Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Koper”

  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • wtorek, 07 marca 2017
  • czwartek, 07 lipca 2016
    • Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

      Na blogu Moje Małe Czarowanie znalazłam świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam!

      Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

      Składniki:

      1 kg ogórków gruntowych
      1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone
      10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki
      liść chrzanu
      3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami
      5-6 ząbków czosnku
      1 łyżeczka ziaren gorczycy
      1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
      5 świeżych liści laurowych (pominęłam)

      Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek.

      Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, pieprz, gorczycę, sól i liście laurowe (pominęłam). Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę, a jeśli macie sól miałką to wystarczy 1 łyżeczka.

      Następnie Zamknąć woreczek szczelnie,  potrząsając wymieszać zawartość, uważając, by nie przedziurawić woreczka.

      Zamknięty worek włożyć do lodówki na 4 godziny, potem wyjąć i pozostawić na 20 godzin w temperaturze pokojowej.
      Ogórki są gotowe do spożycia.
      Po otwarciu woreczka należy trzymać je w lodówce. W tym czasie nabierają mocy, są bardziej słone, ale też bardziej ukiszone i jeszcze smaczniejsze.

      Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

      Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

      Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lipca 2016 07:59
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
    • Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Tak jak pisałam wcześniej, nie mogę na razie poświęcać tyle czasu na przygotowywanie i publikowanie regularnych notek i śledzenie kulinarnych poczynań na ulubionych blogach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni.  Nie znaczy to, że zupełnie zerwałam z blogowaniem. Liczę na wyrozumiałość i cierpliwość.

      Dziś na blogu pomysł na zieloną zupę, bo latem z zup nie rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam rosół, bo przyszła mi ochota właśnie na tę zupę. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem.

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Składniki:

      200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej
      1 zielona papryka
      1 mały seler
      1 pietruszka
      1 cebula lub kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy)
      1 łyżka majeranku (świeży lub suszony)
      1 łyżeczka mielonego kminku

      po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
      1 gałązka lubczyku
      sól i pieprz

      Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk (z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami.

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Danie pachnące ziołami. Lato 2015  Warzywa psiankowate 2015
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 sierpnia 2015 15:48
  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Zupa z młodych buraków z brokułami

      Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis...

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      1 młody lub 2 bardzo młode brokuły
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      łyżeczka kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i  dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną.  Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z młodych buraków z brokułami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 14:08

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...