Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „marcepan”

  • poniedziałek, 02 grudnia 2013
    • Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Serniki to mój żywioł. Nie przepadam za tradycyjnym serowcem świątecznym z rodzynkami i skórką pomarańczową. Sernik to dla mnie wyjątkowa kompozycja smaków. Od spodu, poprzez masę, po wykończenie. Wszystko musi ze sobą współgrać i dobrze wyglądać, najlepiej jak tort... Zastanawiam się dlaczego, takie jest moje wyobrażenie sernika. Może dlatego, że z tortu zawsze wyjadałam masę, a biszkopt dostawał się tacie. Dziś piekąc ciasto, pamiętam, aby spory kawałek każdego mojego wypieku zamrozić dla niego. I nawet mama, która twierdzi, że nie lubi sernika, zachwyca się jego smakiem. Może wystarczyło odczarować to ciasto?

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Spód:

      300 g ciastek czekoladowych
      80 g masła
      3-4 łyżki mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie zmielonego
      100 g czekolady mlecznej
      100 g czekolady gorzkiej
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18-30%
      1 szklanka cukru
      2/3 szklanki mleka w proszku
      2 łyżki ciemnego kakao
      5 jajek
      1 duży baton marcepanowy w czekoladzie (200 g), pokrojony na kawałki
      60-80 posiekanej czekolady

      Dekoracja:

      70 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

      Ciasteczka zmielić, najlepiej w malakserze. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek razem z mlekiem i wymieszać. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Czekoladę połamać na kostki, stopić w miseczce razem ze śmietanką (na parze lub w mikrofalówce), dobrze z nią połączyć i ostudzić. Jajka rozmieszać za pomocą trzepaczki. Twaróg włożyć do miski, dokładnie połączyć z cukrem, mlekiem w proszku, roztopioną czekoladą i kakao. Wylewać porcjami na spód ciasteczkowy, dodając partiami posiekany baton marcepanowy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec w tej temperaturze ok. 40 minut, potem dopiekać w 150oC ok. 40 minut, do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Wówczas wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na pół godziny, potem wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z formy. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dowolnie udekorować. 

      Jak zrobić gwiazdę na środku sernika? Na środek wbić delikatnie foremkę w trakcie gwiazdy i wsypać do środka mocno pokruszone migdały. Następnie delikatnie wyjąć foremkę. Smacznego!

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 grudnia 2013 20:52
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Oto kolejny przepis z wykorzystaniem domowej pasty marcepanowej. Dość słodka. Z pysznym kruchym ciastem i chmurką bezy. Do tego powidło ze śliwek i mnóstwo bakalii. Składnikiem najsłodszym okazał się być marcepan.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Spód:

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      100 g cukru pudru

      3 żółtka

      125 g masła

      Wypełnienie:

      kilka łyżek powideł śliwkowych

      1,5 szklanki bakalii (żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, łyżeczka startej skórki cytrynowej, posiekane orzechy włoskie i laskowe

      200 g marcepanu (zamrożonego), np. z tego przepisu

      Wierzch:

      3 białka

      100 g drobnego cukru

      szczypta soli

      łyżka mąki ziemniaczanej

      Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić dno i boki na wysokość 2-3 cm formy na tartę. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 180oC.  

      Następnie spód ciasta posmarować powidłem, posypać bakaliami, a marcepan zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Na końcu wsypać mąkę i dobrze połączyć z pianą. Wyłożyć na wierzch i piec w temperaturze 170oC około 20 minut aż beza lekko się zezłoci. Ostudzić przed rozkrojeniem.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 08:37
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
    • Babka marchewkowa z marcepanem

      Gdybym dzisiaj miała założyć bloga, miałby inną nazwę. Truskawki i migdały. Obie rzeczy uwielbiam i obie kojarzą mi się z latem, moją ulubioną porą roku. Porą dojrzałych owoców, czerwonych maków i niebieskich motyli...

      Jak migdały to marcepan. No właśnie. Jakiś czas temu zrobiłam domowy marcepan. Podzieliłam na stugramowe porcje i zmroziłam. Teraz przyszedł czas na jego wykorzystanie.

      Przepis pochodzi z publikacji: Ciasta i desery nr 1/2011. Przepis podaję z moimi zmianami.

       

      Babka marchewkowa z  marcepanem

       

      Składniki:

      250 g marchwi

      250 g masła

      100 g masy marcepanowej

      100 g cukru

      4 jajka

      75 g mąki ziemniaczanej

      175 g mąki pszennej

      50 g zmielonych migdałów

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki amaretto

      Oprócz tego:

      tłuszcz do formy

      cukier puder do posypania

      Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło i marcepan pokroić w kostkę. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Kontynuując ucieranie, dodawać kolejno jajka. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć z proszkiem i mielonymi migdałami, przesypać do asy i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta startą marchew i amaretto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (pojemność ok. 1,5 l) i wygładzić powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175oC). Piec do suchego patyczka czyli około 50-60 minut.

      Babkę wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Posypać wierzch cukrem pudrem. Ja dodatkowo przed posypaniem cukrem nasączyłam ciasto herbatą wymieszaną z amaretto.

       

      Babka marchewkowa z  marcepanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Babka marchewkowa z marcepanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2012 20:30
  • niedziela, 18 grudnia 2011
  • niedziela, 27 marca 2011
    • Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

      Każdy kęs tego ciasta to jeden krok do nieba... więcej dodawać nie muszę... skuście się na nie, a przekonacie się... Tylko ostrzegam, nie dla tych, którzy liczą kalorie...

      Przepis dodaję do akcji Wasze autorskie przepisy.


      Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

       

      Składniki na blaszkę o wymiarach: 25 x 30 cm.

      Biszkopt:

      4 jajka

      1/2 szklanki mąki tortowej

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      2/3 szklanki drobnego cukru

      2 łyżeczki cukru z wanilią

      łyżka octu winnego

      szczypta soli

      oraz kawa do nasączenia biszkoptu

      Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać razem z kakao. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cukier z wanilią. Dodać po kolei żółtka i wlać małym strumykiem ocet nie przerywając ubijania. Wyłączyć mikser. Wspypywać powoli mąkę z kakao, delikatnie mieszając. Dobrze połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 180oC 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą (około 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/3 szklanki wody).

      Masa, środek i wykończenie ciasta:

      500 g tłustego i gęstego sera śmietankowego jak na serniki (użyłam Milkland z Tesco, może być Piątnica)

      200 g miękkiego masła

      90 g capuccino marcepanowego (proszku)

      175 g marcepanu w czekoladzie (baton)

      2 duże paczki herbatników (zużyłam 1,5)

      400 gotowej masy krówkowej (użyłam kawowej)

      500 g schłodzonej śmietany kremówki

      2 fixy do śmietany

      2 łyżki cukru pudru

      20 g capuccino marcepanowego (proszku)

      Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami serek, wymieszać z proszkiem kawowym na gładką masę. Baton marcepanowy pokroić w kostkę (1 cm). Dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

      Zimną śmietanę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać przez sitko proszkiem capuccino. Chłodzić minimum 2 godziny przed krojeniem.


      Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 15:02

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...