Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „jagody”

  • piątek, 22 lipca 2016
    • Pierogi z jagodami

      Na moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem.

      Pierogi z jagodami

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g czarnych borówek
      2 łyżki cukru

      Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów.

      Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu? do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem.



      

      Pierogi z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 08:47
  • środa, 20 lipca 2016
  • piątek, 04 lipca 2014
  • czwartek, 24 kwietnia 2014
  • środa, 11 września 2013
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Dla moich bliskich z okazji imienin przygotowałam kolejny sernik na zimno z owocami lata. Spód wykonałam z kaszki mleczno-ryżowej. Pewnie można wykorzystać również kaszkę bez mleka lub zwykły kleik ryżowy. Masa jest bardzo malinowa i intensywnie różowa za sprawą syropu i galaretek. A przede wszystkim delikatna, rozpływająca się w ustach....

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Ciasto:

      1 opakowanie kaszki mleczno-ryżowej o smaku owoców leśnych
      170 g masła
      2 jajka
      ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie dałam)

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (wyjąć z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem)
      1 szklanka syropu lub domowego soku z malin
      2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
      300 ml śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      po szklance malin i jagód
      maliny i jagody do dekoracji

      Do miski wsypać kaszkę, dodać bardzo miękkie masło i jajka. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ok. 2/3 porcji ciasta wylepić dno okrągłej tortownicy (26 cm), resztę odłożyć. Spód podpiec na jasnozłoty kolor (180oC). Z reszty ciasta odrywać małe kuleczki, spłaszczać, formując małe ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i upiec na złoto. Ostudzić.

      Syrop zagotować ze szklanką wody, rozpuścić w nim galaretki i ostudzić. Zimne, ale płynne wlewać stopniowo do mielonego twarogu. Dobrze połączyć ze sobą. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Włożyć do lodówki, jeśli masa będzie zbyt rzadka, by nieco zgęstniała. Następnie wylewać porcjami na upieczony spód, dodając maliny i jagody. Schłodzić. Śmietanę ubić, dodać cukier (można również dodać fix do śmietany). Wyłożyć na wierzch stężałego sernika, udekorować ciasteczkami ryżowymi i owocami. Smacznego!

          

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 20:49
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • środa, 31 lipca 2013
  • poniedziałek, 29 lipca 2013
  • czwartek, 25 lipca 2013
  • sobota, 20 lipca 2013
    • Migdałowiec z owocami leśnymi

      Ostatnie dwa dni spędziłam na wypoczynku w towarzystwie przyrody i dobrym jedzeniu. Dziś sama pichcę, bo to nałóg niewyleczalny. Poza tym nie można przejść obojętnie obok bogactwa owoców. Tata zerwał i wydrylował dla mnie wiśnie z drzewa, które pamięta jeszcze czasy mojego dzieciństwa, synek nazbierał czerwonej porzeczki, a mama przygotowała wszystko, co potrzeba do kiszenia ogórków, bo chce mi się małosolnych... 

      A dziś będę kusić ciastem, które przygotowałam w poprzedni weekend. Smakowało wspaniale. Wnętrze przypomina bardzo delikatny sernik, w którym wyraźnie czuć mielone migdały. Dzięki owocom - malinom, jeżynom i jagodom ciasto jest nieco kwaskowate, a kruche czekoladowe ciasto w tym zestawie jest po prostu idealne!

      Migdałowiec z owocami leśnymi

      Spód i wierzch ciasta:

      2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (krupczatki)
      1/2 szkl. kakao
      2/3 szkl. cukru pudru
      5 żółtek
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      25 dag masła

      Masa migdałowa:

      800 g  jogurtu typu greckiego
      200 g zmielonych płatków migdałowych
      5 białek
      3/4 szkl. cukru pudru
      1 cukier migdałowy
      2 budynie śmietankowe bez cukru
      ok. 600 g owoców leśnych (malin, jeżyn i jagód)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut. Jedną część wyjąć, zetrzeć na spód średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180oC około 15 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, wlać delikatnie jogurt, zmielone płatki migdałów i budynie. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone owoce i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Studzić ciasto ok. 3 godzin. Przechowywać w lodówce.

      Migdałowiec z owocami leśnymi

           Kwaśnie, no właśnie 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowiec z owocami leśnymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lipca 2013 13:57
  • wtorek, 16 lipca 2013
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Mój młodszy syn, Julian, skończył 5 lat. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno z owocami. Użyłam poziomek, jagód i malin oraz galaretek os maku kiwi, malin i brzoskwiń. Spód stanowi proste ucierane ciasto z bananem. Polecam, jest wilgotne i aromatyczne! Udekorowałam wierzch sernika bitą śmietaną i fiołkami... W końcu mamy prawdziwą wiosnę!

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Ciasto:

      1 duży banan
      200 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      2 łyżki cukru (w tym łyżka waniliowego, najlepiej domowego)
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa:

      1 kg sera śmietankowego (może być 0%)
      360-400 g śmietany kremówki
      3 galaretki o różnych smakach
      po 150-200 g owoców w trzech różnych smakach (mrożone rozmrozić, ale nie do końca)

      Dekoracja:

      180-200 g śmietany kremówki
      1 łyżka cukru pudru
      owoce lub kwiaty do dekoracji

      

      Ser, banana i jajka wyjąć dwie godziny przed przygotowaniem z lodówki. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, jajkami i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do masy bananowej mieszając trzepaczką. Wylać na dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.

      Galaretki rozpuścić w trzech osobnych kubkach, wlewając do każdego po 2/3 wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na trzy równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, wyłożyć owoce, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak, poukładać owoce i znów schłodzić do stężenia. Na końcu wylać trzeci smaki wyłożyć pozostałe owoce. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Zimną śmietanę ubić (można dodać fix) z cukrem pudem i wycisnąć za pomocą szprycy na brzegi sernika. Dowolnie udekorować.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 19:47
  • niedziela, 27 stycznia 2013
    • Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Sernik to ciasto doskonałe... wilgotne, z każdym dniem smaczniejsze, no i ma tyle możliwości... Już po raz drugi wykorzystałam patent Olgi na masę z gotowanym budyniem, wcześniej w serniku na piernikowym spodzie. W tym wypieku zastosowałam sprawdzony wielokrotnie spód czekoladowy brownie. Dopełnieniem sernika są jagody i kropelki czekoladowe.

      I tak sobie myślę... gdyby moja babcia była wśród nas, chciałabym zobaczyć jej minę po pierwszym kęsie... ona uwielbiała serniki...

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Spód:

      100 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki pszennej tortowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego

      3 budynie waniliowe lub śmietankowe

      600 ml mleka

      4 jajka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie 2 łyżeczki cukru wanilinowego

      2/3 szklanki drobnego cukru 

      150 g jagód, mogą być mrożone

      100 g kropelek czekoladowych

      

      Przygotować budyń. 400 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto nieco przestudzić.

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, 1 budyń z torebki oraz jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na upieczone ciasto czekoladowe wylać połowę masy serową, następnie dodać połowę jagód i kropelek czekoladowych. Delikatnie przemieszać masę. Wyłożyć resztę masy, a na nią pozostałą część jagód i kropelek i jeszcze raz wymieszać.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowy sernik na spodzie brownie z jagodami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 stycznia 2013 19:44
  • piątek, 24 sierpnia 2012
  • czwartek, 19 lipca 2012
    • Sernik jagodowy na zimno

      Sernik jest obłędny! Zdecydowałam, że zrobię go na zimno, by warstwy były wyraźnie widoczne. Wierzch posypałam startą czekoladą, a spód wykonałam z kruchych ciastek maślanych i migdałowych płatków. Zapraszam...


      Składniki:

      300 g rozdrobnionych kruchych ciastek maślanych (np. w malakserze)

      40 g pokruszonych w dłoniach płatków migdałowych

      100 g rozpuszczonego masła

      1 kg śmietankowego sera na serniki

      400 g jogurtu greckiego

      2/3 szklanki mleka

      4 płaskie łyżki żelatyny

      1 szklanka cukru

      1 duży cukier waniliowy

      300 g jagód

      kilka kostek białej czekolady

      kilkanaście jagód do dekoracji


      Ser i jogurt wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciastka wymieszać z płatkami migdałów i masłem. Masą wylepić spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Do zimnego mleka dodać żelatynę i poczekać aż napęcznieje. Następnie rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Ostudzić. Jagody zmiksować na mus. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym. Wymieszać z ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatyną rozpuszczoną w mleku i porządnie wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części. 3/4 musu wymieszać dobrze z jedną częścią masy i wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić do stężenia wierzchu. Drugą część masy połączyć z resztą musu i wylać na pierwszą warstwę serową, schłodzić do stężenia. Na końcu wylać białą masę. Schłodzić. Na wierzch zetrzeć białą czekoladę i udekorować jagodami.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik jagodowy na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lipca 2012 08:49
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!

      Czy macie ochotę na jeszcze jeden sernik? Bardzo owocowy, ale tym razem pieczony. Z borówkami, truskawkami i morelami w postaci musu w masie serowej. Nie miałam pomysłu na spód, więc tym razem zrobiłam ze zmielonych ciastek maślanych. Jak już wspomniałam, nie jestem fanką spodów ciasteczkowych, ale w tym przypadku okazał się to pomysł trafiony.

      Sernik jest bardzo delikatny, nie za słodki, rozpływający się w ustach... Następnym razem wykonam go w wersji bez pieczenia, by ładnie oddzielić owocowe warstwy.


      Spód:

      250 g ciastek maślanych

      2 łyżki stopionego masła

      ok. 5-6 łyżek mleka

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i mlekiem (by ograniczyć tłuszcz) i wylepić masą spod tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki

      200 g śmietany kremówki

      2/3 szklanki cukru (można więcej)

      1 cukier waniliowy - 16 g

      4-5 jajek

      1 budyń waniliowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej

      5-6 bardzo dojrzałych moreli

      szklanka truskawek

      2/3 szklanki jagód leśnych

      Polewa:

      250 g kwaśnej śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      łyżeczka mąki ziemniaczanej

      

      

      

      

      Owoce umyć, osuszyć. W osobnych naczyniach zmiksować na mus truskawki, jagody oraz pozbawione pestek morele. Kremówkę ubi. Pozostałe składniki krótko zmiksować. Połączyć z kremówką. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą dobrze wymieszać z musem. Wylać każdą masę na spód delikatnie i tak, by za bardzo się nie zmieszały. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec kolejne pół godziny. Śmietanę dobrze wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Polać wierzch sernika i piec do momentu aż masa na wierzchu zupełnie się zetnie. Studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Sernik potrójnie owocowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 19:44
  • wtorek, 16 sierpnia 2011
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
    • Czarno-biały sernik z jagodami

      Dawno sernika nie piekłam. I miałam wielką ochotę na jagody. Te dwie zachcianki połączyłam w jedną i tak powstał wyśmienity wypiek serowy z owocami lasu... Ciemny czekoladowy spód i boki sernika kontrastują z białą waniliową masą serową. Do tego ciemno fioletowe jagody...

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Spód:

      2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      1/2 szklanki kakao

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 żółtek

      200 g masła

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Suche składniki wymieszać, zagnieść z żółtkami i posiekanym zimnym masłem. Szybko zagnieść, wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki wysmarować olejem, średnica min. 26 cm)

      Podpiec w temperaturze 180oC około 20 minut. Następnie zmniejszyć do 140oC.

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera na serniki

      5 białek

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżki cukru z wanilią

      125 ml słodkiej śmietanki (12-18%)

      400 g opłukanych i osuszonych jagód

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce ser utrzeć z cukrami, śmietanką i mąką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wylać 2/3 masy serowej, wysypać 1/2 porcji jagód, na to wylać pozostałą masę, a na nią wyłożyć resztę jagód. Piec do momentu aż wierzch sernika zetnie się, a środek pozostanie sprężysty (nawet 1/5 godziny).

      Czarno-biały sernik z jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Czarno-biały sernik z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 18:37
  • czwartek, 23 czerwca 2011
    • Ciasto kakaowe z owocami lata

      Lato w cieście... Tak, tak, lato... Nie dość, że pojawiło nagle w kalendarzu, to przyniosło ze sobą koszyk owoców. I wrzuciłam je do ciasta kakaowego. Truskawki, czereśnie i jagody, moje ulubione...


      Ciasto kakaowe z owocami lata

       

      Składniki:

      200 g masła

      1 szklanka brązowego cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 duże łyżki kakao

      2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej

      4 jajka

      6 łyżek mleka

      szczypta soli

      po garści czereśni, truskawek i jagód, ale mogą być każde owoce

      garść płatków migdałowych

      cukier puder do posypania

      Do garnka wlać mleko, włożyć masło, cukier, cukier waniliowyoraz kakao i gotować do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Ostudzić. Owoce opłukać, osuszyć, czereśnie przekroić na pół i wypestkować, a truskawki pokroć na grube plastry. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy kakaowej. Powoli, mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać delikatnie do ciasta. Wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem. Na cieście ułożyć owoce, posypać płatkami migdałów i piec do suchego patyczka w temperaturze 175oC (ok. 50 minut). Ciepłe posypać cukrem pudrem.


      Ciasto kakaowe z owocami lata

      Ciasto kakaowe z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowe z owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 czerwca 2011 21:16
  • wtorek, 05 października 2010
    • Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Składniki na 12-15 bułeczek:
      80 g drobnego cukru
      1 łyżeczka soli
      70 g miękkiego masła
      1 duże jajko, roztrzepane
      450 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
      1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

      Nadzienie:
      200 g jagód (użyłam mrożonych)
      150 g serka śmietankowego, jak na serniki, może byż również ricotta
      2 łyżki miodu
      2-3 łyżki cukru waniliowego

      Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Wykonanie ciasta:

      Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

      Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut (ja wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC, potem zwiększam do podanej w przepisie).

      Piec w temperaturze 190oC przez około 20-30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

      Metoda dla maszynistów:

      W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      Rusałka pawik

      Rusałka admirał

  • poniedziałek, 13 września 2010
    • Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Kończy się lato. W lesie na próżno szukać jagód... dobrze, że miałam jeszcze zamrożone. Sernik był pieczony na przyjęcie urodzinowe mojego sześciolatka. Zaispirowałam się sernikiem z musem malinowym, który piekła Asia. W naszym domu, w piątkowe popołudnie cudownie zapachniało wanilią i jagodami...

      Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Przepis, który podaję jest na dużą prostokątną blachę.

      Kruchy czekoladowy spód: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki kakao, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, 2 żółtka, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego (użyłam President), 250 g serka mascarpone, 100 g masła, 125 ml słodkiej śmietany min. 18%, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru (w tym trzy łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią), ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii, dodatkowo można użyć 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Mus jagodowy: 200 g mrożonych jagód, 1 duża łyżka cukru pudru.

      Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

      Suche składniki na spód sernika wymieszać, dodać żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.

      Dużą blachę wyłożoną papierem (tylko spód, boki wysmarować masłem) wylepić ciastem i podpiec 15 minut w temperaturze 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 175oC

      Miękkie masło utrzeć z serami, dodać cukier, zmiksować z jajkami i śmietaną. Dodać ziarenka wanilii, ekstrakt oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

      Zrobić mus: jagody prawie całkowicie rozmrozić i zblenderować z cukrem.

      Masę serową wylać na podpieczony spód. Nakładać po łyżeczce musu na wierzch masy serowej. Wykałaczką, wykonując ósemki, rozmieszać mus, tworząc na powierzchni łezki. Włożyć sernik do piekarnika. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150oC. Blachę przykryć folią aluminiową tak, by nie dotykała wierzchu sernika. Piec do momentu aż sernik będzie na środku ścięty, może się trząść, ale powinien mieć sprężysty wierzch. Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i studzić sernik około pół godziny. Po tym czasie wyjąć, całkowicie zimny włożyć do lodówki na minimum 10 godzin.

      Modraszek ikar - jeden z ostatnich tego lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 września 2010 20:03
  • poniedziałek, 26 lipca 2010
    • Jagodzianki

      Pyszne jagodzianki znalezione u Majanki :) Przepis autorstwa Tatter.

      Jagodzianki

      Ciasto:

      500g mąki pszennej Użyłam Lubelli do wypieków drożdżowych)

      1 1/2 łyżeczki drożdży instant

      szczypta soli

      1 szklanka mleka

      1 jajko

      1/4 szklanki oleju

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki cukru waniliowego (dałam cukier własnej produkcji)


      Nadzienie:

      300g jagód

      3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki waniliowego własnej produkcji i 1 łyżkę zwykłego)

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      jajo i łyżka mleka do smarowania (ja smarowałam białkiem)

      lukier cytrynowy (cukier + sok z cytryny - proporcje "na oko")


      Wykonanie:

      Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajo, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

      Następnie odgazować, zwinąć w rulon i podzielić na 16 części (ok. 60g). Lekko uformować jak na bułeczki, w kule i znów zostawić na 15 minut.

      Przygotować nadzienie: jagody wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

      Z każdej kulki ciasta zrobić placek (można wałkować, ja robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek (ja nie rolowałam). Gotowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajem z mlekiem (ja smarowałam białkiem jajka) i włożyć do pieca nagrzanego do 22oC. Piec 15 minut. Po wyjęciu z pieca, cieple jeszcze bułeczki posmarować cytrynowym lukrem.

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lipca 2010 18:53
  • piątek, 23 lipca 2010
    • Czekoladowe ciasto Amaretti

      Czekoladowe ciasto Amaretti

      To wspaniałe ciasto jest autorstwa Asi z Kwesii Smaku. Jest przepyszne! Aromatyczne i delikatne. Świetnie smakuje z bitą śmietaną i borówkami...

      Czekoladowe ciasto Amaretti

      100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
      50 g czekolady mlecznej
      50 g ciasteczek Amaretti
      100 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
      170 g cukru
      2 łyżki kakao
      drobno starta skórka z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna, najbardziej pomarańczowa część)
      3-4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (zastąpiłam likierem amaretto i dwoma kroplami olejku pomarńczowego)
      100 g masła, miękkiego
      4 jajka, rozmiksowane mikserem
      3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao do posypania
      Dodatki (przykładowo, niekoniecznie): bita śmietana, świeże maliny lub krem mascarpone.

      U mnie 1/2 litra ubitej kremówki z 4 łyżkami cukru pudru i 250 g jagód.

      Czekoladowe ciasto Amaretti

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę (ciemną i mleczną) roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
      Ciasteczka Amaretti oraz migdały zmielić na proszek (np. w malakserze). Wymieszać je z cukrem, kakao, skórką z pomarańczy i likierem.
      Zmiksować na jednolitą masę z masłem oraz jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną czekoladą.
      Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko cukrem pudrem, a następnie kakao lub przed podaniem wyłożyć ubitą kremówkę i posypać owocami.

      Czekoladowe ciasto Amaretti

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasto Amaretti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 lipca 2010 13:47
    • Placek z jagodami, morelami i kruszonką

      Przepis na ten wypiek znalazłam u Agnieszki w Kuchnia nad Atlantykiem.

      Placek z jagodami, morelami i kruszonką

      Placek z jagodami, morelami i kruszonką

      foremka 27 x 34 cm

      200g miękkiego masła
      215g jasnobrązowego cukru
      225g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      3 jajka
      2 łyżki mleka

      200g waniliowego serka homogenizowanego
      600g dojrzałych moreli, wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
      250g świeżych jagód

      Kruszonka:
      3 kopiaste łyżki mąki
      3 łyżki jasnobrązowego cukru
      1 łyżeczka mielonego cynamonu
      25g masła

      Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do utartego masła dodajemy pojedynczo jajka, a następnie mąkę i mleko, nadal miksując.

      Wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i rozsmarowujemy na spodzie. Pieczemy ciasto przez ok. 25 min. (radzę dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      W międzyczasie zagniatamy kruszonkę.

      Kruszonka:
      Mąkę mieszamy w miseczce z cukrem i cynamonem. Dodajemy masło i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki do czasu użycia.

      Wyciągamy ciasto na chwilę z piekarnika rozkładamy na nim bezładnie owoce, polewamy kleksami serka i posypujemy kruszonką. Szybko wsuwamy ponownie do piekarnika i dopiekamy jeszcze przez ok. 25 min.

      Placek z jagodami, morelami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z jagodami, morelami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 lipca 2010 13:18

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...