Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „szarlotka”

  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • piątek, 21 marca 2014
    • Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Na początek weekendu, Waniliowego weekendu, zapraszam na szarlotkę. Warstwę jabłek przykryłam słodką, waniliową masą serową, ale bez sera, na bazie jogurtu greckiego. Zapraszam...

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      2 kg jabłek na szarlotkę - najlepsza reneta

      Masa serowa:
      5 białek
      400 g jogurtu greckiego
      250-300 g schłodzonej śmietany kremówki
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      100 g drobnego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Wyłożyć równomiernie plastry jabłek.

      Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Do trzeciej, największej miski wyłożyć zimne jogurty, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać ubite białka i połączyć wszystkie składniki. Wylać na jabłka. Piec 55-60 minut w temperaturze 180oC aż masa jogurtowa będzie zwarta (sprawdzamy jej konsystencję potrząsając  blachą na boki). Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Waniliowy Weekend V

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z waniliową masą jogurtową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 marca 2014 08:53
  • wtorek, 26 listopada 2013
  • sobota, 20 października 2012
    • Szarlotka z różową bezą

      Upieczona z najlepszych jabłek z podkarpackich sadów. Różowa pianka powstała na potrzeby Różowej akcji prowadzonej przez Szarlotek oraz Osię. Szarlotka z różową bezą.

      A dziś wpis z przesłaniem, jakie niesie akcja promująca zdrowy styl życia dla zdrowia. Jako córka, matka, żona, ...., koleżanka wiem co mi szkodzi, jak łatwo świadomie można skracać sobie życie każdego dnia... I postanawiam dziś walczyć z moimi słabościami, złymi nawykami, aby lepiej wykorzystać mój czas... Rozkocham się w swoim życiu na dobre, jeśli zmienię w nim kilka drobnych rzeczy...

      Na dowód mojego umiłowania dla życia, chcę Wam przytoczyć jeden z moich wierszy. Tak, piszę znów od jakiegoś czasu i to dale mi wielką satysfakcję. Po więcej metafor zapraszam na mój blog: MOTYLE W SERCU.

      Szarlotka z różową bezą

      Broń Boże

      Z fragmentów ciszy
      poskładam serce
      otulę je spokojem
      zachodu słońca

      Na łagodnej fali
      rozłożę życie
      niech niesie mnie
      spokój dni przyszłych

      Z błękitu nieba
      pochwycę obłoki
      pod głową kładąc
      ciężar z niej zdejmę

      Spod nóg pousuwam
      śliskie kamienie
      niech wiatr mnie prowadzi
      niech błogo mi będzie

      I w myśli powtarzać będę
      że jestem
      dzieckiem natury
      Broń Boże - cywilizacji...


      A teraz zapowiadana szarlotka z różową bezą. 

      Ciasto:

      200 g zimnego masła

      4 żółtka

      3-4 łyżki śmietany

      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki

      ½ szklanki cukru pudru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      oraz

      1,5 kg jabłek

      2-3 łyżeczki cynamonu

      szczypta imbiru

      4 białka

      ½ szklanki cukru kryształu

      1 kisiel truskawkowy, wiśniowy lub żurawinowy

      ew. 1 łyżka koncentratu buraczanego dla wzmocnienia koloru

      

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3 porcji. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno i boki blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i imbirem.

      Zimne białka ubić na sztywno, wsypywać porcjami cukier, proszek kisielowi i ewentualnie sok buraczany. Różową pianę wyłożyć na jabłka, zetrzeć na wierzch zamrożone ciasto i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z różową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 października 2012 18:17
  • sobota, 12 marca 2011
    • Szarlotka z budyniem

      Lubicie jabłka? Lubicie budyń? Lubicie kruszonkę? Dzisiaj to wszystko w jednym czyli szarlotka z budyniem....

      Dobrze, że w moim osiedlowym sklepie można bez problemu dostać szarą renetę. Inaczej musiałabym upiec coś innego.

      Ciasto szybko się robi, jest lekkie, wilgotne i, co najważniejsze, nie za słodkie. Takie jak lubię.


      Szarlotka z budyniem

      Przepis na blaszkę o wymiarach górnych brzegów 30 x 25 cm

       

      Spód:

      2 szklanki mąki krupczatki

      1/2 szklanki cukru pudru

      150 g masła pokrojone na kawałeczki

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      1 jajko

       

      Środek:

      3 budynie waniliowe bez cukru + 6 kopiatych łyżek cukru (w tym 1 łyżka cukru z wanilią)

      1 l mleka

      850 g jabłek na szarlotkę (najlepsza szara reneta)

       

      Kruszonka:

      3 łyżki mąki

      2 łyżki cukru z wanilią lub jasnego brązowego

      łyżeczka cynamonu

      kilka ciasteczek amaretti

      2 łyżki masła

       

      Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą i wylepić natłuszczoną blaszkę.

      Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Rozłożyć na cieście.

      Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać małym sytumykiem rozprowadzony w mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący wylać na jabłka.

      Składniki kruszonki oprócz amaretti połączyć ze sobą, zagnieść i rozkruszyć na budyniu. Amaretti również rozkruszyć i posypać całość. Piec 50-60 minut w temperaturze 175oC. Kroić, kiedy ciasto prawie całkowicie ostygnie.


      Szarlotka z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2011 07:39
  • środa, 10 listopada 2010
    • Szarlotka sypana i jedno wspomnienie

      Szarlotkę sypaną jadłam do tej pory raz w życiu. U mojej dawnej sąsiadki, pani Stasi. Byłam jej ulubioną "przyszywaną" wnuczką. Lubiłam ją za poczucie humoru i mocny charakter. Jednak pamiętam jej łzy, kiedy w wypadku samochodowym zginęła księżna Diana. Silna (również z powodu budowy ciała) kobieta bardzo przeżywała tę tragedię... To jedno z nielicznych wspomnień. Kiedy szarlotka sypana niedawno zrobiła się bardzo popularna na blogach kulinarnych, przypomniałam sobie aromat ciasta z mieszkania obok i jego właścicielkę...

      Szarlotka sypana

      Składniki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki cukru (uważam, że tyle jest w sam raz)

      1 szklanka kaszy manny

      1,5 kg kwaśnych jabłek (szara reneta jest najlepsza)

      odrobina cynamonu (według uznania)

      3/4 kostki twardego masła (około 170 g) z lodówki

      Mąkę, cukier oraz kaszę wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchej mieszanki, na nią rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem lub dodać cynamon wcześniej do suchych składników i wymieszać). Następnie wysypać drugą część suchej mieszanki, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

      Z wierzchu masła ciąć cienkie płaty i równomiernie rozkładać na wierzchu ciasta.

      Piec w temperaturze 180?C przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

      Szarlotkę można podawać na ciepło, np. z lodami waniliowymi, ale według mnie lepsza jest zimna na drugi lub trzeci dzień. Dlatego jeśli nie zjemy ciasta zaraz po upieczeniu, należy je przechować w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana i jedno wspomnienie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 listopada 2010 19:51

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...