Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „otręby”

  • czwartek, 16 lipca 2015
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • poniedziałek, 23 marca 2015
  • poniedziałek, 16 marca 2015
  • piątek, 20 lutego 2015
  • niedziela, 28 września 2014
    • Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto...

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami
      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
      4 jajka (białka i żółtka osobno)
      150 g mielonych migdałów ze skórką
      120 g mielonych otrębów śliwkowych
      100 g cukru
      80 g białego cukru
      120 g masła miękkiego
      60 g płatków migdałowych
      250 g ricotty
      50 g kwaśnej śmietany
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
      50 g płatków migdałowych
      cukier puder do posypania

      Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z ricottą, migdałami i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 września 2014 08:59
  • czwartek, 11 lipca 2013
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • Jedna baza, dwa chleby, dwa smaki

      Dziś podaję Wam przepis na dwa pyszne chleby z dodatkami na tej samej bazie. Do jednego bochenka dodałam fetę i suszone pomidory w oliwie, do drugiego - ser żółty i oliwki. Pyszne, a do tego niewiele przy nich pracy. Wystarczy wymieszać składniki.

       

      Chleby smakowe (z dodatkami)


      Składniki na 2 bochenki:

      700 g mąki luksusowej

      300 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

      1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

      1 płaska łyżeczka cukru

      3 łyżeczki soli

      5 dag świeżych drożdży

      1 litr ciepłej wody

      2 łyżki oliwy

      oraz 7-8 pomidorów z oliwy

      100 g twardej fety

      100 g twardego żółtego sera

      mały słoiczek lub woreczek wypestkowanych oliwek bez nadzienia

       

      Chleby smakowe (z dodatkami)

       

      Mąki, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą, dodać olej i wymieszać dokładnie łyżką(ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Następnie podzielić na pół, najlepiej posługując się wagą kuchenną, zważyć ciasto w dwóch jednakowych miskach. Do jednej porcji dodać pokrojone drobno fetę i suszone pomidory, do drugiej posiekane oliwki i ser żółty w drobnych kosteczkach. Jeszcze raz wymieszać oba ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 

      Po tym czasie przełożyć ciasta do natłuszczonych foremek keksowych i odstawić do wyrośnięcia około 20 minut.

      Piec około 1 godziny w temperaturze 210ºC.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Jedna baza, dwa chleby, dwa smaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 18:20
  • środa, 21 września 2011
    • Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

      Oto ciasto dietetyczne. Można je pochłaniać bez wyrzutów sumienia. Jest dość suche, więc owoce to prawdziwy rarytas w tym wypieku. Użyłam śliwek, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Dzieci i mąż trochę wybrzydzali, pewno przez smak otrębów, ale na szczęście te śliwki.... Oryginalny przepis znajdziecie u Doroty.


      Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

       

      Składniki:
      4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 szklanka mąki pszennej


      1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów)
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
      500 g dowolnych owoców (u śliwki) oraz 3 łyżki płatków migdałowych


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.

      Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.

      Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze, uprzednio przekrojone na pół i wypestkowane). Wierzch można posypać płatkami migdałów, a po upieczeniu cukrem pudrem.

      Piec w temperaturze 170ºC przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

       

      Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 września 2011 18:30
  • wtorek, 24 maja 2011
    • Chleb sezamowy na maślance

      Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach i liczne odwiedziny. Nadmiar obowiązków w pracy i domu nie pozwala mi na regularne śledzenie Waszych blogów. Chciałabym to zmienić, ale na razie jest to niemożliwe. Nie wiem również czy przez życie w biegu nie ucierpi blog. Dziś dodaję wpis i znów uciekam. Tym razem przepis na drożdżowy chleb. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. Przepis znalazłam u Doroty, a ona u Agnieszki. Można go zabrać na piknik, bo nic tak dobrze nie smakuje jak domowe pieczywo w towarzystwie śpiewu ptaków i powiewu wiosennego wiatru.

      Chleb sezamowy na maślance

      Składniki na 1 bochenek:

      1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

      1/4 szklanki letniej wody

      1 łyżeczka płynnego miodu

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki mąki orkiszowej (dałam pszenną razową)

      1/2 szklanki mąki pszennej razowej

      2 łyżki otrębów pszennych

      2 łyżki zarodków pszennych

      1 łyżeczka drożdży instant

      1 i 1/3 łyżeczki soli (dałam płaską łyżeczkę)

      Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (dałam 2 łyżeczki białego), jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

      Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

      Metoda dla maszynistów:

      Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb sezamowy na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 17:10
  • sobota, 05 marca 2011
    • Chleb wieloziarnisty

      Struktura tego chleba bardzo przypomina mi chleb domowy z jednej miejscowej piekarni. Tamten uwielbia mój mąż.  Ja uważam, że ten jest lepszy. W dodatku z ziarnami. Przepis znalazłam u Doroty, a ona zaczerpnęła go od Komarki.


      Chleb wieloziarnisty

       

      1 kg mąki krupczatki (użyłam luksusowej typ 550)

      6 łyżek siemienia lnianego (pominełam)

      6 łyżek łuskanego słonecznika

      1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

      3 łyżki sezamu (dałam więcej)

      2 łyżki pestek dyni (dałam więcej)

      1,5 łyżki soli

      5 łyżek cukru (dałam zdecydowanie mniej)

      5 dag świeżych drożdży

      1 litr wody


      Chleb wieloziarnisty


      Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

      Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

      Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.


      Modraszek argiades

      Karłątek

      Dwie rusałki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 marca 2011 19:54

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...