Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „sezam”

  • piątek, 31 marca 2017
  • czwartek, 03 września 2015
  • poniedziałek, 10 sierpnia 2015
    • Burgery z bobu i kurczaka

      Bułki razowe z poprzedniego wpisu podałam z burgerami z bobu i kurczaka (gotowanego).  Bułki oczywiście można kupić, najlepsze będą grahamki. Nie polecam jednak włączania piekarnika w taką patelnię. Ja swoje piekłam jeszcze przed upałami.

      Burgery z bobu i kurczaka

      Składniki:

      300 g ugotowanego bobu w łupinach
      2 ugotowane piersi z kurczaka
      1 duże jajko
      2 łyżki oliwy

      2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
      sól i pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
      pół pęczka natki pietruszki
      olej do smażenia

      Dodatki:

      bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup

      Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie  kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron.

      Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku,  kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę, plaster pomidora, gorącego burgera, ogórki pokrojone w plastry, posiekany szczypior i polać keczupem. Przykryć wierzchem bułki. Od razu podawać.

      Burgery z bobu i kurczaka

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z bobu i kurczaka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 sierpnia 2015 12:08
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Bułki razowe

      Prawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że mamy wielkie, ambitne plany, a okoliczności nie pozwalają nam je realizować. Mam nadzieję, że wybaczycie mi rzadszą obecność na blogu, ale postaram się publikować wpisy może z mniejszą częstotliwością, ale mimo wszystko regularnie. A dzisiaj przepis na bułki razowe, których użyłam do burgerów.

      Bułki razowe

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na 8 bułek:

      225 g mąki pszennej razowej chlebowej
      1 łyżeczka soli
      25 g miękkiego masła
      1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
      1 łyżeczka cukru
      około 150 ml ciepłego mleka

      Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

      Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 14:28
  • środa, 28 stycznia 2015
  • środa, 14 stycznia 2015
  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Po raz pierwszy piekłam chlebki pita, ale na pewno nie ostatni. Skorzystałam z przepisu Wiosenki. Do środka włożyłam kurczaka w cieście i sezamie oraz całą tęczę warzyw z odrobiną sosu czosnkowego. Muszę przyznać, że nie tylko dzieci zjadły z wielkim apetytem...

      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Składniki na chlebki:

      25 dag mąki pszennej

      25 g drożdży

      łyżka oleju

      łyżeczka soli

      Kurczak w cieście:

      2 filety z kurczaka

      2 jajka

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki mąki

      szczypta sody

      sól i pieprz

      suszony czosnek, słodka papryka w proszku

      sezam

      olej do smażenia

      Warzywa:

      plastry pomidora, zielonego ogórka lub korniszonów

      mieszanka sałat

      marchew i papryka pokrojona w słupki

      można również dodać kukurydzę i kiełki

       Sos czosnkowy:

      1 mały jogurt naturalny

      1 łyżka majonezu

      ząbek czosnku, zmiażdżony

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta oregano, soli, cukru pudru i pieprzu

      Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Kiedy przestygną, rozkroić, tworząc kieszeń.

      Składniki sosu czosnkowego połączyć ze sobą, włożyć do lodówki, żeby się schłodził.

      Przygotować ciasto do kurczaka. Jajka rozkłócić, połączyć ze śmietaną, sodą i mąką, posolić. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paseczki. Posypać solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Maczać w cieście, posypać sezamem i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu. W kieszonkach umieścić pokrojone warzywa gorącego kurczaka i polać sosem czosnkowym.


      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pita z kurczakiem w cieście i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 17:48
  • niedziela, 16 września 2012
    • Bułki hamburgerowe

      Nie piekłam ich z myślą o hamburgerach, ale chciałam upiec delikatne pszenne bułki dla dzieciaków. I mój starszy syn powiedział, że to najlepsze bułki na świecie... To bardzo miłe, bo rzeczywiście bułki są pyszne... Przepis znaleziony u Liski pochodzi od Marthy Stewart.

       Bułki hamburgerowe

      Składniki:

      3/4 szkl. cieplej wody
      1/3 szkl. mleka w proszku
      2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
      1,5 łyżki cukru
      3/4 łyżeczki soli
      1 łyżeczka drożdży instant
      1 jajko
      2,5 szkl. mąki

      Do posmarowania bułek:
      1 żółtko
      1 łyżka mleka
      sezam

      Bułki hamburgerowe


      Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
      Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
      Powoli dodawać resztę mąki.
      Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
      Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.

      Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
      Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.

      Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

      Bułki hamburgerowe 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki hamburgerowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 22:20
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

      Te pyszne pszenno-orkiszowe bułki upiekłam z przepisu na chleb orkiszowy, korzystając ze składników podanych przez Dorotę. Zamieniłam część mąki orkiszowej na zwykłą pszenną. Ciasto po wyrośnięciu podzieliłam na 12 rulonów, z których zrobiłam pętelki. Wierzch po drugim wyrastaniu posmarowałam olejem i posypałam sezamem. Są naprawdę przepyszne!

      Przepis dodaję do akcji z wariacjami prowadzonej na Durszlaku przez Dream about muffins.

       

      Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

       

      Składniki na 12 bułek:

      500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      300 g mąki pszennej chlebowej

      2 łyżeczki soli

      1 saszetka (7 g) suchych drożdży lub 12 g świeżych

      2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

      1 łyżeczka miodu

      600 ml ciepłej wody

      nasiona sezamu i dyni do posypania

       

      Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

       

      Mąki i sól wymieszać, wsypać drożdże (świeże rozpuścić z częścią ciepłej wody i modem), wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5-10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić o brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

      Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1-1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Następnie podzielić na 12 równych części. Rozciągnąć ciasto w rękach i zawinąć w supełek, chowając końce pod spód i układając na blasze posypanej mąką. Zostawić w ciepłym (30oC) piekarniku do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie posmarować olejem, posypać sezamem i ewentualnie pestkami dyni.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż bułki się zrumienią. Studzić na kratce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 19:25
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Ciemny chleb z sezamem

      Bardzo zaintrygował mnie przepis na chleb zamieszczony w lutowym Poradniku Domowym. Zaskakujące składniki, ale w smaku neutralny, mocno pachnący sezamem. Ciasto jest ciemne dzięki kakao, ale wypiek jest wytrawny. Ciasto podzieliłam na pół i upiekłam w dwóch jednakowych keksówkach. Zamiast selera dodałam ugotowane ziemniaki. Ciekawość zaspokoiłam, ale chyba jadłam już lepsze chleby pieczone w domu. Moje uwagi i i zmiany znajdziecie w nawiasach.

       

      Ciemny chleb z sezamem


      Składniki:

      25 dag mąki pszennej typ 550

      25 dag mąki z pełnego przemiału

      3 łyżki ciemnego kakao

      czubata łyżka miękkiego masła

      20 dag selera startego na tarce jarzynowej (dodałam ugotowane, rozgniecione ziemniaki)

      10bdag lekko uprażonego na patelni sezamu

      5 dag drożdży (świeżych)

      1 i 1/2 szklanki maślanki

      sól (dałam 2 płaskie łyżeczki)

      jajko do posmarowania (posmarowałam dłonią zwilżoną olejem)

      Maślankę lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę, kakao, ok. 8 dag sezamu, seler (lub ziemniaki), sól, masło i wyrobić ciasto. Jeśli okaże się zbyt luźne, wgnieść jeszcze trochę mąki. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podzieliłam ciasto na pół, włożyłam do dwóch jednakowych keksówek i zostawiłam na ponowne wyrastanie na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 50oC), posmarować roztrzepanym jajkiem (lub olejem), posypać resztą sezamu i odstawić  na 20-30 minut do wyrośnięcia (tę czynność już pomijamy, piekąc chleby w keksówkach).. Rozgrzać piekarnik do 220oC i piec jeszcze 30-40 minut (aż chleb lub chleby będą wydawać pusty dźwięk po pukaniu w jego/ich spód.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciemny chleb z sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 21:56
  • wtorek, 24 maja 2011
    • Chleb sezamowy na maślance

      Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach i liczne odwiedziny. Nadmiar obowiązków w pracy i domu nie pozwala mi na regularne śledzenie Waszych blogów. Chciałabym to zmienić, ale na razie jest to niemożliwe. Nie wiem również czy przez życie w biegu nie ucierpi blog. Dziś dodaję wpis i znów uciekam. Tym razem przepis na drożdżowy chleb. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. Przepis znalazłam u Doroty, a ona u Agnieszki. Można go zabrać na piknik, bo nic tak dobrze nie smakuje jak domowe pieczywo w towarzystwie śpiewu ptaków i powiewu wiosennego wiatru.

      Chleb sezamowy na maślance

      Składniki na 1 bochenek:

      1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

      1/4 szklanki letniej wody

      1 łyżeczka płynnego miodu

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki mąki orkiszowej (dałam pszenną razową)

      1/2 szklanki mąki pszennej razowej

      2 łyżki otrębów pszennych

      2 łyżki zarodków pszennych

      1 łyżeczka drożdży instant

      1 i 1/3 łyżeczki soli (dałam płaską łyżeczkę)

      Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (dałam 2 łyżeczki białego), jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

      Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

      Metoda dla maszynistów:

      Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb sezamowy na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 17:10
  • poniedziałek, 07 marca 2011
    • Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

      Co powiecie na danie tak kolorowe jak ogród pełen kwiatów? Egzotyczna wyspa na talerzu, a na niej złociste kawałki kurczaka. Pyszny i lekki obiad lub efektowny pomysł na przyjęcie.

      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

       

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka

      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki

      ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

      1 duże opakowanie krakersów (użyłam naturalnych)

      3 łyżki sezamu

      Sałatka:

      główka sałaty lodowej

      4 pomidory

      1 długi ogórek

      1 papryka czerwona

      6 łyżek kukurydzy z puszki

      3 łyżki grzanek

      Sos:

      mały kubek jogurtu

      łyżka majonezu

      łyżeczka musztardy

      łyżka keczupu

      łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

      szczypta cukru pudru, soli, słodkiej papryki, pieprzu, suszone zioła (bazylia, oregano, cząber)

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). W misecze rozkruszyć krakersy, wymieszać z sezamem. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach z sezamem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i piec około 20 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni. W tym czasie wszystkie składniki sosu wymieszać. Sałatę porwać, ułożyć na talerzu, warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na sałacie, posypać kukurydzą. Jeszcze gorące kawałki mięsa położyć na warzywać, polać sosem i posypać grzankami.


      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 marca 2011 18:27

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...