Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cukier waniliowy”

  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • poniedziałek, 29 lipca 2013
  • środa, 06 lutego 2013
    • Moje pierwsze pączki

      Każdy  przeżywa swoje pierwsze razy z duszą na ramieniu. Nigdy nie zapomnę swojego pierwszego ciasta. I pierwszych pierogów...

      Dziś przyszedł czas na pierwsze pączki. I... jak zawsze... nie taki diabeł straszny...

      Wybrałam sprawdzony przepis Doroty. Jeszcze ciepłe smakowały wyśmienicie, dzieciaki wsuwały aż im się uszy trzęsły, a mąż przyznał, że są lepsze niż pączki jego babci! Czegóż chcieć więcej? Zapakowane czekają na Tłusty Czwartek i koleżanki w pracy :)

      Żródło: Moje wypieki z moimi małymi zmianami

      Pączki z marmoladą różaną

      Pączki z marmoladą różaną

      Składniki na około 20-25 sztuk:

      600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania

      3 małe jajka

      100 g masła, roztopionego

      70 g cukru z wanilią

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki wódki

      250 ml letniego mleka

      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

      olej, do smażenia

      konfitura, dżem lub krem, do nadziewania

      

      Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na placuszki, kłaść po łyżeczce dżemu i dobrze zlepiać, jeszcze raz formując kulki, lekko je spłaszczając. Kłaść na oprószonym mąką  blacie i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na kolejne pół godziny.

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

      Pączki z marmoladą różaną

      Pączki z marmoladą różaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze pączki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 lutego 2013 20:26
  • niedziela, 27 stycznia 2013
    • Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Sernik to ciasto doskonałe... wilgotne, z każdym dniem smaczniejsze, no i ma tyle możliwości... Już po raz drugi wykorzystałam patent Olgi na masę z gotowanym budyniem, wcześniej w serniku na piernikowym spodzie. W tym wypieku zastosowałam sprawdzony wielokrotnie spód czekoladowy brownie. Dopełnieniem sernika są jagody i kropelki czekoladowe.

      I tak sobie myślę... gdyby moja babcia była wśród nas, chciałabym zobaczyć jej minę po pierwszym kęsie... ona uwielbiała serniki...

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Spód:

      100 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki pszennej tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego

      3 budynie waniliowe lub śmietankowe

      600 ml mleka

      4 jajka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie 2 łyżeczki cukru wanilinowego

      2/3 szklanki drobnego cukru 

      150 g jagód, mogą być mrożone

      100 g kropelek czekoladowych

      

      Przygotować budyń. 400 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto nieco przestudzić.

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, 1 budyń z torebki oraz jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na upieczone ciasto czekoladowe wylać połowę masy serową, następnie dodać połowę jagód i kropelek czekoladowych. Delikatnie przemieszać masę. Wyłożyć resztę masy, a na nią pozostałą część jagód i kropelek i jeszcze raz wymieszać.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 stycznia 2013 19:44
  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

      Z znów pachnie w całym domu drożdżówkami. To chyba najlepsze słodkie bułeczki jakie kiedykolwiek upiekłam. Zniknęły w jeden wieczór. Ciężkie, wilgotne, bardzo mleczne, ze śmietankowym kremem z kaszy manny. Ciasto doskonale się wyrabia i formuje. Przepis własny, na pewno na do powtórzenia nie jeden raz...

      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

      Składniki:

      500-550 g mąki pszennej

      20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych

      200 ml ciepłego mleka

      100 ml słodzonego mleka skondensowanego 

      50 g roztopionego masła

      1 jajko

      oraz 1 jajko z łyżką mleka do posmarowania i biały cukier kryształ do posypania

      Krem:

      125 ml mleka

      125 ml śmietanki

      2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      4-5 łyżek błyskawicznej kaszy manny 

      Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

       


      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny


      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w części mleka). Jajko roztrzepać z mlekiem i mlekiem skondensowanym. Do mleka powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności dodać odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

      W tym czasie przygotować krem. Mleko ze śmietanką zagotować, dodać mleko skondensowane i cukier waniliowy. Powoli, mieszając wsypywać kaszę. Zagotować. Masa powinna być bardzo gęsta. Ostudzić, przykrywając wierzch folią aluminiową.

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 8 części. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć w dłoni. Na środek nałożyć sporą łyżeczkę kaszy i skleić. Ułożyć bułeczki łączeniem do dołu w kształt słońca - jedną na środku tortownicy, a 7 dookoła z równymi odstepami. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

      Przed samym pieczeniem posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut aż wierzch nabierze ciemno złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić. Świetnie smakują także na drugi dzień.

      Mleczne bułeczki z kremem z kaszy manny

  • piątek, 24 sierpnia 2012
  • środa, 01 sierpnia 2012
  • sobota, 03 marca 2012
    • Serniczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym
       

      Najbardziej z ciast lubię serniki. Już kiedyś wspominałam, że moim marzeniem jest otworzenie sernikarni. Wiele mam jeszcze dzisiaj marzeń. One są w moich myślach, ale nie o nich chcę pisać. Tylko o niesamowitych sernikach w wersji mini. Tak jak marzenia, słodkości chodzą po mojej głowie i kiedy nabierają realny kształt, chcę się z Wami podzielić. Oto one...

      ...kruche orzechowo-nutellowe ciasto, serowo-waniliowe wnętrze, bita śmietana, sos karmelowy i orzechy laskowe. Zmysłowe i pełne kontrastu małe słodkości. W sam raz na cudowną sobotę...


      Składniki na 12 serniczków:

      Ciasto na spód:

      100 g grubo mielonych orzechów laskowych

      50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      70 g nutelli

      50 g masła

      2 żółtka

      płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      600 g serka  dwukrotnie mielonego (dałam gotowy o zawartości 9% tłuszczu)

      2 białka

      1/2 szklanki drobnego białego cukru (w tym cukier z wanilią, około 3 łyżeczek)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Składniki spodu wymieszać lub utrzeć w malakserze. .Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami (używam formy silikonowej, która nie wymaga wykorzystania papilotek) nakładać równe porcje ciasta (masa jest nieco lepka). Wygładzić zmoczonym wodą brzegiem łyżeczki lub palcami (wtedy łatwiej ją rozprowadzić ciasto).

      Ser wymieszać z cukrem i lekko ubitymi trzepaczką białkami. Dobrze połączyć z mąką. Wyłożyć równo na ciasto. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, a serniki zostawić w piekarniku do ostudzenia. Potem wyjąć i całkowicie ostudzić.

      Bita śmietana:

      200 g śmietany kremówki

      1 łyżka cukru pudru

      Sos karmelowy:

      150 g śmietanki kremowej 30%
      1 łyżka jasnego brązowego cukru
      1 łyżka  płynnego miodu (najlepiej jasnego - lipowego lub wielokwiatu)
      1  łyżka masła

      oraz 40 g posiekanych orzechów laskowych


      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

       

      Schłodzoną śmietanę ubić, wymieszać z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch upieczonych i ostudzonych serniczków.

      Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w nieprzywieralnym rondelku i ,mieszając co jakiś czas, gotować. Gotować na małym ogniu,aż sos zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę. Sos przestudzić i dobrze wymieszać przed udekorowaniem deseru (tłuszcz lubi się oddzielać). Polać wierzch babeczek sosem i obsypać posiekanymi orzechami. Schłodzić minimum 1 godzinę przed podaniem.

       

      Sernczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Serniczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 marca 2012 21:58
  • sobota, 25 lutego 2012
    • Serrnikoblondi z bananami i cytrusowym aromatem

      Zanim ciasto nabrało taki przepis przeszłam kilka etapów. Najpierw pomyślałam o serniku z cytrusami. Potem zapragnęłam Isaury, ale wzbogacając ją gorzką czekoladą. Pomyślałam, że wilgotności ciastu dodają banany. A potem  pomyślałam, że ciekawy smak uzyskam łącząc banany z białą czekoladą. Ciasto będzie słodkie, więc jak je orzeźwić... na przykład dodając do masy serowej skórkę z cytryny i pomarańczy... I oto jest.... efekt przerósł moje oczekiwania. Spodziewałam się zakalca, a tu niespodzianka. Ciasto wyraźnie odznacza się od masy serowej. Polecam i dodaję do akcji Owocowe ciasta zimowe.


      Serrnikoblondi z bananami i cytrusowym aromatem

      Ciasto:

      150 g białej czekolady

      150 g miękkiego masła

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      3 jajka

      200 g mąki przesianej pszennej

      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      pół łyżeczki sody

      5 łyżek mleka

      2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem

      Masa serowa:

      Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej , garnuszku lub w mikrofalówce.

      Masło utrzeć z cukrem waniliowym na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając. Porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dodać banany i czekoladę, dokładnie wymieszać.

      2/3 masy wyłożyć do dużej tortownicy lub kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.


      Serrnikoblondi z bananami i cytrusowym aromatem

       

      Składniki na masę serową:

      500 g tłustego twarogu śmietankowego (dałam 8% tł.)

      3 jajka

      1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

      100 g drobnego cukru do wypieków (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)

      2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

      skórka starta ze sparzonej cytryny i 2 łyżki soku

      skórka starta ze sparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku

      Twaróg, jajka,  cukier, śmietanę zmiksować na małych obrotach miksera na gładką masę. Na końcu dodać proszek budyniowy, soki i skórkę z cytryny i pomarańczy i dobrze połączyć z serem i jajkami.

      Na ciasto bananowe wylać masę serową. Na wierzch porcjami wyłożyć pozostałą część ciasta bananowego i lekko przemieszać łyżką.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około
      50-60 minut, aż wierzch będzie mocno ścięty, a sernik zacznie pękać. Ostudzić i chwilę schłodzić przez krojeniem. Przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Serrnikoblondi z bananami i cytrusowym aromatem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2012 13:28
  • czwartek, 29 grudnia 2011
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
    • Czarno-biały sernik z jagodami

      Dawno sernika nie piekłam. I miałam wielką ochotę na jagody. Te dwie zachcianki połączyłam w jedną i tak powstał wyśmienity wypiek serowy z owocami lasu... Ciemny czekoladowy spód i boki sernika kontrastują z białą waniliową masą serową. Do tego ciemno fioletowe jagody...

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Spód:

      2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      1/2 szklanki kakao

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      200 g masła

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Suche składniki wymieszać, zagnieść z żółtkami i posiekanym zimnym masłem. Szybko zagnieść, wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki wysmarować olejem, średnica min. 26 cm)

      Podpiec w temperaturze 180oC około 20 minut. Następnie zmniejszyć do 140oC.

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera na serniki

      5 białek

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżki cukru z wanilią

      125 ml słodkiej śmietanki (12-18%)

      400 g opłukanych i osuszonych jagód

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce ser utrzeć z cukrami, śmietanką i mąką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wylać 2/3 masy serowej, wysypać 1/2 porcji jagód, na to wylać pozostałą masę, a na nią wyłożyć resztę jagód. Piec do momentu aż wierzch sernika zetnie się, a środek pozostanie sprężysty (nawet 1/5 godziny).

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Czarno-biały sernik z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 18:37
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • piątek, 14 stycznia 2011
  • piątek, 19 listopada 2010
    • Maślane ciastka z posypką

      Przepis na ciasteczka znalazłam u Anytsujx. Najbardziej spodobała mi się w nich posypka. Ciasteczka, a właściwie ciacha (wyszły grube) bardzo nam smakują, długo zachowują świeżość. Następnym razem zrobię jednak o wiele cieńsze niż podane jest w przepisie, żeby były jeszcze bardziej kruche.

      Maślane ciastka z posypką

      Składniki:
      400 g mąki pszennej
      150 g cukru pudru (dałam 110 g)
      175 g miękkiego masła
      2 duże jajka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      ¼ łyżeczki soli
      5 ml ekstraktu z wanilii

      Posypka migdałowo-waniliowa:
      mała garstka zmielonych migdałów na tzw. mączkę
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty lub 1 łyżeczka kupnego cukru waniliowego zmielona razem z migdałami

      Wszystko ze sobą razem wymieszać.

      Wykonanie:

      Przesiać mąkę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

      Masło i cukier utrzeć mikserem, ale krótko do połączenia się tylko składników. Jajka osobno wymieszać widelcem z ekstraktem waniliowym. Dodawać po trochę do masła, połączyć mikserem. Następnie wsypywać małymi porcjami mąkę, połowę dało się utrzeć mikserem, resztę należy wyrobić ręcznie.

      Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. ½ godziny.

      Wałkować na grubość ok. 1 cm (według mnie 1/2 cm to max.), wycinać dowolne wzorki.

      Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 st.C.

      Jeszcze ciepłe ciasteczką posypać migdałowo-waniliową posypką.

      Maślane ciastka z posypką

      Maślane ciastka z posypką

  • wtorek, 05 października 2010
    • Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Składniki na 12-15 bułeczek:
      80 g drobnego cukru
      1 łyżeczka soli
      70 g miękkiego masła
      1 duże jajko, roztrzepane
      450 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
      1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

      Nadzienie:
      200 g jagód (użyłam mrożonych)
      150 g serka śmietankowego, jak na serniki, może byż również ricotta
      2 łyżki miodu
      2-3 łyżki cukru waniliowego

      Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Wykonanie ciasta:

      Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

      Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut (ja wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC, potem zwiększam do podanej w przepisie).

      Piec w temperaturze 190oC przez około 20-30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

      Metoda dla maszynistów:

      W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      Rusałka pawik

      Rusałka admirał

  • czwartek, 09 września 2010
  • piątek, 27 sierpnia 2010
  • poniedziałek, 26 lipca 2010
    • Jagodzianki

      Pyszne jagodzianki znalezione u Majanki :) Przepis autorstwa Tatter.

      Jagodzianki

      Ciasto:

      500g mąki pszennej Użyłam Lubelli do wypieków drożdżowych)

      1 1/2 łyżeczki drożdży instant

      szczypta soli

      1 szklanka mleka

      1 jajko

      1/4 szklanki oleju

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki cukru waniliowego (dałam cukier własnej produkcji)


      Nadzienie:

      300g jagód

      3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki waniliowego własnej produkcji i 1 łyżkę zwykłego)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      jajo i łyżka mleka do smarowania (ja smarowałam białkiem)

      lukier cytrynowy (cukier + sok z cytryny - proporcje "na oko")


      Wykonanie:

      Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajo, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

      Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować jak na bułeczki, w kule i znów zostawić na 15 minut.

      Przygotować nadzienie: jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

      Z każdej kulki ciasta zrobić placek (można wałkować, ja robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek (ja nie rolowałam). Gotowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajem z mlekiem (ja smarowałam białkiem jajka) i włożyć do pieca nagrzanego do 22oC. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki posmarować cytrynowym lukrem.

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lipca 2010 18:53
  • niedziela, 25 lipca 2010
    • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

      Już od dawna miałam ochotę na ciasto drożdżowe. Muszę się przyzanać, że to moje pierwsze w takim formacie. Pizzę robię często, kilka razy bułki i drożdżówki, ale takiego na dużej blasze, z owocami i kruszonką nie piekłam nigdy. I chyba odniosłam sukces. Ciasto wyszło przepyszne. To głównie zasługa przepisu Bajaderki znalezionego u Dorotus 76. Zmodyfikowałam nieco kruszonkę, wzbogacając ją o orzechy włoskie. Pychota!

      Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

      Składniki na zaczyn:
      4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
      1/2 szklanki letniego mleka
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/4 łyżeczki cukru

      Ponadto na ciasto:
      1/2 szklanki letniego mleka
      1/2 szklanki cukru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
      otarta skórka z połowy cytryny
      szczypta soli
      1/4 kostki rozpuszczonego masła
      1 jajko
      1 żółtko
      2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      śliwki węgierki, około 1 kilograma (dałam ok. 800 g jakichś śliwek, na pewno nie węgierek)

      I na kruszonkę:
      180 g mąki
      100 g cukru
      cukier waniliowy - 16 g (dałam 2 łyżeczki domowego)
      3/4 kostki roztopionego masła
      1/4 łyżeczki cynamonu
      100 g rozgniecionych wałkiem orzechów włoskich

      Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

      W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, orzechami i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

      Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto (będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

      Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż lekko się zrumieni, do tzw. suchego patyczka. (Czas pieczenia może się różnić i to bardzo - wyjatkowo piekłam w gazowym piekarniku bez termoobiegu).

      Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 lipca 2010 15:00
  • środa, 07 lipca 2010
    • Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

      Te pyszne, aromatyczne drożdżówki piekła niedawno Dorotus z Moje wypieki. Podaję zatem jej przepis, w którym nic nie zmieniałam, bo jest idealny...

      Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

      Składniki na 9 sztuk:
      2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      3/4 szklanki letniego mleka
      3 czubate łyżki cukru
      1 jajko
      1 żółtko
      1/4 łyżeczki soli
      60 g miękkiego lub roztopionego masła
      12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
      4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
      400 g truskawek
      1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

      Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

      Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

      Składniki na kruszonkę:
      pół szklanki mąki pszennej
      5 łyżek cukru
      1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
      60 g roztopionego masła

      Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

      Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

  • czwartek, 29 kwietnia 2010
    • Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      W moim menu dawno nie było ciasta z jabłkami. Kiedy zobaczyłam na straganie szare renety nabrałam wielkiej ochoty na ciasto z jabłkami. Najlepiej szybkie i nieskomlikowane. Wymyśliłam takie:

      Około 800 g szarej renety

      Ciasto kruche:

      250 g masła lub margaryny

      3 szklanki mąki

      3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

      1 duże roztrzepane jajko

      3 łyżeczki cukru waniliowego

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      skórka starta z jednej cytryny

      5 łyżek mleka

      3 łyżki oleju

      Lukier: sok z jednej cytryny, cukier puder - ile zabierze

      Składniki kruchego ciasta umieścić w misce, szybko zagnieść i wylepić dno dużej prostokątnej blachy. Jabłka obrać, podzielić na połowy, wydrążyć środki. Delikatnie (jedna połówka obok drugiej, grzbietem do góry) wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 minut (do zrumienienia wierzchu). Polać lukrem gorące lub wystudzone. U mnie kroi się takie ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

      Półkruche cytrynowe z szarą renetą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 kwietnia 2010 15:44
  • sobota, 07 listopada 2009
    • Ciasto na maślance z kokosową kruszonką

      Tak niewiele potrzeba, by upiec ciasto. Raz, dwa do sklepu, kilka ruchów miksera i w całym domu (pewno i u sąsiadów też) pachnie waniliowym ciastem na maślance. Dziś wykorzystałał mrożone borówki amerykańskie. Po serii ciast tortowych z kremem i serników przyszedł czas na coś lekkiego. W kolejce czekają jeszcze maliny. Już się nie mogę doczekać degustacji...

      Ciasto na maślance z kokosową kruszonką

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka maślanki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, dowolne owoce.

      Kruszonka:

      150 g stopionego, przestudzonego masła, mały cukier waniliowy, 2 łyżeczki zwykłaego cukru, 1/3 opakowania wiórków kokosowych oraz tyle mąki, ile zabiorą pozostałe składniki.

      Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dobrze utrzeć. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na n ich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Cuasto maślankowe z borówkami i kruszonką

      Cuasto maślankowe z borówkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2009 16:24
  • wtorek, 06 października 2009
    • Ciasto malinowo-jeżynowe

      Chodziły za mną maliny i jeżyny. Wymyśliłam sobie z tego powodu ciasto, które nie tylko dobrze smakuje, ale pięknie wygląda.

      Ciasto malinowo-jeżynowe

      Ciasto malinowo-jeżynowe

      Ciasto I: jasny biszkopt z 4 jajek (na pewno macie swój wypróbowany przepis). Ja swój wzbogaciłam cukrem waniliowym, żeby smak korespondował z masą waniliową. Wymiary blachy to: 25x36 cm.

      Masa I: 200 g masła, 500 g serka waniliowego (np. Milk Land z Tesco), garść malin i jeżyn dla koloru, cukier puder do smaku.

      Miękkie masło utrzeć z serkiem, dodać zmiksowane owoce, dosłodzić wedle upodobań.

      Ciasto II: 5 białek, szczypta soli, szklanka cukru, 200 g drobnych wiórków kokosowych, 3 łyżki płatków migdałowych.

      Zimne białka ubić ze szczyptą soli. Potem stopniowo wsypywać cukier do jego rozpuszczenia. Na końcu do piany wmieszać kokos i migdały. Upiec na jasnozłoty kolor na takiej samej blaszce, na jakiej pieczony był biszkopt.

      Masa II: 5 żółtek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, duży cukier waniliowy (16 g), 0,5 l mleka, 200 g masła, maliny i jeżyny, płatki migdałowe do dekoracji.

      Z mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować, rozpuścić w nim cukier i cukier waniliowy. Żóltka rozmieszać z mąkami iwlać do gotującego mleka ciądle mieszając. Zagotować. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.

      Na jasnym biszkopcie rozsmarować masę I, na niej połyżyć biszkopt kokosowo-migdałowy i docisnąć. Następnie ułożyć gęsto maliny i jeżyny. Na owocach rozsmarować krem waniliowy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.

      Jeżyny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 października 2009 08:18

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...