Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Pory”

  • wtorek, 05 maja 2015
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym...

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Składniki:

      2 średnie cukinie
      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1/2 piersi kurczaka
      kilka pieczarek
      sól, pieprz
      słodka papryka, zioła do pizzy
      1 ząbek czosnku
      
      1/3 pora

      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy
      2 łyżki klarowanego masła
      1 łyżka oleju
      ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam)

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, lekko przyrumienić plastry pieczarek.

      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Farszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką.

      Pieczarkowy Tydzień 2015  Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 15:05
  • środa, 18 marca 2015
    • Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Na Wielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych.  Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. 

      Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Składniki:

      3 duże filety z kurczaka
      100 g wędzonego boczku
      50 g suszonej żurawiny
      sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek
      pół słoiczka chrzanu żurawinowego
      1 duży por
      mąka do obtoczenia roladek
      1 łyżka masła, olej

      Sos:

      szklanka słodkiej śmietanki 18%
      2-3 łyżki chrzanu żurawinowego
      sól i pieprz do smaku
      1 łyżka majeranmku
      owoce żurawiny

      Boczek pokroić w kostkę. Pora sparzyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Dokładnie przepłukać wodą na sitku. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i chwilę smażyć na małym ogniu, dodać pory i dusić do miękkości. Żurawinę sparzyć, po minucie odsączyć z wody. Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Posmarować cienko chrzanem. wykładać po łyżce porów z boczkiem i kilka żurawin. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Obtoczyć w mące, lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. 

      Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym

      Zawijamy. Rolady drobiowe  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 marca 2015 08:05
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem.

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa z indyka
      2 jajka
      1 sucha kajzerka
      łyżka ziół do pizzy
      2 ząbki czosnku
      2 pory (jasne części)
      kilka suszonych pomidorów w oliwie
      1 łyżka oliwy z pomidorów
      sól i pieprz
      mąka do panierowania
      mały pęczek koperku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      sól i pieprz

      Pory przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. 

      Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody lub lekkiego warzywnego bulionu (niezbyt słonego, bo pulpety podczas gotowania oddają sól). Maczając dłonie w zimnej wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne pulpety. Obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę lub bulion. Gotować ok. 25 minut. Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną, puree ziemniaczanym lub ryżem oraz dowolną surówką

      Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami

      

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Zielono mi!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:36
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem

      Na Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć w każdym większym sklepie.

      Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

      Składniki:

      250 g boczniaków
      4-5 jajek ugotowanych na twardo
      150 g żółtego sera w kawałku
      szklanka mrożonego groszku
      2/3 puszki kukurydzy
      kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach)
      3 pory (tylko białe części)
      3 łyżki majonezu
      2 łyżki łagodnej musztardy
      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12%
      posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki)
      sól i pieprz do smaku

      Boczniaki umyć, gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić w drobne kawałki, odkrawając najbardziej twarde części. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Groszek ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić. Kukurydzę odsączyć. Korniszony i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Podawać do wędlin i pieczywa.

      ALE JAJA!

      Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 08:50

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...