Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kurczak”

  • niedziela, 19 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
      4 ogórki kiszone
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano



      Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. 

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 07:51
  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu.

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem)
      2 filety z kurczaka
      po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
      pół puszki kukurydzy
      pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej)
      1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę

      opakowanie mozzarelli w kulkach
      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml gęstego przecieru pomidorowego
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki

      Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.


      

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 12:31
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Za oknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia...

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Składniki:

      2 małe filety z kurczaka
      1 sałata rzymska mini
      opakowanie małych kulek mozzarelli
      po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej)
      mały słoik zielonych oliwek
      pół puszki kukurydzy
      3 korniszony
      pół małej czerwonej cebuli
      ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych)
      przyprawa do gyrosa

      Sos:

      półtorej szklanki jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      płaska łyżeczka ziół do sałatek
      łyżka soku z cytryny
      sól i pieprz

      Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować.

      Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie łącząc ze składnikami sałatki.

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 10:29
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Kurczak po cygańsku

      Przepis znam od kilku lat. Tak przygotowanego kurczaka podaję na rodzinnych spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz.

      Kurczak po cygańsku

      Składniki:
      10 podudzi z kurczaka
      3 łyżki masła klarowanego
      2 cebule
      8 suszonych śliwek
      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3/4 szklanki wody
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki powideł śliwkowych

      przyprawa do kurczaka z papryką

      Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

      Kurczak po cygańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 13:26
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Pierogi z mięsem

      Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi.

      Pierogi z mięsem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 niepełna łyżeczka soli
      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy)
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek
      oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów
      masło klarowane lub olej

      Mięso zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojonym w drobną kostkę i przesmażonym z łyżką masła boczkiem lub słoniną. 
      




      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:02
  • piątek, 30 grudnia 2016
  • poniedziałek, 05 grudnia 2016
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • piątek, 02 września 2016
    • Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Pogoda nas rozpieszcza, korzystam z uroków lata jak się da, gotując prosto, lekko i sezonowo. Cukinia, pomidory, papryka to teraz obowiązkowe produkty na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja na kurczaka w śródziemnomorskim stylu, który preferuję nie tylko w upalne dni...

      Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Składniki:

      2 większe filety z kurczaka
      1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek
      kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych
      1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych)
      1 cukinia ok 25 cm długości
      200 g pieczarek
      3 ząbki czosnku
      zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek
      olej

      Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200oC (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.


       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 września 2016 08:11
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Cudowna pogoda sprawiła, że nie zaglądałam tutaj przez kilka dni. W końcu jednak trzeba powrócić do rzeczywistości przed nowym tygodniem pełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Składniki na 4 roladki:

      2 duże filety kurczaka
      150 g świeżego szpinaku szpinaku
      2 ząbki czosnku
      garść płatków migdałowych
      sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół
      olej do smażenia

      Do sosu:
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      mały pęczek koperku
      sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. W szerokim garnku stopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć. wlać szklankę wody i mieszać trzepaczką do rozpuszczenia grudek. Dodać posiekany koperek, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Po kilku minutach gotowania wlać śmietankę i ewentualnie jeszcze raz doprawić.



      

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 20:23
  • wtorek, 31 maja 2016
  • poniedziałek, 30 maja 2016
  • niedziela, 15 maja 2016
  • piątek, 13 maja 2016
    • Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Składniki:

      3 skrzydełka z kurczaka

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą.

      Lekki kapuśniak z pieczarkami 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki kapuśniak z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 09:25
  • niedziela, 24 kwietnia 2016
  • środa, 20 kwietnia 2016
    • Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Do tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.

      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 małej cukinii
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek.  Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 



      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowo-cukiniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 kwietnia 2016 08:21
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
  • środa, 30 marca 2016
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi w kształcie serca i czerwonym jak miłość sosie - czemu nie... w końcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :)

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka
      1  mała cebula
      2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
      1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu)
      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane lub olej

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      cukier, sól i pieprz

      Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku Pod koniec zabielić słodką śmietanką. 

      Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serca, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu na jedno serce, kłaść drugi serce i zlepiać brzegi dookoła. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając sosem. 

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 21:09
  • czwartek, 14 stycznia 2016
  • czwartek, 05 listopada 2015

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...