Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „owoce”

  • czwartek, 16 sierpnia 2012
    • Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Kiedy myślę o letnich ciastach jako pierwsze przychodzą mi na myśl ucierane ciasta z owocami. Kiedyś piekło się je na Palmie z murzynkiem. Dziś używam tylko masła lub oleju. Zamiast ucierać masło, które lubi się warzyć,  topię je w kuchence mikrofalowej. Produkty wcześniej wyjmuję z lodówki, by wszystkie miały temperaturę pokojową Mam pewność, że ciasto zawsze się uda i pięknie wyrośnie. To, z warstwą budyniu, które nadaje mu wilgoć, bardzo urzekło mojego męża. I mnie...

      Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Składniki:

      2,5 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      250 g kwaśnej śmietany 18%

      150 g masła, stopionego

      Budyń:

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka (3 szklanki)

      Owoce:

      oraz kilka moreli

      200 g malin

      150 g borówek amerykańskich

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Najpierw ugotować budyń w podanej ilości mleka, korzystając z instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

      

      

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Owoce umyć, osuszyć, a morele przekroić na ćwiartki i wypestkować. Śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąki, proszek i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć zimny budyń, na nim ułożyć owoce i rozsmarować drugą część ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

       Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto waniliowe z budyniem i owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 sierpnia 2012 20:17
  • piątek, 27 lipca 2012
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!

      Czy macie ochotę na jeszcze jeden sernik? Bardzo owocowy, ale tym razem pieczony. Z borówkami, truskawkami i morelami w postaci musu w masie serowej. Nie miałam pomysłu na spód, więc tym razem zrobiłam ze zmielonych ciastek maślanych. Jak już wspomniałam, nie jestem fanką spodów ciasteczkowych, ale w tym przypadku okazał się to pomysł trafiony.

      Sernik jest bardzo delikatny, nie za słodki, rozpływający się w ustach... Następnym razem wykonam go w wersji bez pieczenia, by ładnie oddzielić owocowe warstwy.


      Spód:

      250 g ciastek maślanych

      2 łyżki stopionego masła

      ok. 5-6 łyżek mleka

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i mlekiem (by ograniczyć tłuszcz) i wylepić masą spod tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki

      200 g śmietany kremówki

      2/3 szklanki cukru (można więcej)

      1 cukier waniliowy - 16 g

      4-5 jajek

      1 budyń waniliowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej

      5-6 bardzo dojrzałych moreli

      szklanka truskawek

      2/3 szklanki jagód leśnych

      Polewa:

      250 g kwaśnej śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      łyżeczka mąki ziemniaczanej

      

      

      

      

      Owoce umyć, osuszyć. W osobnych naczyniach zmiksować na mus truskawki, jagody oraz pozbawione pestek morele. Kremówkę ubi. Pozostałe składniki krótko zmiksować. Połączyć z kremówką. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą dobrze wymieszać z musem. Wylać każdą masę na spód delikatnie i tak, by za bardzo się nie zmieszały. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec kolejne pół godziny. Śmietanę dobrze wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Polać wierzch sernika i piec do momentu aż masa na wierzchu zupełnie się zetnie. Studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce.

      Sernik potrójnie owocowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik potrójnie owocowy i w dodatku musowy!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 19:44
  • niedziela, 04 grudnia 2011
    • Torcik z galaretką i jagodami

      To ciasto przywołuje na myśl letnie wspomnienia... Bo kryje w sobie kawałek lasu, a konkretnie borówki. Ostatnie zapasy zamrażalnikowe wrzuciłam wprost do tego ciasta. Czekoladowy biszkopt, masa budyniowa i jagody zatopione w galaretce...

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Biszkopt:

      4 jajka

      1/2 szklanki mąki

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      3/4 szklanki drobnego cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

      Masa budyniowa:

      2 budynie śmietankowe lub waniliowe

      1/2 l mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego

      200 g miękkiego masła

      Wierzch:

      ok. 350 g mrożonych lub świeżych jagód

      2 galaretki o smaku owoców leśnych (dałam leśną i szafirową)

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć do dużej tortownicy (min. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 170oC. ostudzić.

      Budynie rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany budyń do gotującego mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Wsypać cukier i cukier migdałowy (lub waniliowy) i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. W tym czasie galaretki rozpuścić w około 800 ml wrzaątku, dodać zamrożone borówki. Jeśli borówki są świeże, wyłożyć je na masę przed wylaniem galaretki.

      Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić ciasto do całkowitego jej stężenia.

       

      Torcik z galaretką i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik z galaretką i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 19:45
  • sobota, 03 grudnia 2011
  • poniedziałek, 14 listopada 2011
    • Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami

      Pamiętacie ciasto z lekką budyniową pianką, które piekłam jakiś czas temu z przepisu Doroty? Wyglądało u mnie tak (klik, klik). Tak było pyszne, że postanowiłam zrobić eksperyment i upiec je w wersji czekoladowej. Wyszło wyśmienite. Bardzo kakaowe, niesamowicie kruche i rozpływające się w ustach. Nie da się skończyć jedzenie na jednym kawałku. Na budyniowej piance kakaowej ułożyłam mrożone wiśnie i pokrojone na kawałki brzoskwinie z syropu. Można użyć dowolnych kwaskowatych owoców, a nawet i dżemu. Polecam w tej wersji...

       

      Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami

       

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka)

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      300 g masła lub margaryny, zimnego

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 łyżek cukru pudru

      5 żółtek


      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, Jedną część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Delikatna budyniowa pianka:

      5 białek

      1 łyżka kakao

      1 szklanka drobnego cukru do wypieków

      2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (2 x 40 g)

      1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Ponadto:

      300 g wiśni, 3 połówki brzoskwiń z syropu pokrojonych w kostkę

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy oraz kakao, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowe z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2011 17:47
  • czwartek, 14 lipca 2011
  • poniedziałek, 15 listopada 2010
    • Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

      Przepis na to ciasto mam od dawna z jakiejś gazety, ale musiałam je zmodyfikować. W oryginalnym przepisie było zdecydowanie za dużo mąki. Nie dało się dobrze połączyć składników. Aromat cytrynowy zastąpiłam skórką i sokiem z cytryny, a cukier waniliowy dałam swój, domowy, z prawdziwymi ziarenkami wanilii. Zamiast czekolady dodałam kolorowe suszone owoce, przez co ciasto jest jeszcze bardziej orzeźwiające.

      Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

      Składniki:

      300 g mąki pszennej

      250 g serka śmietankowego sernikowego

      200 g miękkiego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 duże jajka

      150 g cukru

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

      skórka otarta z cytryny i sok z połówki

      szczypta soli

      2/3 szklanki suszonych owoców (kiwi, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa) lub posiekana tabliczka gorzkiej czekolady

      cukier puder do posypania

      Serek utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i miękkim masłem. Mąkę wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie wrzucić skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Utrzeć dokładnie na gładką masę. Ciasto jest gęste. Na końcu wsypać owoce i jeszcze raz przemieszać. Wyłożyć do podłużnej keksówki i piec 50-60 minut w temperaturze 190oC (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 listopada 2010 10:00
  • czwartek, 03 grudnia 2009

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...