Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „bakłażan”

  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Składniki:

      ok. 500 g karkówki
      kilka dużych śliwek
      laska chudej kiełbasy
      4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół
      1 średni bakłażan
      ok. 250 g średnich pieczarek

      sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy
      kilka łyżek słodkiego sosu chili
      2-3 łyżki oleju

      Marynata do karkówki:

      2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
      1 łyżka musztardy

      1 łyżka dowolnego oleju

      1/2 łyżeczki suszonego majeranku
      pół szklanki keczupu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki
      2 ząbki czosnku, zmiażdżone

      świeży majeranek i rozmaryn
      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. 

      Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 11:42
  • sobota, 02 września 2017
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
  • piątek, 16 września 2016
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2016
    • Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 papryki, np. żółta i czerwona

      2 niewielkie bakłażany

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

      2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


       
      
      

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2016 10:03
  • środa, 05 listopada 2014
    • Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Zastanawiałam się z czego można jeszcze przygotować bezmięsny pasztet. I wpadłam na ten pomysł. Pasztet wyszedł pikantny, choć dobrze jeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony paseczkami papryki. Jest to jednak miła odmiana od wędlin i pasztetów mięsnych.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Składniki:

      2 niewielkie bakłażany
      500 g pieczarek
      1 cebula
      5 jajek
      3/4 szklanki kaszy manny
      1/2 pęczka natki pietruszki
      olej lub oliwa (może być smakowa)
      2-3 ząbki czosnku (może być również suszony)
      Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania

      Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić, wrzucić na olej i smażyć do momentu aż zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku i usmażyć. Ostudzone włożyć razem z bakłażanami, grubo posiekaną natką to malaksera. Zmiksować, dodać jajka, kaszę, 2 łyżki oliwy (użyłam oleju z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę.

      Formę do pieczenia, najlepiej podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ja użyłam płaskiej blachy i pasztet wyszedł nieco za niski) Wyłożyć masę i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, przykryć wierzch folią, by nie wysechł) i piec ok. 1 godziny, aż wierzch się zrumieni, a pasztet stwardnieje. Wyjąć, wystudzić i schłodzić. Podawać z pieczywem z dodatkiem musztardy.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z bakłażana i pieczarek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 listopada 2014 08:05
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Na wielkanocne śniadanie nie może zabraknąć faszerowanaych jajek. Do ich przygotowania zawsze wykorzystuję te poświęcone w Wielkanocną Sobotę. Zwykle w niedzielny poranek panuje w domu krzątanina, bo cała nasza czwórka pracuje, przygotowując to najważniejsze w roku śniadanie. Dzieciaki noszą sztućce, talerzyki, potrawy, ustawiają dekoracje wielkanocne i zwykle dopisują im apetyty, bo uwielbiają domowe wędliny, jajka i sałatki. Na deser sernik i babka. Potem udajemy się do kościoła, starszy Mikołaj od ponad pół roku służy do mszy. A u babci obiad i kolejne smakołyki i, jeśli pogoda pozwoli, to największa radość - odpoczynek na łonie natury. Ja oczywiście z aparatem. By uwiecznić te cudowne chwile, naszą nową tradycję, malowane pisanki w trawie okraszonej stokrotkami i mniszkami (rok temu na śniegu). Dziś młodszy syn, Julek kończy 6 lat, robimy wszystko, by nie skracać mu dzieciństwa i nie posyłać do szkoły, bo nie jest jeszcze na to gotowy. Niech trwa ono jak najdłużej, by miał głowę pełną cudownych wspomnień, bo one dodają życiu radości, czego i Wam z całego serca życzę...

      A na koniec przepis, który w tym roku został także opublikowany wczoraj w Teraz Rzeszów.

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Składniki:

      6 jajek
      1 mały bakłażan
      150 g pieczarek
      2 gałązki natki pietruszki
      olej do grillowania
      2 łyżki orzechów włoskich
      sól i pieprz

      Jajka ugotować na twardo
      Orzechy drobno posiekać, uprażyć na suchej patelni. Bakłażana pokroić w plastry, osolić i zostawić na godzinę, by puścił sok. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bakłażany posmarować olejem i podsmażyć z obu stron, najlepiej na patelni grillowej.

      Jajka obrać, przekroić w poprzek, wyjąć żółtka. Pieczarki, bakłażany, żółtka jajek i natkę pietruszki zmiksować, dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Napełniać połówki białek. Układać na półmisku, udekorować natką pietruszki.

      Wielkanoc bez glutenu. Jajka na Wielkanoc

      Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc ALE JAJA!

      Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 18:25
  • wtorek, 31 grudnia 2013
    • Warzywny garnek z indykiem

      Na bal i po balu, na prywatce i na skutki prywatki. Podaję dziś przepis na pożywny gulasz z indyka.

      A w nowym roku niech nie zabraknie Wam zdrowia, energii i radości życia. Niech każda chwila będzie wyjątkowa...


       

      Składniki:

      500-700 g mięsa z udźca indyka

      3 papryki

      2 cukinie

      1 bakłażan

      5 ziemniaków

      500 g pieczarek

      kilka suszonych grzybów

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      2 szklanki pomidorowej passaty lub gęstego przecieru pomidorowego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka kminku

      2 łyżki słodkiej papryki

      2 łyżeczki oregano

      olej do smażenia

      sól i pieprz

       

      Warzywny garnek z indykiem

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby uzupełnić wywar wodą. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa, ziemniaków i pieczarek. Cukinię umyć pokroić w kostkę i także dodać do wywary, zaraz po papryce. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i gotować kilka minut aż zmięknie. przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać passatę lub przecier oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.Gulasz przyprawić, solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Gotować kilka minut, mieszając, by wszystkie smaki połączyły się.


      Warzywny garnek z indykiem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywny garnek z indykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 grudnia 2013 10:55
  • czwartek, 04 lipca 2013
  • środa, 29 maja 2013
  • sobota, 09 czerwca 2012
    • Mussaka - danie na wspólne gotowanie

      Końcem maja Viola - autorka bloga Fun&Taste zaprosiła mnie i kilku innych bloggerów na wspólne przygotowanie mussaki. Po przeczytaniu składników zgodziłam się bez wahania. I bardzo się cieszę, bo danie jest rewelacyjne. Kiedy syn przyszedł ze szkoły i spytał co tak pysznie pachnie, odpowiedziałam: MUSSAKA. Mikołaj na to: Co? MÓZG SSAKA? Nowe danie pod tą właśnie nazwą przyjęło się w naszej rodzinie na stałe...

      To mój debiut jeśli chodzi o mussakę. Jestem pewna, że przygotuję ją jeszcze nie raz. I może następnym razem zdobędę jagnięcinę... Z wołowiną smakowało wybornie, ale chcę się zbliżyć do oryginału.... 

       

      Mussaka

      Składniki:

      3 bakłażany

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      125 ml oliwy

      400 g mielonej jagnięciny (użyłam chudej wołowiny)

      400 g posiekanych pomidorów z puszki

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

      2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

      2 łyżki świeżo posiekanej mięty

      3 łyżki masła

      3łyżki mąki

      300 ml mleka

      75 g żółtego sera

      sól, pieprz

      Bakłażany wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory wlać wraz z sosem do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodac zioła. Patelnię zdjąć z ognia. Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. Plastry bakłażana układać warstwami naprzemiennie z mięsnym sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp 220oC (termoobieg 200oC ) Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos.  Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać startym serem i piec ok 45 minut.


      Mussaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Mussaka - danie na wspólne gotowanie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2012 11:00

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...