Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „warzywa”

  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami

      Czy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20oC. Ale to już historia...

      Kremowa zupa dyniowa z suszonymi grzybami

      Składniki:

      300 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      1 duża marchew pokrojona na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      3-4 ząbki czosnku

      garść suszonych grzybów

      1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

      2 łyżki suszonego majeranku

      szczypta pieprzu kajeńskiego

      po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

      sól i pieprz do smaku

      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      2 łyżki masła 

      Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę,  przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

      avorio

        Szybkie zupy! 

      Grzyby  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 09:25
  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Po raz pierwszy piekłam chlebki pita, ale na pewno nie ostatni. Skorzystałam z przepisu Wiosenki. Do środka włożyłam kurczaka w cieście i sezamie oraz całą tęczę warzyw z odrobiną sosu czosnkowego. Muszę przyznać, że nie tylko dzieci zjadły z wielkim apetytem...

      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Składniki na chlebki:

      25 dag mąki pszennej

      25 g drożdży

      łyżka oleju

      łyżeczka soli

      Kurczak w cieście:

      2 filety z kurczaka

      2 jajka

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki mąki

      szczypta sody

      sól i pieprz

      suszony czosnek, słodka papryka w proszku

      sezam

      olej do smażenia

      Warzywa:

      plastry pomidora, zielonego ogórka lub korniszonów

      mieszanka sałat

      marchew i papryka pokrojona w słupki

      można również dodać kukurydzę i kiełki

       Sos czosnkowy:

      1 mały jogurt naturalny

      1 łyżka majonezu

      ząbek czosnku, zmiażdżony

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta oregano, soli, cukru pudru i pieprzu

      Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Kiedy przestygną, rozkroić, tworząc kieszeń.

      Składniki sosu czosnkowego połączyć ze sobą, włożyć do lodówki, żeby się schłodził.

      Przygotować ciasto do kurczaka. Jajka rozkłócić, połączyć ze śmietaną, sodą i mąką, posolić. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paseczki. Posypać solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Maczać w cieście, posypać sezamem i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu. W kieszonkach umieścić pokrojone warzywa gorącego kurczaka i polać sosem czosnkowym.


      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pita z kurczakiem w cieście i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 17:48
  • czwartek, 25 kwietnia 2013
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Domowe hamburgery w wersji wege w domowych bułkach orkiszowych to hit ubiegłego weekendu. "Hamburgery" były wysokie, więc trochę sprawiały trudność małym buźkom... i dużym też. Wszyscy się trochę pobrudziliśmy, ale nie szkodzi, przecież lokal mieści się w dużym pokoju naszego mieszkania :)

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Placki z z ciecierzycy ze szpinakiem i grzybami:

      300 g ciecierzycy
      2-3 jajka
      150 g mrożonego szpinaku lub 50 g świeżego
      garść suszonych prawdziwków
      1 cebula
      olej
      3 ząbki czosnku, (najlepiej pieczonego)
      przyprawy i zioła: kminek mielony, majeranek, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz
      3 jajka
      pestki słonecznika do panierowania

      Dodatki:

      6 dużych bułek orkiszowych z tego przepisu z moimi modyfikacjami
      pomidory, ogórki konserwowe, czerwona cebula, listki sałaty lodowej, sos czosnkowy i sos barbeque

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

              

      Przygotować placki z ciecierzycy. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować. Odcedzić i zmiksować (drobno, ale mnie na gładki mus). W osobnym garnku ugotować grzyby, , dodając pod koniec szpinak, a następnie odcedzić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do ciecierzycy dodać cebulę, roztrzepane jajka oraz grzyby i szpinak, zioła, a następnie doprawić do smaku. Formować okrągłe, płaskie  kotlety na szerokość bułek hamburgerowych. Obtaczać w pestkach słonecznika. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ½ godziny w 200oC do zrumienienia.

      Bułki (jeśli nie były pieczone przed hamburgerami należy lekko podgrzać (w piekarniku lub kuchence mikrofalowej). Następnie przekroić wzdłuż, dolną część wewnątrz posmarować sosem barbeque, położyć sałatę, plastry pomidora, cebuli, na nich placki z ciecierzycy, sos czosnkowy i przekrojone wzdłuż plastry korniszonów. Przykryć wierzchem bułki i zjeść ze smakiem :)

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 08:55
  • środa, 30 stycznia 2013
  • piątek, 04 stycznia 2013
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Sałatka z kurczakiem w panierce

      Sałatka idealna na przyjęcia rodzinne, pikniki pod chmurką, kinder party. Można podać zarówno na obiad, kolację oraz drugie śniadanie w pracy.

      Sałatka z kurczakiem w panierce

       

      Składniki do kurczaka:

      3 niewielkie filety z kurczaka

      gotowa panierka do kurczaka lub duże opakowanie krakersów (najlepsze paprykowe)

      olej (lub jogurt naturalny)

      przyprawa do kurczaka

      Dodatki:

      opakowanie mieszanki sałat

      pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

      pół czerwonej papryki

      mały słoik oliwek, odsączonych

      kilka korniszonów pokrojonych w plastry oraz pół małego świeżego ogórka pokrojonego w pół

      3 łyżki kukurydzy konserwowej

      kilka pół plastrów czerwonej cebuli

      ok. 100 g bruschetty o dowolnym smaku lub grzanek

      ewentualnie pestki dyni lub słonecznika

      Sos: majonez wymieszany z jogurtem i czosnkiem/ziołami lub oraz keczup

      Filety pokroić na małe kawałki (3-4 cm). Jeżeli zdecydujemy się na gotową panierkę należy wymieszać pokrojone mięso z niewielką ilością oleju i odrobiny przyprawy do kurczaka. Mięso odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie obtaczać w niej kawałki mięsa, układać na wysmarowanej olejem blasze i piec według czasu i temperatury podanej na opakowaniu.

      Jeśli wybierzemy na panierkę z krakersów, to mięso należy zalać jogurtem dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale równie dobrze można je marynować nawet na całą noc. Następnie wyjmować z jogurtu, obtaczać w pokruszonych krakersach, układać na wysmarowanej olejem blasze i piec około
      20 minut w temperaturze 200oC.
      Wyjąć i nieco ostudzić. Lekko ciepłe włożyć do miski i przykryć, by nie wyschły.

      Do dużej salaterki, misy lub zamykanego pudełka wsypać sałatę oraz warzywa. Na końcu ułożyć kurczaka, polać sosem i kleksami keczupu, a na wierzch wrzucić bruschettę lub grzanki oraz pestki. Jeżeli sałatkę zabieramy na piknik, sos należy zabrać w szczelnym opakowaniu i polać sałatkę przed podaniem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem w panierce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 21:07
  • piątek, 24 lutego 2012
    • Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Kiedy przychodzi weekend pozwalam sobie na bardziej pracochłonne dania, takie jak na przykład pierogi z krucho-drożdżowego ciasta. Jest w nich zdrowa chuda wołowina i bardzo sycące warzywa strączkowe: groch, fasolka szparagowa oraz czerwona fasola. Warto podać do nich gorący kubek niezabielanej zupy pomidorowej lub czerwonego barszczu.

      Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny.

      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Nadzienie: 250 g mielonej wołowiny, mała czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej, kawałek czerwonej papryki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do chili con carne (do smaku), pół puszki czerwonej fasoli, olej do smażenia

      Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone mięso i usmażyć. Dodać szklankę wody, mrożone warzywa i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości, następnie dodać przyprawy i koncentrat. Na końcu wrzucić fasolę i gotować do momentu odparowania sosu. Ostudzić.

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania oraz sezam do posypania.


      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcje farszu. składać po przekątnej, zlepiać dobrze brzegi (najlepiej brzegi od środka smarować mlekiem, wtedy dobrze się sklejają). Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.


      Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z farszem meksykańskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2012 21:39

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...