Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „gęś”

  • piątek, 05 lutego 2016
  • wtorek, 12 stycznia 2016
    • Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi.

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z dwóch piersi gęsi i z 2 nóżek kaczki
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek i kminek mielony
      oraz kawałek słoniny na omastę, pokrojony w drobną kostkę
      masło klarowane lub olej

      Mięso obrać ze skóry i kości, zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojoną w drobną kostkę i przesmażone z łyżką masła słoniną.  

      Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi


       
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 stycznia 2016 09:12
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
    • Rosół z gęsi i kaczki

      Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esencjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Składniki:

      2 piersi z gęsi ze skórą
      2 nogi z kaczki
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wszystkie warzywa i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar ostudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc i kiedy pojawi się warstwa tłuszczu na wierzchu, zdjąć ok. 3/4 tłuszczu. Jeszcze raz zagotować, doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z gęsi i kaczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2016 10:36

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...