Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „herbatniki”

  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Blok czekoladowy

      W końcu miałam okazję przygotować moim synom... i największemu łasuchowi w rodzinie, mojemu zwariowanemu mężowi smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak czekoladowy blok kusił każdym kolejnym kawałkiem... Mama dodawała do niego orzechy laskowe i czasami też rodzynki. Ja wrzuciłam moje ukochane migdały oraz herbatniki maślane, suszone wiśnie i morele. Teraz słodkości jem okazjonalnie, ale przyznaję, że to czekoladowe cudo smakuje lepiej niż wszystkie mleczne czekolady...

      Blok czekoladowy

      Składniki:

      250 g masła

      1/2 szklanki mleka

      1 szklanka cukru

      3 kopiate łyżki gorzkiego kakao

      ok. 350 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)

      po 80 g posiekanych migdałów, moreli i suszonych wiśni

      małe opakowanie pokruszonych herbatników maślanych

        

          

        

      Masło rozpuścić razem z mlekiem, cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i, dodając porcjami mleko w proszku wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać herbatniki, migdały i suszone owoce i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wyłożyć na podwójny prostokąt folii aluminiowej, uformować wałek i zawinąć w folię. Ukształtować wałek, a następnie prostopadłościan. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach można wyjąć blok i pokroić w plastry. Smacznego!

      Blok czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 18:18
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

      Serniki, uwielbiam i piekę bardzo często. No właśnie, prawie wszystkie są u mnie pieczone. Postanowiłam to zmienić i w sobotnie popołudnie przygotowałam serowiec bez pieczenia, w dodatku bez jajek, ale za to z mlekiem w proszku i truskawkowym musem. Spód stanowią zmielone herbatniki maślane i migdały. Sernik jest nie za słodki, prawie jak ptasie mleczko.... I do tego niesamowicie szybki w wykonaniu, wymieszany łyżką...

      Przepis dodaję do akcji SeroManiacy. 

       

      Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

       

      Przepis na tortownicę o średnicy 26-27 cm

      Spód:

      250-300 g herbatników maślanych

      100 g płatków migdałowych

      50 g masła

      ok. 1/2 szklanki mleka

      Masa serowa:

      1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

      250 ml śmietany kremówki

      1 szklanka mleka w proszku (niegranulowane)

      5 łyżeczek żelatyny

      2/3 szklanki mleka

      2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej)

      Mus truskawkowy:

      1 szklanka wody

      250-300 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

      1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

      2 łyżeczki cukru waniliowego 


       

      Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)

       

      Masło stopić, dodać mleko. Ciastka zmielić razem z płatkami migdałów, wymieszać z masłem i mlekiem. Mokrą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem i docisnąć. Odłożyć do lodówki, by spód nieco stwardniał.Żelatynę wsypać do zimnego mleka, podgrzewając rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować mus. Truskawki rozmrozić, wraz sokiem przełożyć do małego garnka. Zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Zmiksować blenderem i jeszcze raz zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek kisielowy i wlać małym strumieniem do masy truskawkowej, ciągle mieszając do zgęstnienia. Dodać cukier waniliowy i ewentualnie zwykły, wymieszać. Zdjąć z ognia. Wierzch przykryć folią aluminiową tak, by stykała się z wierzchnią warstwą musu, co zapobiegnie utworzeniu się "skorupy". Mus ostudzić. Zimny wylać na masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).


      1 kisiel truskawkowy (na 1/2 l wody)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczny z musem truskawkowym (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 20:34
  • czwartek, 28 stycznia 2010
    • Toffik niebiańsko migdałowy

      Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, dość słodkie. Dla wielbicieli migdałowych aromatów, jak również dla miłośników karmelu. Jedyny bardziej cierpki akcent to ananasy. Ciasto historyczne, bo w trakcie ucierania popsuł się mikser - mój prezent ślubny. To jakiś znak z niebios? Myślałam, że tylko ciasto pochodzi z góry...

      Toffik migdałowy

      Spód tej niebińskiej słodkości to ucierane ciasto z białą czekoladą. Pomysł i receptura ze zmienionymi przeze mnie proporcjami zaczerpnięta ze strony Kwestia smaku.

      Pozostałe warstwy to moja inwencja twórcza.

      Toffik migdałowy z kawałkami ananasa

      Ciasto: 200 g białej czekolady, 160 g masła,, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Masa migdałowa z ananasami: 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 l mleka, 1 cukier migdałowy (16 g), 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, kilkanaście ciasteczek Amaretti, kilka plastrów ananasa z puszki.

      Góra ciasta: 2 duże opakowania herbatników maślanych, gotowa masa krówkowa, 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, opakowanie płatków migdałowych.

      Najpierw topimy w kąpieli wodnej białą czekoladę, studzimy.

      Następnie przygotowujemy budyń.  Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy mąki i cukry, rozpuszczamy. Resztę mleka gotujemy, wlewamy mieszankę budyniową, ciągle mieszając aż składniki dobrze się połączą. Budyń zestwiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.

      W tym czasie wykonujemy spód.  Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

      Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem, dodajemy rozkruszone ciasteczka Amaretti oraz dobrze odsączone i drobno pokrojone ananasy. Mieszamy i wykładamy na ostudzone ciasto z czekoladą. Wyrównujemy powierzchnię.

      Następnie na masie układamy jeden koło drugiego pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy zmiksowaną masę krówkową i układamy drugą partię herbatników.

      Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem. Wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę i dobrze łączymy ze śmietaną. Wykładamy na herbatniki i obficie posypujemy płatkami migdałowymi. Schłamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.


      Toffik migdałowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Toffik niebiańsko migdałowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 stycznia 2010 09:38
  • piątek, 15 stycznia 2010
    • Toffik z bakaliami

      Tworzenie słodkich deserów to dla mnie wielka przyjemność. A ciasta z masą krówkową zajmują szczególne miejsce w mojej domowej cukierni.

      Toffik z bakaliami

      Toffik z bakaliami

      Spód ucierany: 1 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 kostka masła,
      3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (osobno białka i żółtka), 5 łyżek wody.

      Masa śmietankowa z bakaliami: 2 budynie śmietankowe, 1/2 szklanki mleka, 1 kostka masła, cukier puder do dmaku, szklanka bakalii, w tym pokrojona gorzka czekolada.

      Dodatkowo: 2 duże paczki herbatników z nadzieniem czekoladowym, gotowa masa krówkowa, 1/2 l śmietany kremówki, najlepiej 36%, 2 łyżki cukru pudru, starta gorzka czekolada (ilość dowolna).

      Masło stopić z cukrem, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Gdy masa ostygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z jajek. Wymieszać. Wlać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem. Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni C. Z ciasta zdjąć papier i włożyć je z powrotem do blachy.

      Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budynie, cały czas mieszając. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem, dosłodzić do smaku, wrzucić bakalie i wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto.

      Na masę wyłożyć równo jeden koło drugiego herbatniki, lekko dociskając. Na herbatnikach rozprowadzić masę krówkową (najlepiej potraktować ją mikserem) i przykryć drugą warstwą herbatników.

      Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, rozsmarować na herbatnikach. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce, przynajmniej 2 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 stycznia 2010 08:54
  • wtorek, 10 listopada 2009
    • Toffik na kruchym czekoladowym spodzie

      Jeżeli lubicie coś bardzo, bardzo słodkiego, to polecam ciasto z masą karmelową. Moje jest na kruchym czekoladowym spodzie. Poza tym jest podobne do ciast, których przepisy krążą w Internecie.

      Toffik na kruchym czekoladowym spodzie

      Spód: 2 szklanki mąki, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki dobrego kakao, 1 jajko, 2/3 szklanki cukru pudru.

      Masa śmietankowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem, 1/2 litra mleka, 200 g masła, cukier puder do smaku.

      Ponadto: puszka masy krówkowej, 500 ml śmietany 36%, 2 usztywniacze do śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 2 duże opalkowania herbatników-petitków, czekolada z nadzieniem toffi Milka lub gorzka czekolada.

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Schłodzić. Budynie ugotować w 1/2 litra mleka. Zimne utrzeć z miękkim masłem. Dosłodzić wedle gustu. Ciasto wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę i upiec w temp. 180oC (ok. 25 minut). Na przestudzone ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Na masie ciasno jeden obok drugiego ułożyć herbatniki. Na nich rozsmarować masę krówkową (potraktować ją mikserem, bo wyjęta z puszki jest zbita). Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać usztywniacze i cukier, jeszcze chwilkę ubijać. Rozsmarować na herbatnikach. Schłodzoną czekoadę zetrzeć na drobnej tarce i posypać śmietanę. Chłodzić kilka godzin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Toffik na kruchym czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 listopada 2009 08:17
  • środa, 28 października 2009
    • Kaszalot

      Kaszalot


      Kaszalot to ciasto, które od dawna chodziło w mojej głowie. Oczywiście nazwa wpadła mi w ostatniej chwili... Słodkość jest z masą z kaszy manny. Dobre szczególnie na drugi, trzeci, czwarty dzień.

      Kaszalot

      Kruche ciasto kakaowe: 2 szlanki mąki, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki margaryny (Palma), 1 jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Masa: 1 litr mleka, 400 g masła, 1,5 szklanki kaszy manny, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao.

      Dodatkowo: 2 duże paczki herbatników, dżem wiśniowy, najlepiej domowy, czekolada, masło i mleko na polewę.

      Mleko zagotować, na końcu dodać cukier i powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Ugotowaną kaszę podzielić na pół. Do jednej części dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao i dobrze obie masy wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zagnieść ciasto z podanych składników. Wylepić ciastem dużą blachę, nie zapominając o nakłuciu go widelcem. Piec ok. 20-30 min. w temp. 190oC

      Zimne kasze utrzeć z kostkami masła.

      Przełożenie ciasta: kruchy czekoladowy spód - masa waniliowa - herbatniki - dżem - herbatniki - masa kakaowa - herbatniki - polewa czekoladowa.

      Wierzch ciasta udekorowałam pokruszonymi herbatnikami. Pychota!


      Kaszalot

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszalot”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2009 11:43

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...