Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ricotta”

  • środa, 31 maja 2017
    • Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 

      Ciasto:

      250 g półtłustego twarogu
      250 g ricotty
      2 jajka
      2 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 duża łyżka masła
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika)
      opakowanie świeżego umytego szpinaku
      ok. 1 szklanki mleka
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz do smaku
      80 g sera z niebieską pleśnią


      Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją od sosu, dodać szpinak. Chwilę gotować, na końcu doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, bo ser jest słony). Zdjąć z ognia.

      Przygotować kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać ricottę, jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4-5 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem.

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 21:59
  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • wtorek, 05 lipca 2016
  • piątek, 22 stycznia 2016
  • poniedziałek, 28 września 2015
  • środa, 20 maja 2015
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią

      Dzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Składniki:

      ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle
      250 g mielonej wołowiny
      200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych)
      250 g ricotty
      1 młoda cukinia
      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 łyżka włoskich ziół
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      sól i czarny pieprz

      Sos:

      3 łyżki oleju
      puszka krojonych pomidorów
      szklanka passaty pomidorowej
      1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz do smaku

      Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. 

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym.
      Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Zima  we Włoszech  Zimowy Obiad  Walentynkowe menu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 13:02
  • niedziela, 28 września 2014
    • Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto...

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami
      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
      4 jajka (białka i żółtka osobno)
      150 g mielonych migdałów ze skórką
      120 g mielonych otrębów śliwkowych
      100 g cukru
      80 g białego cukru
      120 g masła miękkiego
      60 g płatków migdałowych
      250 g ricotty
      50 g kwaśnej śmietany
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
      50 g płatków migdałowych
      cukier puder do posypania

      Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z ricottą, migdałami i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 września 2014 08:59
  • środa, 07 maja 2014
    • Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Sezon na szparagi jest stanowczo za krótki. Tyle różnych ciekawych dań można przygotować. Sałatki, zupy, tarty... Wczoraj jedliśmy bardzo udany wypiek z dodatkiem szparagów, ricotty i kurczaka, na który przepis podaję w dzisiejszym wpisie.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego
      250 g ricotty
      2 duże filety z kurczaka
      pół pęczka zielonych szparagów
      250 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      120 g mozzarelli
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      2-3 gałązki posiekanej natki
      sól i pieprz do smaku
      sól i cukier do gotowania

      Filety umyć, oczyścić, włożyć do zimnej i gotować do miękkości, dodając pod koniec sól. Wyjąć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 5 minut od zagotowania wody). Wyjąć i odcedzić.

      Ricottę wymieszać ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami. Dodać pokrojonego kurczaka, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła, startą mozzarellę i posiekaną natkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

      Cisto francuskie rozwinąć, wylepić dno i brzegi formy na wysokość 3-4 cm (moje było okrągłe, więc użyłam okrągłej tortownicy). Wylać masę serową z kurczakiem, wyrównać powierzchnię i ułożyć szparagi. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Viva Ricotta!  Szparagi

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 08:21
  • niedziela, 05 sierpnia 2012
    • Kremowy sernik z Oreo i borówkami

      Zainspirowała mnie pewna reklama w autobusie miejskim. I stąd ten sernik. Tamten był tylko z Oreo, ja dodałam do niego borówki amerykańskie i bitą śmietanę. Muszę przyznać, że jest niesamowity. Bardzo smakował moim facetom, szczególnie starszemu synowi...

      Kremowy sernik z oreo i borówkami

      Spód:

      200 g Oreo (z masą)

      3-4 łyżki stopionego masła

      Masa serowa:

      750 g sera twarogowego zmielonego dwukrotnie (dałam 500 g dobrego sera z wiaderka i 250 g ricotty)

      3 duże jajka

      150 g cukru (w tym 20 g cukru waniliowego)

      200 g borówek amerykańskich

      100 g pokrojonych na kawałki Oreo z nadzieniem

      Wierzch:

      250 g schłodzonej kremówki

      2 łyżki cukru pudru

      ok. 100 g borówek

      Kremowy sernik z oreo i borówkami

      Kremowy sernik z oreo i borówkami

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Jajka krótko zmiksować z serem i cukrem. Dodać opłukane i osuszone borówki oraz posiekane Oreo, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać na spód i piec 1 godzinę w temperaturze 160oC. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić przez pół godziny, po czym wystudzić całkowicie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch sernika, posypać owocami i schłodzić.

      Kremowy sernik z oreo i borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowy sernik z Oreo i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 sierpnia 2012 20:12
  • piątek, 19 sierpnia 2011
    • Tarta serowa z cukinią

      Mój mąż powiedział po pierwszym kęsie: "Możesz takie dania robić częściej..." Aja lubię zadowolenie w oczach męża. Bo ogólnie prawie we wszystkim się zgadzamy. Kulinarnie nieco mniej. Przyznaję się, że czasem gotuję cioś lub piekę wiedząc, że jakiś składnik mojemu P. nie podchodzi, ale bardzo lubię go ja... Dużo jednak produktów (nie tylko smak piwa :) ) lubimy równie mocno. Tak jest w przypadku tart, sera, czosnku, ziół włoskich i cukinii, zatem tym razem zachwyt był przewidywalny...

      P.S. Dzieciaki mają smaki w genach, też zjadły z apetytem (i z sosem :))

      Tartę dodaję do akcji kulinarnej prowadzonej przez Edith.


      Tarta serowa z cukinią

       

      Ciasto:

      2 szklanki mąki

      20 dag twarogu

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      1/3 szklanki mleka

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:
      1 młoda cukinia
      250 g ricotty
      125 g (1 kulka) mozzarelli

      2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

      łyżeczka suszonych ziół (tymianek, bazylia, oregano, czosnek)

      sól
      pieprz

      2 łyżki oleju

      2 łyżki g płatków migdałowych i zioła do posypania


      Tarta serowa z cukinią

       

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm - formę wysmarowaną tłuszczem.

      Ricottę wymieszać z jajkiem, porwaną na kawałki mozzarellą, śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wylać równomiernie na spód ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć w plastry jak na mizerię lub cienko pokroić w plastry. Ułożyć na masie serowej, delikatnie posolić, posmarować olejem. Piec około 50 minut w temperaturze 200oC. 20 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch płatkami migdałowymi.

       Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie majonezu i jogurtu.

      Bieszczady...

      Jedna z "moich" łąk

      Zapach kopru przyciąga nawet motyle

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 sierpnia 2011 18:14
  • sobota, 04 września 2010
  • czwartek, 02 września 2010
    • Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Tę pyszną tartę  znalazłam u Viridianki na blogu cioccolatogatto.blox.pl. Przygotowałam ją na kolację z teściami. Chyba trochę ich zaskoczyłam, ale mówili, że bardzo smaczne. Mój mąż uwielbia takie włoskie dania, choć jego mama gotuje raczej tradycyjne polskie potrawy... Jednak teściowa zawsze podkreśla, że jej syn ma w tej sferze małżeństwa wielkie szcżęście... Nie pytając o opinie w innych dziedzinach, dogadzam jej synowi, który dużą część swojego życia skazany był na jedzenie w stołówkach szkolno-akademickich....

      Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Składniki na ciasto kruche (wg. Michela Rouxa):
      250g mąki
      125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
      1 średnie jajko
      1 łyżeczka soli
      2 łyżeczki drobnego cukru


      Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy palcami, potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Mieszamy dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodajemy 40ml zimnej wody (mi wystarczyła tylko łyżeczka), mieszamy palcami z ciastem. Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

      Ciasto rozwałkowujemy. Nawijamy na wałek, a następnie odklejamy nad foremką (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Oblepiamy dno i boki foremki. Przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy i odkrawamy nadmiar ciasta. Dwoma palcami lekko ugniatamy ciasto na ściankach, żeby wystawało na około 5mm ponad krawędź foremki. Przed pieczeniem wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

      Ciasto na dnie foremki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach (5-6). Wykładamy pergaminem i wsypujemy do środka suszoną fasole/groch/ryż. Całość pieczemy 20 minut w temp. 200-220oC (według mnie wystarczy 190oC. Wyjmujemy na chwilę, by zdjąć pergamin wraz z grochem/fasolą/ryżem.

      Nadzienie:
      250g serka ricotta
      1 cukinia, średniej wielkości
      3 pomidory, średniej wielkości (dałam 2)
      jajko
      przyprawa kuchni włoskiej (w oryginale suszone i świeże: bazylia, oregano)
      sól, pieprz
      parmezan, starty


      Ricottę mieszamy z jajkiem, doprawiamy ziołami, przyprawami i parmezanem. Warzywa kroimy w cienkie plastry.

      Na podpieczony spód wykładamy serowo-ziołowe nadzienie, układamy naprzemiennie plastry warzyw, posypujemy ziołami i parmezanem. Następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

      Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 września 2010 19:20
  • środa, 25 sierpnia 2010
  • sobota, 17 lipca 2010

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...