Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „powidła”

  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Kurczak po cygańsku

      Przepis znam od kilku lat. Tak przygotowanego kurczaka podaję na rodzinnych spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz.

      Kurczak po cygańsku

      Składniki:
      10 podudzi z kurczaka
      3 łyżki masła klarowanego
      2 cebule
      8 suszonych śliwek
      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3/4 szklanki wody
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki powideł śliwkowych

      przyprawa do kurczaka z papryką

      Podudzia posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

      Kurczak po cygańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 13:26
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

      

      Ciasto miodowe:

      500 dag mąki
      120 g cukru pudru

      200 g masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa budyniowa:

      2 budynie waniliowe bez cukru
      600 ml mleka
      200 g miękkiego masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego

      Polewa:

      150 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki masła
      1 kopiata łyżeczka żelatyny

      oraz marmolada lub powidła śliwkowe do przełożenia placków

      Przesianą mąkę wysypać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.

      Ugotować budyń. Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając do rozpuszczenia. Następnie przykryć wierzch i ostudzić.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, utrzeć na jednolitą masę.
      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować grubo powidłami lub marmoladą, przykryć drugim plackiem, delikatnie dociskając. Masę budyniową równo rozsmarować na drugim cieście i przykryć trzecim, lekko dociskając.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła. Jak masa lekko zgęstnieje, polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej owinięte w folię spożywczą, by ciasto miodowe nabrało wilgoci od mas. Ciasto długo się przechowuje, najlepsze jest dopiero na drugi, trzeci dzień od przygotowania.

      Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 17:12
  • niedziela, 29 grudnia 2013
    • Piernik staropolski

      Leżakowało na balkonie prawie 5 tygodni. Ciasto na piernik. Dzień przed wigilią ciasto upiekłam, przełożyłam dżemem i powidłem, polałam czekoladą i rozkroiłam w Boże Narodzenie. To najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Wilgotny, miękki, pachnący miodem i przyprawami korzennymi. Dla mnie to ciasto z duszą... Polecam!

      Piernik staropolski

      Źródło przepisu

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika (użyłam 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej)

      Przełożenie:

      2 słoiki powideł śliwkowych
      1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut. Kiedy ostygnie przełożyć powidłami wymieszanymi z dżemem porzeczkowym.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Piernik staropolski

      Piernik staropolski

          

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 grudnia 2013 18:36
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012
    • Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny

      Tort, kwiaty, prezenty i ciepłe słowa... wszystko dla ukochanego taty w okrągłą rocznicnicę jego urodzin od naszej gromady - mamy, moich dwóch starszych braci, ode mnie oraz naszych trzech połówek, jednej wnuczki i pięciu wnuków...

      Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny 

      Składniki na 1 biszkopt piernikowy (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      1 łyżka przyprawy korzennej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa:

      6 kaszek waniliowych "Mleczny start"

      700 ml wrzątku

      500 g serka mascarpone

      100 g kropelek czekoladowych lub tyle samo posiekanej gorzkiej czekolady

      cukier puder do smaku

      Biszkopt migdałowy:

      3 jajka

      1/2 szklanki mąki

      120 g płatków migdałowych

      1/2 szklanki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

      szczypta soli

      oraz mały słoik powideł śliwkowych lub konfitury z czarnej porzeczki do przełożenia

      Kaszkę rozpuścić we wrzątku, cały czas mieszając. Przykryć wierzch folią tak, by dotykała kaszki i ostudzić.

      Nasączenie:

      2/3 szklanki soku z czarnej porzeczki wymieszane z 1/3 likieru amaretto

      kilka łyżek soku jabłkowego lub pomarańczowego

      Polewa czekoladowa:

      150 g gorzkiej czekolady

      2 łyżki cukru

      4 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżki masła

      1 kopiata łyżeczka żelatyny

       

       

      Mąkę przesiać z kakao i przyprawą korzenną. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć sokiem z amaretto.

      Mąkę do biszkoptu migdałowego przesiać. Połączyć płatkami migdałowymi.

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      Gdy ostygnie, nasączyć sokiem jabłkowym lub pomarańczowym.

      Przygotować masę. Ser mascarpone utrzeć, dodając porcjami zimną kaszkę, cukier puder do smaku, a na końcu wymieszać z kropelkami czekoladowymi.

      Pierwszy nasączony biszkopt posmarować niezbyt grubo powidłami lub dżemem. Wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptem migdałowym. Następnie posmarować go powidłem, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim biszkoptem piernikowym. Włożyć do lodówki, by masa zastygła.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać tort i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

      Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort piernikowo-migdałowy z kremem z kaszy manny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 grudnia 2012 12:11
  • środa, 07 listopada 2012
    • Drożdżówki z serem, powidłem, cynamonem i śliwkami

      Za oknem wiatr, deszcz i w sercu jakoś bardziej melancholijnie. Przydałoby mi się trochę wolnego. Na pichcenie i na czytanie.... Ostatnio więcej czasu spędzam z Christianem Greyem... choć wolałabym z mężem.  No cóż, nadgodziny,a potem marudne, choć pełne energii do późnych godzin nocnych dzieci.... W przerwach, kiedy rośnie drożdżowe, doglądam zeszyty starszaka, sprzątam skutki uboczne nadmiaru energii młodszego i myślę już o kolejnym dniu....

      Śmieję się, że dziś mija 16 lat, kiedy zaczęliśmy z moim facetem "chodzić". To był także dzień odejścia mojej babci. Ktoś odchodzi, a rodzi się uczucie. I taka jest kolej rzeczy. I tak jakoś w sercu melancholijnie, a za oknem wiatr, deszcz...

      A ubocznym efektem tej melancholii są moje wiersze. Liryk To było wtedy... jest właśnie o tym, co dzisiaj czuję... Natomiast zapach drożdżowego ciasta kojarzy mi się z tym, co zawarłam w przesłaniu wiersza... Zapraszam do lektury i na aromatyczne drożdżówki...

      Drożdżówki z serem, powidłem, cynamonem i śliwkami

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłego mleka

      100 g masła, roztopionego

      2 łyżki cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstraktu

      2 jajka

      10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

      1/4 łyżeczki soli

      3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej

      Drożdżówki z serem, powidłem, cynamonem i śliwkami

      Nadzienie:

      250 g tłustego twarogu

      2 łyżki powidła śliwkowego

      1-2 łyżki cukru

      1 łyżeczka cynamonu

      Drożdżówki z serem, powidłem, cynamonem i śliwkami

      W lekko ciepłym mleku rozpuścić świeże drożdże, dodając łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut. Suche drożdże dodać do mąki. Do letniego mleka dodać połowę roztopionego masła, resztę cukru, roztrzepane jajka, wymieszać.

      Do mąki dodać sól (i drożdże, jeżeli nie użyliśmy świeżych), następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, dolewając resztę stopionego masła. W razie konieczności dosypać 3-4 łyżki mąki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

       Przygotować nadzienie, łącząc roztarty widelcem ser, powidło, cukier i cynamon.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki, tworząc kulki. Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienie serowe, poukładać połówki śliwek i posypać płatkami migdałów. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Piec ok. 25 minut w 180ºC.

      Drożdżówki z serem, powidłem, cynamonem i śliwkami

  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Motyle z piernika i piernik przekładany powidłami

      Piernik kakaowy, którym zachwyciłam się u Eweliny, a który w jej rodzinie jest już ciastem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, sprawił, że musiałam upiec przed świętami piernikowe ciasto.

      Zmieniłam w nim nieco składniki. Dodałam od siebie miód, kawę rozpuszczalną oraz czekoladę. Proporcje ciasta są przewidziane na standardową prostokątną blachę. Część masy, tak jak Ewelina, przelałam do podłużnej keksówki, a resztę wlałam do 6 foremek silikonowych w kształcie motyli.

      Piernik po upieczeniu przekroiłam wzdłuż na pół, przełożyłam powidłem, oblałam polewą kakaową i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Motyle zaś udekorowałam ku radości młodego pokolenia lukrem w tubce i lukrem białkowym, którego nie zużyłam do końca, dekorując pierniczki. Oczy wykonałam z goździków.

       

      Motyle z piernika

       

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      1/2 szklanki cukru

      ½ szklanki miodu gryczanego

      1 czubata łyżki kakao

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżka przyprawy do piernika

      3 jajka

      120 g stopionego masła

      1 szklanka mleka

      100 g gorzkiej czekolady

      1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (dałam powidła)

      1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      oraz powidła śliwkowe) do przełożenia

       

      Wszystkie składniki wsyp i wlej do większej miski. Wymieszaj mikserem, albo łyżką. Wlej do wysmarowanej masłem blachy i piecz 50 min – do “suchego patyczka”. Jeśli rumieni się po bokach, po 30 min. przykryj ciasto srebrną folią. Po wyjęciu z piekarnika cisto ostudź i przekrój na pół. Przełóż powidłami śliwkowymi.


      Piernik przekładany powidłami

       

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

       

      Motyle z piernika

      

      Prtawdziwy motyl, rusałka pawik

  • poniedziałek, 17 stycznia 2011
  • sobota, 06 listopada 2010
    • Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

      Z miłości do drożdżówek, jedzenia i moich chłopaków :) upiekłam wczoraj słodkie serduszka drożdżowe z powidłem śliwkowym i migdałami. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dlatego dzisiaj piekę kolejne, tym razem z innymi dodatkami. Przepis znalazłam u niezawodnej Doroty. Podaję za autorką.

      Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

      Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
      160 ml mleka
      2,5 łyżki cukru
      pół łyżeczki soli
      1 jajko
      2,5 szklanki mąki pszennej
      2 łyżki roztopionego masła
      7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

      oraz kilka łyżek powideł śliwkowych i około 0,5 szklanki posiekanych migdałów.

      Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.

      Każdą część rozwałkować na placuszek.

      Na wierzchu posmarować powidłem i posypać migdałami.

      Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.

      Następnie naleśnik złożyć na pół.

      Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

      Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Posypać jeszcze po wierzchu migdałami.

      Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

      Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30-40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

      Drożdżowe serduszka z powidłem i migdałami

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...