Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „baton”

  • sobota, 10 maja 2014
    • Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Tort upiekłam na szóste urodziny Juliana, mojego młodszego syna. Najpierw miał to być tort chałwowy, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zamiast chałwy do masy dodałam batoniki Milky Way. I wyszło naprawdę bardzo udane połączenie kakaowych biszkoptów, masy maślanej z mlecznych batoników w czekoladzie i dżemu. Użyłam borówkowego (nie mylić z jagodowym), ale może być też z czarnej porzeczki, jeżyn lub inny kwaskowaty dżem. Przed ważnymi okazjami nie ryzykuję przekrawania biszkoptu, dlatego upiekłam trzy osobne placki, każdy z 3 jajek. Szczerze polecam na rodzinne uroczystości...

      Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec trzy):

      3 jajka
      1/2 szklanki mąki tortowej
      1/3 szklanki kakao
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżki oleju
      szczypta soli
      1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa:

      8 batoników Milky Way
      350 g miękkiego masła
      oraz mały słoik dżemu borówkowego do przełożenia
      50 g posiekanej gorzkiej czekolady do dekoracji i m&m's z orzechami

      Nasączenie:

      2/3 szklanki soku z czarnej porzeczki, wiśni lub słodkiej herbaty owocowej

      Mąkę przesiać z kakao i proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec kolejne 2 placki.

      Wszystkie po kolei delikatnie nasączyć kilkoma łyżkami soku lub herbaty.

      Przygotować masę. Batoniki posiekać na kawałki i zmiksować w malakserze. Masa jest klejąca i zbija się w kulę, ale dzięki temu czekolada doskonale miesza się z mlecznym wnętrzem.

      Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po kawałku zmiksowane batoniki, dobrze łącząc z masłem.

      Pierwszy nasączony biszkopt posmarować połową dżemu. Wyłożyć część masy, przykryć drugim biszkoptem. Następnie posmarować pozostałym dżemem, wyłożyć kolejną część masy i przykryć trzecim biszkoptem kakaowym. Wierzch i boki posmarować częścią masy i posypać czekoladą. na brzegu wyłoćyć i m&m's z orzechami. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Masa robi się twarda, ale tort dzięki temu dobrze się kroi.

      Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 22:27
  • czwartek, 13 października 2011

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...