Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kurczak”

  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa pomidorowa z makaronem

      Nie ma jeszcze pachnących słońcem pomidorów, ale są te, które pamiętają słońce latem 2017 roku. Dla nich dedykuję klasyczną, no prawie klasyczną pomidorową. Nie klasyczną polską pomidorową, bo nie została ugotowana na rosole z wczoraj...

      Zupa pomidorowa z makaronem

      Składniki:

      2 podudzia z kurczaka
      1 duża marchew
      kawałek selera
      ½ cebuli
      3 ząbki czosnku
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 puszka krojonych pomidorów z sokiem
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu
      1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego
      1 łyżka mąki
      do smaku cukier, sól i pieprz, zioła do pizzy - ok. 1 łyżki
      ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      

      Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do wywaru i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i ziołami. Podawać z ugotowanym makaronem. 

      Zupa pomidorowa z makaronem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 21:04
  • niedziela, 25 marca 2018
    • Pasztet drobiowo-wołowy

      Kiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny i aksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      Składniki:

      ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka
      świeży lub pęczek natki pietruszki
      przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej
      1 duża sucha bułka
      ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu
      3 duże jajka

      Masło i bułka tarta do formy

      Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę.

      Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec na termoobiegu ok,. 1 godzinę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet drobiowo-wołowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 marca 2018 21:47
  • środa, 07 marca 2018
    • Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Szukając prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi. Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała. O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
      2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
      1 pojedyncza pierś kurczaka
      1/2 cebuli
      1/2 czerwonej papryki
      1,5 litra bulionu drobiowego
      150 g pieczarek
      5 łyżek kukurydzy z puszki
      250 ml mleka kokosowego
      2 łyżeczki sosu rybnego
      szczypiorek (pominęłam)

      Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
      W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
      Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
      Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
      Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
      * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tajska zupa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2018 18:52
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      2 liście lub kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku (ew. maggi)

      Kluski:

      1 szklanka mąki
      1 jajko
      szczypta soli
      pół łyżeczki oleju
      woda

      Umyte ćwiartki z kurczaka, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem sojowym. Pokroić w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki.

      Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić, rozłożyć na talerze i wlać gorący bulion.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 07:31
  • czwartek, 15 lutego 2018
  • środa, 27 grudnia 2017
    • Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Jak u Was po świętach? Ja nie mogłam rano wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale.

      A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie, bo już w niedzielę Sylwester, a w poniedziałek Nowy Rok. Może macie zamrożone lub słoiczek?

      Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Składniki:

      4 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      po 8 plastrów dobrej  wędzonej szynki i żółtego sera
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      bułka tarta

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano.

      Sos żurawinowy:

      250 g świeżej żurawiny
      2/3 szklanki wody
      3 goździki
      pół szklanki cukru (lub więcej)

      W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje.

      Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty.

      ?Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 grudnia 2017 08:36
  • wtorek, 19 grudnia 2017
  • wtorek, 05 grudnia 2017
  • piątek, 24 listopada 2017
  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Razem z Anią pichciłyśmy w ramach akcji "Trzy po trzy". Dzisiejszymi bohaterami są: makaron, brokuł i czosnek. Zapraszam po przepis na aromatyczną zapiekankę.

      Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Składniki:

      opakowanie makaronu penne
      300 g pomidorków koktajlowych

      1 duży brokuł podzielony na różyczki
      2 duże filety z kurczaka
      250 g miękkiego twardej mozzarelli
      2/3 puszki kukurydzy
      sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1,5 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      pół główki czosnku, drobno posiekanego czosnku
      sól i pieprz
      1 łyżeczka ziół do pizzy

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

      Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem i ziołami do pizzy.

      Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

      Różyczki brokułów ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Makaron wymieszać z kurczakiem, różyczykami brokułu, odsączoną kukurydzą z puszki. Zalać równomiernie sosem Na wierzch zetrzeć mozzarellę, a na wierzchu ułożyć umyte pomidorki Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni.

      Kurczak pieczony z batatami w ziołach

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 07:29
  • poniedziałek, 13 listopada 2017
  • poniedziałek, 30 października 2017
  • czwartek, 12 października 2017
  • piątek, 08 września 2017
  • środa, 16 sierpnia 2017
    • Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza, że mięso podałam z aromatycznym sosem paprykowym.

      Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym

      Roladki:

      2 duże filety z kurczaka
      słodka papryka w proszku
      curry
      suszony czosnek
      woreczek suszonych moreli
      olej do smażenia
      sól, pieprz

      Sos:

      2 czerwone papryki
      niewielka czerwona cebula
      4 duże ząbki czosnku
      olej
      sól, pieprz
      wędzona papryka w proszku (2 łyżki)

      Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju.

      Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony.

      Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160oC na termoobiegu) lub w 180oC bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem.

      W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy papryka z czosnkiem zmiękną, wyjąć z folii, umieścić razem z podsmażoną cebulą w garnku. Zalać ok. 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podawać z upieczonymi roladkami.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z morelami w sosie paprykowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 sierpnia 2017 09:27
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • sobota, 15 lipca 2017
  • piątek, 07 lipca 2017
  • piątek, 28 kwietnia 2017
  • niedziela, 19 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
      4 ogórki kiszone
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano



      Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. 

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 07:51
  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu.

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem)
      2 filety z kurczaka
      po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
      pół puszki kukurydzy
      pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej)
      1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę

      opakowanie mozzarelli w kulkach
      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml gęstego przecieru pomidorowego
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki

      Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.


      

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 12:31
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Za oknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia...

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Składniki:

      2 małe filety z kurczaka
      1 sałata rzymska mini
      opakowanie małych kulek mozzarelli
      po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej)
      mały słoik zielonych oliwek
      pół puszki kukurydzy
      3 korniszony
      pół małej czerwonej cebuli
      ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych)
      przyprawa do gyrosa

      Sos:

      półtorej szklanki jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      płaska łyżeczka ziół do sałatek
      łyżka soku z cytryny
      sól i pieprz

      Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować.

      Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie łącząc ze składnikami sałatki.

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 10:29
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Kurczak po cygańsku

      Przepis znam od kilku lat. Tak przygotowanego kurczaka podaję na rodzinnych spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz.

      Kurczak po cygańsku

      Składniki:
      10 podudzi z kurczaka
      3 łyżki masła klarowanego
      2 cebule
      8 suszonych śliwek
      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3/4 szklanki wody
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki powideł śliwkowych

      przyprawa do kurczaka z papryką

      Podudzia posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

      Kurczak po cygańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 13:26

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...