Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Bailey”

  • poniedziałek, 19 kwietnia 2010
    • Sernik czekoladowo-baileyowy z orzechami laskowymi

      Sernik czekoladowo-baileyowy z orzechami laskowymi

      Dziwna nazwa dla sernika, ale alkohol był wyraźnie w nim wyraźnie wyczuwalny i nie sposób o nim nie wspomnieć. Użyłam mojej naleweczki z masą krówkową i kawą. Przepis tutaj:

      http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/12/Domowy-Baileys-czyli-Likier-karmelowo-kawowy.html

      Tworzenie serników weszło mi w krew, bo pokochałam ten rodzaj ciast dopiero kilka lat temu i nadrabiam zaległości w ich pieczeniu i... jedzeniu. Mam już kilkanaście wersji ciasta z sera na swoim koncie... Ale nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa!

      Moja mama nie przepadała za sernikami i nigdy ich nie piekła. Raz popełniła sernik gotowany, dopiero ze trzy lata temu na Wielkanoc. Polubiła je, gdy ruszyła sernikownia w mojej kuchni, choć nie aż tak bardzo jak ja. Najbardziej smakuje jej mój sernik w kawowym cieście oraz Isaura mojej bratowej. Oprócz kawowego usłyszałam pochwały sernków z czekoladą (biały i ciemny), migdałowego z Amaretto oraz jabłkowego na cynamonowym spodzie z orzechową bezą.

      Oto kolejny sernik, plasujący się według mojego rankingu w pierszej piątce...

      Spód: 200 g kruchych ciastek z orzechami laskowymi i czekoladą (np. Pieguski), 50 g orzechów laskowych, 100 g masła

      Masa serowa: 1 kg mielonego sera do wypieków (np. President), 4 jajka, 2/3 szklanki Bailey (oryginalny lub domowy), 200 g dobrej gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (dałam wyrób własny), 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

      Masło stopić, wystudzić. Ciastka dobrze pokruszyć lub zmielić w malakserze czy za pomocą blendera. To samo zrobić z orzechami. Wlać stopione masło i wymieszać. Wylepić masą ciasteczkową dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej o boku 24 cm wyłożone papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Ser utrzeć, dodać cukry, po kolei wbijać jajka. Wlać Bailey, czekoladę i ostudzoną kawę. Na końcu wsypać kakao i mąkę ziemniaczaną. Dobrze połączyć składniki. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec około godziny w temperaturze 180oC. Sprawdzić patyczkiem środek sernika, patyczek powinien być suchy.

      Dekoracja: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Ostudzoną, ale płynną czekoladą polać ostudzony sernik. Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi (ok. 40 g).

      http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/12/Domowy-Baileys-czyli-Likier-karmelowo-kawowy.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo-baileyowy z orzechami laskowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 kwietnia 2010 18:00
  • piątek, 09 kwietnia 2010
    • Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa

      Na Wielkanoc po raz kolejny zrobiłam moją ulubioną naleweczkę o smaku krówki i kawy. Ale tym razem jakoś kiepsko jej ubywało. Jedyna amatorka tego trunku, czyli ja, zmagałam się z wirusem żołądkowym, co skutecznie odrzuciło mnie od alkoholu na kilka dni. Niektórzy leczą takie wirusy alkoholem właśnie, ale wybrałam inne lekarstwo a mianowicie colę. Przeszło jak ręką odjął po wypiciu pół litra :) tego specyfiku. Aby przyspieszyć konsumpcję naleweczki postanowiłam upiec babę. Przeglądałam różne przepisy na blogach i stworzyłam swój własny. Ciasto wyszło doskonałe. Wilgotne, maślane, o pięknym aromacie. Dla tych, którzy kochają wypieki z procentami podaję składniki i wykonanie.

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      300 g mąki pszennej

      200 g drobnego cukru

      1 płaska łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      200 g masła

      5 jajek

      1 szklanka domowego Bailey (przepis podawałam tu: http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/12/Domowy-Baileys-czyli-Likier-karmelowo-kawowy.html)

      oraz ok. 90 g krówek (tyle waży zawartość opakowania krówek Werter's Original, które użyłam)

      czekolada mleczna z nadzieniem toffi na polewę

      Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, wbijać po jednym jaju. Następnie wlać Bailey i dobrze połączyć z masą maślano-jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Porcjami dodawać do masy, ciągle mieszając. Krówki posiekać na drobniejsze kawałki, wmieszać do masy. Formę dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub formę silikonową do babki wypełnić cistem. Piec do tzw. sucego patyczka w temperaturze 180oC. Najlepiej sprawdzać nakłuwając w kilku różnych miejscach, by upewnić się, że surowe ciasto nie wypływa ze środka, nawet jeśli z wierzchu babka jest przyrumieniona.

      Ostudzoną babkę udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!

      Babka z domowym Bailey potrójnie krówkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z domowym Bailley potrójnie krówkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 09 kwietnia 2010 09:18
  • wtorek, 15 grudnia 2009
    • Sernik z domowym likierem kawowym

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Ostatnią szklankę likieru kawowego wykorzystałam do sernika. Przepisy miałam dwa. Pierwszy ze strony Moje Wypieki, drugi z blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja. Skorzystałam z obydwu, zmieniając nieco według własnego uznania.

      Przy okazji odkryłam, że zamiast kroić czekoladę na kawałki można pokruszyć czekoladowego Mikołaja. Prosto, szybko i wygodnie. Figurka czekoladowa musi być jednak dobrej jakości, czyli znanej firmy. Moja miała 60 g.

      Sernik wyszedł mokry, choć nie piekłam go w kąpieli wodnej i z wierzchu był przyrumieniony. Smak kawy średnio wyczuwalny, choć dosypałam jeszcze łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do masy. Myślę, że sernik zawdzięcza swój smak przede wszystkim alkoholowi.

      Jednym kawałkiem zasłodziłam się na cały dzień. A kawę tego dnia piłam już bez cukru. Polecam, choć chyba wolę sernik z likierem amaretto...

      Spód: 250 g ciasteczek digestive w czekoladzie (moje były w mlecznej, więc dodałam łyżeczkę kakao), 100 g stopionego masła.

      Tortownicę i jej boki szczelnie wyłożyłam folią aluminiową. Ciasteczka zmieliłam w malakserze, dodałam masło i kakao. Wylepiłam spód tortownicy o średnicy 27 cm, ale może być nieco mniejsza. Podpiekłam 6 minut w temp. 180oC. Schłodziłam.

      Masa serowa: 500 g sera śmietankowego President 8% tł., 250 g tłustego twarogu, 250 g Mascarpone, 1 szklanka cukru (można dać mniej), 3/4 szklanki domowego likieru kawowego z tego przepisu, 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wrzątku, 4 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 60 g pokruszonego Mikołaja z czekolady

      Utarłam w malakserze twaróg, dodałam pozostałe sery, cukier i jajka, na końcu wlałam likier, kawę i ekstrakt. Wylałam masę na spód ciasteczkowy, wsypałam kawałki czekolady i delikatnie wymieszałam. Piełam aż 1,5 godziny w temp. 180oC. Górę można przykryć folią aluminiową. To zabezpieczenie przed zbytt szybkim brązowieniem wierzchu. Sernik jest z tych opadających. Można pokusić się o studzenie w piekarniku, ale mój i tak opadł.

      Wykończenie: 500 ml śmietanki min. 30%, 2 usztywniacze do śmietany, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru rozpuszczone w odrobinie wrzątku i ostudzone, pokuszona czekolada do dekoracji (u mnie dzwoneczek i posypka czekoladowa).

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami, wlać płyn kawowy i dobrze wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Wyłożyć na przestudzony sernik, udekorować pokruszoną czekoladą.

      Przed dekoracją sernik wyglądał tak:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Zaglądamy do środka:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Przedostatni kawałek:

      Sernik z domowym likierem kawowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 grudnia 2009 09:17

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...