Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „maliny”

  • piątek, 24 marca 2017
  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • środa, 20 lipca 2016
  • środa, 01 czerwca 2016
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • piątek, 16 października 2015
  • środa, 14 października 2015
    • Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      ok. 300 dag malin
      2/3 szklanki brązowego cukru
      ok. 4 szklanek mąki
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%)

      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      50 g masła, stopionego, lekko ciepłego
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki.

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

      W tym czasie wsypać resztę cukru do rondelka z nieprzywieralnym dnem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać do karmelu słodką śmietankę. Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ostudzić, nie dopuszczając do zgęstnienia. Masa może pozostać ciepła.
      Jajka rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, karmelową masę, roztopione masło, wsypać sól, dokładnie wymieszać.

      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było jednolite i odchodziło od miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1-1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości).
      Ciasto rozciągając w dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny.
      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie.

      Jesienne słodkości!

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 października 2015 14:02
  • piątek, 02 października 2015
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Tarta z malinowym curdem i bezą

      Do przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :)

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać krem malinowy i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

      Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.  Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinowym curdem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 16:31
  • piątek, 11 września 2015
    • Malinowy curd

      Proporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki. Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam...

      Malinowy curd

      Składniki na 1,5 szklanki:

      250 g malin, świeżych lub mrożonych
      2 łyżki soku z cytryny
      2 duże jajka
      2 żółtka
      70 g drobnego cukru do wypieków
      80 g masła

      Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.

      Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

      Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

      Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

      Malinowy curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 września 2015 16:45
  • środa, 29 lipca 2015
  • sobota, 07 marca 2015
    • Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny...

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Przepis na tortownicę 20 cm

      Spód:

      80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
      80 g masła
      80 g jasnego brązowego cukru
      2 jajka
      800 g mąki pszennej tortowej
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa:
      200 g gotowej masy krówkowej
      250 g serka mascarpone

      Warstwa malinowa: 
      400 g malin
      1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
      150 ml śmietany kremówki
      łyżeczka cukru pudru 

      Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

      Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 marca 2015 21:13
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Z okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie...

      Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

       

      Biszkopt:

      5 jajek
      2/3 szklanki drobnego cukru
      skórka starta  połowy cytryny
      1 kisiel cytrynowy bez cukru
      3/4 szklanki mąki
      3 łyżki maku
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      Masa malinowa:

      400 g mrożonych malin
      2/3 szklanki cukru
      2 łyki soku z cytryny
      3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Masa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Do dekoracji:

      250 g śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada

      Nasączenie:

      2/3 szklanki herbaty z cytryną

      Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić.

      Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić.

      Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170oC. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną.

      Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem.

      Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą.

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

      Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015  Karnawałowe Słodkości!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 21:25
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego. Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :)

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt:

      5 jajek (osobno białka i żółtka)
      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki oleju
      szczypta soli

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      2 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
      300 g miękkiego masła

      Wierzch ciasta:

      po 250 g borówek amerykańskich i malin
      2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

      Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić.

      Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 175oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy.?

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście.

      Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny.

      Błękitne skarby lata!  Lato w pełni!  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 13:02
  • niedziela, 15 czerwca 2014
  • czwartek, 24 kwietnia 2014
  • środa, 12 lutego 2014
  • środa, 16 października 2013
  • poniedziałek, 16 września 2013
  • środa, 04 września 2013
    • Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Większość malin, które użyłam w kuchni, przeznaczyłam na domowy sok. Część zamroziłam, a z resztę wykorzystałam do ciasta. Wypiek Doroty Świątkowskiej jest dość popularny i sprawdzony. Czasem, na różne rodzinne uroczystości piekę go z pewnymi modyfikacjami. Tym razem pianka jest o smaku malinowym, z domowym sokiem, a do ciasta użyłam mąki pszennej z gryczaną. Powstała bardzo udana wersja ciasta, które tak często gości na innych blogach...

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam gryczaną i pszenną krupczatką w proporcji pół na pół)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      6 żółtek

      Pianka malinowa:
      6 białek
      2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 opakowania kisielu malinowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/3 szklanki oleju słonecznikowego
      1/3 szklanki soku lub syropu z malin
      Ponadto:
      500 g malin, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
      Pianka malinowa:
      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier, ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać kisiel (proszek), cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, a następnie sok malinowy, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.

      

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 16:25
  • sobota, 31 sierpnia 2013
    • Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Dla moich bliskich z okazji imienin przygotowałam kolejny sernik na zimno z owocami lata. Spód wykonałam z kaszki mleczno-ryżowej. Pewnie można wykorzystać również kaszkę bez mleka lub zwykły kleik ryżowy. Masa jest bardzo malinowa i intensywnie różowa za sprawą syropu i galaretek. A przede wszystkim delikatna, rozpływająca się w ustach....

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Ciasto:

      1 opakowanie kaszki mleczno-ryżowej o smaku owoców leśnych
      170 g masła
      2 jajka
      ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie dałam)

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (wyjąć z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem)
      1 szklanka syropu lub domowego soku z malin
      2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
      300 ml śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      po szklance malin i jagód
      maliny i jagody do dekoracji

      Do miski wsypać kaszkę, dodać bardzo miękkie masło i jajka. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ok. 2/3 porcji ciasta wylepić dno okrągłej tortownicy (26 cm), resztę odłożyć. Spód podpiec na jasnozłoty kolor (180oC). Z reszty ciasta odrywać małe kuleczki, spłaszczać, formując małe ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i upiec na złoto. Ostudzić.

      Syrop zagotować ze szklanką wody, rozpuścić w nim galaretki i ostudzić. Zimne, ale płynne wlewać stopniowo do mielonego twarogu. Dobrze połączyć ze sobą. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Włożyć do lodówki, jeśli masa będzie zbyt rzadka, by nieco zgęstniała. Następnie wylewać porcjami na upieczony spód, dodając maliny i jagody. Schłodzić. Śmietanę ubić, dodać cukier (można również dodać fix do śmietany). Wyłożyć na wierzch stężałego sernika, udekorować ciasteczkami ryżowymi i owocami. Smacznego!

          

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik malinowy na zimno na spodzie z kaszki ryżowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 31 sierpnia 2013 20:49
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • poniedziałek, 19 sierpnia 2013
    • Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Ciasto jest zachwycające. Lekkie i puszyste. Trzy różne warstwy. Ciasto kruche z granoli (bananowo-czekoladowo-rodzynkowej), lekko migdałowa masa serowa z malinami i borówkami, a na wierzchu beza i słupki migdałowe.

      Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Spód z granolą:

      1,5 szklanki zmielonej granoli
      150 g masła
      ½ szklanki cukru pudru
      1/2 - 2/3  szklanki mąki krupczatki
      4 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      400 g tłustego twarogu (nie musi być mielony, ale dobrze, żeby był wilgotny)
      2 duże jajka
      1/3 szklanki drobnego cukru
      po łyżeczce cukru migdałowego i waniliowego
      po szklance malin i borówek amerykańskich

      Beza:

      4 białka
      2/3 szklanki drobnego cukru
      szczypta soli
      łyżka octu lub soku z cytryny
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      50 g słupków migdałowych

          

      Zmieloną granolę wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść ciasto i wylepić nim dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem.

      Twaróg rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z jajkami i wszystkimi rodzajami cukru. Wyłożyć na kruchy spód, wyrównać powierzchnię. Na masę twarogową wyłożyć owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około ½ godziny aż masa serowa zetnie się. Pięć minut wcześniej ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, potem, dalej ubijając, dodawać porcjami cukier. Na końcu dodać ocet lub sok z cytryny i mąkę. Pianę wyłożyć na masę serową z owocami, posypać słupkami migdałów i piec w 160oC 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

      Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 sierpnia 2013 20:38

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...