Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mak”

  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

      Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Składniki:

      3 jajka
      2/3 szklanki oleju
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki maku
      1 i 2/3 szklanki mąki razowej
      1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
      1 płaska, łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szklanka suszonych fig, posiekanych

      Polewa:

      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

      Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

      Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem””
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 14:18
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • wtorek, 10 listopada 2015
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Z okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie...

      Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

       

      Biszkopt:

      5 jajek
      2/3 szklanki drobnego cukru
      skórka starta  połowy cytryny
      1 kisiel cytrynowy bez cukru
      3/4 szklanki mąki
      3 łyżki maku
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      Masa malinowa:

      400 g mrożonych malin
      2/3 szklanki cukru
      2 łyki soku z cytryny
      3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Masa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Do dekoracji:

      250 g śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada

      Nasączenie:

      2/3 szklanki herbaty z cytryną

      Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić.

      Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić.

      Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170oC. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną.

      Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem.

      Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą.

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

      Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015  Karnawałowe Słodkości!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 21:25
  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • Białe frankfuterki w drożdżowym cieście

      Dziś będzie drożdżowo. Sztangle z białymi kiełbaskami pasują na wiele okazji. Ja podałam chłopakom jz kubkiem czerwonego barszczu. 

       

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych

      200 ml ciepłego mleka

      100 ml ciepłej przegotowanej wody

      60 g oleju

      1 jajko

      1 żółtko

      oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania

      oraz mak do posypania

      Nadzienie:

      10 białych frankfuterek 

       


      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem. Do mleka (wymieszanego z rozczynem - jeśli używamy drożdży świeżych) powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (do godziny).

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na 10 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować w rękach na długość około 40 cm i nawiać pod skosem ciasno na frankfuterkę. Układać na wyłożonej papierem dużejblaszce  w odstępach, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (na ok. 20 minut). Po tym czasie posmarować wierzch białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180º przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia.  

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Białe frankfuterki w drożdżowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 08:58
  • czwartek, 13 grudnia 2012
  • środa, 05 grudnia 2012
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Pokochałam serniki na zimno. Odkryłam w sobie pokłady pomysłów na orzeźwiające owocowe torciki serowe. Dziś pora na maliny. 

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Spód:

      3 białka

      ½ szklanki cukru kryształu

      100 g wiórków kokosowych

      1/3 szklanki maku

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Warstwa malinowa: 

      300 g malin

      1 galaretka malinowa

      Masa serowa:

      500 g podwójnie zmielonego twarogu śmietankowego

      200 g jogurtu greckiego

      2 łyżki żelatyny

      ½ szklanki mleka

      ok. 2/3 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      

      

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie

      Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Maliny opłukać i osuszyć.

      Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser. Wsypywać powoli wiórki i mak, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170oC około 30 minut. Ostudzić. Wyłożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić

      Żelatynę wsypać do zimnego mleka, poczekać aż napęcznieje, a następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Wymieszać z serem, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Dobrze połączyć składniki za pomocą trzepaczki lub miksera (na małych obrotach). Wylać na zastygniętą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z malinami na kokosowo-makowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 18:41
  • sobota, 14 kwietnia 2012
    • Babka makowo-migdałowa (bez mąki)


      Babka powstała według przepisu Asi, ale zmodyfikowałam nieco skład i upiekłam w formie babkowej, a nie w tortownicy, jak w oryginale. Dla makożerców - pychota. Ja do nich aż tak bardzo nie należę. Mimo wszystko polecam, bo babka jest bardzo wilgotna, czekoladowa i przede wszystkim bezglutenowa!

      Wypiek z ogromną przyjemnością dodaję do akcji Wypieki bez mąki  w kategorii wypieki niedietetyczne.

       

      Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

       

      Składniki:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g mielonych migdałów
      6 jajek (w temperaturze pokojowej)
      bakalie- użyłam 100 g żurawiny i 100 g posiekanej mieszanki orzechów
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g gorzkiej czekolady


      Dekoracja:
      cukier puder

      cukrowe kolorowe jajka


      Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

       

      Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodać żurawinę i posiekane orzechy. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.

      Masę wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej migdałami lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył. Babkę posypałam cukrem pudrem i udekorowałam cukrowymi jajeczkami.

       

      Babka makowo-migdałowa (bez mąki)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka makowo-migdałowa (bez mąki)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 14 kwietnia 2012 19:38
  • czwartek, 29 grudnia 2011
  • środa, 13 kwietnia 2011
    • Babka serowa z makiem i wiśniami

      W mojej rodzinie bez babki nie ma Wielkanocy. Bez sernika też, ale to już inny rozdział. Ta babka to trening przed świętami i możliwość podzielenia się przepisem z Wami. Komponując ten wypiek nie wiedziałam, że smak tak bardzo spełni moje oczekiwania. Babka jest niezwykle wilgotna, aksamitna. To chyba za sprawą sera, którego użyłam i oczywiście masła. Nie wspomnę o domowych jajkach... Wyczuwalny jest lekki aromat cytryny, słodycz wiśni z syropu i uroczy chrzęst maku. Jeśli ktoś go nie lubi, można z niego zrezygnować. Jednak makowa ścieżka w cieście sprawia, że ciekawie wygląda w przekroju... Babkę dodaję do akcji Mirabelki oraz Justin&Dorothy.


      Babka serowa z makiem i wiśniami

      Składniki:

      250 g miękkiego masła

      250 g śmietankowgo sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam President)

      5 jajek

      250 g mąki

      180 g drobnego cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      skórka starta ze sparzonej cytryny i sok z połówki

      30 g suchego maku

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2/3 słoika wiśni dobrze odsączonych z syropu lub mrożonych


      Babka serowa z makiem i wiśniami

       

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło, jajka oraz ser należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i, nadal ucierając, wbijać po jajku. Utrzeć z serem. Wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu wlać sok i dodać skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miski i wymieszać z suchym makiem.

      Z pozostałego ciasta połowę wyłożyć do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wsypać połowę wiśni. Na owoce wyłożyć warstwę ciasta z makiem i na to resztę wiśni. Na wiśniach umieścić drugą połowę ciasta bez maku.

      Piec w temperaturze 190oC około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

      Babka serowa z makiem i wiśniami


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Babka serowa z makiem i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 kwietnia 2011 18:48
  • wtorek, 15 lutego 2011
    • Bagietki z makiem i cebulką

      Moje pierwsze. Pyszne bagietki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem z odrobiną maku, pachnące smażoną cebulką. Przepis znajdziecie u Liski, a ja po raz pierwszy zobaczyłam u Mirosix.

      Bagietki z makiem i cebulką

      Bagietki z makiem i cebulką

      300 g mąki pszennej chlebowej i 100 g pszennej razowej
      8 g drożdży świeżych
      2 łyżki oliwy
      duża cebula zeszklona na oliwie
      łyżeczka maku
      1 łyżka cukru
      1,5 łyżeczki soli
      250 ml wody

      Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodeę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objetości ciasta.
      Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut.
      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.
      Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką (zapomniałam o nacięciu). Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).

      Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykrć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.
      Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

       

      Bagietki z makiem i cebulką

      Bagietki z makiem i cebulką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki z makiem i cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lutego 2011 19:56
  • piątek, 19 marca 2010
    • Ciasto makowe z brzoskwiniami

      Ciasto makowe z brzoskwiniami

      Spód ciasta: 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 160 g masła, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy rozpuszczoną zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

      Masa: 5 żóltek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1/2 litra mleka, 200-300 g masła oraz puszka brzoskwiń

      Żółtka dobrze rozmieszać, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać budyń i gotować do zgęstnienia ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić. Utrzeć z miękkim masłerm.

      Masa makowa: sprawdzona gotowa masa.

      Dekoracja: 100 g obranych migdałow, 50 g białej czekolady, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, połączyć, by nie było grudek.

      Na upieczone ciasto wyłożyć masę budyniową wymieszaną z pokrojonymi brzoskwiniami. Następnie rozprowadzić masę makową. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć migdały i wykonać esy-floresy z lekko gęstniejącej polewy czekoladowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowe z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 marca 2010 07:21
  • poniedziałek, 01 lutego 2010
    • Ciasto pomarańczowo-makowe

      Ciasto pomarańczowo-makowe

      Ciasto pomarańczowo-makowe

      Ucierane, maślane ciasto z dodatkiem maku i skórki z pomarańczy. Na górze cienka warstwa kremu maślano-śmietankowego z nutką pomarańczy. W sam raz na poobiedni deser.

      Ciasto: 200 g masła

      szklanka drobnego cukru

      5 jajek (osobno białka i żółtka)

      szczypta soli

      2 szklanki mąki (w tym 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)

      2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody

      ok. 4 łyżki maku

      skórka otarta z 2-3 pomarańczy

      3 łyżki śmietany.

      Krem: 150 g miękkiego masła, 150 g serka śmietankowego (bez soli), 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 krople olejku pomarańczowego, skórka z 1 pomarańczy i łyżka maku do dekoracji (niekoniecznie).

      Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę.Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem i sodą i dobrze połączyć z masą maślaną. Następnie dodać mak oraz skórkę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie, ale dokładniepołączyć z masą. Wyłożyć do tortownicy (26-27 cm) wyłożonej papierem i piec do tzw. suchego patyczka (45 min.). Przed nałożeniem kremu dobrze wystudzić.

      W misce utrzeć miękkie masło z serkiem i cukrem dodać sok i aromat. Wyłożyć na zimne ciasto. Można posypać skórką z pomarańczy i makiem. Schłodzić, by krem stężał.

      Ciasto pomarańczowo-makowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto pomarańczowo-makowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lutego 2010 12:29
  • środa, 02 grudnia 2009
    • Kolorowy placek idealny na Boże Narodzenie

      Święta już za trzy tygodnie. I zastanawiałam się jakie ciasta upiec z tej okazji. Na pewno sernik piernikowy według przepisu Doroty. Ale co jeszcze. Niech to będzie słodkość z bakaliami. Najbardziej pasuje mi tutaj ciasto, które znalazłam kiedyś w serwisie Winiary. Nazywa się Kolorowy placek. Zmieniłam jego proporcje, by upiec go w dużej blasze.


      Kolorowy placek


      Ciasto I: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru.

      Składniki zagnieść, schłodzić. Wylepić dno dużej blachy. Posmarować powidłem lub jeszcze lepiej domowym dżemem wiśniowym, wysypać 2 szklanki posiekanych bakalii. U mnie były: rodzynki jumbo, żurawina, śliwka kalifornijska, skórka pomarańczowa, suszone morele, migdały posiekane oraz płatki migdałów, orzechy włoskie. Na bakalie wykładamy posiekane w grubą kostkę 4 duże jabłka, posypujemy cynamonem i wylewamy na nie ciasto II.

      Ciasto II: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, kilka kropel aromatu migdałowego.

      Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu ucieramy margarynę, dodajemy żółtka i cukier. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mak. Do dobrze utartej masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i wykładamy na jabłka.

      Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzone ciasto dekorujemy ulubioną polewą czekoladową.

      Kolorowy placek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2009 12:21

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...