Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „płatki śniadaniowe”

  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • środa, 03 lipca 2013
    • Sernik z białą i ciemną czekoladą z musem malinowym

      Za chwilę pojawią się nasze maliny, a ja chciałam zaprezentować przepis z udziałem ubiegłorocznych owoców. Zapraszam na bardzo czekoladowy sernik z malinowym musem...

      Sernik z białą i ciemną czekoladą z musem malinowym

      Spód:
      300 g płatków czekoladowych z nadzieniem (jak zawsze u mnie Figuraki Choko z Lubelli), ale mogą być czekoladowe ciastka zbożowe
      80 g stopionego masła
      Masa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      po 100 g czekolady białej i gorzkiej 90% kakao
      1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
      1 szklanka cukru
      1 łyżka kakao
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      6 małych jajek

      Mus malinowy:
      200 g mrożonych lub świeżych malin

      1 pełne łyżeczka mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1 płaska łyżka cukru

      Maliny dobrze rozgnieść widelcem, następnie przetrzeć przez sito do garnuszka. Ziarenka z sitka wyrzucić, a mus wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać, zmiksować blenderem, dodać mąkę rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do musu i zagotować, mieszając. Ostudzić.

      Ser i jajka wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło stopić. Płatki śniadaniowe lub ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Do dwóch misek wlać po 1/2 podanej porcji śmietanki, do każdej z nich dodać osobno połamaną na kawałki czekoladę białą i gorzką. Ser podzielić na 2 równe porcje. Do każdej porcji dodać inną płynną, ale ostudzoną czekoladę. Do porcji z białą czekoladą dodać 3 jajka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Do masy z gorzkiej zaś 3 jajka, 1 łyżkę kakao, 2/3 szklanki cukru i także wymieszać. Na ciasteczkowy spód wyłożyć ciemną masę, na nią delikatnie, łyżka po łyżce, wyłożyć masę białą. Na wierzch wykładać na powierzchnię jasnej masy po łyżeczce mus malinowy Wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus, tworząc fantazyjne wzorki.

      Piec przez pierwsze 1/2 godziny w temperaturze 180oC, potem jeszcze przez 1 godzinę w 150oC. Sernik powinien był ścięty na środku. Studzić najpierw w uchylonym piekarniku, potem w temperaturze pokojowej. Sernik schłodzić min. 2 godziny przed podaniem.

      Sernik z białą i ciemną czekoladą z musem malinowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą i ciemną czekoladą z musem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 lipca 2013 07:38
  • poniedziałek, 17 czerwca 2013
    • Mleczny sernik na zimno z owocami

      Obiecałam kolejne przepisy na mleczne desery. Tym razem chcę Wam zaproponować przepyszny sernik na zimno z owocami lata. Wspaniały, niebiański, zaczynając od kakaowo-kawowego spodu, pełnomlecznego środka, a kończąc na owocowej uczcie...

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Spód:

      1 opakowanie Płatki Mlekołaki Figuraki Choco lub 200 g kruchych ciastek czekoladowych
      100 g ciastek owsianych, np. Digestive
      80 g stopionego masła
      3 łyżki likieru kawowego

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      świeże owoce do dekoracji - użyłam truskawek, czereśni i borówek amerykańskich

      Ciastka i płatki zmielić, dodać stopione masło i likier kawowy. Wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć na do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

                  

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Mleczny sernik na zimno z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczny sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 czerwca 2013 19:36
  • środa, 17 sierpnia 2011
    • Sernik mleczny

      Dziś przepis na bardzo szybki sernik. Na ciasteczkowym spodzie z mlecznym wnętrzem. Wykończony polewą na bazie żelatyny, równej i błyszczącej. Prawie jak klasyczny, a jednak nieco inny w smaku. W sam raz słodki i wilgotny.


      Sernik mleczny

       

      Składniki spodu (na średnią prostokątną blachę):

      300 g płatków czekoladowych z nadzieniem (jak zawsze u mnie Figuraki Choko z Lubelli), ale mogą być czekoladowe ciastka zbożowe lub Oreo

      100 g stopionego masła

      Masa:

      1 kg sera z wiaderka lub zmielonego dwukrotnie

      5 jajek

      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

      200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Ciasteczka zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Składniki masy zmiksować, wylać na spód i piec aż wierzch sernika będzie dobrze ścięty i nie będzie przyklejał się do palców. Przez pierwsze pół godziny piec w 180oC, kolejne w 150.

      Przygotować polewę.

      Polewa kakaowa z żelatyną:

      6 łyżek cukru
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      6 łyżek kakao
      100 g masła
      2 łyżeczki żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Sernik mleczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 17 sierpnia 2011 19:06
  • wtorek, 31 maja 2011
    • Sernik amaretto z morelami

      Kiedy zobaczyłam pierwsze tego roku morele już wiedziałam co upiekę. Ze świeżymi morelami sernika jeszcze nie było. Owoce te idealnie pasują do migdałów, dlatego smak masy serowej wzbogaciłam likierem amaretto, dorzucając jeszcze ciasteczka amaretti. Z wielką przyjemnością przepis dodaję do akcji Zaytoon.


      Sernik amaretto z morelami

      Spód:

      200 g płatków śniadaniowych z nadzieniem waniliowym Figuraki z Lubelli lub tyle samo herbatników

      100 g ciasteczek Amaretti

      100 g masła

      kilka łyżek mleka

      Płatki i ciasteczka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić. Lekko ciepłe połączyć ze zmielonymi płatkami i ciastkami Amaretti, dodać tyle mleka by uzyskać mokre okruszki. Wylepić dno średniej prostokątnej blachy, wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego (dałam Piątnicę)

      5 jajek

      150 ml likieu amaretto

      125 ml słodkiej śmietany kremówki

      160-180 g cukru

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      700 g moreli

      100 g ciastek amaretti

      ok. 50 g płatków migdałowych



       

      Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Ser krótko miksować z cukrem i jajkami. Wlać amaretto i śmietankę, na końcu skrobię i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać amaretti i wymieszać. Poczekać aż wchłoną masę. Wylać na ciasteczkowy spód, powrzucać ćwiartki owoców, posypać płatkami migdałów. Pierwsze 1/2 godziny piec w temperaturze 180oC, potem sernik przykryć z wierzchu folią (ja nie przykryłam i ciasteczka za bardzo się przyrumieniły) i piec jeszcze godzinę w temperaturze 150oC. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.


      Sernik amaretto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik amaretto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2011 18:20
  • środa, 28 lipca 2010
    • Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach

      Pozytywnie zaskoczył mnie smak tego wymyślonego przeze mnie deseru. Nawet męzowi smakował, choć nie jest fanem kremów cytrynowych. Najlepsze są przepisy na potrawy komponowane w myślach. Czasem przez kilka dni po mojej głowie chodzą składniki i brak tej przysłowiowej wisienki na torcie, by od tworzenia przejść do realizacji. Tak było i w tym przypadku. Wiedziałam tylko, że użyję wiśni z syropu i ciasteczek amaretti. Potem dodałam pyszne czekoladowe płatki z czekoladowym nadzieniem, które podjadam dzieciakom. Nie wiedziałam tylko jaki krem wkomponować do tego wszystkiego, aż zobaczyłam w lodówce cytrynę...

      Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach

      Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach

      Składniki w przybliżonych ilościach (porcja na 8 szklanek):

      około 1/2 opakowania Mlekołaków Figuraków choco z Lubelli (można zastąpić kruchymi ciastkami czekoladowymi)

      1/2 opakowania ciasteczek amaretti

      1/2 litra śmietany kremówki (najlepiej 36%)

      4 łyżki cukru pudru

      skórka i sok z połowy cytryny

      3/4 słoiczka wiśni w syropie

      1/3 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach

      Płatki czekoladowe połamać na mniejsze kawałki i umieścić w szklankach. Amaretti pokruszyć w dłoniach prawie na pył i odstawić. Wiśnie osączyć z syropu. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zetrzeć skórkę z połówki cytryny i wycisnąć sok. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Połowę śmietany wyłożyć do szklanek (niewiele, by przykryło płatki). Następnie wyłożyć wiśnie, a na nie pokruszone amaretti. Wyłożyć drugą połowę śmietany i posypać po wierzchu startą czekoladą. Schłodzić. Smacznego!

      Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Deser wiśniowo-cytrynowy w szklankach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lipca 2010 21:43

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...