 g owoców w trzech różnych smakach (mrożone rozmrozić, ale nie do końca)

      Dekoracja:

      180-200 g śmietany kremówki
      1 łyżka cukru pudru
      owoce lub kwiaty do dekoracji

      

      Ser, banana i jajka wyjąć dwie godziny przed przygotowaniem z lodówki. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, jajkami i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do masy bananowej mieszając trzepaczką. Wylać na dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.

      Galaretki rozpuścić w trzech osobnych kubkach, wlewając do każdego po 2/3 wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na trzy równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, wyłożyć owoce, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak, poukładać owoce i znów schłodzić do stężenia. Na końcu wylać trzeci smaki wyłożyć pozostałe owoce. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Zimną śmietanę ubić (można dodać fix) z cukrem pudem i wycisnąć za pomocą szprycy na brzegi sernika. Dowolnie udekorować.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 19:47
  • sobota, 14 lipca 2012

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...