Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „patison”

  • środa, 14 września 2016
  • poniedziałek, 15 października 2012
  • piątek, 21 września 2012
    • Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Zostałam hojnie obdarowana patisonami i cukinią. Teraz kombinuję, co ugotować z tymi późno letnimi warzywami. I wymyśliłam m.in. nadzienie do naleśników. Starte patisony połączone z mieloną wołowiną i kurkami. Naleśniki zrobiłam z mąki zwykłej oraz pełnoziarnistej orkiszowej – pół na pół. Dałam też po połowie mleka i piwa miodowego. Naleśniki panierowałm znów pół na pół – w mące i grubo zmielonych fistaszkach. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z czerwonym barszczem w kubkach.

       

      Ciasto:

      1 1/2 szklanki mleka

      1 1/2  szklanki piwa

      1 ¼ szklanki mąki pszennej

      1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      3 jajka

      szczypta sody

      płaska łyżeczka cukru

      ½ łyżeczki soli

      łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Farsz

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula

      3 ząbki czosnku

      200 g świeżych kurek

      2 duże patisony

      ¾-1 szklanka bułki tartej do zagęszczenia farszu

      sól, pieprz

      słodka papryka

      łyżeczka kminku

      majeranek

      oregano

      pęczek natki pietruszki

      Panierka:

      2 jajka

      1 szklanka bułki tartej

      1 szklanka gubo mielonych solonych orzeszków ziemnych

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem 

       

       

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej na bieżąco olejem za pomocą pędzelka.

      Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, chwilę smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso oraz posiekane kurki, usmażyć. Patisony obrać zetrzeć wierzchnią warstwę warzyw na grubej tarce, zostawiając środek z pestkami, dodać do mięsa i posolić. Dusić razem z mięsem, odparowując większość płynu. Pod koniec dodać zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę. Zagęścić bułką tartą. Smarować cienką warstwą farszu naleśniki, zostawiając wolne brzegi. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce wymieszanej z orzechami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec – 200oC, do zrumienienia panierki. Podawać z barsczem czerwonym do picia lub kremową zupą grzybową lub żurkiem.

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 08:33

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...