Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „por”

  • piątek, 07 kwietnia 2017
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:


      250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy
      1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      150 g salami
      kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami, oliwkami i porem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 08:48
  • piątek, 10 marca 2017
  • czwartek, 12 stycznia 2017
  • piątek, 28 października 2016
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
  • piątek, 26 lutego 2016
  • środa, 09 grudnia 2015
    • Warstwowa sałatka śledziowa z fetą

      Zimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok.

      Warstwowa sałatka śledziowa z fetą

      Składniki:

      1 słoik śledzi marynowanych w oleju
      5 jajek

      1 duży por
      kostka sera feta
      1 puszka czerwonej fasoli
      5-6 korniszonów
      pół średniego słoika majonezu
      średni kubek gęstego jogurtu
      1 łyżka soku z cytryny

      sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku

      Wykonanie:

      Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować 1/3 porcji sosu. Na to wyłożyć śledzie, a na śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić. 

      Warstwowa sałatka śledziowa z fetą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka śledziowa z fetą”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 grudnia 2015 09:18
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Składniki:

      4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości
      4 jajka
      150 g parzonego boczku (w kawałku)
      kilka korniszonów
      1 por (jasna część)
      mały kubek jogurtu naturalnego
      1-2 łyżki majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      1 łyżeczka majeranku
      sól i świeżo mielony pieprz
      pół pęczka koperku
      1 łyżka soku z cytryny

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem,  musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs lub ryb.

      Sałatki na grilla  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:48
  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
  • środa, 03 grudnia 2014
    • Sałatka jarzynowa

      Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej.
      Sałatka jarzynowa
      Składniki:
      4 średnie marchewki
      2 małe selery
      3 średnie pietruszki
      4 równej wielkości nieduże ziemniaki
      1 duży słoik ogórków kiszonych
      jeden mały por (biała część)
      1 jabłko
      1 puszka kukurydzy
      4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy)
      majonez
      kwaśna gęsta śmietana
      musztarda
      sól i pieprz
      natka pietruszki
      Marchew, selera, pietruszkę i marchew wyszorować. Zalać wodą, by wszystkie były w niej zatopione, przykryć i ugotować do miękkości. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami kiszonymi i obranym jabłkiem. Pora przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, pokroić drobno. Zalać wrzątkiem z odrobiną soli i odcedzić po kilku minutach. Następnie zahartować. Dodać do warzyw razem z odcedzoną kukurydzą i posiekaną natką. Czasami, choć nie zawsze dodaję również jajka - ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę. Majonez wymieszać w proporcji 2:3 ze śmietaną. Wymieszać z warzywami, doprawić musztardą oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.

      Sałatka jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka jarzynowa ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 13:14
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla

      Lato uciekło mi gdzieś między gonitwą w pracy i łapaniem krótkich chwil dla siebie podczas domowej krzątaniny. Codzienny plan zajęć realizownany w marnych 50%. Resztę zjadał uciążliwy upał, niespodziewane opóźniacze czasu, zmęczenie i poniekąd lenistwo. Weekendy zawsze są za krótkie a "wczasy" trwają tylko raz w roku przez skąpe 2 tygodnie. Mam poczucie, że nie kieruję świadomie swoim życiem, a ono ciągle wymyka się w bliżej nieokreśloną przestrzeń. Nie wiem skąd u mnie ta filozoficzna nuta. Chyba przez poczucie, że coś bezpowrotnie odchodzi... lato, ciepło, entuzjazm, nadzieja... i pora grillowania... czyli miłych chwil spędzonych na świeżym powietrzu pachnącym pieczonym mięsem doprawionym ziołami... Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do pieczonych mięs...

      Składniki:

      1/2 kg jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
      1 por
      3-4 korniszony

      sól i pieprz
      sok z cytryny
      mały kubek kwaśnej śmietany
      mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy
      łyżka ostrej musztardy
      posiekana natka pietruszki i koperek

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę, oliwki w paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną z musztardą, zieleniną, doprawiając do smaku kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanej kiełbasy i innych mięs z grilla.

      Warzywa psiankowate 2014  Grillowanie 2014  Sałatka zamiast kanapki!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 09:54
  • niedziela, 20 lipca 2014
    • Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Pranie, pakowanie, ostatnie zakupy. Jedziemy na kilkudniowy odpoczynek. Kupiłam przewodnik po Polsce, choć jedziemy tylko w wybrany jej fragment - na Roztocze. Ta piękna kraina geograficzna z pewnością pozwoli mi się zresetować i doładować akumulatory.

      Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. 

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Składniki:

      1200 g chudego schabu
      120 g tartego sera żółtego
      ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej
      sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni
      gałązka posiekanej natki pietruszki
      olej

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1 por
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
      1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego
      ok. łyżki sera z niebieską pleśnią
      mała gałązka koperku
      sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek

      Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC.

      Przygotować sos. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem.

      Zielony groszek na różne sposoby

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2014 20:37
  • piątek, 18 lipca 2014
  • poniedziałek, 25 listopada 2013
    • Surówka z porów z żurawiną

      Moja propozycja surówki do obiadu na jesienne i zimowe dni... Ja podałam ją do żeberek pieczonych w kiszonej kapuście. Ale równie dobrze można ją podać do dań wegetariańskich, np. kotletów z kaszy czy kopytek.

      Surówka z porów z żurawiną

      Składniki:

      2 pory
      1 duże soczyste jabłko
      sól, biały pieprz, cukier
      po łyżeczce majonezu i musztardy
      pół szklanki jogurtu naturalnego
      szczypta dowolnych ziół, natka pietruszki
      pół szklanki suszonej żurawiny
      2-3 łyżki soku z cytryny

      Pora przekroić wzdłuż, a potem w paseczki. Włożyć do miseczki , zalać wrzątkiem, dodać pół łyżeczki soli. W szklance zalać wrzątkiem żurawinę. Po 5 minutach odcedzić pora i przelać zimną wodą na sitku, To samo zrobić z żurawiną. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z porami i żurawiną. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, schłodzić na pół godziny przed podaniem.

      Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie  

      Surówka z porów z żurawiną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z porów z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 listopada 2013 09:09
  • czwartek, 12 września 2013
    • Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Lato chyba powiedziało już: do zobaczenia... Trzeba wyciągać kurtki z szafy, pochować sandałki. I zrobić zmiany w menu. Chyba nadeszła pora na gorące zupy i pikantne gulasze. Na dzisiejszy ponury i deszczowy dzień proponuję kremową zupę kalafiorową z serowym aromatem.

      Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Składniki:

      1 kalafior, podzielony na różyczki lub woreczek mrożonego
      1 mały seler (może być z nacią)
      1 mała marchew
      1 niewielki por
      2 ząbki czosnku
      2 litry bulionu (drobiowego lub warzywnego)
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      1 łyżka lubczyku
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka natki pietruszki i koperku
      2 trójkąciki sera topionego o wyrazistym smaku
      2 łyżki tartego sera Bursztyn, Greyere, Parmezan
      sól i pieprz

      Warzywa umyć i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku razem z kalafiorem, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać sery, zioła, mało, śmietankę i posiekaną zieleninę. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub bruschettą (ziołową, czosnkową)

      

      Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa kalafiorowo-serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 08:21
  • wtorek, 19 marca 2013
  • czwartek, 14 marca 2013
  • sobota, 26 stycznia 2013
  • niedziela, 06 stycznia 2013
  • wtorek, 18 grudnia 2012
    • Warstwowa sałatka śledziowa

      Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi. Moja rodzina je uwielbia. Przygotowywałam je w wielu wersjach, a ta smakowała nawet najmłodszemu Julkowi, który należy raczej do wybrednych... Polecam na Wigilię, Boże Narodzenie lub na zimowe śniadanie...

      Warstwowa sałatka śledziowa 

      Składniki:

      1 duży por

      puszka kukurydzy

      puszka czerwonej fasoli

      5-6 filetów śledziowych (najlepiej marynowanych, w oleju)

      5 jajek, ugotowanych na twardo, obrane i starte na grubych oczkach

      150 g żółtego sera, startego na grubych oczkach

      sól i pieprz

      Na sos:

      2/3 szklanki majonezu

      1 szklanka kwaśnej śmietany (9-12%)

      sól i pieprz

      suszony koperek

      sok z cytryny do smaku

      1 łyżka musztardy

       

       

      Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pora przekroić na pół, pokroić w cienkie paski, zasypać łyżką cukru i zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować, przelewając lodowatą wodą. Odcedzić i ułożyć na dnie salaterki. Obficie skropić sosem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i wymieszać, ułożyć na porach. Polać sosem. Filety oczyścić i pokroić w kostkę, ułożyć w salaterce jako kolejną warstwę. Ser wymieszać z jajkami i ostatnią porcją sosu i przykryć śledzie. Schłodzić przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka śledziowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 grudnia 2012 08:43

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...